Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Гандбол
| Оновлено 21 травня 2021, 23:12
2005
2

Мотор провів хороший сезон. Але осад залишився

Олексій Коляго підводить підсумки виступів запорізького клубу в минулому сезоні

| Оновлено 21 травня 2021, 23:12
2005
2
Мотор провів хороший сезон. Але осад залишився
ГК Мотор

Минулого вівторка фінальним поєдинком національного кубка завершився гандбольний сезон в Україні. У ньому підопічні Гінтараса Савукінаса в непростій боротьбі обіграли «Донбас» - 27:24 і в черговий раз стали володарями трофея. А ще за кілька тижнів до цього запорізький клуб оформив внутрішнє чемпіонство. Вже восьме поспіль.

Головним підсумком національної першості для «Мотора» стала не чергова перемога в ній, а той факт, що вперше за більш ніж шість з половиною років флагман українського гандболу втратив очки в чемпіонаті. В останній раз таке траплялося аж 17 грудня 2014 року, коли в запорізькому дербі «Мотор» зазнав поразки від ЗТР - 23:27. У нинішньому сезоні локальний подвиг здійснив «Донбас», який в середині лютого зіграв з чинним чемпіоном внічию - 29:29.

Втім, такий результат навряд чи сильно засмутив запорізький клуб. «Мотор» вже давно страждає від нестачі якісної ігрової практики в Україні і нехай навіть невелике зростання рівня опору всередині країни в перспективі ще зіграє в плюс нашому гранду.

З огляду на повне домінування в Україні лакмусовим папірцем для «Мотора» залишаються європейські клубні турніри. Саме за результатами в цих змаганнях і можна судити про успішність сезону в цілому або його окремих частин для запорізького клубу.


ГК Мотор

У нинішньому сезоні виступ підопічних Гінтараса Савукінаса на міжнародній арені оцінити одночасно і легко, і складно. Легко тому що запоріжці встановили свій рекорд за набраними очками в елітній групі Ліги чемпіонів, впевнено вийшли в плей-оф турніру тим самим виконавши мінімальну задачу в найсильнішому єврокубку і виграли групу СЕХА-Ліги. А складно через те, що зробити ривок в результатах в Лізі чемпіонів і, нарешті, пробитися в чвертьфінал турніру нашому клубу так і не вдалося, а головні поєдинки в СЕХА-Лізі відбудуться ще не скоро. Але про все по порядку.

Після дуже успішної першої частини лігочемпіонських баталій, коли «Мотор» фактично забезпечив собі місце в плей-оф раунді Ліги чемпіонів, друга частина турніру вдалася нашому клубу значно гірше. Цьому є логічне пояснення, якщо подивитися на імена суперників. Так вже вийшло, що після Нового року згідно з волею календаря підопічним Гінтараса Савукінаса належало провести матчі проти найскладніших опонентів у своїй групі.

Великих звершень від цих матчів ніхто не чекав, але все-таки результат засмутив. Команда програла всі поєдинки в останній частині групового турніру (технічну перемогу над «Кілем» не братимемо до уваги). Особливо розчарував домашній матч з «Ольборгом», коли запоріжці власноруч віддали перемогу у фінальній частині другого тайму. Виграй «Мотор» тоді і, цілком можливо, наш колектив опинився б на третьому місці в групі, що стало б просто мега-досягненням і могло обіцяти дуже непогані перспективи в плей-оф.

Однак запоріжцям і так гріх було скаржитися на долю, адже їхнім суперником по стадії плей-оф став білоруський «Мєшков Брест» - ще один регулярний учасник Ліги чемпіонів, який також ніколи не пробивався до чвертьфіналу турніру, хоча постійно заявляв про такі цілі і підкріплював свої слова дуже серйозними фінансовими вливаннями. Це якраз той випадок, коли в таборі обох суперників повинні були бути задоволеними турнірною сіткою, і обидва колективи в дуелі з рівним опонентом цілком справедливо розраховували на подальше продовження боротьби.

Взяти нову для себе планку нашому клубу не вдалося. Домашньої перемоги з перевагою в два м'ячі не вистачило «Мотору» для підсумкового успіху. У головній грі сезону (матч-відповідь у Бресті) все пішло не так із самого початку і вже після першого тайму, який підопічні Гінтараса Савукінаса програли - 8:16 стало зрозуміло, що в чвертьфінал ми пройдемо тільки дивом. Дива у другій половині гри не сталося.

Ось такий суперечливий виступ в Лізі чемпіонів. З одного боку, «Мотор» впевнено пройшов у плей-оф, а по ходу сезону оформив яскраву серію з шести перемог поспіль, яку відзначили далеко за межами України. А з іншого - програв у цьому самому плей-оф приблизно рівному супернику. Якби замість білорусів в опонентах у «Мотора» опинилися б умовні «ПСЖ» або «Фленсбург», ніхто б нічого на адресу запоріжців і не сказав би. А ось шанси пройти «Мєшков Брест» були цілком реальні.


ГК Мотор

У СЕХА-Лізі запоріжці виступили досить непогано. Підопічні Гінтараса Савукінаса стали першими у своїй групі, випередивши серед інших і північномакедонський «Вардар 1961». Звичайно, «Вардар 1961» у цьому сезоні був трохи не той, як раніше, але залишимо їхні проблеми десь у Північній Македонії, а наш клуб привітаємо з тріумфом у групі. До речі, виходячи з турнірної сітки, в нашому квартеті перше місце необхідно було займати обов'язково, адже будь-які інші позиції гарантували дуже непросте подальше життя.

«Мотор» напряму вийшов у чвертьфінал СЕХА-Ліги. Вже відомий і суперник нашого клубу. Ним став словацький «Татран». Тільки фішка в тому, що вирішальні поєдинки турніру будуть зіграні в серпні і вересні нинішнього року. Тобто, сезон СЕХА-Ліги 2020/2021 буде по факту дограний вже на старті ігрового сезону 2021/2022. А на той час команди будуть виглядати зовсім інакше.

***

Персонально не стану виділяти нікого в складі запоріжців. Безумовно, можна згадати про те, що після поєдинків раунду-плей-оф в десятці найкращих снайперів Ліги чемпіонів було два гравці «Мотора» (В'ячеслав Бохан - 71 закинутий м'яч і Айденас Малашинскас - 68). Можна освіжити в пам'яті дуже хороші сейви від тріо голкіперів клубу, яскраві перфоманси від Бориса Пуховського, який трохи здав, але залишається дуже сильним гравцем, гру в захисті від оборонних спеців нашого клубу, впевнений гандбол від вчорашніх дублерів і молодих гравців. Кожен вклав в успіх команди свою лепту.

Хоча ні, виділю персону головного тренера Гінтараса Савукінаса. Володіючи непоганим, але далеко не найсильнішим підбором гравців в Лізі чемпіонів, прибалтійський фахівець зумів використати для командного блага кращі ігрові сторони практично кожного з гандболістів, які були в його розпорядженні. По ходу сезону литовський наставник разом зі своїм грузинським помічником Роландом Ерадзе зміг зліпити дуже боєздатний клуб. Не безгрішний, але досить міцний.

Що ж далі? Зараз команда пішла у відпустку, і попереду гарячі трансферні новини. Вже відомо, що залишає команду Мілош Орбович, а Максим Бабічев завершив ігрову кар'єру. Підписані угоди з двома гравцями задньої лінії, команду поповнять литовець Йонас Трухановічус і хорват Лука Шебетіч. Продовжили контракти багаторічні лідери Айденас Малашинскас і Борис Пуховський. Точно буде і багато інших новин.

На старті наступного сезону перед очима уболівальників постане зовсім інша команда. Але це буде пізніше. А поки слід подякувати «Мотору» зразка 2020/2021 за сезон. Було дуже цікаво, і команда подарувала багато приємних хвилин для всіх українських любителів гандболу. Тільки ось білорусів треба було проходити.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
esk
Сейчас Мотор сильней сборной, благодаря легионерам. Чему тут радоваться? Особенно после кончины легендарного ZTR. Да и сам завод Запорожтрансформатор еле дышит. Такая же участь может постигнуть и Мотор, так как завод Мотор-Сич потерял крупнейший заказ для КНР и рискует теперь пострадать от судебных исков китайцев.
Кто сейчас помнит женский чемпионский Мотор - победителя Еврокубка? ((
Ну а Донбасс (Дон. регион) это что за клуб и откуда родом?..