Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Теніс
| Оновлено 24 липня 2021, 10:02
4474
15

Чи є шанси на медалі? Прев'ю тенісного турніру на Олімпіаді в Токіо

Ставимо найвищі цілі, але будь-яка нагорода у цьому виді спорту стане неабияким досягненням

| Оновлено 24 липня 2021, 10:02
4474
15
Чи є шанси на медалі? Прев'ю тенісного турніру на Олімпіаді в Токіо
Інстаграм Еліни Світоліної

24 липня стартує тенісний турнір на літніх Олімпійських іграх-2020. У Токіо вирушили чотири українські тенісисти: Еліна Світоліна (№6 WTA), Даяна Ястремська (№42 WTA), Надія Кіченок (№44 WTA парний) та Людмила Кіченок (№48 WTA парний). Захищати честь українського прапора повинна була ще й Марта Костюк (№65 WTA), але через травму наша третя ракетка була змушена залишитися в Києві. Супроводжує українську команду Михайло Філіма, який добре знайомий уболівальникам тенісу за матчами національних команд у Кубку Біллі Джин Кінг (капітан жіночої команди) і Кубку Девіса (тренер чоловічої). Також у складі нашої тенісної делегації присутній один фізіотерапевт, більше не можна за регламентом.
 
Що потрібно знати про теніс на Олімпіаді
 
Виступ на ОІ не приносить спортсменам стандартних очок до рейтингу і призових від WTA або ATP. Фінансовою стороною займається НОК конкретної країни і міністерство спорту. Наприклад, в разі виграшу медалі українськими тенісистками, спортсменки отримають солідні призові навіть для них. Міністерство молоді та спорту України оцінило «золото» в 125 тисяч доларів, «срібло» - у $80 тисяч, «бронзу» - в $55 тисяч. Це приблизно третє, друге і перше коло Вімблдону.
 
І все ж, престиж Олімпійських ігор в тенісному світі - справа смаку, багато хто воліє в цей час зайнятися відновленням після травм і краще підготуватися до американської серії загалом і до Відкритого чемпіонату США зокрема. Ризикувати здоров'ям заради медалі хочуть не всі. Наприклад, у жінок з першої десятки не зіграють три представниці (Софія Кенін, Б’янка Андреєску і Сімона Халеп). Також не буде трьох екс-перших ракеток світу Серени Вільямс, Вікторії Азаренко і Анжелік Кербер. У чоловіків будуть відсутні четверо з топ-10 (Рафаель Надаль, Домінік Тім, Маттео Берреттіні і Роджер Федерер). Подібні ситуації на турнірах Великого Шолома бувають вкрай рідко.
 
Змагання відбудуться на хардовому покритті. За словами Михайла Філіма, швидкість відскоку м'яча середня, в холодну погоду дане покриття можна було б назвати скоріше повільним. Але в Токіо + 30..35, тому це додаткова перевага для тенісисток, які грають у більш атакувальному стилі.
 
Формат змагань
 
Формат максимально простий, великої різниці в порівнянні зі звичайними турнірами немає. І у чоловіків, і у жінок поєдинки проходять за традиційною системою на вибування у трьохсетовому форматі зі стандартними тай-брейками в одиночному розряді і з чемпіонським тай-брейком (до 10 очок) замість третього сету в парному. Починаються змагання з 1/32 фіналу в одиночці і з 1/16 - в парі. Є ще мікст, де стартують з 1/8, але ми там не представлені. Головна відмінність від традиційних турнірів - матч за третє місце. Бронзову медаль ніхто не відміняв, на ОІ обов'язково потрібно виявити більш гідного з невдах півфіналів.
 
З неприємних моментів варто відзначити, що під час матчу буде повністю заборонений коучинг. Якщо раніше тренер міг один раз за сет вийти на корт і щось підказати тенісистці, то зараз це заборонено. Підказувати з трибуни також не можна. Радує тільки те, що хоча б можна підтримати партнерів по команді. Але тільки у своєму виді спорту, на інші змагання не пускають.
 
Висновки після жеребкування
 
У четвер відбулося жеребкування, українки дізналися перших суперниць. Світоліна стартує поєдинком проти німкені Лаури Зігемунд (№61 WTA). Перша суперниця не представляє великої небезпеки, тому програш стане несподіваним і неприємним. Потім буде складніше, орієнтовний шлях Еліни до 1/4 фіналу - Томлянович (1/16), Саккарі / Контавейт (1/8). Далі прогнозувати немає сенсу, жіночий теніс, та ще й на Олімпіаді, логіці піддається не дуже добре. Але Світоліна вже має певний досвід, у 2016-му в Ріо вона дійшла до 1/4 фіналу, обігравши Серену Вільямс, яка того року ще була «машиною» і перед Олімпіадою зіграла у всіх фіналах ТВШ.
 
Ястремська стартує матчем проти 18-річної канадки Лейли Фернандес (№72 WTA), яка входить до топ-3 тінейджерок у світовому рейтингу. Канадка добре грає на харді, буде непросто, але шанси приблизно рівні. Далі, швидше за все, найбільш прогресуюча тенісистка туру Барбора Крейчикова.

Інстаграм Даяни Ястремської
 
У парі повинні були зіграти Світоліна і Костюк, але замість Марти компанію нашій першій ракетці складе Даяна. Суперницями українок у першому колі стануть француженки Алізе Корне та Фіона Ферро. Можливо, це прозвучить грубо, але навіть одну перемогу одеського дуету в парі можна буде вважати досягненням. Все через те, що Світоліна програла 20 з останніх 22 матчів парного розряду, та й зіграність цього тандему бажає кращого (два матчі - дві поразки). Куди більше хотілося б подивитися на пару Ястремська / Костюк. Цей дует точно міг би вистрілити в Токіо. Тепер доведеться чекати Парижа-2024.
 
Сестрам Кіченок не дуже пощастило з жеребом і вже в першому колі вони зіграють з сильним, але не дуже зіграним тандемом з Індії Саня Мірза / Анкіта Райна (виступали разом тільки за збірну). Є шанси повторити виступ на Іграх в Ріо, де Надія і Людмила вибули вже в першому раунді. Але якщо навіть букмекери більше вірять в українську пари, то чому ми повинні вірити менше?
 
Коли розпочинають українки?
 
Матчі стартують 24 липня, розклад вже відомий. Першою на корт в не дуже приємний для українців час вийде Даяна Ястремська. Зустріч з Фернандес відбудеться першим запуском на корті №6 і розпочнеться о 05:00 за Києвом (ранок суботи). На тому ж корті третім запуском Даяна з Еліною стартують у парному розряді.
 
Світоліна зіграє перший матч одиночного розряду наступного дня, але розкладу на 25 липня поки, на жаль, немає. Також у неділю першу зустріч проведуть і сестри Кіченок.
 
У п'ятницю в зв'язку з церемонією відкриття Ігор тенісисткам дозволили тренуватися на корті не більше однієї години (потрібно завершити до 12:00 за місцевим часом). Що ж, буде більше часу для відпочинку перед стартовим днем.
 
Розклад на 24 липня
 
05:00 - Даяна Ястремська - Лейла Фернандес
08:00* - Даяна Ястремська / Еліна Світоліна - Алізе Корне / Фіона Ферро
 
* орієнтовний час

Володимир Клепач
Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dudigo78
Треба бути реалістами. Шансів нема від слова взагалі. Думаю ніхто навіть і до 1/8 не вийде
sv_2000
Шансов мало, конечно.
Я бы сказал, что у Даяны около нуля - максимум до Крейчиковой. У Свитолиной чуть больше, но совсем небольшие. Хотя, если, конечно, Элина, вдруг, воспрянет, покажет свою лучшую игру.... Для Свитолиной в лучшем виде Зигемунд и Томлянович очень проходимые соперницы. Саккари - соперница сложная, но нестабильная... Но это пока совсем вилами по воде.... Суровая текущая реальность к оптимизму не предрасполагает. Первый матч будет показательным. Не удивлюсь, если отлетит уже в первом круге... Но, если победит, показав хорошую игру, то сразу переметнусь в партию оптимистов
Kanarejka
Згідна, жодних шансів. Навіть, з поправкою, що це жіночий теніс і "неможливе можливо". Але не в цей раз і не з сьогоднішніми Еліною та Даяною. Звичайно, абсолютно не радує такий розклад, але треба реально дивитись на речі. Єдине, я не згідна, що Зігемунд не представляє великої небезпеки. Дивилась її матчі на РГ... мені стрьомно. Тим більше, наша Еля і менш сильним суперницям програвала, в т.ч. на великих турнірах. А щодо Даяни, то Фернандес пройде стопудово. У будь-якому випадку, вболіваємо! Вже не дочекаюсь початку!!!.
avtv5555
Эти шансы равны 0.
avtv5555
Эти шансы равны 0.
Baltika8
Шансов и на итоговом турнире в 2018 у Элины не было, а оно вон как получилось. И вообще, чем меньше от Эльки ждут и хейтят ее, тем лучше она на злости играет...
euro2012_za_2012euro
А Монфису светит в 1/4 Джокович
euro2012_za_2012euro
Ну не было у нас медалей в теннисе на ОИ.
И с этого роя тоже не будет них я !
Не знаю как правильно миссис Свитолина или Монфис?
Пусть пока побудет ГаЭлькиной.
Она не парница , только миксте с Монфисом.
А в Одиночке только до Плишковой, Муругусы, Остапенко в 1/8 , а Осака в 1/4 подстрахует.