Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 06 серпня 2021, 15:18
9906
1

Ногою від Терлюги і лихо скороходів. Як минув 13-й день ОІ

Sport.ua підбиває підсумки 13 дня Олімпіади

| Оновлено 06 серпня 2021, 15:18
9906
1
Ногою від Терлюги і лихо скороходів. Як минув 13-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine

Героїня дня

Триразова чемпіонка Європи з карате Анжеліка Терлюга мала всі шанси увійти в олімпійську історію так, як у 2004-му це зробила Ірина Мерлені, котра стала першою за всі часи проведення Ігор чемпіонкою з жіночої боротьби.

Та Анжеліка, яка є лідеркою світового рейтингу в куміте до 55 кг, стала срібною призеркою Олімпіади-2020. У першому в історії олімпійському фіналі з карате одеситка програла суперниці, яка була їй по силах.

На шляху до фіналу українка, яка є першим номером світового рейтингу у власній категорії і триразовою чемпіонкою Європи, виграла три бої, а ще два завершила нічиїми.

У стартовому бою групового турніру Терлюга за рахунок мінімальної оцінки «юко» перемогла бронзову призерку чемпіонату світу-2016 Редву Сайєд із Єгипту. Попервах вдало складався для нашої співвітчизниці й бій проти Мондір Жанґбирбай з Казахстану. Завдяки влучанню ногою в голову українка заробила оцінку «іппон», що в карате означає третину перемоги. Однак потім, намагаючись утримати перевагу, наша співвітчизниця пропустила кілька випадів суперниці і вже навіть поступалася 3:4 (два «юко» і «ваза-арі»). Врешті, завдяки «юко» Анжеліка відігралася і звела бій до нічиєї. Також нічиєю без жодної результативної дії з обох боків завершився й третій бій Терлюги — проти чемпіонки Європейських ігор-2019 австрійки Беттіни Планк.

Перед заключним поєдинком у групі Анжеліка мала тих самих чотири очки, що й її суперниця — чемпіонка світу-2018 Міго Міягара з Японії. Радва Сайєд лідирувала з п’ятьма очками. Права на ще одну нічию Анжеліка не мала. Щоб виходити у півфінал, українка мусила перемагати. І зі своїм завданням наша каратистка впоралася блискуче. Завдяки «юко» вона повела в рахунку 1:0. А за хвилину до завершення бою своє вагоме слово сказав тренер нашої збірної Антон Нікулін. У непростій ситуації він попросив відео-рев'ю — перегляд ситуації. Виявилося, що відступаючи, Анжеліка з розвороту влучила Міягарі в голову. Це – «іппон», 4:0.

Домінувала Терлюга й протягом практично всього півфінального бою проти бронзової призерки двох чемпіонатів світу, чемпіонки Азійських ігор-2019, дворазової чемпіонки Азії Цзуюн Вен із Китайського Тайпею. Вдаривши суперницю ногою в голову, українка заробила оцінку «іппон» і повела 4:1. Проте в мить, коли перемога була практично в кишені, Цзуюн Вен змогла достойно відповісти ударом ноги по потилиці. Після перегляду відео-рев’ю судді оцінили дію азійської каратисти «іппоном». Рахунок зрівнявся, а через лічені секунди пролунав гонг. Доля протистояння вирішувалася суддівським рішенням. Рефері віддали перевагу українці.

Getty Images/Global Images Ukraine

У фіналі Терлюга зустрічалася з болгаркою Івет Ґорановою. 21-річна Івет, яка була бронзовою призеркою чемпіонату світу-2018, у 2019-му перемогла Анжеліку в фіналі Європейських ігор. Повторилася історія й зараз. Пропустивши удар у голову в дебюті бою, Терлюга так і не змогла відіграти відставання 1:4, програла ще одне «юко», а з ним і сутичку. Маємо срібло. Після завершення фінального бою Анжеліка сказала, що ця медаль для неї важлива подвійно, бо готуватися до Олімпіади їй було важко після того, як торік вона втратила батька.

Додамо, що першим олімпійським чемпіоном у чоловічому карате став у куміте до 67 кг француз Стівен да Коста.

Завтра, 6 серпня, на татамі «Будокану» вийдуть ще двоє українських каратистів — чемпіон Європи Станіслав Горуна і Аніта Серьогіна.

Боєць дня

Боксер Олександр Хижняк таки вийшов у фінал вагової категорії до 75 кг, але перемога над срібним призером чемпіонату світу-2019 Ойміром Марсіалем далася йому дуже важко. Можна сказати, на грані. Філіппінський панчер, який тренується в одного з топових фахівців професійного боксу Фредді Роуча, видав прекрасний бій, який міг завершитися як на користь одного, так і на користь іншого суперника.

Суперники нещадно гамселили один одного впродовж усього бою. Виглядало, що Хижняк трохи влучніший, але агресія і невпинний наступ суперника теж не могли не вражати. Тож коли троє з п'яти суддів віддавали Марсіалю перевагу за підсумками перших двох раундів, це не виглядало несправедливим.

У заключній трихвилинці Хижняк віддав на рингу всього себе. Він розумів, що для того, аби перемогти, треба або виглядати на голову сильнішим, або нокаутувати опонента.

Олександр пер уперед, повністю виправдовуючи своє прізвисько Полтавський танк. Українець бив і пропускав, але все ж був помітно жорсткішим і переконливішим.

Звісно, якби судді віддали перевагу Марсіалю, це не було б несправедливістю. Але заслужив перемогу і наш боєць. То був той парадоксальний випадок, коли обидва опоненти проявили себе справжніми панчерами. Власне, коли рефері оголосив про перемогу Хижняка, Марсіаль, як би прикро йому не було, прийняв таке рішення з честю і привітав Олександра.

Getty Images/Global Images Ukraine

А в фіналі 7 серпня Хижняк зустрінеться з бразильцем Ебером Соузою, який сенсаційно переміг бійця-втікача з українського Криму в лоно країни-агресора Ґлєба Бакши. Зауважимо, що досі за плечима 23-річного Соузи не було жодних титулів.

Певною втіхою для представників команди з нейтральними штандартами стало золото їхнього представника у ваговій категорії до 57 кг. Альберт Батирґазієв розділеним рішенням суддів переміг американця Дака Реґана.

Надія дня

Веслувальниця Людмила Лузан виграла бронзу у перегонах на 200-метровій дистанції між каное-одиночками, дисципліні, в якій на двох попередніх Олімпіадах тріумфував нинішній наставник збірної України з веслування на байдарках і каное Юрій Чебан і яка серед жінок проводиться в олімпійській програмі вперше.

Лузан — 24-річна спортсменка, яка народилася в Івано-Франківську, а тренується в Горішніх Плавнях на Полтавщині. Цьогоріч вона стала дворазовою чемпіонкою Європи.

На фініші фінального заїзду Людмила в боротьбі за бронзу на 82 тисячних секунди випередила полячку Дороту Боровску. Чемпіонкою в цій дисципліні стала чемпіонка світу Невін Гаррісон зі США, яка захопила лідерство з самого старту і виграла на фініші 0,854 секунди в канадійки Ларан Венсан-Лапорт і 1,102 секунди в нашої Людмили.

Getty Images/Global Images Ukraine

Після фінішу Юрій Чебан висловив певність у тому, що ця бронза для Лузан — лише початок великого шляху, а вже у Париж у 2024-му вона поїде за золотом.

Між тим, ще дві українки, Марія Повх і Юлія Юрійчук у головний фінал перегонів на байдарках-одиночках на 500-метровій дистанції сьогодні пробитися не змогли. Юрійчук у півфінальному заїзді посіла останнє, шосте місце, з відчутним відставанням навіть від п’ятої позиції. Повх натомість боролася за потрапляння в двійку, яка давала перепустку у фінал, до останнього, але все ж португалці Терезі Портелі програла понад секунду і, ставши четвертою, виступала у фіналі В. Особливої мотивації Марія в цьому другорядному і не дуже зрозумілому старті Марія, що природно, не мала, і посіла поміж восьми учасниць сьоме місце, відставши від переможниці, Кейтлін Реґан із Нової Зеландії, на 2,748 секунди.

А чемпіонкою в цій дисципліні стала інша новозеландка Ліза Керрінґтон, яка здобула вже третє золото на цій Олімпіаді. Раніше Ліза двічі поспіль, у Лондоні-2012 і Ріо-2016 вигравала золото Ігор на 200-метрових перегонах байдарок-одиночок. У Токіо вона перемогла на цій дистанції втретє. Окрім п’яти золотих олімпійських медалей, 32-річна Керрінґтон є десятиразовою чемпіонкою світу.

У перегонах байдарок-одиночок на 200-метровій дистанції чемпіоном став чемпіон Європи-2015 Шандор Тотка з Угорщини. Золото у боротьбі байдарок-двійок на 1000 м виграв австралійський екіпаж Жан ван дер Вестгюйзен/Томас Ґрін.

В кроці від нагороди

Близькими до здобуття медалі були обидві українські майстрині перегонів на велотреку. Власне, львів’янка Олена Старикова свою гарну готовність продемонструвала ще у кваліфікації. Коли впевнено вийшла у чвертьфінал дисципліни кейрін, у якій вона є чинною чемпіонкою Європи, з першого місця. 33-річна Любов Басова продовжила боротьбу крізь сито втішного заїзду.

Так чи інакше, на вирішальних стадіях дуже потужно виглядали обидві наші співвітчизниці. Старикова на кожній зі стадій, окрім фіналу, обирала одну тактику — очолювала заїзд і потім, коли суперниці намагалися виринати з-за спин, прохідні позиції втримувала. Так Олена перемогла в кваліфікації і півфіналі, а у чвертьфінальному заїзді, коли суперниці спробували українку обігнати, вона на фініші поступилася лише Лі Вей-Ші з Гонконґу. Басова ж натомість притримувалася розмаїтої стратегії, але при цьому вийшла з чвертьфіналу з четвертого (останнього прохідного) місця, а в півфіналі була третьою.

Getty Images/Global Images Ukraine

У вирішальному заїзді крім України, дві представниці мала Канада. Якщо канадійки боролися кожна сама за себе, то наші дівчата вирішили притримуватися командної тактики. Зі старту наші дівчата очолили заїзд, потім Старикова піднялася вище, щоб контролювати зовнішній радіус, а Басова відповідала за внутрішній. Однак задуми не спрацювали. Українки не стримали ривка опоненток. У підсумку Старикова фінішувала четвертою з відривом у 396 тисячних секунди від переможниці, а Басова замкнула шістку фіналісток. Її програш склав 0,580 секунди.

Чемпіонкою ж, здобувши друге своє золото Токіо-2020, стала голландка Шанне Браспеннінкс. Срібло виграла новозеландка Еллесс Ендрюс, бронзу — канадійка Лоріан Дженест.

Ще один комплект медалей у дисципліні омніум розіграли чоловіки. Виграв тут чинний чемпіон світу Метью Веллш із Австралії.

Хто відповідальний?

Перший на Іграх комплект нагород розіграли скороходи. Змагаються вони не в Токіо, а в Саппоро. Переможцем змагань чоловіків на 20-кілометровій дистанції трохи несподівано став 29-річний італієць Массімо Стано, який пройшов дистинцію за годину, 21 хвилину і 1 секунду і випередив на фініші двох японців — Кокі Ікеду (на 9 секунд) і Тошікацу Яманічі (на 23 секунди).

Обидва українських представники провалилися. І то м’яко кажучи. Іван Лосєв з часом 1:33.26 став 49-м, а найсильніший наш представник на цій дистанції Едуард Забуженко завершив 20 км останнім серед усіх 52-х учасників, які добралися до фінішу. Час Едуарда приголомшує — 1:39.38. Від спортовця, який добрався до фінішу перед ним, Забуженко відстав на п’ять хвилин. І то за умови, що не далі як цьогоріч Забуженко пройшов дистанцію з другим часом в українській історії — 1:19.29.

Що сталося з нашими скороходами на вулицях Саппоро, наразі не коментує ніхто. Як і мовчать офіційні органи стосовно інформації, розповсюдженої сайтом Athletics Integrity Unit стосовно українського скорохода Назара Коваленка, який мав виступати на 20-кілометровій дистанції третім, а на ділі виступити в Токіо так і не зміг, як не намагався свою правоту довести. Згідно з інформацією, наведеною в документі, винуватцем недопуску до виступів Коваленка на Олімпіаді є не атлет, а Федерація легкої атлетики України.

Ось красномовний витяг:

«Апеляція спортсмена була подана в CAS після рішення AIU про те, що він не має права виступати в Токіо-2020 через те, що його федерація, Українська федерація легкої атлетики, не забезпечила, щоб він був протестований до Ігор мінімум три рази на позазмагальній основі без повідомлення, з проміжком не менше трьох тижнів між кожним тестуванням.

Комісія CAS прийшла до висновку, що введення правила 15, що вимагає від федерацій-членів AIU дотримання серйозних антидопінгових зобов’язань, включаючи тестування своїх спортсменів мінімум три рази без попередження поза змаганнями перед відправкою їх на чемпіонат світу чи Олімпійські ігри, є обґрунтованою метою, яка служить для підвищення загальної довіри до спорту як з боку спортовців, так і громадськості. Накладення наслідків за недотримання таких антидопінгових зобов’язань було важливим для досягнення цієї мети, навіть якщо це в кінцевому підсумку означало, що окремі спортовці не мають права брати участь в змаганнях.

Група прийняла позицію AIU про те, що наслідки за правилом 15 не спрямовані на покарання за будь-який конкретний вчинок спортовця, а швидше для того, щоб залучити федерації-члени до відповідальності за недотримання своїх антидопінгових зобов’язань. Комісія прийшла до висновку на підставі поданих їй фактів, що Федерація України могла і повинна була визначити цього спортовця як людину, яка може бути відібрана для участі в Олімпійських іграх, а затримка його кваліфікації до червня не є винятковою обставиною». 

Реалії сьогодення

Українські легкоатлети наразі медалей не вигравали, але продовжують залишатися в центрі уваги. І мова не лише в черговій хвилі конфлікту навколо недопущених до старту на Іграх легкоатлетів. Харків’янка Марина Килипко, яка з результатом 4,50 м посіла найвище в кар’єрі на змаганнях такого рівня п’яте місце зі стрибків з жердиною, невдовзі після завершення виступів дала офіційному мовникові резонансне інтерв’ю, в якому звинуватила чиновників, що приїхала в Токіо без тренера і залишилася в секторі одна. В принципі, таке явище для нашого спорту — зовсім не нове. Добре, що наші спортовці нарешті не бояться заявляти про проблему на повен голос.

А виграла у секторі для стрибків з жердиною 30-річна американка Кеті Нажотт, яка підкорила планку на висоті 4,90 м і випередила на п’ять сантиметрів представницю ОКР Анжеліку Сидорову і британку Голлі Бредшоу, котрі посіли відповідно друге і третє місця.

Getty Images/Global Images Ukraine. Юлія Левченко

Почався ж змагальний день легкоатлетів у Токіо з найцікавішого для нас виду. Ярослава Магучіх, Ірина Геращенко та Юлія Левченко подолали кваліфікацію зі стрибків у висоту. Усі три українки виконали кваліфікаційний норматив: Ярослава — з першої спроби, Ірина і Юлія — з третьої. Загалом кваліфікацію подолали 14 атлеток. Серед них — основні конкурентки наших дівчат — триразова чемпіонка світу Марія Ласіцкене, яка представляє ОКР, американка Вашті Каннінґем, полячка Каміла Ліцвінко, австралійка Нікола Макдермот та інші. Фінал зі стрибків у висоту серед жінок на Іграх у Токіо відбудеться у суботу, 7 серпня.

Достойно боролися українки і в ще одному півфіналі — естафети 4х400 м. Катерина Климюк, Аліна Логвиненко, Вікторія Ткачук та Анна Рижикова фінішували з найкращим результатом у сезоні — 3.24,50. Але в сильному забігу з представницями США, Ямайки, Великобританії, Нідерландів і Канади вони стали шостими, випередивши команди Італії і Білорусі. На жаль, у фіналі українок не буде.

Загалом у четвер було розіграно дев’ять комплектів нагород. За відсутності чемпіона двох попередніх Ігор Крістіана Тейлора зі США, змагання з потрійних стрибків виграв з національним рекордом 17,98 м португалець Педро Пікардо. А ось Юґ-Фабріс Занґо, який у січні побив світовий рекорд у приміщенні (18,07 м), з результатом 17,47 м виграв бронзу і приніс Буркіна-Фасо першу в історії олімпійську нагороду.

У чоловічому штовханні ядра натомість уся трійка призерів виявилася ідентичною, що й п’ять років тому. Американець Раян Крузер уже в статусі чемпіона побив олімпійський рекорд, не добравши з результатом 23,30 м до свого світового рекорду всього сім сантиметрів. Інший представник США Джо Ковач посів друге місце — 22,65 м. Бронзу з результатом 22,47 м здобув новозеландець Томас Волш.

Сенсацією завершився фінал дистанції 110 м з бар’єрами серед чоловіків. Фаворит забігу, чемпіон світу Ґрант Голловей впевнено стартував, але незадалеко до фінішу якось раптово сповільнився і, як підсумок, залишився лише зі сріблом, програвши п’ять сотих секунди Ганслу Парчменту із Ямайки, який став чемпіоном з результатом 13,04 с.

А ось чинний чемпіон світу з бігу на 400метрів свій статус підтвердив. Стівен Ґардінер із Багамських островів переміг з результатом 43,85 с.

Завершили дводенні змагання багатоборці. Серед жінок найкращою семиборкою Олімпіади стала з сумою 6791 бельгійка Нафіссату Тіам. Серед чоловіків з олімпійським і національним рекордами 9018 переміг канадець Даміан Вернер. Україна у багатоборстві має великі традиції, але на цих Іграх не була представлена жодним учасником. Найліпші шанси на потрапляння в Токіо мала чемпіонка світу серед юніорок Аліна Шух. Але вона випала з обойми через травму і тепер сподівається пробитися на Олімпіаду-2024.

Рицар п’яти якостей

Стартували в Токіо змагання з сучасного п’ятиборства. Серед жінок представниць України на цих Іграх немає. У чоловічій програмі під нашим стягом представлений 34-річний срібний призер Олімпіади-2016 Павло Тимощенко. Він після стартового виду програми — фехтування — з 232-ма очками посідає восьме місце. Лідирують з 250-ма пунктами британець Джо Чонгґ і представник ОКР Алєксандр Ліфанов.

Провал дня

Збірна України з вільної боротьби видала найпровальніший виступ за всі часи виступів на олімпіадах незалежною командою. Почалося все з того, що українські вільники здобули найменшу кількість олімпійських ліцензій — лише дві в шести вагових категоріях. Та й борці, які вибороли перепустки в Токіо, виявилися відверто неконкурентними.

Бронзовий призер чемпіонату Європи-2020 Василь Михайлов (категорія до 74 кг) у стартовій сутичці програв 2:4 чемпіонові юнацької Олімпіади-2018, чемпіонові світу серед молоді 2019 року, 20-річному Туранові Байрамову з Азербайджану. Та сама доля і приблизно ж із такого ж рівня суперником спіткала й презера чемпіонатів світу і Європи тяжа Олександра Хоцянівського (до 125 кг). Він теж програв 20-річному суперникові Амірові Заре з Ірану, котрий теж був чемпіоном світу серед молоді-2019. Різниця лишень у тому, що перс зборов нашого найдосвідченішого борця-вільника без натяку на шанси — 7:0. Оскільки обидва суперники до фіналів своїх вагових категорій не пробилися, українці боротьби не продовжать і відповідно вперше в історії представники вільного стилю повернуться додому без жодної перемоги в активі. Найсмішніше, що разом із двома борцями в Токіо вирушили три тренери — наставник збірної Михайло Харачура та помічники Григорій Данько і Андрій Панаїтов.

Взагалі, передісторія нинішнього провалу сягає коріннями післяолімпійських пристрастей у 2016-му. Тоді у відставку після 12-ти років на чолі команди пішов Руслан Савлохов. Йому закидали відсутність медалей у Ріо. Втім, тоді лише в кроці від нагороди, поступившись у сутичці за бронзу, зупинився призер Ігор у Лондоні Валерій Андрійцев. Нині не було навіть натяку на пристойну боротьбу. Так чи інакше, за рекомендацією міністерської комісії новим наставником збірної мав стати чотириразовий чемпіон Європи Олександр Захарук. Але міністр молоді і спорту Ігор Жданов особистим вольовим рішенням призначив на цю посаду Григорія Данька. У тренерський штаб команди увійшов відлучений через вживання допінгу Василь Федоришин, якого Мінмолодьспорт збирався призначити на посаду головного півроку тому. Плани пана Гутцайта, за нашою інформацією, змінилися лише після звернень небайдужих спеціалістів у Національний олімпійський комітет.

Останні ж пертурбації на тренерському містку виглядали якоюсь агонією. Пан Гутцайт незадовго до старту Ігор поміняв Григорія Данька і Михайла Харачуру, котрі чотири роки працювали поряд, місцями. Такі зміни не додали ні олімпійських ліцензій, ні бодай однієї-двох перемог у локальних сутичках на килимах Токіо.

Першими ж чемпіонами Ігор-2020 у вільній боротьбі стали представник ОКР Завур Оґуєв (категорія до 57 кг) і американець Девід Тейлор (до 86 кг).

У категорії до 57 кг серед жінок перемогла японка Рісако Каваї.  

Сутичка дня

27-річний дагестанський борець вільного стилю з села Хуштада Цумадинського району Магомедхабіб Камімаґомедов, котрий віднедавна представляє Білорусь, продемонстрував фантастичну боротьбу у чвертьфінальній сутичці вагової категорії до 74 кг проти дворазового чемпіона світу Кайла Дейка зі США. Камімаґомедов шокував опонента постійними захватами тіла, після яких здійснювалася одна результативна дія за іншою. Дейк просто не очікував такого напору і програв 0:1 всього за три з половиною хвилини. А Камімаґомедов, який досі був чемпіоном Європи-2020, вийшов у фінал, у якому завтра зустрінеться з представником ОКР з Ханти-Мансійського автономного округу, чемпіоном світу-2018 і переможцем Європейських ігор-2019 Заурбеком Сідаковим.  

День Франції

Близяться до розв’язки олімпійські турніри в ігрових видах.

7 серпня у фіналі баскетбольних змагань чоловіків зіграють збірні США і Франції. Американці сьогодні без надзусиль, 97:78 перемогли австралійців. Найрезультативнішими в складі переможці стали Кевін Дюрент і Девін Букер, які набрали 23 і 20 очок відповідно. В австралійців традиційно виділявся Патті Міллз — 15 очок + 8 асистів + 5 підбирань.

В іншому півфіналі французи трохи несподівано здолали словенців — 90:89. Шанс на порятунок балканці зберігали до заключних секунд, але їхні надії поховав блок-шот Ніколя Батюма на заключних секундах. У складі словенців феєрив Лука Дончіч, котрий здійснив «масний» тріпл-дабл — 16 очок + 18 асистів + 10 підбирань. Проте за відсутності Ґорана Драґіча самостійно обіграти французів найобдарованіший баскетболіст світу не зумів. У французів найрезультативнішими стали Нандо Де Коло (23 + 7 підбирань + 5 асистів) та Івон Фурньє (23 + 5 підбирань).

Getty Images/Global Images Ukraine

Зіграє збірна Франції і в фіналі чоловічого волейбольного турніру. В півфіналі «Ле Бльо» несподівано легко, 3:0 перемогли Аргентину. У фіналі 7 серпня Франція зіграє з командою ОКР, котра вдруге на турнірі перемогла збірну, яка вважалася фаворитом — бразильців. У групі представники команди без стяга і гімну переграли латиноамериканських зірок найперше завдяки організованому блоку. Зараз же ключовим фактором перемоги стала могутня подача, завдяки якій бразильці були вибиті з прийому, що вплинуло на якість доводки і відповідно на цілісність і непередбачуваність атакувальних дій. Команда ОКР виграла 3:1.

Ще один фінал французи забезпечили собі в чоловічому гандбольному турнірі. У півфіналі їхня збірна перемогла 27:23 єгиптян. Другими фіналістами стали чинні чемпіони світу данці, які з аналогічним рахунком переграли іспанців. Фінал теж відбудеться у суботу, 7 серпня.

У фіналі жіночого ватерпольного турніру того ж дня зіграють збірні США та Іспанії. Американки перемогли у півфіналі 15:11 представниць ОКР, іспанки — 8:6 угорок.

А ось у хокеї на траві серед чоловіків переможці Ігор вже визначилися. Збірна Австралії здобула золото, перемігши у фіналі в післяматчевій серії після нічиєї 1:1 в ігровий час команду Бельгії. Бронзу здобула збірна Індії, яка переграла 5:4 німців.

Американські футболістки всю злість, накопичену після програшу в півфіналі від канадійок, збиралися зігнати в матчі за третє місце на австралійках. Правда, повівши після дублів Меґан Рапіно і Карлі Ллойд на початку другого тайму 4:1, «зірково-смугасті» гравчині знизили оберти і дозволили на 90-й хвилині австралійкам скоротити розрив до мінімуму — 4:3. Зрештою, бронзи збірна США не віддала. Фінал між футболістками Канади і Швеції відбудеться завтра, 6 серпня.

Медальний залік

Загалом у четвер, 5 серпня, у Токіо було розіграно 27 комплектів медалей. Китай залишився на вершині таблиці, збільшивши кількість нагород найвищої проби до 32-х. Чергові золота лідери виграли у звичних видах. 14-річна Цюань Гунчан стала чемпіонкою у стрибках у воду з десятиметрової вишки, а Чень Мен і Ван Маньюй перемогли у жіночому парному розряді в настільному тенісі.

Збірна США з 29-ма золотими медалями йде на другому місці, Японія з 22-ма — на третьому.

Австралія має 17 золотих медалей після того, як золото в скейтбордингу країні приніс Кіґан Палмер. Представники Зеленого континенту на одну нагороду найвищої проби випереджають команди ОКР і Великобританії.

Дев’яте золото Німеччині приніс один із головних суперників українця Михайла Романчука в плаванні на стаєрських дистанціях у басейні. Флоріан Велброк не проявив себе на Іграх у Токіо в класичному плаванні, але взяв своє на відкритій воді. Сьогодні він з часом 1:48.33,7 тріумфував на 10-кілометровій дистанції. Цікаво, що ще один суперник Романчука Ґреґоріо Пальтрінієрі став третім (відставання — 27,4 секунди), а між знаних нами спортовців вклинився угорець Крістоф Расовскі, який програв Велброку 25,3 секунди.

Третє золото Іспанії має історичну вагу, адже здобуте воно Альберто Хінесом у перших в історії Ігор змаганнях зі скелелазіння.

5 серпня. Всі призери дня Олімпіади-2020

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Сергей Евланов
А чему удивляться, если председатели всех спорткомитетов и федераций - это прежде всего денежные должности, а развитие спорта никому из них не надо? Кроме того у сегодняшнего руководства страны в фаворе не специалисты (умные), а верные.