Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 01 серпня 2021, 06:14
23101
4

Сльози щастя Світоліної, триллер Фурії рохи. Як минув 8-й день ОІ

Огляд восьмого дня Олімпіади в Токіо

| Оновлено 01 серпня 2021, 06:14
23101
4
Сльози щастя Світоліної, триллер Фурії рохи. Як минув 8-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Героїня дня

Цю медаль вона вистраждала. В прямому й переносному розуміннях. Бажаючи здобути золото Олімпіади, Еліна Світоліна пожертвувала медовим місяцем і приїхала в Токіо відразу після весілля з Ґаелем Монфісом.

Звісно, Еліна розуміла, що то буде важкий шлях. Але не уявляла, що важкий аж настільки. Німкеню Лауру Зіґемунд у першому колі вдалося перемогти за три години і сім хвилин, австралійку Айлу Томлянович у другому – за дві години і 23 хвилини, гречанку Марію Саккарі в 1/8 фіналу – за дві години і 41 хвилину, італійку Камілу Джорджі в чвертьфіналі – за годину і 32 хвилини. Лише чешці Маркеті Вондроушовій у півфіналі Світоліна програла швидко – за 65 хвилин. Нинішній триллер розтягнувся на дві години і 28 хвилин. А був ще матч парного розряду, який тривав годину і 22 хвилини. У сумі маємо 14 годин і 38 хвилин у семи матчах протягом семи днів у сумі.

Так, дошкульна поразка в грі з Вондроушовою серйозно підкосила бойовий дух Еліни і вочевидь вплинула на її дії на старту медального поєдинку проти 20-ї ракетки світу Єлєни Рибакіної з Казахстану. Після чотирьох запеклих стартових геймів, за підсумками яких Єлєна повела 1:3, Світоліна немов повернулася в жахливі реалії півфіналу. І не могла вийти з того трансу понад годину. 

Програний вчисту, з рахунком 1:6 перший сет, 1:3 на початку другого, за ним – героїчний камбек на тайбрейку, і потім знову старт вирішальної партії з рахунку 1:4...

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Але невже все те, що сталося вище, було надарма? Невже ті воля до перемоги, характер, виснажлива з фізичної точки зору боротьба були марними? Може, саме так Еліна в ту мить і подумала. А може, просто вчепилася за мінімальний шанс автоматично, на основі того величезного досвіду, який вона накопичила за роки кар’єри? Хтозна.

Можемо констатувати, що в критичний момент Еліна Світоліна зуміла зібратися, зламати опір Рибакіної, яка до того била по кутах із несамовитою влучністю, виграти п’ять геймів поспіль і здобути бронзу Олімпіади-2020. Першу в історії українського тенісу.

26-річна Світоліна виграла за кар’єру 15 турнірів із серії WTA, виграла Підсумковий турнір-2018. Однак чомусь виглядає, що цю бронзу, це третє місце вона згадуватиме, як щось особливе.

Сповненим драматургії виявився і фінал. У ньому 12-та ракетка світу Белінда Бенчіч зі Швейцарії перемогла 41-шу Маркету Вондроушову з Чехії – 7:5, 2:6, 6:3.

Натомість деморалізований втратою змоги поборотися за Golden Grand Slam найкращий тенісист світу Новак Джокович програв іспанцеві Пабло Каррено-Бусті й поєдинок за бронзу. А фінал у чоловічому одиночному розряді, в якому зійдуться німець Алєксандр Зверєв і представник ОКР Карен Хачанов відбудеться завтра, 1 серпня, починаючи з 10:30 за київським часом.

Надія дня

Подією дня в Tokyo Aquatics Centre, де відбуваються олімпійські старти плавців, став для нас в останній день липня півфінал на дистанції 50 м вільним стилем. Наймолодшим з 16-ти учасників запливів був 19-річний українець Владислав Бухов, чемпіон світу-2019 серед юніорів, який у кваліфікації показав п’ятий час, оновивши особистий рекорд – 21,73 секунди.

Getty Images/Global Images Ukraine. Владислав Бухов

Бухов на тлі своїх опонентів виділявся навіть зовнішньо. В силу вікових особливостей він ще не встиг обрости горою м’язів і виглядав стрункішим, ніж ті, з ким довелося боротися. Врешті, Владислав, який плив по сусідній доріжці з, можливо, головною зіркою сучасного плавання Калебом Дресселем зі США, вдруге поспіль виплив з 22-х секунд і показав другий результат у кар’єрі – 21,83. У запливі юний українець був шостим, а загалом показав 11-й час і до фіналу не пробився. Можливо, основну помилку Владислав допустив, надто рано вийшовши з води після пірнання зі стартової тумбочки. Все інше – реакція на стартовий сигнал (0,65), швидкість проходження дистанції – були на рівні. Зрештою, ще після фіналу Бухов визнав, що зараз набирається досвіду, який має йому допомогти в олімпійському Парижі-2024.

Легенди дня

Для Дресселя ж, який виграв півфінал 50-метрівки кролем з результатом 21,42 с, ранкова частина програми, коли відбуваються вирішальні запливи, була дуже відповідальною. Бо перед півфіналом 50-метрівки кролем і після нього Калеб стартував у двох фіналах. Правда, медаль здобув лише в одній дисципліні. Не зі своєї вини. 100-метрівку батерфляєм Дрессель виграв, покращивши на п’ять сотих секунди свій же, встановлений два роки тому на чемпіонаті світу в Кванджу світовий рекорд – 49,45 секунди. Натомість угорець Крістоф Мілак здобув срібло з рекордом Європи – 49,68 сек.

А третім стартом Дресселя, де він залишився без медалі, стала змішана комбінована естафета 4х100 м, новий витвір мистецтва від проповідників ідей гендерної рівності. Особливість цієї естафети полягає в тому, що розставляти спортовців по етапах тренери команд ладні на свій розсуд. Тобто жінки змагаються з чоловіками в одному басейні повноцінно. Переможцями цієї комедії стали плавці Великобританії Кетлін Довсон, Адам Піті, Джеймс Ґай та Анна Гопкін. Показаний ними час – 3.37,58 – став світовим рекордом. Але для нової дисципліни це й не дивно. А Дрессель у складі збірної США завершив естафету лише п’ятим через те, що прорахувалися з розстановкою тренери американців. Вони були єдиними, хто виставив на останньому етапі чоловіка. Враховуючи особливості пересування водною доріжкою, розвинути звичну швидкість і відіграти відставання, утворене після двох жіночих етапів за умови великих хвиль Калеб просто не зміг.

Getty Images/Global Images Ukraine. Калеб Дрессель

Проте повернемося до спорту здорової людини. 24-річна американка Кейтлін Ледецкі виграла вже своє п’яте золото Токіо-2020 і дев’яте на трьох Олімпіадах у кар’єрі. Сьогодні Кейтлін з серйозною перевагою перемогла на 800-метрівці вільним стилем. Його Ледецкі виграла з результатом 8.12,57.

Австалійка Кейлі Макеовн забрала  друге золото у плаванні на спині серед жінок. Після перемоги на стометрівці сьогодні Кейлі з результатом 2.04,68 виграла й дистанцію вдвічі довшу. Пізніше у складі згадуваної вище комбінованої естафети 4х100 м Макеовн разом із Ізааком Стюблеті-Куком, Метью Темплом і Еммою Макеон доповнила медальну колекцію бронзою.

Нарешті не вхолосту

Старт легкоатлетичного турніру в Токіо став для України суцільним розчаруванням. У п’ятницю програли як ті, від кого нічого особливого не очікувалося, так і люди, за плечима яких найгучніші титули. Мова про стрибуна у висоту Андрія Проценка і Ольгу Саладуху, яка стрибає потрійним, звісно. На щастя, у суботу ланцюжок невдач перервався у першій же дисципліні ранкової частини програми. Хоча надалі змагання для українських атлетів знову складалися недобре. 

Дуже впевнено, вигравши з великою перевагою свої забіги, стартували на Олімпіаді дві найкращих представниці України в бігу на 400 м з бар’єрами. Анна Рижикова (результат 54,56 сек) і Вікторія Ткачук (54,80) пройшли до півфіналу точно так само, як прописні фаворитки – світова рекордсменка Сідні Маклафлін з Австралії (54,65) і голландка Фемке Бол (54,43), а єдиною з учасниць усіх забігів з 54-х секунд вибігла чинна чемпіонка світу Далайла Мугаммад зі США (53,97). Натомість іще одна українка Марія Миколенко, фінішувавши з часом 57,86 у своєму забігу останньою, виступ припинила. 

На своїй п’ятій Олімпіаді виступила 39-річна метальниця диска Наталія Семенова. З тим же успіхом, що й на чотирьох попередніх. Наталія знову не подолала сита кваліфікації, причому показаний нею результат був останнім, 31-м серед усіх учасниць – 54,28 м.

Так само не потрапив у фінал і теж виступив із набагато гіршим у порівнянні з особистим рекордом результатом у кваліфікації стрибунів у довжину Владислав Мазур. Стрибнувши у найкращій спробі на 7,60 м, українець посів 27 місце з 29-ти учасників.

А головною подією дня у легкоатлетичній програмі була стометрівка серед жінок. Її фавориткою вважалася дворазова олімпійська чемпіонка Шеллі-Енн Фрезер-Прайсс із Ямайки, котра цьогоріч подолала дистанцію з другим часом за історію – 10,62 секунди. До світового рекорду американки Флоранс Ґріффіт-Джойнер, який тримається з далекого 1988-го, Шеллі-Енн забракло всього 13 сотих секунди. А раз так, то від ямайської легенди в Токіо очікували не просто золота, а штурму світового рекорду.

Getty Images/Global Images Ukraine. Елейн Томпсон-Ера

Ямайська спринтерка й справді стала до рекорду ще ближчою. Чемпіонка перемогла з результатом 10,61! Тільки була то не Фрезер-Прайс, а триразова чемпіонка Ігор-2016 у Ріо-де-Жанейро Елейн Томпсон-Ера. Елейн змогла перевершити на одну соту секунду олімпійський рекорд Ґріффіт-Джойнер, котрий та встановила в Сеулі-1988. Доповнила тріумф Ямайки у спринті, фінішувавши з особистим рекордом (10,76), Шеріка Джексон. 

А ось протистояння метальників диску завершилося подвійною шведською перемогою. Чинний чемпіон світу Даніель Столь переміг з результатом 68,90 м, інший швед Сімон Петерссон здобув срібло – 67,39 м. Цікаво, що це перших дві нагороди Швеції на Іграх-2020.

Так само як перше золото на доріжці Олімпійського стадіону здобула Польща. Наші сусіди тріумфували в змішаній естафеті 4х400 м. Впродовж майже всієї дистанції лідерство утримували атлети з Домініканської республіки і лише на фінішній прямій представника цієї команди Александра Оґандо випередив Каєтан Дущинскі. На перших трьох етапах за Польщу бігли Кароль Залевскі, Наталія Качмарек і Юстина Свєти-Ерсетіч. Їхній чемпіонський результат став новим олімпійським рекордом – 3.09,87. 

Не перемога, а участь

Призер ІІ Європейських ігор, стрибун на батуті Микола Просторов не пройшов кваліфікації на Іграх-2020. З сумою балів 92,570 за підсумками обов’язкового і довільного стрибків він посів 12-те місце серед 16-ти учасників і не потрапив до фінальної вісімки. Зрештою, добре бодай те, що після відсутності в Ріо-2016 українські батутисти повернулися в когорту учасників Олімпіади. А колись у цьому виді в нас були срібна призерка Сіднея-2000 Оксана Цигульова і чемпіон Афін-2004 Юрій Нікітін. Цього ж разу переможцем змагань з сумою 61,715 став білорус Іван Литвинович, який приніс своїй країні першу медаль Ігор у Токіо.

Сенсація дня

22-річний турок Мете Ґазоз став чемпіоном в особистій першості стрільців із лука. Спортовець, який раніше двічі перемагав на етапах Кубка світу, не вважався у протистоянні з непереможними начебто азійцями навіть реальним претендентом на медаль. Однак традиційних фаворитів, корейців, до півфіналу не допустили суперники Мете. А сам турок один за одним пообігрував Джеффа Генкельса з Люксембургу, австралійців Раяна Таяка і Тейлора Ворта, американця Брейді Еллісона. Лише у півфіналі Ґазоз зустрівся зі Такагару Фурукавою з Японії, срібним призером Олімпіади-2012 у Лондоні, який на цих Іграх виграв бронзу в командній першості. Його Мете обіграв 7:3, а в фіналі зустрівся з європейською легендою стрільби з лука. 34-річний Мауро Несполі – олімпійський чемпіон Лондона-2012 у командній першості, у Пекіні-2008 він разом з командою брав срібло. Особисто Мауро вигравав чемпіонат Європи-2005. Несполі вважався фаворитом фіналу. Але програв 4:6 і здобув лише срібло. А Мете Ґазоз приніс Туреччині перше золото Олімпіади-2020.

Getty Images/Global Images Ukraine. Мете Газоз

Зауважимо, що в особистій першості лучниць-жінок фінал був прогнозованішим. 20-річна кореянка Ан Сан, яка до того виграла золото в складі жіночої команди Кореї і в змаганнях змішаних дуетів, оформила титул триразової чемпіонки Ігор в особистій першості.

Також до розряду несподіваних можна віднести й підсумок командного турніру стінка на стінку в дзюдо. Французи Кларісс Аґбеньєну, Аксель Кларже, Роман Діко, Тедді Рінер і Сара Сесік перемогли 4:1 японців – відповідно Чізуру Араї, Шоїчіро Мукаї, Акіру Соне, Арона Вольфа і Цукашу Йошіду. Останніми на татамі мали вийти Ґійом Шейн проти Шохеї Оно. Але в цій сутичці вже не було сенсу. Тож легендарний Тедді Рінер після сенсаційної поразки в особистому турнірі, який він закінчив з бронзою, таки здобув третє в кар’єрі олімпійське золото. 

Медальний залік

Китай продовжує утримувати лідерство. 20-ту золоту медаль своїй країні принесла віндсерфінгістка Лу Юньсю, яка стала чемпіонкою в класі RX:S. 21-шу – важкоатлет Люй Сяоцзюнь, який переміг у ваговій категорії до 81 кг з потрійним олімпійським рекордом. Він підняв 170 кг в ривку, 204 кг у поштовху і 374 кг у сумі.

Другими з 17-ма золотими медалями залишаються японці, третіми з  16-ма – американці.

Після перемоги фехтувальниць Ольги Нікітіної, Софії Позднякової і Софьї Вєлікої у командній першості шаблісток своє 11-те золото здобула команда ОКР. Вони четверті.

Велика Британія, окрім плавальної змішаної естафети, виграла таку ж дисципліну й у тріатлоні. Чемпіонами ігор стали Джессіка Лермонт, Джонатан Бравнлі, Джорджія Тейлор-Браун та Алекс Ї. Загалом у британців уже вісім золотих медалей і в таблиці вони розташувалися шостими.

Нова Зеландія четверте золото здобула в найпопулярнішому на своїх теренах виді. Жіноча команда All Black перемогла у фіналі реґбі-7 26:12 француженок.

Третє золото для Нідерландів виграв віндсерфінгіст Кіран Бадлу. У 26-річному віці цей спортовець до трьох титулів чемпіона світу і двох чемпіонств Європи додав звання олімпійського чемпіона в класі RX:S.

Чемпіонка Європи-2019 Ніна Крістен з олімпійським рекордом (463,9) виграла змагання стрільців з пневматичної гвинтівки з трьох положень з 50-метрової відстані. Це було друге золото Швейцарії на цій Олімпіаді. А третє трохи згодом здобула тенісистка Бенчіч. Сама ж Крістен на цих Іграх уже вигравала бронзову нагороду.

Китайський Тайпей друге золото здобув у змаганнях чоловічих пар у бадмінтоні. Лі Ян та Ван Чи-Лінь перемогли у фіналі китайський дует.

Перше золото Іспанії принесла змішана пара стрільців-стендовиків Фатіма Ґальвес/Альберто Фернандес у дисципліні «трап». Цікаво, що в фіналі іспанці перемогли дует із Сан-Марино Алессандра Періллі/Джан Марко Берті. За два дні до того Алессандра в особистій першості виграла бронзу і виграла тим самим дебютну в історії своєї країни олімпійську медаль. Тепер настав час першого срібла.

Перше золото Катару виграв важкоатлет Фарес Ібрагім Ельбах у ваговій категорії до 96 кг. Він переміг, встановивши олімпійські рекорди у поштовху (225 кг) і сумі двоборства (402 кг).

В очікуванні протистояння Іспанія – Бразилія

У чоловічому футбольному турнірі відбулися чвертьфінали. Головні фаворити турніру іспанці знаходилися за крок від вильоту. Вони поступалися збірній Кот-д’Івуару 1:2 і врятувалися завдяки голу Рафаеля Міра на третій компенсованій хвилині. А в екстратаймі Мікель Оярзабаль і той же Мір, який забив ще двічі і оформив хет-трик, довели перевагу «Червоної фурії» до 5:2.

Getty Images/Global Images Ukraine

Ще більш результативним був поєдинок Кореї і Мексики – «ацтеки» виграли в основний час 6:3.

Збірна Бразилії на цьому тлі виглядає прагматичною. Вона перемогла Єгипет завдяки єдиному м’ячу Матеуса Куньї в першому таймі.

Натомість японці після нічиєї 0:0 в ігровий час перемогли Нову Зеландію в серії пенальті.

У півфіналах 3 серпня Іспанія зіграє з Японією, Бразилія – з Мексикою.

Оцініть матеріал
(69)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
tima fialko
Мазур стрибнув на 7.50...Це приблизно якби Бех завтра стрибнула на 6.30. Хлопче,чого ти ъхав на Олімпіаду?Аналогічне питання до більшості атлетів у жовто-блакитній формі з тризубом...Чи ви думаєте Олімпіада це ваше приватна справа?
RCD Mallorca
Оярсабаль и Ольмо роботы? В чемпионатах Испании и Германии играли,на Евро2020 за сборную играли и до 1/2 дошли,а теперь на Олимпиаду поехали играть
игробизнес
Без козырька и не узнать.) Будет богатой.
А ещё была игра в паре с Ястремской...
Элина Свитолина / Даяна Ястремская – Ализе Корне / Фиона Ферро – 2:6, 4:6

Элина и Даяна в третий раз сыграли в паре и в третий раз проиграли. Более того, Свитолина проиграла 21 из 23 последних матчей в парном разряде. И это не её...(
BekXanov
трудом и желанием.молодца!