Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Тренування
| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:38
7383
0

Як виправити поставу підлітку

У чому криються причини неправильної постави у школяра- підлітка

| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:38
7383
0
Як виправити поставу підлітку
Getty Images/Global Images Ukraine

Принцип здорового способу життя, принцип оптимальних фізичних навантажень, людина повинна засвоювати як елементи культури в гіршому випадку зі шкільної лави, в кращому - ще раніше, в сім'ї, в дитячому садку... Н. М. Амосов

Турбота про здоров'я своїх чад дає перспективу на здорове майбутнє і привабливу зовнішність. Яке відношення до цього має постава?, - запитаєте ви...

Правильне формування і зростання скелета дуже впливає на розвиток всього дитячого організму. Небагато батьків приділяють цьому питанню належну увагу, оскільки основну масу часу діти проводять в школі і на додаткових заняттях. Тому є необхідність пояснити дитині важливість звички тримати спину рівно.

Всі батьки мріють про щасливе майбутнє своїх дітей, потрібно лише підвести під нього "фундамент".

А як це зробити, вам допоможе дана стаття, в якій ви дізнаєтеся про види неправильної постави у підлітків; розглянемо основні причини сутулості школярів; проаналізуємо вплив кривої спини на фізичний і психологічний стан дитини, а також охарактеризуємо профілактичні методи запобігання проблем з хребтом у підлітковому віці.

Види неправильної постави у підлітків

Зміни постави у дітей сприяють:

- деформації амортизувальних функцій хребта;

- призводить до неправильних вигинів грудного відділу;

- здавлення внутрішніх органів, що перешкоджає їхній нормальній роботі;

- нерівномірному розподілу навантаження на нижні кінцівки і таз;

- розвитку сколіозу, кіфозу, лордозу, остеопорозу і тд.

Неправильна постава у дітей провокує порушення природних вигинів хребта. Внаслідок цього, виділяють такі види неправильної постави:

1. Сутулість - плечі і голова з нахилом вперед, запалі груди.

2. Сколіоз - дугоподібна постава, при якій голова нахилена в сторону, плечі і лопатки знаходяться на різних рівнях.

3. Кіфоз грудного або шийного відділу - голова нахилена вперед, випнутий живіт, запала грудна клітка

4. Лордоз (шийний і поперековий) - проявляється при деформації нижніх кінцівок і порушення функцій м'язів тулуба, кругла спина.

5. Остеохондроз - дистрофія кістково суглобових тканин і ослаблення амортизувальних функцій міжхребцевих дисків.

6. Остеопороз - низька інтенсивність кісткоутворення.

В процесі усунення викривлення хребта, фахівець з лікувальної фізкультури, в першу чергу, звертає увагу на усунення причини розвитку патологічного процесу. Рекомендований комплекс фізіотерапевтичних заходів способнен усунути наслідки хвороби, а з огляду на молодий організм, що росте, з цим завданням лікувальна терапія впорається на "ура".

Причини неправильної постави

Світ навколо дітей постійно змінюється. Іноді ці зміни проявляються через нові відкриття або події, що відбуваються навколо школяра, які обмежують ведення активного способу життя.

А тут ще й пандемія подарувала вагомий привід себе знерухомити і засісти вдома біля телевізора або комп'ютерної гри. У той же час, багато шкіл, перейшовши в режим віддаленої освіти, подвоїли навантаження навчанням і підготовкою до зовнішнього незалежного тестування, а це зобов'язує тривалий час знаходиться в положенні сидячи. Правда, не Covidом єдиним варто прикриватися, оскільки навіть у звичайному житті, нам, дорослим, не до постави, з огляду на завдання, що накопичилися, які важливіші, ніж стан спини.

У чому криються причини неправильної постави у школяра- підлітка?

- тривале перебування за комп'ютером і смартфоном в сидячому положенні;

- погане освітлення навчального місця;

- неправильно організоване робоче місце (висота столу / стільця);

- неправильний розподіл важких предметів (носіння набитого підручниками рюкзака на одному плечі);

- поганий зір або слух (вимушене положення, яке перешкоджає природному формуванню постави);

- низький ступінь розвитку м'язів і їх функціональних можливостей;

- малорухливість;

- незбалансоване харчування;

- шкідливі звички (паління, алкоголь)

- наслідки травм;

- надлишок або дефіцит маси тіла...

Звичка неправильного, викривленого положення тіла, рано чи пізно "дає свої плоди".

Дискомфорт від неправильної постави проявляється поступово, періодично, що переростає в гострий біль. Ось чому дії батьків і шкільних установ повинні бути спрямовані на формування правильної постави кожної дитини. Відсутність прагнення навчити дитину правильно сидіти, ходити і стояти - головне завдання, від якої залежить здоров'я зростаючого організму.

На що впливає неправильна постава?

У чому відмінність правильної від неправильної постави?

Правильна постава - це правильне, невимушене положення тіла без м'язової напруги.

Неправильна постава - неприродне розташування частин тіла (таза, стоп, голови) щодо основного корпусу.

Якщо не приділяти цьому питанню належну увагу, дитина незабаром звикає до неправильної постави, приймаючи таке положення тіла за норму. Це, в свою чергу, призводить до виникнення різних захворювань хребта і перешкоджає нормальному функціонуванню органів і систем організму.

При патологічному викривленні хребта спостерігається деформація м'язів, кісток, суглобів, а також порушуються функції внутрішніх органів. Дугоподібне становище грудної клітини, здавлює легені, серце і судини, що впливає на їх роботу і постачання організм киснем. Звідси, часті ГРВІ, схильність до бронхіальної астми, швидка стомлюваність, погана пам'ять і інші недуги, які пригнічують фізичну витривалість і працездатність підлітка.

Примітно, що "нульова" стадія кривої постави проходить непоміченою. З-за неуважності до здоров'я, вона швидко трансформується в більш важку ступінь, що супроводжується головним болем, зниженням зору, різким болем в шиї, грудному відділі, спині.

Далі настає етап деформації роботи травної системи, змінюється метаболізм, слабшають м'язи черевного преса, опускається шлунок і кишечник, виникають запори.

У дітей анатомія така, що при правильному підході лікування можна швидко відновити поставу без шкоди для здоров'я. Для цього потрібно зміцнювати м'язовий корсет, регулярно приділяючи увагу фізичним навантаженням.

Методи профілактики неправильної постави

Для того, щоб виключити шкоду кривої постави для своєї дитини, необхідно обмежити проведення нею часу за гаджетами, замінивши це фізичними вправами і прогулянками на свіжому повітрі. Безумовно, це завдання не з простих, але це найбільш нешкідливий та ефективний профілактичний засіб хвороб спини. Грамотно схилити вибір дитини в бік здорового способу життя під силу тільки батькам.

Основні профілактичні аспекти, які попереджають хвороби хребта:

- правильне харчування з достатньою кількістю кальцію, вітаміну D та інших поживних речовин для правильного розвитку кісткової тканини;

- регулярне фізичне навантаження (активні види спорту, аеробіка, плавання і тд);

- достатньо освітлене місце для навчання;

- відповідні росту дитини висота і відстань навчального столу і стільця;

- контроль за поставою дитини протягом дня;

- в міру жорстке спальне місце;

- обмежити підйоми тягарів і носіння рюкзака в одній руці;

- вчити дитину самостійно дбати про своє здоров'я.

Щоб виробити у школяра звичку тримати поставу рівно, не обов'язково купувати корсети і бандажі для вирівнювання: залиште це фахівцеві. Досить взяти ініціативу в свої руки і показати на особистому прикладі, як правильно зміцнювати м'язовий корсет і рівномірно розподіляти навантаження на хребет, таз і ноги.

І чим раніше ви почнете, тим ефективнішим буде результат.

Висновки

Постава людини - це відображення фізичного і емоційно психологічного стану людини. До правильної постави потрібно прагнути не тільки через красу, але і благополуччя, здоров'я.

Свідчити про те, що сутула постава не приносить особливої ​​шкоди здоров'ю, означає вводити в оману. Це дуже поширена проблема серед підростаючого покоління. Вона пов'язана з деструктивними змінами всіх хребетних відділів. Подальший розвиток такого сценарію призводить до вираженої деформації хребта за типом кіфозу, лордозу або сколіозу.

Чому стаття присвячена поставі конкретно у дітей підліткового віку? Тому що саме цей період характеризується посиленим ростом кісткової системи, який в медицині часто позначають "періодом вторинного витягування". У цьому віці у дитини спостерігається різкий стрибок зростання, пов'язаний з певною диспропорцією у розвитку мускулатури і кісток.

Саме тому до хребта потрібно бути дуже уважним з малих років, коли ще не відбувся процес окостеніння.

Ось чому дана стаття повинна переконати батьків у необхідності контролю стану постави їхньої дитини з раннього дитинства.

Автор статті Михалик Марина

 

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика
Футбол | 25 квітня 2024, 17:13 34
Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика

Поки що незрозуміло, чи зайде мова про оренду чи про продаж українця

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 1
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.