Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 07:49
1002
0

Черговий тріумф Італії на чемпіонаті Європи. Підсумки тижня в велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 01 травня 2023, 07:49
1002
0
Черговий тріумф Італії на чемпіонаті Європи. Підсумки тижня в велоспорті
Сонні Кольбреллі

Гонки тижня

9 вересня - чемпіонат Європи, Тренто (Італія), розділка, чоловіки

На цьому тижні в італійському Тренто пройшов чемпіонат Європи з велоспорту. Зазвичай ці змагання проходять на початку серпня, але в 2021 році гонщики в цей час змагалися на Олімпіаді в Токіо, тому континентальна першість відбулася у вересні, між Вуельтою та чемпіонатом світу.

Незважаючи на те, що чемпіонат проходив в Тренто, самому серці Доломітових Альп, траса розділки була абсолютно рівнинною, та ще й досить короткою - всього 22,4 км. Місцеві організатори хотіли зробити все можливе для перемоги італійських гонщиків - Едоардо Аффіні і, в першу чергу, Філіппо Ганни. Обидва тяжіють саме до столоподібних і не дуже довгих розділок.

Однак, на жаль для італійців, такі траси підходять не тільки їм, але і Штефану Кюнгу. Швейцарець завдяки дуже сильній другій половині дистанції досить несподівано відібрав золото у Ганни, при чому з солідним як для такої дистанції запасом - 8 секунд. Кюнг вже кілька років по праву вважається роздільщиком екстра-класу, але ще не перемагав ні на Гран турах, ні на чемпіонатах світу або Олімпіадах. Зате на чемпіонаті Європи бере золото вже другий рік поспіль.

Getty Images/Global Images Ukraine. Штефан Кюнг

Ганна був змушений задовольнятися сріблом, хоча за день до цього своє золото все ж взяв - в змішаній естафеті. Так чи інакше, можемо констатувати, що в особистих розділках Філіппо залишився без медалі в Токіо, а тепер став лише другим на домашньому чемпіонаті Європи. Людина, яка ще рік тому вважалася беззаперечно найкращим роздільщиком світу, не може бути задоволена такими результатами. Хоча він все ще може виправити на чемпіонаті світу у Фландрії.

Як би не виступив Ганна на мундіалі, можна констатувати, що його рівень в нинішньому сезоні трохи просів порівняно з тим космічним, який він демонстрував рік тому. При чому це стосується і розділок, і вміння терпіти рельєф. Частково це пов'язано з тим, що в нинішньому сезоні Ганна розривався між шосейним велоспортом і підготовкою до велотреку на Олімпіаді. У Токіо на треку Ганна дійсно творив дива і приніс Італії золото командного переслідування, але на результатах на шосе це трохи позначилося.

Бронзу завоював Ремко Евенпул - дуже гідний виступ, незважаючи на те, що склад учасників в цілому був поскромнішим, ніж очікується на чемпіонаті світу - не було того ж Воута Ван Арта.

Після блискучої перемоги в розділці на Турі Бельгії головною загрозою для Ганни вважався не Кюнг, а інший швейцарець - 22-річний Штефан Біссеггер. Тому ж Кюнгу він 31 серпня у Лелістаді на дистанції 11,1 км привіз цілих 20 секунд. Однак на чемпіонаті Європи Біссеггер виступив помітно слабкіше, і в результаті залишився без медалі - четверте місце. А Едуардо Аффіні лише замкнув топ-6.

Головним розчаруванням розділки на чемпіонаті Європи можна назвати Тадея Погачара, який навіть не потрапив до топ-10 - 12-те місце. Ремі Каванья став дев'ятим, але це теж не той результат, на який розраховували в збірній Франції.

12 вересня - чемпіонат Європи, Тренто (Італія), групова гонка, чоловіки

На будь-якому чемпіонаті світу чи Європи групова гонка серед чоловіків - головна подія в програмі. І на нинішній першості в Тренто вона свій статус виправдала сповна. Більш того: не буде перебільшенням назвати цю гонку однією з найкращих в сезоні.

Якщо зазвичай на найбільших одноденках перші 2/3 дистанції - це найчастіше розгойдування і підготовча робота, то в неділю в Тренто з перших метрів дистанції пішла дуже жорстка роздача - в гонці не було ні хвилини спокою. Постійні атаки, формувався один відрив за іншим, проте жоден з них так в повній мірі і не відповідав тому змісту, який вкладається в поняття «відрив дня».

Активним був і Марк Падун. Збірна України приїхала на чемпіонат Європи в доволі великому складі - відразу шість осіб на групову гонку. Однак, відверто кажучи, ніхто з партнерів Падуна не був конкурентоспроможним у такий селективної гонці. Марк досить рано залишився на самоті і був змушений виконувати дуже великі обсяги чорнової роботи. Неодноразово український гонщик намагався виїхати у відрив або ж, навпаки, самостійно закривав чужі атаки.

У потрібний момент чуття Падуна не підвело, у відрив, який виявився вирішальним, він відібратися зумів. Однак через великі обсяги чорнової роботи, виконані до цього, надовго затриматися в ньому не зумів. Марк випав разом з Роменом Барде, а пізніше взагалі зійшов з гонки, коли продовжувати боротьбу вже не було сенсу.

У підсумку боротьбу за медалі вела група з дев'яти осіб. Тільки збірні Італії та Бельгії були представлені в ній двома гонщиками: Сонні Кольбреллі та Маттео Трентін у «Скуадри Адзурри», Бен Херманс і Ремко Евенпул у бельгійців. Херманс виконував великий обсяг роботи попереду, роблячи все можливе, щоб до цієї групи вже ніхто не зміг перекластися. Своє завдання Бен виконав, і після цього сил у вирішальні моменти гонки у нього, звичайно ж, не залишилося.

А вирішальною виявилася атака Ремко Евенпула в підйом Пово на передостанньому колі дистанції. Зачепитися за нього зуміли тільки Кольбреллі та Бенуа Конефруа. Намагалися перекластися до цього формування також Тадей Погачар і Марк Хірші, однак наздогнати лідируюче тріо вони так і не змогли.


Сонні Кольбреллі

Ситуація була складною для Евенпула: він виявився в одній групі з двома гонщиками, які сильніші за нього в спринті (особливо це стосується Кольбреллі). Єдиним шансом юного бельгійця на перемогу було скинути обох попутників і поїхати самому. Але зробити це було дуже складно - не такий вже й складний підйом на Пово.

Проте, відчепити Конефруа Евенпулу вдалося: француза відрубало миттєво під час останнього підйому на Пово, і він був змушений задовольнятися бронзою. А ось позбутися Кольбреллі Ремко так і не зумів, після чого очікувано програв йому в фінішному спринті. Сонні приносить Італії вже четвертий поспіль титул чемпіонів Європи в груповій гонці - вражаюча серія.

Можна скільки завгодно говорити про те, що Кольбреллі сидів на колесі, не виходив не зміни, але він робив рівно те, що робив би будь-який розсудливий гонщик в такій ситуації. І символічно, що робив він це в протистоянні з гонщиком «Deceuninck Quick Step» - команди, яка левову частку своїх перемог здобуває в аналогічному ключі.

Ну а що ж Ремко? Перемогти йому не вдалося, але бельгійський вундеркінд видав дуже сильну гонку. Проваливши дві головні мети свого календаря (Джиро д'Італія та Олімпіада), Евенпул набрав дуже хорошу форму під кінець сезону. І тепер він стає дуже небезпечною темною конячкою на майбутньому домашньому чемпіонаті світу. Хоча керівництво збірної Бельгії, та й сам Ремко, наполегливо твердять, що у команди єдиний капітан - це Воут Ван Арт.

В цілому селективність групової гонки добре ілюструється її фінішним протоколом. Віктор Кампенартс, який фінішував десятим, програв переможцю 5 хвилин і 41 секунду - розриви як в підсумкових загальних заліках Гран турів. Всього ж до фінішу гонки дістався лише 31 учасник.

Дайджест новин

- Скандальний сход з Вуельти не залишився без наслідків для Мігеля Анхеля Лопеса. Спочатку колумбієць був відсутній на командній вечері «Movistar», а потім пішли серйозні розмови про те, що його контракт буде розірваний. Поки що про це не оголосили офіційно, але, за інформацією іспанських ЗМІ, розрив контракту - справа вирішена. Швидше за все, Лопес повернеться в «Астану», де виступав протягом всієї кар'єри крім нинішнього сезону.

- У «Астані» взагалі почалася велика перебудова. З чуток, швидше за все, в кінці сезону команду покине і Якоб Фугльсанг. 36-річний данський ветеран перейде в «Bike Echange».

Getty Images/Global Images Ukraine. Якоб Фугльсанг

- Довгий час сватали в «Астану» Елію Вівіані. Складно сказати, чи пов'язано це з можливим поверненням Лопеса чи ні, але італійського спринтера в «Астані», швидше за все, не буде. Вівіані близький до повернення в «Ineos Grenadiers», за яку вже виступав в 2015-2017 роках.

- Одне з головних відкриттів Вуельти, Одд Крістіан Ейкінг, покине свою нинішню команду, «Intermarche Wanty Gobert», і перейде в «Education First». При чому норвежець погодився перейти в команду Джонатана Вотерса ще до Вуельти, але контракт не підписував. Дуже мудре рішення - тепер він коштує на ринку набагато дорожче.

- Травми продовжують переслідувати Тома Дюмулена. Під час тренування гонщика «Jumbo Visma» збила машина. Нідерландець отримав перелом зап'ястя, і тепер йому належить пройти операцію. Сезон для Дюмулена завершено, хоча він планував виступити на чемпіонаті світу і Ломбардії.

- Ну і буквально сьогодні інформаційний простір підірвала новина про те, що Кріс Фрум нібито переконав Егана Берналя перейти в «Israel Start-Up Nation». Достовірність такої інформації викликає питання, та й просто-напросто повірити в це складно. В першу чергу, навіщо «Ineos», команді з практично необмеженим бюджетом, відпускати свою головну зірку?

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі
Футбол | 25 квітня 2024, 03:40 0
Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі

Отримуйте швидше за всіх огляди матчів на свій телефон у Телеграмі!

Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 07:01 8
Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна

За останніми чутками, Андрій не погодився на продовження контракту та може залишити клуб

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.