Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 11 травня 2021, 15:29
791
0

Сквош: світові зірки спорту та міжнародні досягнення

Сквош є унікальним видом спорту і для його змагань обирають найнеймовірніші місця

| Оновлено 11 травня 2021, 15:29
791
0
Сквош: світові зірки спорту та міжнародні досягнення
Getty Images/Global Images Ukraine

Сквош – більше, ніж цікава гра для фізичного та ментального розвитку. Це світовий вид спорту з відомими іменами, значними досягненнями та міжнародними змаганнями, що проходять фактично в кожній країні. Тож, хто ті зірки сквошу, які вражають з року в рік спортивну спільноту світу?

Чемпіонати світу зі сквошу та їх переможці

Сквош є унікальним видом спорту і для його змагань обирають найнеймовірніші місця.

У Каїрі біля підніжжя пірамід проходить нічний турнір Al-Ahram International. Турнір чемпіонів — на площі центрального вокзалу в Нью-Йорку. Щоб глядачі на трибунах і біля екранів телевізорів могли спостерігати за змаганнями, там зводять спеціальний оточений скляними стінами корт. 

Перший відкритий чемпіонат зі сквошу British Open серед жінок стартував у 1921 році, а серед чоловіків – у 1930. Чемпіонат триває і понині, але проводиться за «олімпійською» системою з 1947 року. Протягом багатьох років British Open вважався найбільшим чемпіонатом світу цього виду спорту, поки в середині 1970-х не стартував World Open. Чемпіонат проводиться щороку. 

Останній чемпіонат світу зі сквошу серед жінок 2019-2020 проходив у Каїрі. Перемогла Ноль Ель Щербине з Єгипту. Вона є чотириразовою чемпіонкою світу та наймолодшою жінкою, яка виграла у 2015 році.

Чемпіонат серед чоловіків 2019-2020 відбувся в Досі. Його переможцем став Тарек Момен з Єгипту. Гравець посідає третє місце у світовому рейтингу.

Найвідоміші гравці у сквош

Найкращим гравцем у сквош за всю історію є пакистанець Джахангір Хан. На його рахунку 555 безперервних перемог, що вважається абсолютним рекордом у професійному спорті. Після виходу на пенсію він отримав титул «Спортсмена тисячоліття».

Джахангір є 10-разовим чемпіоном British Open з 1981 по 1993 рік та 6-разовим чемпіоном світу. Він перший гравець, який переміг у чемпіонаті, не програвши жодної гри.

Єгиптянин Рамі Ашур - визнаний одним з найбільш кваліфікованих професійних гравців у сквош. Він став світовим №1 у віці 22 років, що зробило його наймолодшим гравцем майже за три десятиліття, який досяг такого подвигу. 

Рамі Ашур – трикратний чемпіон світу зі сквошу (2008, 2012 та 2014), не програвав 49 матчів поспіль, виграв 40 турнірів PSA.

Вперше він відвідав сквош-корт у шість років. Цікаво, що майданчиком для його першого змагання стало незвичне місце: скляний сквош-корт посеред пустелі в оточенні трьох пірамід.

Світові зірки та сквош

У сквош грають: актори Хью Джекман і Шон Коннері, Том Круз та Мішель Пфайффер, комік Едді Мерфі та принц Монако Альберт. 

Навіть сам Елвіс Преслі був фанатом сквошу!

Також на корті з ракеткою в руках була помічена не раз і співачка Земфіра.

Українські спортивні зірки сквошу

Сквошисткою №1 в Україні є Надія Усенко – семиразова чемпіонка України. Станом на березень 2021 року вона посідає 99 місце у світовому рейтингу «Official Women's Squash World Ranking».

Також світу відомі своїми досягненнями п'ятиразовий діючий чемпіон зі сквошу Валерій Федорук та п'ятиразовий чемпіон зі сквошу минулих років Денис Подворний.

Наймолодшими українськими зірками сквошу є Софія Зражевська, Дмитро Щербаков, Христина Бегеба та Аліна Бушма, яка стала першою ракеткою в європейському рейтингу ESF Junior 2018-2019 серед дівчат.

Цікаві факти

Засновник та власник мережі магазинів Sport Direct, а також власник футбольного клубу «Ньюкасл Юнайтед» Майк Ешлі, став мільярдером після того, як почав грати в сквош.

За версією журналу Forbes у 2003 році сквош був визнаний найздоровішим видом спорту. Головними критеріями були: кардіонавантаження, гнучкість, витривалість, ризик травматизму та витрачені калорії.

 

сквош
Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Перес та Анчелотті привітали Луніна після шаленого матчу з Ман Сіті
Футбол | 18 квітня 2024, 18:25 2
ФОТО. Перес та Анчелотті привітали Луніна після шаленого матчу з Ман Сіті

Український воротар допоміг «Реалу» вийти у півфінал Ліги чемпіонів

Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку
Футбол | 18 квітня 2024, 22:54 10
Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку

Мартінес дістав арбітра своїми витівками, але виграв серію пенальті

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.