Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 27 липня 2021, 09:07
6205
4

Крах Ольги Харлан і перспективна молодь. Як минув третій день ОІ

Sport.ua аналізує знакові події понеділка на Іграх у Токіо

| Оновлено 27 липня 2021, 09:07
6205
4
Крах Ольги Харлан і перспективна молодь. Як минув третій день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine

Драма на фехтувальній доріжці

30-річна шаблістка Ольга Харлан не приховувала, що їде на Олімпіаду в Токіо з однією метою — здобути золото. Саме золото особисте, бо командне вона разом з Оленою Хомровою, Галиною Пундик і Ольгою Жовнір виграла ще в Пекіні-2008. Власне, в Токіо іншого варіанту, крім як виступити особисто, в Ольги й не було, адже командою шаблісток українки на нинішні Ігри й не пробилися.

На попередніх Олімпіадах Харлан виграла чотири медалі — дві командних (золото і срібло) і дві особистих бронзи. В міжолімпійському циклі між Ріо і Токіо Ольга стала беззаперечною лідеркою серед жінок-шаблісток у світі. Кількість золотих медалей на чемпіонатах світу вона довела до шести, причому чотири золота в особистій першості — то абсолютний рекорд в історії фехтування серед жінок. Чемпіонкою Європи Ольга була вісім разів. Бракувало лише тієї нагороди, за якою Харлан у Токіо й приїхала.

Звісно, якби Ігри відбувалися в заплановані строки, реалії були б зовсім іншими. Ліцензії фехтувальники здобували ще в 2019-му і з того часу, звісно, змінилося чимало. Найголовніше, що через пандемію спортовці впродовж двох років практично не мали змагальної практики і не могли розуміти ні поточного стану власної готовності, ні можливостей опонентів. Скажімо, Харлан у 2021 році до Олімпіади виступила лише на одному турнірі — програла у травні в стартовому бою Кубка світу в Будапешті посередній полячці Сільвії Матущак. Тоді невдача виглядала випадковістю.

Та виявилося, що ні. Провальним виявився стартовий же поєдинок Ольги і в Токіо. Бій проти 25-річної китаянки Ян Геню, яка в світовому рейтингу посідає 16-те місце і тричі була чемпіонкою Азії в командній першості, Харлан почала начебто й непогано. Українка повела 6:2. А після того в її діях стався злам, пояснення якому наразі не змогла дати ні сама Ольга, ні її тренери. Наша легенда немов зупинилася і програла бій практично без боротьби — 12:15.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ольга Харлан

«Півтора року без змагальної практики — мабуть, це вплинуло на мене. Для того, щоб почуватися впевнено, мені потрібно вигравати, відчувати змагання, адреналін. Цього мені дуже сильно бракує. Те, що було сьогодні, важко назвати фехтуванням», — написала Ольга у себе в Instagram.

За відсутності Ольги тріумф представниць команди без прапора і гімну був повним. Зрештою, в Ріо-2016 теж перемогла росіянка Яна Єґорян. Цього разу Яну тренери не виставили в особистій першості взагалі, а в фіналі другий номер світового рейтингу, срібна призерка двох останніх Олімпіад в особистій першості Софья Вєлікая продовжила серію невдач у вирішальних боях, поступившись чемпіонці світу-2018 Софії Поздняковій — 11:15. Бронзу виграла француженка Манон Бруне. 

Загалом, якщо відкинути українську драму, то п’єдестал у жіночій шаблі виглядав прогнозованим. На відміну від багатьох інших видів зброї. Днем раніше змагання шпажистів-чоловіків виграв 47-й номер світового рейтингу Ромейн Каннон з Франції. А в сьогоднішньому протистоянні рапіристів у півфінал потрапив лише один представник десятки світового рейтингу. Але й італієць Даніеле Ґароццо, який посідає в табелі про ранги сьоме місце, не зумів захистити здобутого в Ріо-2016 звання олімпійського чемпіона. У фіналі він програв 19-му на момент старту Олімпіади рапіристу планети Чон Ка-Луну з Гонконґу — 12:15. Чон Ка-Лун — перший в історії фехтувальник з Гонгконґу, який виграв Олімпійські ігри.

Фінал на перспективу

Ще одне медальне сподівання українців у третій змагальний день було пов’язане зі стрибками у воду. Але у тому й річ, що то було радше бажання, яке поки неспівставне з реаліями. Олексій Середа і Олег Сербин, яким зараз 15 і 19 років відповідно, два роки тому вже створили сенсацію, посівши у синхронних стрибках з десятиметрової вишки на чемпіонаті світу четверте місце і здобувши тим самим олімпійську ліцензію.

Зараз у Токіо хлопці поміж восьми найкращих дуетів світу теж були не найгіршими. І то м’яко кажучи. Якби не невеличка помарка Сербина під час виконання заключного стрибка, українці навіть могли повторити своє досягнення і знову стати четвертими. Однак складність довільних стрибків юних українців наразі поступається програмам лідерів суттєво, тому навіть за умови ідеального в технічному аспекті виконання шанс на п’єдестал у Середи і Сербина був би один — що хтось із фаворитів допустить відвертий зрив одного, а то й кількох стрибків. Але в Токіо нічого схожого не було. Тому з сумою балів 400,44 українці посіли шосте місце і зробили заявку на світове лідерство у майбутньому олімпійському циклі.

А нинішню Олімпіаду сенсаційно виграли чемпіони Європи-2020 Томас Дейлі і Метті Лі. Прописних фаворитів, китайців Цао Юаня і Ченя Айсеня вони вразили не лише чистотою виконання, а й найвищою, співмірної з китайською максимальною складністю стрибкових програм. Томас і Метті в Токіо, можливо, перевершили самих себе. Вони перемогли з вражаючою сумою 471,81, випередивши китайський дует, який теж продемонстрував майже ідеальний виступ, лише на 1,23 бала.

А третіми стали представники команди ОКР, чемпіони Європи-2019 у Києві Віктор Мінібаєв та Алєксандр Бондар, українець із Луганська, який ще у 2012 році виступав на Олімпіаді в Лондоні в цій дисципліні в дуеті з Олександром Горшковозовим. Там пара луганців була восьмою. А за рік до того здобула бронзу чемпіонату світу.

Найкраща в Європі

На позитивну оцінку заслуговує також виступ ще однієї нашої співвітчизниці — 20-річної харків’янки Каміли Конотоп, котра на Олімпіаді підтвердила здобутий цьогоріч статус найсильнішої важкоатлетки Європи у ваговій категорії до 55 кг. Каміла, яка також є чинною чемпіонкою світу серед юніорок, зробила п’ять вдалих спроб з шести і з сумою 206 кг (94 кг у ривку + 112 кг у поштовху) посіла п’яте місце слідом за чотирма титулованими представницями Азії, котрі в поштовху змагалися на наразі недосяжних для нашої атлетки вагах.

Getty Images/Global Images Ukraine. Каміла Конотоп

Олімпійською чемпіонкою в цій категорії стала представниця Філіппін Гіділин Діас. Щоб випередити всього на кілограм головну фаворитку змагань, чинну чемпіонку світу Ляо Цююнь з Китаю, Діас довелося побити олімпійські рекорди в поштовху (127 кг) і сумі двоборства (224 кг). Цікаво, що для 30-річної Гілілин ця Олімпіада — четверта в кар’єрі. З перших двох вона повернулася без медалей, а в Ріо-2016 здобула срібло.

Черговий триллер Світоліної

Шоста ракетка світу, українська тенісистка Еліна Світоліна вперто не хоче перемагати спокійно. Після понад тригодинного стартового матчу олімпійського турніру проти німкені лаури Зіґемунд сьогодні в протистоянні з австралійкою хорватського походження Айлою Томляновіч одеситка билася на корті дві години і 23 хвилини.

В підсумку четверту перемогу в чотирьох очних протистояннях над суперницею, яка в поточному світовому рейтингу йде 51-ю, Еліна здобула — 4:6, 6:3, 6:4. Проте як відіб’ються п’ять годин протягом доби на фізичному стані Світоліної і чи не позначиться цей фактор на стані українки в наступних матчах — питання. А головні випробовування для Світоліної лише починаються. Менше ніж за добу, 27 липня, приблизно о 5:00 ранку за київським часом Еліна гратиме в матчі 1/8 фіналу проти 19-ї ракетки світу Марії Саккарі з Греції.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Гречанка двох своїх перших суперниць на Іграх — Анетт Контавейт із Естонії та Ніну Стояновіч з Сербії — перемогла дуже впевнено, провівши на корті загалом трохи більше двох з половиною годин. Цікаво, що з трьох очних протистоянь між майбутніми суперницями Світоліна виграла лише одне — в 1/16-й Wimbledon-2019. Після того у чвертьфіналі турніру в Сан-Хосе  того ж року і в 1/8 фіналу змагань в Остраві вигравала Саккарі.

Натомість сестри Людмила і Надія Кіченок у жіночому парному розряді поєдинок 1/8 фіналу виграли дуже впевнено. За рахунком. Італійок Сару Еррані і Жасміне Паоліні вони перемогли за годину і 48 хвилин у двох сетах — 7:6(4), 6:2. За місце у півфіналі Людмила і Надія поборяться з представниками країни, яка виступає під прапором власного олімпійського комітету — Веронікою Кудерметовою і Єлєною Весніною. Останні в 1/8 фіналу перемогли сіяних третіми голландок Кікі Бертенс і Демі Схуурс. Чвертьфінальна зустріч за участю сестер-українок теж відбудеться 27 липня орієнтовно о п’ятій ранку за київським часом.

Поразки з різним присмаком

Завершилася сьогодні Олімпіада ще для ряду українських спортовців. Серед тих, про кого не згадувалося вище, на позитивну оцінку заслуговує найперше 27-річна майстриня стендової стрільби з Одеси Ірина Маловічко. На дебютній Олімпіаді вихованка чемпіона Сіднея-2000 Миколи Мільчева посіла восьме місце в дисципліні “скіт”, тоді як лише два роки тому на першому в кар’єрі чемпіонаті світу Ірина була 19-ю. Більше того, для виходу в фінальну шістку Маловічко забракло лише одного очка. При цьому Микола Мільчев певен, що якби не помилки суддів, його вихованка обов’язково додаткові тарілочку чи дві вибила б.

Чоловіча збірна України зі спортивної гімнастики посіла у фіналі командного багатоборства сьоме місце, випередивши з сумою балів 246,394 німців. Окремо з представників нашої команди заслуговує бути виділеним Петро Пахнюк, який отримав високих 15,200 балів за виступ на брусах. Власне, саме на цьому снаряді Петро буде єдиним представником України у фіналах окремих видів. Знову не вразив у своїх коронних видах — опорному стрибку і вправах на кільцях — Ігор Радівілов. 17-річний Ілля Ковтун продовжує здобувати олімпійський досвід. Так само як Пахнюк, він пробився в число фіналістів особистого багатоборства. Для Радівілова ж і Євгена Юденкова, так само як і для єдиної на цій Олімпіаді української гімнастки Діани Варинської ці Ігри вже закінчилися. 

Getty Images/Global Images Ukraine. Ігор Радівілов

Не вразили й молоді українські плавці у кваліфікації на 200-метрівці батерфляєм. У півфінал не пробився жоден з наших представників. Рекордсмен України Денис Кесиль проплив нижче своїх можливостей і з результатом 1.56,37 став 21-м. 18-річний Ігор Трояновський подолав дистанцію з часом 1.58,37 і посів 29 місце. 

Завершили сьогодні виступи українці й у настільному тенісі. Китаєць Коу Лей, який представляє Україну вже на третій Олімпіаді, цього разу зупинився у другому колі змагань, поступившись суперникові, якого чотири роки тому в Ріо переміг. Причому Коу Лей зумів відігратися в протистоянні з єгиптянином Омаром Ассаром, програвши три стартових сети. Але вирішальна партія все ж була за африканцем. Додамо, що обидві українські представниці настільного тенісу в жіночій сітці — Ганна Гапонова і Маргарита Песоцька — вибули ще раніше.

Бадмінтоністка Марія Улітіна не змогла вийти з групи, хоча й перемогла сьогодні в двох сетах  бразилійку Фабіану Сілву. Раніше Марію переграла одна із фавориток змагань — американка Бейвен Жань. 

Косовський удар по амбіціях

Японці не приховували, що збираються здобути на домашній Олімпіаді всі золоті нагороди в національному виді спорту — дзюдо. Проте ці плани в першому ж фінальному поєдинку ще у суботу у ваговій категорії до 48 кг серед жінок поламала косоварка Дістрія Краснікі, котра перемогла японку Фуну Тонакі.

Сьогодні історія повторилася у ваговій категорії до 57 кг. З тією лишень різницею, що інша представниця Косово, чемпіонка Європи-2018 Нора Ґжакова перемогла японку Цукасу Йошіду в півфіналі, залишивши тій слабку втіху від бронзи, котру чемпіонка світу-2018 Йошіда врешті й здобула. А Ґжакова пішла далі і, перемігши у фіналі француженку Сару-Леоні Сізік, принесла своїй країні друге золото.

Натомість у чоловічому дзюдо японці наразі шансів суперникам не залишають. Третє золото з трьох для Японії приніс, ставши дворазовим олімпійським чемпіоном, триразовий переможець чемпіонатів світу Шохей Оно. У фіналі вагової категорії до 73 кг Шохей переміг досвідченого грузина Лашу Шавдатушвілі, для якого ця Олімпіада — третя в кар’єрі. В Лондоні-2012 Лаша здобув золото, а в Ріо-2016 — бронзу.

Легенда дня

Правда, більше сьогодні говорили про іншу грузинську атлетку — 53-річна майстриня кульової стрільбі Ніно Салуквадзе стартувала на своїй дев’ятій Олімпіаді. Більше за Ніно на Іграх не виступав ніхто. Кваліфікацію у стрільбі з малокаліберного пістолета з десятиметрової відстані Ніно завершила 31—ю і у фінал не пробилася. Найуспішнішою для Салуквазе була дебютна для неї Олімпіада в Сеулі-1988. Там вона здобула золото і срібло. У Пекіні-2008 Ніно виграла бронзу.

Також історичне досягнення на цих Іграх встановила 46-річна узбецька гімнастка Оксана Чусовітіна. Нинішня Олімпіада восьма для Оксани, причому виступала вона під чотирма різними стягами — СССР, олімпійським у складі Об’єднаної команди, Німеччини й Узбекистану. На Іграх Чусовітіна здобула золото в Барселоні-1992 у команді і срібло Пекіна-2008 за виконання опорного стрибка.

Медальний залік

Загалом у понеділок, 26 липня, було розіграно 21 комплект нагород. За підсумками змагального дня в лідери медального заліку вибилися господарі. Японці наразі здобули 8 золотих, 2 срібних і 3 бронзових нагороди. Окрім звичних для себе видів на кшталт дзюдо японці потішили перемогами в скейтбордингу як серед чоловіків, так і серед жінок. Тріумфаторами стали Юто Горіґоме та Моміджі Нішія. До певної міри, несподіванкою стала перемога пари Міма Іто/Юн Мізутані у змаганнях змішаних пар у настільному тенісі в фінальному матчі над китайцями.    

Збірна США наразі іде в таблиці другою — 7 золотих медалей і 14 загалом. Серед ще не згаданих, у понеділок золото для команди США принесли майстри стендової стрільби у “скіті” — Амбер Інґліш серед жінок і Вінсент Генкок серед чоловіків. Слідом за жінками естафету 4х100 м у плаванні виграли й американські чоловіки Калеб Дрессел, Блейк Піроні, Бовен Бекер і Зак Еппл. Вони перемогли з результатом 3.08,97.

Getty Images/Global Images Ukraine

Китай у понеділок золота не здобував і з шістьма нагородами найвищої проби та 18-ма медалями загалом іде третім.

Четверті — представники ОКР. Команді без стяга і гімну, окрім фехтувальниці Позднякової, золото принесли тхеквондоїст Максим Храмцов (вагова категорія до 80 кг), а також у командній першості гімнастів Артур Далалоян, Нікіта Нагорний, Давид Білявський і Денис Аблязін. Вони перемогли з сумою балів 262,500.

Корея наразі не віддає нікому перемог у національному виді спорту — стрільбі з лука. Третє золото з трьох, які є в скарбничці у країни, здобули у командній першості лучники-чоловіки Кім Чже-Док, Кім У-Джин та О Джин-Гьок. Вони у фіналі перемогли 6:0 представників Китайського Тайпею.

Так само три золота наразі є у Великобританії. Золоті запаси спортовців Її Величності поповнили Адам Піті, який з результатом 57,37 вдруге поспіль став чемпіоном у плаванні на 100 м на спині, а також Томас Підкок у змаганнях з мавтинбайку.

Разом із Косово по два золота має Австралія. Чемпіонами серед представників Зеленого континенту наразі стають лише плавці. Сьогодні це — Аріарне Тітмус, яка виграла 400-метрівку кролем, випередивши п’ятиразову олімпійську чемпіонку Кейтлін Ледецкі зі США, з результатом 3.56,39.

Своє перше золото отримала й Канада. Його здобула у плаванні на 100 м батерфляєм Марґарет Макнейл. Її результат — 55,59 секунди.

Перше золото Словенії приніс у веслувальному слаломі серед чоловіків чемпіон світу-2017, чотириразовий чемпіон Європи Беньямін Савшек.

Першу медаль Хорватії виграла тхеквондистка Матея Єліч (вагова категорія до 67 кг).

Норвегія завдячує дебютній нагороді найвищої проби тріатлоністові Крістіанові Блумменфельту.

Команди-зірки і зірка Дончіч

Поєдинки другого туру зіграли чоловіки-гандболісти. У групі А другі перемогли здобули французи, які переграли 34:29 бразильців та іспанці, які здолали 28:27 норвежців. По одній перемозі з норвежцями мають німці, які свою першу звитягу здобули сьогодні над аргентинцями — 33:25. Бразильці і аргентинці обидва стартових матчі програли. В групі В лідирують переможці двох останніх чемпіонатів світу данці. Вони сьогодні перемогли 32:27 єгиптян. Так само другу перемогу — 28:26 над японцями — здобули шведи. Вперше на цьому турнірі перемогли португальці, які здолали 26:25 бахрейнців. Так само одна перемога залишилася в активі єгиптян. Бахрейн і Японія програли обидва матчі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лука Дончіч

Другий тур зіграли також і представники чоловічого волейбольного турніру. В групі А лідерство несподівано захопили Японія та Іран. Господарі сьогодні перемогли 3:1 Канаду, перси — 3:0 Венесуелу. Чинні чемпіони світу поляки після сенсаційної невдачі в стартовому турі в грі з іранцями переконливо перемогли 3:0 Італію. У цих команд по одній перемозі, а Канада і Венесуела програли обидва стартових матчі. Центральним матчем групи В було класичне латиноамериканське протистояння Аргентини і Бразилії, яке завершилося опівночі за японським часом і о 18:30 за українським. Перемогли з рахунком 3:2 бразильці, для яких ця перемога — друга на турнірі. Також вдруге перемогла, здолавши 3:1 американців, команда ОКР. Вигравши 3:0 у матчі з Тунісом, першу перемогу здобула збірна Франції. Так само один раз виграла команда США. Аргентина і Туніс наразі зазнали по дві поразки.

Два матчі відбулося в чоловічому баскетбольному турнірі. Фантастичних 48 очок і 11 підбирань Луки Дончіча принесли Словенії впевнену перемогу в стартовому поєдинку над Аргентиною — 118:100. В іншому матчі Іспанія очікувано здолала Японію — 88:77.

Іван Вербицький
Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мінус Пегула. Відомі всі півфіналістки престижного турніру в Маямі
Теніс | 28 березня 2024, 07:20 4
Мінус Пегула. Відомі всі півфіналістки престижного турніру в Маямі

У боротьбі за титул у Флориді залишилася одна американка

Після важкої травми гравець Шахтаря пропустить Олімпіаду
Футбол | 28 березня 2024, 14:14 0
Після важкої травми гравець Шахтаря пропустить Олімпіаду

Гравець олімпійської збірної вибув на тривалий термін

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
firstromario
стаття цікава. трішки аналізу і загальна картинка. я б плавання можливо трохи детальніше робив. там цікаво!
ava
Пока всё в духе позиции.
~ Viacheslav ~
Сплошное разочарование. На 40 миллионную страну, не могут найти спортсменов, которые могли бы выиграть золото. Даже Косово, в котором меньше 2 миллионов населения, и те уже 2 золота выиграли...