Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 29 липня 2021, 00:04
77033
18

Лучниця б’є чемпіонку, Світоліна входить в історію. Як минув 5-й день ОІ

Середа на Іграх у Токіо вийшла для українців безмедальною, але з цікавими досягненнями

| Оновлено 29 липня 2021, 00:04
77033
18
Лучниця б’є чемпіонку, Світоліна входить в історію. Як минув 5-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine

Героїня дня

П’ять років тому їй був лише 21 і в 1/8 фіналу олімпійського тенісного турніру в Ріо-де-Жанейро вона перемогла легендарну Серену Вільямс. Так, уже немолоду, 35-річну. Але чинну чемпіонку Wimbledon. Світоліна тоді вважалася просто перспективною. В рейтингу WTA вона посідала 20-те місце і лише мріяла про серйозні досягнення. І саме та перемога над легендою  дала Еліні поштовх до майбутніх звершень. Після неї юну українку почали сприймати як топ-тенісистку. І Світоліна цей статус підтверджує стабільними результатами протягом п’яти років.

Нині Еліні 26, вона шоста ракетка світу і на Олімпіаду в Токіо приїхала, пожертвувавши медовим місяцем. На корті вона б’ється так, як не билася, можливо, ніколи. До сьогоднішнього чвертьфінального поєдинку проти італійки Каміли Джорджі Світоліна в трьох поєдинках одиночного і одній зустрічі парного розрядів провела на корті дев’ять з половиною годин.

Гра з 61-ю ракеткою світу Джорджі — четверта протягом чотирьох днів. І при цьому Еліна як почала додавати з другого сету матчу попереднього кола проти Марії Саккарі з Греції, так і продовжувала це робити в ході чвертьфінального протистояння з італійкою, якій раніше програла два протистояння з трьох. Цей матч Світоліна провела практично без зривів, що з нею останнім часом траплялося вкрай рідко.

Getty Images/Global Images Ukraine

6:4, 6:4 за півтори години — і Еліна вже перевершила своє досягнення зразка Ріо-2016, коли вона програла у чвертьфіналі чешці Петрі Квітовій. Втім, залишившись єдиною серед півфіналісток представницею топ-10, українка вже не думає про результат інший, ніж золото.

Наступна суперниця — 42-га в рейтингу Маркета Вондроушова з Чехії, яка в 1/8 фіналу сенсаційно перемогла другу тенісистку світу Наомі Осаку з Японії, а у чвертьфіналі пройшла іспанку Паулу Бадосу, які знялася після програного першого сета. Майбутні суперниці досі зустрічалися між собою чотири рази і тричі (в Досі і Штутґарті у 2018-му та Індіанаполісі в 2019-му) перемагала Світоліна. Вондроушова виграла лише останні донині з цих протистоянь — у чвертьфіналі Рима-2020.

В іншому півфіналі зіграють швейцарка Белінда Бенчіч (WTA №12) і Єлєна Рибакіна з Казахстану (WTA №20). Обидва поєдинки за вихід у фінал відбудуться завтра, 29 липня, опівдні за київським часом.

А в чоловічому одиночному турнірі натомість визначилися пари чвертьфіналістів: Карен Хачанов (ОКР) — Юґо Юмбер (Франція), Пабло Каррено-Буста (Іспанія) — Данііл Мєдвєдєв (ОКР), Новак Джоковіч (Сербія) — Кеї Нішікорі (Японія), Александр Зверєв(Німеччина) — Жеремі Шарді (Франція). Ці поєдинки теж відбудуться завтра.

На жаль, ще одного українського історичного досягнення в тенісі сьогодні не відбулося. Людмила і Надія Кіченок програли у чвертьфіналі парного розряду представницям ОКР Вероніці Кудерметовій і Єлєні Весніній, котра вже була олімпійською чемпіонкою, без варіантів. А значить, четверте місце інших сестер — Олени і Катерини Бондаренко, котрі в Пекіні-2008 стали четвертими — залишиться для нашого олімпійського тенісу максимальним мінімум до Парижа-2024.

Сенсація дня

Майстриня стрільби з лука, 28-річна львів’янка Вероніка Марченко створила гучну сенсацію в 1/32 фіналу особистих змагань на Олімпіаді-2020. Спортсменка, яка в кваліфікації посіла лише 35-те місце з 64-х учасниць, перемогла 6:4 чинну чемпіонку світу в індивідуальній і особистій першостях Ле Цзяньїн з Китайського Тайбею.

Вероніка Марченко — чемпіонка Європи-2016 особисто і в команді. В один період вона вважалася однією з найталановитіших лучниць світу, але після подвійної перемоги на Євро впродовж наступних п’яти років відзначилася лише двома досягненнями в приміщенні — особисто стала чемпіонкою Європи-2017 і здобула командну бронзу чемпіонату світу-2018.


Getty Images/Global Images Ukraine

А в Токіо турнірна сітка не милувала Марченко й після перемоги над такою сильною опоненткою. В 1/16 фіналу Вероніка зустрілася з кореянкою Кан Чхе-Йон, яка програла Ле Цзяньїн у фіналі чемпіонату світу-1019.  Кан Чхе-Йон — триразова чемпіонка світу в командній і змішаній першостях, свіжоспечена чемпіонка Токіо-2020 у команді. Марченко намагалася боротися кореянкою. На рівних впродовж трьох сетів, але у двох програла з різницею в очко, ще один звела до нічиєї, вибивши 29 з 30-ти балів, а в четвертому зламалася, влучивши одним із пострілів у «шістку» — 1:7.

Таким чином, українські лучники завершили виступи на Олімпіаді-2020. Перемога Марченко над чемпіонкою світу виявилася єдиною на всю команду. В командній першості наші дівчата поступилися представницям ОКР. В 1/32-й особистих змагань найдосвідченіша з українок Лідія Січенікова програла сьомому номерові світового рейтингу Міхаелле Кноппен з Німеччини. Анастасія Павлова поступилася 18-річній американці Дженніфер Мукіно-Фернандес. Єдиний український представник у чоловічій першості стрільців з лука — сумчанин Олексій Гунбін — програв на старті 4:6 індійцеві Тарундеепу Раї.

Дискваліфікація дня

Чемпіон світу 2009 серед юніорів, бронзовий призер Євро-2017, київський дзюдоїст Кеджау Ньябалі, який представляє вагову категорію до 90 кг, почав виступ на другій у кар’єрі Олімпіаді з красивої перемоги над чинним переможцем Панамериканського чемпіонату Робертом Флорентіно з Домініканської республіки. «Кинжал» кинув опонента «коцюбою» на «ваза-арі» і вийшов у друге коло, де зустрівся з віце-чемпіоном світу Давлатом Бобоновим з Узбекистану. Сутичка завершилася швидко і несподівано. Ньябалі захопив праву руку суперника і намагався виконати кидок. Та опинившись на татамі, Бобонов скорчився від болю. Після певних вагань рефері оцінив дію українця «хансоку-мате», тобто кваліфікував її як серйозне порушення, спробу заламати руку зі стійки. Це — дискваліфікація.

«Я не наносив супернику травми, - виправдовувався Кеджау. - Я прекрасно розумів цінність цього поєдинку, і був зосереджений. На «хансоку» я ніколи б не пішов, і не дозволив би собі такого порушення. Я свідомо давав Бобонову місце для маневру, давав йому нагоду вивести руку, лікоть. Я не працював по ліктю і нижче. Це була боротьба, але чесна боротьба. А мій суперник почав кричати, заголосив. Це був тиск на арбітрів».


Getty Images/Global Images Ukraine

Бобонов у підсумку виборов бронзу. Іншу бронзову нагороду вагової категорії до 90 кг виграв угорець Крістіан Тот, котрий у сутичці другого кола змагань шокував господарів. Японські дзюдоїсти виграли усі чотири золота серед чоловіків і розраховували поповнити цю колекцію сьогодні. Але Тот кинув опонента з допомогою зачіпа з середини гомілкою під час golden score і виграв на “ппон”. А золото цієї вагової категорії здобув чинний чемпіон Європи Лаша Бекаурі з Грузії. У півфіналі він переміг дворазового чемпіона Європи Міхаїла Іґольнікова з команди ОКР, а у фіналі, виконавши кидок через спину на «ваза-арі», здолав німця Едуарда Тріппеля.

У ваговій категорії до 70 кг серед жінок тріумфувала дворазова чемпіонка світу Чізуру Араї. У фіналі вона завдяки “ваза-арі” перемогла австрійку Міхаелу Поллерес. Проте головну свою перемогу Чізуру здобула трохи раніше, у півфіналі, ставши учасницею найдовшої сутички олімпійського турніру дзюдоїстів. Суперниця, бронзова призерка чемпіонату світу-2019 Мадіна Таймазова, котра представляє команду без гімну і прапора, розуміла, що технічного арсеналу для того, щоб побороти японку, в неї недостатньо. А тому за рахунок фізичної міці не давала нічого зробити Араї, імітувала активність і намагалася вимучити опонентку. Сутичка розтягнулася на 16 хвилин чистого часу. Перемогла Араї, задусивши суперницю в прямому розумінні. Настільки, що Таймазова під час задушливого прийому втратила свідомість. 

Заявка дня

До представників спортивної гімнастики в Україні вимоги завжди максимальні. Цей вид десятиліттями вважається пріоритетним. Навіть в умовах, коли відсторонений від участі в Іграх лідер команди Олег Верняєв бере участь в Олімпіаді в статусі коментатора на UA:Перший.

Наразі українські гімнасти в Токіо не вражали. В командній першості хлопці посіли сьоме місце. Діана Варинська, єдина наша представниця в жіночій програмі, в жоден з особистих фіналів не пробилася, обмежившись участю в кваліфікації. Серед чоловіків з шести фіналів в окремих видах багатоборства буде представлений лише Петро Пахнюк, який виконуватиме вправи на брусах.

А у фіналі індивідуального багатоборства сьогодні, крім Пахнюка, виступав 17-річний діамант Ілля Ковтун, котрий вважається майже непереможним поміж спортовців своєї вікової групи, а серед дорослих дебютував з бронзи цьогорічного Євро в багатоборстві. Й ось тепер — 11-те місце на Олімпіаді, результат, який можна назвати дуже успішним. При цьому під час виконання вправ на брусах Ілля зумів чисто виконати новий елемент, який, за словами Верняєва, тепер має отримати назву «Ковтун». Сума балів українського юнака — 83,797.

Домінували ж в індивідуальному гімнастичному багатоборстві азійці та представники ОКР. Чемпіоном став 19-річний японець Даїкі Гашімото — 88,465. Триразовий чемпіон світу Сяо Жотен з Китаю виграв срібло — 88,065. Бронзу здобув Нікіта Нагорний (ОКР) — 88,031.

Додамо, що Петро Пахнюк став серед 24-х учасників фіналу 18-м. Його сума балів — 81,265. Петро зірвав останній елемент на своєму коронному виді — вправі на брусах і отримав за цей виступ невисоку оцінку 13,266. Не виключено, Пахнюкові, який виконує цю програму за п’ять днів утретє, просто забракло сил. Тепер на відновлення перед фіналом у вправах на брусах він має чотири доби. Сподіваємося, цього часу буде достатньо.

Особисті рекорди

Серед інших українських спортовців, які змагались на аренах Токіо-2020 у середу, 28 липня, знову потішила майстриня веслувального слалому Вікторія Ус. Посівши за добу до того найвище в кар’єрі, восьме місце у веслуванні на байдарці, сьогодні киянка розвинула успіх уже на каное. Вікторія вийшла у півфінал з 15-м результатом і спробує вже через добу спершу пробитися у десятку фіналісток, а потім показати свій максимум уже там.

А ось Ігор Хмара та Станіслав Ковальов, які у складі екіпажу легкої двійки парної є єдиними представниками України в академічному веслуванні, з боротьби за медалі вибули. Пробившись у півфінал крізь втішні заїзди, там українці посіли четверте місце, поступившись дуетам з Ірландії, Італії та Бельгії. При цьому 2000 метрів Ігор та Станіслав подолали з рекордним для себе часом — 6.14,57. Заключний їх виступ на Олімпіаді можна подивитися найближчої ночі, коли відбудеться фінал В, переможці якого боряться за місця з п’яте по десяте.

Легенда дня

Getty Images/Global Images Ukraine

52-річна німецька наїзниця Ізабель Верт на коні Белла Роуз на шостій Олімпіаді в кар’єрі виграла свої 11-ту і 12-ту медалі. Вчора Ізабель стала чемпінкою у виїздці в складі команди, а сьогодні здобула срібло, поступившись тільки землячці Джессіці Бредов-Верндль, особисто. Олімпійський дебют Ізабель відбувся у Барселоні-1992, коли вона також виграла командне золото і особисте срібло. Пізніше ідентично Верт виступала в Сіднеї-2000, Пекіні-2008 і Ріо-2016, а в Атланті-1996 здобула золото в обидвох видах програми. На Ігри-2004 Ізабель не їздила через особистий конфлікт, у наслідок якого вона змушена була покинути конюшню, в якій тренувалася. Лондон-2012 Верт пропустила, бо травмувався її улюблений кінь Дон Джонсон. Заміни йому Ізабель оперативно не знайшла.

Медальний залік

Загалом впродовж п’ятого змагального дня Олімпіади в Токіо було розіграно 23 комплекти нагород. Лідерство в таблиці медалей захопили з 13-ма золотими, чотирма срібними і п’ятьма бронзовими нагородами господарі. Окрім тих японських чемпіонів, про яких згадувалося вище, ще одне золото Японії принесла на плавальній 200-метрівці комплексом Юї Огаші. Її результат — 2.08,52. Раніше Юї виграла вдвічі довшу комплексну дистанцію.

12 золотих медалей виграв Китай. Уже традиційно скарбничку нагород найвищої проби для Піднебесної поповнили стрибуни у воду. Ван Цзунюань та Сє Сиї тріумфували з сумою балів 467,82 в синхронних стрибках з триметрового трампліна. Важкоатлет Ши Чжиюн у ваговій категорії до 73 кг встановив світовий рекорд у сумі двоборства (364 кг) і здобув олімпійське золото вдруге поспіль. Ще одну медаль найвищої проби китайці здобули в академічному веслуванні. Чень Юнься, Чжан Лін, Ян Люй і Цуй Сяотун виграли в змаганні четвірок-парних, дисципліні, в якій у Лондоні-2012 тріумфували українки. На цю ж Олімпіаду наша команда не потрапила взагалі.

Найбільша кількість медалей в американців: 11 золотих, 11 срібних, 9 бронзових і 31 загалом. Шестиразовою олімпійською чемпіонкою стала плавчиня Кейтлін Ледецкі. Вона виграла з результатом 15.37,34 найдовшу дистанцію — 1500 м вільним стилем. Ще одне золото в скарбничку США принесли баскетболістки, які стали першими в історії чемпіонками у вуличному форматі 3х3.

Команда ОКР наразі має 7 золотих медалей.

Суттєво поповнили медальну скарбничку в середу австралійці. Золотих нагород у них тепер 6. Дві здобули майстри академічного веслування. В одній дисципліні — четвірках розпашних. Серед чоловіків золото Австралії принесли Александр Парнелл, Спенсер Таррін, Джек Гарґрівз і Александр Гілл; серед жінок — Люсі Стефан, Розмарі Попа, Джессіка Моррісон та Анабель Макінтайр. А ось плавчиня Аріарне Тітмус здобула вже друге золото Токіо-2020. Після тріумфу на 400-метрівці кролем сьогодні вона стала першою на дистанції вдвічі коротшій. Причому перемогла Аріарне з олімпійським рекордом — 1.53,50.

У плаванні своє п’яте золото виграла й Великобританія. Том Дін, Джеймс Ґай, Метью Річардс і Данкан Скотт виграли з європейським рекордом (6.58,58) естафету 4х200 м кролем.

Корея своє четверте золото здобула у командній першості шаблістів у фехтуванні. Команда, яку представляли вже дворазові олімпійські чемпіони Кім Джон-Гван і Ку Бонн-Ґіль, а також О Сан-Ук і Кім Джун-Го, перемогла у фіналі 45:26 італійців.

Три золота від сьогодні у Франції. Третю медаль найвищої проби французам принесли Юґо Бушерон і Матьє Андродіа в складі двійки розпашної в академічному веслуванні.

Третє німецьке і друге особисте золото цієї Олімпіади здобула наїзниця Джессіка Бредов-Верндль. Після командної перемоги у виїздці вона на своїй Далері перемогла індивідуально.

Два перших золота у середу виграли Нідерланди. В шосейних велоперегонах з роздільним стартом перемогу здобула Аннемік ван Вльойтен, для якої ця перемога стала певною сатисфакцією за втрачене за курйозних обставин золото у груповій гонці, коли фаворити не помітили втечі у відрив австрійки Анни Кізенгофер. Ще одне голландське золото виграла четвірка парна в академічному веслуванні серед чоловіків. Олімпіоніками стали Лукас Теодор Уіттенбоґард, Абе Вейрсма, Тоне Вейтен і Коен Метсемакерс.

Друге золото Угорщині приніс плавець Крістоф Мілак. Він з олімпійським рекордом (1.51,25) виграв 200-метрівку батерфляєм, дисципліну, на якій він є світовим рекордсменом.

У чоловіків «розділку» у велоспорті виграв Прімож Роґліч. Його золото — теж друге для Словенії.

Дебютне золото Румунії принесли Анкуца Боднар і Сімона Радіс, які склали екіпаж двійки парної в академічному веслуванні серед жінок.

Чоловіча збірна Фіджі з реґбі-7 повторила своє досягнення зразка Ріо-2016. Фіджійці виграли у фіналі 27:12 у новозеландців і знову стали чемпіонами. Окрім цих двох нагород реґбістів більше медалей ця острівна країна на Олімпіадах не вигравала.

Також першу нагороду — і відразу золоту — виграла в Токіо Латвія. У фіналі чоловічого турніру в баскетболі 3х3 балтійці перемогли 21:18 команду ОКР.

Ляпас для Бразилії

Родзинкою змагального дня серед ігровиків став матч між двома, мабуть, найсильнішими збірними в чоловічому світовому волейболі — Бразилії і представників ОКР. Російський блок став для прекрасного бразильського нападу справжнім муром. Якими б геніальними не були нападники Лукареллі, Леал і Воллас, як би високо не знімали вони м’ячів під час атакувальних спроб, проти організованого блокування вони найчастіше були безсилими. Тренер бразильців міняв це тріо, розігруючого Бруно, але нічого доброго це не принесло. Команда ОКР виграла вчисту, 3:0 і першою в групі В ґарантувала собі місце в чвертьфіналі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Свою другу перемогу (3:1 над Тунісом), наздогнавши бразильців, здобула збірна США. Першу перемогу, здолавши 3:2 французів, здобули аргентинці. Франція теж наразі виграла один матч із трьох. Без перемог у групі В йде Туніс.

У групі А команд, які не зазнали б після трьох турів втрат, не залишилося. Єдиною командою, яка програла всі три матчі, у цій шістці є Венесуела, яка сьогодні поступилася 0:3 чинним чемпіонам світу полякам. Разом з Польщею по дві перемоги здобули Японія, Іран та Італія. Японці сьогодні поступилися 1:3 італійцям, а Іран зазнав першої на турнірі поразки (0:3) від Канади.

Третій тур відбувся і в чоловічому гандбольному турнірі. Франція та Іспанія в групі А йдуть без втрат. Сьогодні ці команди перемогли Німеччину (30:29) і Бразилію (32:25) відповідно. Норвегія свою другу перемогу здобула над Аргентиною — 27:23. Німці мають одну перемогу, бразильці і аргентинці по три матчі програли.

Групу В очолюють з максимальним доробком Данія і Швеція. Данці сьогодні перемогли 31:21 Бахрейн, шведи — 29:28 Португалію. Єгипет другу перемогу здобув над Японією — 33:29. Португалія виграла один матч, а Бахрейн і Японія наразі очок не набирали.

28 липня. Всі призери дня Олімпіади-2020

Іван Вербицький
Оцініть матеріал
(63)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Реал подав скаргу на арбітра матчу з Осасуною
Футбол | 19 березня 2024, 03:20 1
Реал подав скаргу на арбітра матчу з Осасуною

Хуан Мартінес Мунуера не вказав у звіті про образи вболівальників на адресу Вінісіуса Жуніора

Де дивитись онлайн матч відбору до Євро-2024 Боснія і Герцеговина – Україна
Футбол | 19 березня 2024, 00:31 7
Де дивитись онлайн матч відбору до Євро-2024 Боснія і Герцеговина – Україна

21 березня о 21:45 відбудеться півфінал плей-офф кваліфікації Євро-2024

Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Elis
Тенісні матчі вже не на світанку. В 12:00 за Києвом завтра грає Еліна.
manticora1990
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
fedd1979
Ну, знаєте... "Увійшла в історію" виходом у півфінал - занадто. Ніби ми яке Фіджи. Хай хоча б медаль візьме, бодай яку небудь
brutal2015
Свитолина конечно безусловный фаворит среди оставшихся в турнире теннисток, но слишком часто Элина огорчала нас неожиданными поражениями от низкорейтинговых соперниц. Пожелаем Элине удачи в завоевании титула за который ей была бы благодарна вся Украина. Огорчает выступление спортивных гимнастов пять лет назад в Рио была совсем другая картина. Остаётся надеяться, что Ковтун и его поколение вновь смогут бороться за олимпийский пьедестал.
manticora1990
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
andreypoltava234
в історію участі українців в ОІ свого часу увійшов Олександр Петрів - перший український (україномовний) чемпіон ОІ (2008). Ото історія) Перший польський чемпіон (польськомовний) був в 1928 році.. а світоліна....яке вона має відношення до українців? Крім паспорта?)
alexderjav
"спортовців"
ви там самі вигадуете нові слова чи лінько у словник подивитись?