Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 27 липня 2021, 23:13
16903
5

Чоловічі сльози і рекорд Романчука. Як минув четвертий день ОІ

Ключові події змагального дня Олімпіади в Токіо — очима Sport.ua

| Оновлено 27 липня 2021, 23:13
16903
5
Чоловічі сльози і рекорд Романчука. Як минув четвертий день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Михайло Романчук

Герої дня

Серпень 2008-го, олімпійський Пекін, фінал чоловічих змагань зі стрільби з малокаліберного пістолета з 50-ти метрів. 25-річний українець Олег Омельчук постійно знаходиться в лідируючій обоймі, і, здається, ось-ось обійде лідера, корейця Чін Джона-О. Втім, заключний  постріл у “дев’ятку” викинув Омельчука за межі трійки призерів. Потреба боротися з росіянином Владіміром Ісаковим у перестрілці за четверте місце, оскільки спортовці показали за підсумками основної серії однаковий результат, виглядала, мов знущання. Власне, було видно, що Олег кинув боротися. Бо ж дійсно, байдуже — четверте місце чи п’яте. Втім, через кілька днів на Омельчука очікував повторний психологічний удар. Виявилося, що допінг проба срібного призера Кіма Чжон-Су з КНДР виявилася позитивною. Його дискваліфікували, бронзовий призер Тань Цзунлян з Китаю отримав срібло, а росіянин Ісаков, який посів те четверте місце, за яке не боровся Омельчук, заволодів бронзою.

З того часу минуло 13 років. На дві наступних Олімпіади Омельчук їхав одним із фаворитів, але максимум, чого зумів досягти — п’ятого місця в стрільбі з малокаліберного пістолета з 10 м у Лондоні-2012. Олег двічі був чемпіоном Європи, ще двічі вигравав континентальну бронзу. В 2018-му Омельчук став бронзовим призером чемпіонату світу. Але олімпійська медаль так і залишалася мрією.

Старт Ігор у Токіо теж виявився для 38-річного рівнянина невдалим — він не пройшов кваліфікації в змаганнях стрільців-пістолетників з десятиметрової відстані. З огляду на те виглядало, що ліпшого шансу, ніж здобути омріяну нагороду в новому олімпійському виді — у складі змішаної команди, яка стріляє з пістолета з десятиметрової відстані — може й не бути. З запровадженням цієї дисципліни Омельчук постійно виступав у дуеті з найтитулованішою українською майстринею кульової стрільби Оленою Костевич. Український мікст стабільно здобував нагороди міжнародних змагань, зокрема тріумфував на чемпіонаті Європи-2019.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олена Костевич та Олег Омельчук

У Токіо Костевич і Омельчук спершу з 580-ма очками стали четвертими в кваліфікації, пробившись у півфінальну вісімку. Там перед заключними пострілами обох учасників українці йшли другими, що виводило їх у фінал. Але не зовсім досконала заключна спроба посунула Олену і Олега з сумою 386 на третю позицію, що відповідно відправило їх у бронзовий фінал.

Суперниками українців у боротьбі за третє місце були не менш досвідчені серби Зорана Аруновіч та Дамір Мікеч. Дамір на цій Олімпіаді вже виграв срібло в особистій першості стрільців-пістолетників з десятиметрової відстані. Зорана була в цій дисципліні чемпіонкою світу-2010.

У медальних поєдинках суперники боряться на рахунок. Тобто за підсумками кожного з одиночних пострілів результати представників команд сумуються. Хто був влучніший — отримує два очки. Перемагає той дует, який першим сягне познаки 16.

Українці повели 6:2, потім програли три серії поспіль і вже поступалися. Та після тайм-ауту, взятого тренером Костевич Ігором Чередіновим, Олена і Олег зібралися і довели справу до перемоги - 16:12! Коли підсумковий результат з’явився на табло, сивочолий Омельчук не зміг стримати сліз.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олена Костевич та Олег Омельчук

Додамо, що 36-річна Костевич, яка несла прапор України на церемонії відкриття, виграла на своїй п’ятій Олімпіаді четверту медаль. Вона була чемпіонкою Афін-2004 і здобула дві бронзи в Лондоні-2012.

Чемпіонами ж у міксті стали представники Китаю Цзян Рансінь та чемпіон Пекіна-2008 в особистих змаганнях Пан Вей. Вони перемогли у фіналі представників команди без прапора і гімну Віталіну Бацарашкіну і Артема Черноусова.

Рекорд дня

Нарешті Україна дочекалася старту головної плавальної надії. Рівнянин Михайло Романчук сьогодні стартував у кваліфікації 800-метрівки вільним стилем, дистанції, на якій його шанси на золото є найвищими. Власне, Михайло довів статус одного з фаворитів сповна. Його плавне, тактично довершене проходження дистанції в четвертому з п’яти кваліфікаційних запливів подарувало рекорд України — 7.41,28. Власне національне досягнення, встановлене у квітні 2019 року в Стокгольмі, Михайло покращив на 1,21 секунди. І при цьому виглядало, що дистанцію Романчук подолав з запасом. Він був здатен додавати, але тримав у голові фінал, який відбудеться на світанку за київським часом, через півтори доби, 29 липня.

У тому ж запливі, поступившись, окрім Романчука, лише чинному чемпіонові світу на цій дистанції Флоріанові Велброку із Німеччини та американцеві Робертові Фінку, четвертим став інший українець Сергій Фролов. Час 7.47,67 був сьомим поміж учасників усіх запливів, а отже Сергій також виступатиме у фіналі. Випередив Фролов зокрема олімпійського чемпіона Ріо-2016 на дистанції 1500 м кролем Ґреґоріо Пальтрінієрі. Італієць у заключному запливі був третім і у фінал пробився з останнім, восьмим результатом (7.43,73).

Зрештою, припускаючи, що у фіналі Романчук і його суперники обов’язково мають пришвидшитися, треба враховувати змагальні особливості Токіо-2020. Річ у тім, що в інтересах найперше американського глядача організатори змінили звичний розклад плавальної програми. Попередні запливи відбуваються ввечері за місцевим часом, а півфінальні і фінальні — раннього ранку. Більшість плавців від такого нововведення, м’яко кажучи, не в захваті, мовляв, вони не здатні перелаштувати біологічний годинник організму, який найчастіше «працює на повних обертах» ближче до вечірньої пори, а вранці «дрімає».

Getty Images/Global Images Ukraine. Михайло Романчук

Перших три змагальних дні продемонстрували, що у ранкову пору, тобто під час півфіналів і фіналів чимало навіть зіркових плавців показують гірші результати, ніж у ранковій кваліфікації. Спроби перелаштуватися призводять до додаткових збоїв. Окремі результати сьогоднішньої ранкової програми показові. Рекордсменка світу на дистанції 200 м комплексом Катінка Госсу з Угорщини показала в півфінальному запливі лише п’ятий результат (2.10,22), програвши власному рекорду понад чотири секунди. При цьому у фінал Катінка все ж пробилася — її час був сьомим серед 16-ти півфіналісток. Ще один яскравий приклад — півфінал 200-метрівки батерфляєм серед чоловіків. У першому з двох запливів жоден з восьми учасників на чолі з олімпійським чемпіоном Чадом ле Клосом з ПАР не виплив з хвилини і 55 секунд. І то при світовому рекорді 1.50,73. Автор цього рекорду — угорець Крістоф Мілак — у другому півфінальному запливі переміг із часом 1.52,22. З його суперників з хвилини і 55 секунд виплив лише бразилець Леонардо де Деус.

Це означає, що юний українець Денис Кесиль, пропливши на рівні власного національного рекорду (1.54,79), міг бути у півфіналі другим. Однак Денис увійшов до числа більшості українських плавців, які у Токіо з наразі невідомих причин провалилися уже в кваліфікації.

Взагалі ж, токійська вода поки не тішить швидкістю. На відміну від попередніх Олімпіад, які відзначалися каскадом плавальних рекордів, зараз за стартових три змагальних дні плавці змогли перевершити лише один світовий рекорд, який підкорився американкам в естафеті 4х100 м вільним стилем.

Додамо, що вівторкова плавальна програма подарувала чотирьох нових чемпіонів Олімпіади-2020. Британець Том Дін з результатом 1.44,22 переміг на 200-метрівці кролем. Представник команди ОКР Євгєн Рилов з європейським рекордом 51,98 секунди тріумфував на стометрівці на спині. Ту ж дисципліну серед жінок з олімпійським рекордом (57,47) виграла австралійка Кейлі Макеовн. Лідія Джейкобі зі США здобула золото в плаванні на 100 м брасом. Її час — 1.04,95.

Фармакологічно нікчемні

Так само як Кесиль і Трояновський на 200-метрівці «дельфіном» добою раніше, не був схожий на себе під час сьогоднішньої кваліфікації на стометрівці кролем Сергій Шевцов. Показаний ним результат — 49,55 секунди — майже на секунду гірший за особистий рекорд і в загальному протоколі був лише 35-м.

З чим це пов’язано — загадка. Проте чомусь виглядає, що характерними для української олімпійської збірної загалом є слова, сказані бадмінтоністом Артемом Почтарьовим після другої поразки в двох матчах групового турніру Ігор: «Реабілітація в нас на мінусі, нуль взагалі. Цих суперників раніше я перемагав не раз, але тут не міг зробити нічого».

Власне, з огляду на грубі промахи, пов’язані з підготовкою команд з окремих видів спорту, дивними виглядають напади окремих колег на міністра молоді і спорту Вадима Гутцайта за те, що він судив фінальний бій Олімпіади в особистій першості шаблісток між представницями команди ОКР Софьєю Вєлікою і Софією Поздняковою. Що поганого в тому, що людина, яка вважається одним із найавторитетніших фехтувальних суддів світу, відпрацювала найрейтинговіший поєдинок олімпійського циклу, не збагну. Навіть якщо та людина в своїй країні очолює ціле Міністерство. Навіть якщо учасницями цього фіналу є спортсменки, які представляють країну, яка вчинила щодо нас акт збройної агресії. Такі питання мали б цікавити найперше відповідні органи Міжнародної федерації фехтування. Якщо вони вважають пана Гутцайта компетентним працювати на поєдинках такого рівня, то нас це не має цікавити тим більше.

З пана Гутцайта так само як із його попередників треба спитати, чому за стільки років в Україні не створений центр спортивної медицини, в інтересах якого працювали б науково-дослідні інститути і який би контролював фармакологічне забезпечення національних збірних. На ділі ж один із ключових для сучасного спорту напрямів, у який розвинені у спортивному розумінні країни вкладають сотні мільйонів доларів, у нас часто контролюють лікарі збірних, яким бракує відповідної освіти, а то й взагалі тренери атлетів.

Років шість тому українські спортивні чиновники під тиском WADA оголосили про режим нульової терпимості щодо людей, які порушують антидопінгове законодавство. Україна пішла тим же шляхом, що й сусідні Польща, Чехія, Словаччина чи Угорщина. Різниця лишень у тому, що сусіди паралельно з боротьбою з допінгом почали вкладати великі кошти в спортивну науку. А ми в цьому аспекті залишаємося на доісторичному рівні. Саме через те спортовці-олімпійці бідкаються на погане відновлення, у провідного гімнаста Верняєва знаходять мельдоній, а тріатлоністку Юлію Єлістарову за добу до олімпійського старту не допускають до змагань через те, що в її червневій пробі виявили еритропоетин.

Найкращий матч Світоліної

Еліна Світоліна вже повторила своє досягнення зразка Ігор-2016 у Ріо-де-Жанейро. Вона знову гратиме в чвертьфіналі олімпійського турніру. Сьогодні Еліна в своєму стилі, у трисетовому поєдинку, який тривав понад дві з половиною години, перемогла доволі незручну для себе суперницю, 19-ту ракетку світу Марію Саккарі з Греції. У нинішньому матчі Світоліна сходу повела 3:0, але в підсумку розгубила перевагу і програла перший сет 5:7. Зате в другій і третій партіях Еліна була майже бездоганною — 6:3, 6:4.

Як відомо, так само важко Світоліна перемагала й попередніх двох своїх суперниць — німкеню Лауру Зіґемунд і австралійку Айлу Томляновіч. Загалом на три стартових перемоги Еліна витратила понад сім з половиною годин ігрового часу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Очікувалося, що на чвертьфінальній стадії Еліна зустрінеться з американкою Дженніфер Брейді (WTA №15) чи чешкою Кароліною Плішковою (WTA №7). Але обох зі свого шляху прибрала нині 61-ша тенісистка світу Каміла Джорджі з Італії, котра досі себе якщо десь і проявляла, то на ґрунтовому покритті. У Токіо ж тенісистки грають, як відомо, на харді. Джорджі долучилася до доповнення колекції зіркових невдах жіночого тенісного турніру, в який, окрім Плішкової та Брейді, потрапили австралійка Ешлі Барті, білоруска Аріна Соболенко, чешка Петра Квітова, полячка Іґа Швйонтек і японка Наомі Осака, найсуттєвіше.

Тепер італійка прагне доповнити цей список прізвищем Світоліна. Чвертьфінали тенісного турніру Олімпіади відбудуться вже завтра, 28 липня. Раніше Каміла та Еліна зустрічалися між собою двічі: в Ухані в 2014-му перемогла Світоліна, в Бірмінґемі-2017 — Джорджі.

Три інших чвертьфінальних пари склали Паола Бадоса (Іспанія) — Маркета Вондроушова (Чехія), Анастасія Павлюченкова (ОКР) — Белінда Бенчіч (Швейцарія) і Єлєна Рибакіна (Казахстан) — Ґарбіньє Муґуруса (Іспанія).

Першопрохідці

Очікуваним був вдалий виступ у Токіо і від нашої єдиної представниці в мавтинбайку. 28-річна волинянка Яна Беломоїна на попередніх двох Олімпіадах була 13-ю і дев’ятою. Зараз у Японії Яна, яка в 2015-му була бронзовою призеркою чемпіонату світу, зробила ще крок уперед — стала восьмою. І такий результат, відкинувши патріотичний максималізм, треба вважати успіхом.

Чемпіонці, швейцарці Йоланді Нефф, Беломоїна програла 3,54 секунди. Та й загалом весь п’єдестал у жіночому мавтинбайку виявився швейцарським: срібло виграла Зіна Фрай, бронзу — Лінда Індерґанд.

Getty Images/Global Images Ukraine

Між тим, поряд із Беломоїною на похвалу заслуговує й єдина українська представниця у веслувальному слаломі на байдарці — 28-річна киянка Вікторія Ус. П’ять років тому в Ріо вона теж стала першою в історії представницею нашої держави в цьому виді спорту. І відразу посіла високе 12-те місце. До старту нинішніх Ігор Вікторія добиралася з пригодами. Уже прилетівши в Токіо, українка була відправлена на карантин, оскільки виявилося, що в літаку вона могла контактувати з людьми, інфікованими коронавірусною інфекцією.

На щастя, до виступу Ус таки допустили і впродовж двох змагальних днів у Kasai Canoe Slalom Centre Вікторія постійно нарощувала оберти — спершу пройшла кваліфікацію, потім добралася у півфінал, а звідти пробилася й у фінальну десятку. У вирішальному заїзді Вікторія подолала добре вивчену за ці дні дистанцію за 111,85 секунди, тобто, на 32 сотих гірше, ніж у півфіналі. З таким часом українка програла чемпіонці, німкені Рікарді Функ, 6,35 секунди і посіла високе восьме місце.   

Перша перемога в боксі

З третьої спроби нарешті відбулася перша перемога в Токіо українського боксу. Після поразок Миколи Буценка і Ярослава Харциза перемогу в першому колі турніру святкувала панчерка з Київщини Анна Лисенко, яка представляє вагову категорію до 69 кг. Вона впевнено, одноголосним рішенням усіх п'яти суддів перемогла марокканку Умайму Бел-Абіб. Впродовж бою було помітно, що африканка має погано поставлену техніку і намагається компенсувати ці вади бажанням, агресією, а іноді — банальною біганиною. Лисенко провела бій прагматично, атакувала в основному з дистанції, постійно нарощуючи свою перевагу.

«Зустрічалася з цією суперницею раніше і знала, що Бел-Абіб — брудна боксерка, яка полюбляє бити по спині, по потилиці. Тому моїм головним завданням було не бити марокканку сильно, а тримати її на відстані», - прокоментувала свої дії Анна.

У чвертьфіналі Лисенко 30 липня зустрінеться з чинною чемпіонкою світу, туркенею Бусеназ Сурменелі, яка перемогла полячку Кароліну Кошевскі. В Анни вже був невдалий досвід протистояння майбутній суперниці.

Медальний залік

Загалом у вівторок, 28 липня, на Олімпіаді-2020 було розіграно 22 комплекти медалей. Лідерство у заліку з 10-ма золотими медалями утримує Японія. Четверте у чотирьох вагових категоріях перше місце у чоловічому дзюдо господарям забезпечив у вазі до 81 кг чемпіон світу-2015, бронзовий призер Ріо-2016 Теканорі Наґасе. Ще одне золото японців — особливо статусне. Його господарі здобули у софтболі. Місцеві майстрині перемогли у фіналі 9:3 американок.

Самі американці наразі мають найбільше нагород кількісно — 25. Але золотих із них — 9.

Також дев’ять золотих медалей здобули китайці. У стрільбі окрім золота змішаного дуету пістолетників також першими стали представники Піднебесної ще в одному міксті, у стрільбі з пневматичної гвинтівки (відстань 10 м). Чемпіонство оформили Ян Цян та Гаожань Ян. Також китаянки традиційно тріумфували у синхронних стрибках з десятиметрової вишки серед жінок. Золото здобули Чень Юйсі та Чжан Цзяці.

Команда ОКР наразі іде в медальному заліку з сімома золотими медалями четвертою. Ще одне золото в тхеквондо ОКР приніс Владислав Ларін (категорія до 80 кг). Золоту скарбничку наших горе-сусідів поповнили, вигравши слідом за чоловіками командну першість серед жінок у спортивній гімнастиці новоспечені чемпіонки Ангеліна Мельникова, Владислава Уразова, Вікторія Листунова і Лілія Ахаїмова. Очікувалося, що конкуренцію росіянкам складуть американки. Однак після виступу на першому снаряді не змогла продовжити змагань чотириразова олімпійська чемпіонка Сімона Байлз. Без лідерки «зірково-смугасті» на більше, ніж на срібло, претендувати не змогли.

Друге золото Франції принесла представниця вагової категорії до 63 кг у дзюдо Кларісс Аґбеньєну.

Канада своє друге золото здобула завдяки важкоатлетці Мод Шаррон, яка тріумфувала у ваговій категорії до 64 кг.

Getty Images/Global Images Ukraine

Після успіху в мавтинбайку Німеччина своє друге за день і на Іграх загалом золото виграла в кінному спорті, у командній виїздці. Чемпіонками Олімпіади стали Доротеє Шнайдер, Ізабель Верт і Джессіка ван Бредов-Верндль.

Перше золото для Естонії в командних змаганнях шпажисток трохи сенсаційно виграли фехтувальниці Юлія Беляєва, Катріна Легіс, Еріка Кірпу та Ірина Ембріх. Сербії першу нагороду найвищої проби принесла тхеквондоїстка Міліца Мандіч (до 67 кг). Дебютне золото Китайському Тайпею виграла важкоатлетка Ґо Сінчжунь, яка перемогла з трьома олімпійськими рекордами (103 кг — у ривку, 133 кг — у поштовху, 236 кг — у сумі двоборства) у ваговій категорії до 59 кг.

Сенсаційною чемпіонкою серед жінок-тріатлоністок стала Флора Даффі з Бермуди. Для країни це перше олімпійське золото в історії. Досі Бермуди виграли на Олімпіадах лише одну бронзу, яку в Монреалі-1976 здобув боксер Кларенс Гілл.

Як Україну у квітні

Найцікавішим матчем другого туру жіночого гандбольного турніру стало протистояння команд Швеції та ОКР. Скандинавки перемогли несподівано розгромно — 36:24. Як тут не згадати, що не далі як у квітні, у плей-оф відбору до чемпіонату світу шведки з великим рахунком 28:14 здолали у київському палаці спорту Україну. Тоді такий результат здавався чимось надзвичайним.

Швеція — єдина команда групи В, яка виграла обидва матчі. Після нічиєї з росіянками у першому турі першу перемогу здобули, здолавши 33:27 угорок, бразилійки. Ще в одному матчі цієї групи Іспанія здобула першу на турнірі перемогу, здолавши Францію — 28:25.

У групі А обидва матчі виграли збірні Норвегії та Нідерландів. Норвежки виграли 30:21 у анголок, голландки — 43:36 у кореянок. Першу свою перемогу на турнірі здобула команда Японії. Господарки перемогли 29:26 Чорногорію.

У жіночому волейбольному турнірі ледь не трапилося сенсації в поєдинку Бразилія — Домініканська республіка. Бразилійки, які є одними з головних фавориток Олімпіади, змогли вирвати другу на турнірі перемогу лише в п’ятому сеті. Також дві перемоги в групі А мають сербки, які сьогодні спокійно переграли 3:0 японок. Перший раз в олімпійському Токіо виграли волейболістки Кореї (3:0 над Кенією).

У групі В по дві перемоги здобули команди США і Італії. В другому турі перші здолали 3:0 Китай, другі — 3:1 Туреччину. Ще в одному поєдинку команда ОКР перемогла 3:0 Аргентину.

 
Оцініть матеріал
(40)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
brutal2015
Очень интересный, всесторонний, содержательный обзор. Так держать автор. Буду читать обязательно.
Oliev001
Интересно, чем питаются наши олимпийцы в далёкой стране с чужой культурой всего. Особенно те, кто там находится длительное время. Неужели им готовят украинские блюда?) А если нет, тот тут может быть и причина бессилия.
Student259
Классный обзор!
Только нужно ещё было упомянуть про грандиозный успех швейцарцев в маунтенбайке
Обсервер Влад
"После успеха в маутинбайке Германия свое второе за день и на Играх в целом золото выиграла в конном спорте, в командной выездке" - *после успеха в гребном слаломе на байдарке