Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 10 серпня 2021, 07:53
24846
18

У 66 років за медалями: найстарші спортсмени на Олімпіаді в Токіо

Блогер Sport.ua Олександр Шершень – про найстарших учасників Ігр-2020

| Оновлено 10 серпня 2021, 07:53
24846
18
У 66 років за медалями: найстарші спортсмени на Олімпіаді в Токіо
Getty Images/Global Images Ukraine. Абдула Аль-Рашиді

Професійним спортом в основному займаються молоді люди, а по досягненню ними, скажімо, 35-річного віку, їх уже вважають ветеранами. Утім, є окремі персонажі, для яких 45 і більше років не є причиною для того, щоб завершувати кар’єру, і вони продовжують виступи на чемпіонатах світу чи Олімпіадах і в …66. Як, скажімо, на нинішніх Іграх в Токіо 66-річна Мері Ханна чи 62-річний Ендрю Хой. Про таких наддосвідчених спортсменів, які виступають на Олімпіаді-2020 в Токіо, й поговоримо.

Мері Ханна

Країна: Австралія
Вік: 66
Вид: кінний спорт

Getty Images/Global Images Ukraine

Мері Ханна

Країна: Австралія
Вік: 66
Вид: кінний спорт

Для 66-річної австралійки Мері Ханни Ігри в Токіо – шоста Олімпіада. Високими олімпійськими досягненнями ветеранка похвалитися не може. Найкращим результатом спортсменки, яка, до слова, має степінь бакалавра гуманітарних наук, є 24-та позиція у коронній «виїздці» у 1996 році в Атланті. Що цікаво: закінчувати свої виступи Мері Ханна не збирається. Тож в неї є всі шанси повторити рекорд найстаршої жінки-спортсменки –­ британки Лорни Джонстон, яка брала участь в Олімпіаді-1972 в Мюнхені у віці 70 років.

Ендрю Хой

Країна: Австралія
Вік: 62
Вид: кінний спорт

Getty Images/Global Images Ukraine

Ендрю Хой – легендарна особистість в системі олімпійського руху в цілому. 62-річний австралієць є триразовим олімпійським чемпіоном з кінного спорту в командному триборстві. На перші основні змагання чотириріччя поїхав далекого 1984-го року до Лос-Анджелеса, але медалей там не здобув, як і чотирма роками потому в Сеулі. Перше «золото» здобув у 1992-му році в Барселоні, а на наступних Олімпійських іграх в Атланті – повторив досягнення чотирирічної давнини.

Утім, найуспішнішими для Ендрю Хоя виявилися ОІ-2000 в рідній Австралії. Господарі змагань не мали собі рівних в кінному спорті, здобувши вже звичне «золото» в командному триборстві. В індивідуальних же змаганнях австралієць виборов срібні нагороди. Надалі титулований спортсмен на п’єдестал вже не потрапляв. А на ОІ-2012 в Лондоні він став першим представником Зеленого континенту, який взяв участь у семи Олімпіадах. Після пропуску змагань у 2016 році 62-річний спортсмен поїхав на восьмі в кар’єрі ОІ до Токіо.  

Інесса Меркулова

Країна: ОКР
Вік: 56
Вид: кінний спорт

Getty Images/Global Images Ukraine

Для росіянки Інесси Меркулової Олімпіада-2020 є лише другою за ліком. Дебютувала вона на головних змаганнях чотириріччя в Ріо-де-Жанейро в 2016-му. Жодними досягненнями там не відзначилася. Розпочала займатися кінним спортом ще в 11 років. За її словами, для того, щоб вирости у вершника олімпійського рівня, необхідно понад 15 років.

Інесса Меркулова – не лише спортсменка, а й тренер. Поряд із нею в Токіо виступають і декілька її учнів. Цікаво, що півтора роки тому спортсменка під час тренувань в Німеччині зазнала важкої черепно-мозкової травми і її навіть ввели в штучну кому, в якій вона перебувала понад два тижні. На щастя, спортсменка одужала і після реабілітації продовжила кар’єру, щоб виступити у 56 років на своїй другій Олімпіаді.

Сантьяго Ланге

Країна: Аргентина
Вік: 59
Вид: парусний спорт

Getty Images/Global Images Ukraine

Аргентинський яхтсмен Сантьяго Ланге поїхав до Токіо на сьомі Олімпійські ігри в кар’єрі. Дебютував на головних спортивних змаганнях сучасності ще в 1988 році в Сеулі. Утім, якихось яскравих виступів не демонстрував аж до ОІ-2004 в Афінах, де він здобув бронзову медаль в класі «Торнадо». До цього він уже був чотириразовим чемпіоном світу та шестиразовим чемпіоном Південної Америки. На наступних змаганнях - в Пекіні - досвідчений яхтсмен знову задовольнився «бронзою». У 2015 році лікарі діагностували у спортсмена страшний діагноз – рак лівої легені. Так як хворобу виявили на ранній стадії, то після успішно проведеної операції в клініці Барселони Сантьяго Ланге за місяць повернувся до тренувань. А за рік, на Олімпіаді-2016 в Бразилії, спортсмен довів, що нічого неможливого в житті немає і здобув першу золоту нагороду в кар’єрі - в 54 роки - в класі «Накра 17».

Савате Шрестапорн

Країна: Таїланд
Вік: 58
Вид: стрільба

Getty Images/Global Images Ukraine

Неймовірно, але Олімпійські ігри в Токіо будуть для 58-річного тайського стрільця першими в кар’єрі. Потрапив дебютант змагань подібного рівня у великий спорт зовсім випадково. У 2007 році його товариш, вражений влучністю у стрільби Савате, порадив тому зайнятися цією справою професійно. Через деякий час його помітили тренери і запросили захищати кольори збірної Таїланду. На Олімпіаді в Токіо Савате Шрестапорн разом із колегою по збірній Нафасфан Янпайбун несли прапор своєї країни на церемонії відкриття.

Ні Ся Лянь

Країна: Люксембург
Вік: 58
Вид: настільний теніс

Мініатюрна китаянка (156 см) почала виступати за збірну Люксембургу у 1991 році. За цей час Ні Ся Лянь стала однією із найтитулованіших тенісисток Європи. Що цікаво: вона ставала чемпіонкою світу ще у …1983 році. Тоді змагання також проходили в Токіо, де спортсменка здобула дві золоті нагороди - в міксті та командних змаганнях. Загалом, за свою понад сорокарічну кар’єру ветеранка виграла безліч титулів, серед яких варто виокремити триразовий тріумф на чемпіонатах Європи. Стільки ж разів вона була першою на престижному турнірі «EURO-TOP12» (1996, 1997, 1998).

Олімпійські ігри в Токіо для матері двох дорослих дітей будуть вже п’ятими в кар’єрі. Щоправда, високі місця тут їй не підкорилися. Цікавий факт: у свої 58 років Ні Ся Лянь стала найвіковішою учасницею олімпійських турнірів з настільного тенісу в історії.

Абдула Аль-Рашиді

Країна: Кувейт
Вік: 57
Вид: стрільба

Getty Images/Global Images Ukraine

Кувейтець Абдула Аль-Рашиді почав займатися стрільбою ще у 1989 році. У 1995-му він здобув першу перемогу на етапі Кубка світу зі стрільби, а також вперше став чемпіоном Азії в «скіті». У 1997 і 1998 роках двічі ставав чемпіоном світу зі стрільби. На Олімпійських іграх дебютував у 1996 році в Атланті (42-місце). Далі спортсмен не пропустив жодного олімпійського форуму, але в призери не потрапляв. На ОІ-2016 в Бразилії у своїй улюбленій дисципліні «скіт» здобув бронзову нагороду. Олімпіада в Токіо стала сьомою для кувейтського снайпера. Цю подію 57-річний Абдула Аль-Рашиді відзначив 26 липня черговою своєю бронзовою медаллю у стендовій стрільбі.

Оксана Чусовітіна

Країна: Узбекистан
Вік: 46
Вид: спортивна гімнастика

Getty Images/Global Images Ukraine

У порівнянні із вищезгаданими ветеранами олімпійського руху Оксана Чусовітіна ще зовсім «юна» у свої 46 років. Утім, уже давненько її називають «бабусею спортивної гімнастики». Ні для кого не секрет, що в цьому виді спорту тріумфують, в основному, гімнастки у віці до 20 років. Для легендарної спортсменки це вже восьма Олімпіада в кар’єрі. Вона здобула золоту нагороду ще в Барселоні-1992, а у Пекіні-2008 посіла друге місце. Також гімнастка є триразовою чемпіонкою світу та чемпіонкою Європи. В Токіо Оксана Чусовітіна посіла 11-те місце в опорному стрибку. Що цікаво, серед її суперниць були 16-річні дівчата. Відразу після виступів узбечка заявила про завершення кар’єри.

P.S. Якщо найстаршою учасницею Олімпіади в Токіо є вищезгадана 66-річна австралійка Мері Ханна, то наймолодшою за останні 53 роки стала…12-літня сирійка Хенд Заза, яка виступала в змаганнях з настільного тенісу. У матчі кваліфікації вона зустрілася із 39-річною Лю Цзя із Австрії, але гідного опору дівчина-підліток натуралізованій австрійці не дала, поступившись в чотирьох партіях.

Оцініть матеріал
(163)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті
Теніс | 25 квітня 2024, 16:22 22
Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті

Даяна дивовижним чином зуміла переграти Еміліану Аранго в Мадриді

Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини
Футбол | 25 квітня 2024, 11:05 14
Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини

Анчелотті планує випустити Кепу і Куртуа у старті найближчим часом

Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dadaali177188
в 46лет и участвовать на олимпиаде в спортивной гимнастике, и занимать при этом не последнее место - это сильно! баба терминатор - снимаю шляпу перед ней
Віктор Петренко
Як кінний спорт можна взагалі називати спортом?Які там фізичні навантаження для "спортсмена". Давно пора цей вид "спорту" виключити з Олімпіад.
dadaali177188
В парусном спорте мужик в 59 лет - тоже выносливость , реакцию я так понимаю нужно иметь, а вот конный спорт ни о чём, может я что то не знаю
Юрий Чмиль
Хм, а как же Нино Салуквадзе из Грузии? Ей 52года, и это её 9-тая Олимпиада!
euro2012_za_2012euro
История знает и не такое.
Оскар Гомер Сван (род. 20 октября 1847) шведский стрелок, трёхкратный олимпийский чемпион. Старейший чемпион и старейший призёр в истории Олимпийских игр. Отец трёхкратного олимпийского чемпиона Альфреда Свана.
2 золота + 1 бронза в 1908.
1 золото + 1 бронза в 1912.
1 серебро в 1920.
Золото почти в 65, медаль последняя в почти в 73 !!!!
fc_tre_penne
цыган не допускают ))) к коням
Саша Яковенко
Для конного спорта, годы коня важнее годов наездника.
Предлагаю их суммировать.
Vlad Knyaznin
И не просто выступают, а некоторые завоёвывают медали.
Віталій Яценко
А ще 13-ти річна скейтборлиска взяла золото на цій Олімпіаді.
Віктор Петренко
Поки найстарший медаліст на цій Олімпіаді це 43-річний Альдо Монтано(Італія)-срібло в командному фехтуванню.
euro2012_za_2012euro
А его сын поехал в 1924 и стал там мультимедалистом.
Всего его сын Альфред Сван выиграть 3+3+3.
Привозя медали с каждой Олимпиады, начиная с 1908 .
Выступал в одной команде с отцом.
euro2012_za_2012euro
Оскар Сван не сумел выступить на Олимпиаде 1924 года в Париже в связи с болезнью.