Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фігурне катання
| Оновлено 09 лютого 2022, 01:54
2576
0

Іван ШМУРАТКО: «На цьому ЧС я насолоджувався кожною секундою на льоду»

Фігурист здобув олімпійську квоту для України за результатами чемпіонату світу-2021 в Стокгольмі

| Оновлено 09 лютого 2022, 01:54
2576
0
Іван ШМУРАТКО: «На цьому ЧС я насолоджувався кожною секундою на льоду»
Getty Images/Global Images Ukraine

В кінці березня 2021 року у шведському місті Стокгольм пройшов чемпіонат світу з фігурного катання – нагадаємо, що в 2020 році його відмінили. Змагання були організовані з усіма можливими засобами безпеки – так, по прильоту усі проходили 24-годинний карантин у себе в номері, здавали тест на коронавірус до та після прибуття, після чого перебували у так званій «бульбашці», не виходячи за межі готелю та льодової арени, які з’єднані між собою переходами.

Чемпіон України у чоловічому довільному катанні Іван Шмуратко посів 22 місце після виконання своєї короткої програми під пісню Шарля Азнавура «Вічна любов», що дозволило йому відібратися у довільну програму. У довільній наш фігурист посів 20 місце і 21 за результатами обох програм, набравши у сумі 204,17 балів. Як стало відомо пізніше, цим результатом він здобув олімпійську квоту для України на Ігри-2022 у Пекіні. Ще одну квоту завоювала танцювальна пара Олександра Назарова-Максим Нікітін. На жаль, представниця у жіночому одиночному катанні Анастасія Архипова не пройшла до довільної програми. Спортивна пара Софія Голіченко та Артем Даренський  взагалі не потрапила на чемпіонат, оскільки їхній тест перед вильотом показав позитивний результат. Вони зможуть вступити у боротьбу за путівку на Олімпіаду на ще одному кваліфікаційному турнірі – Nebelhorn Trophy, який пройде в вересні у Німеччині.

Ми поспілкувалися з Іваном після чемпіонату та дізналися його враження про ці змагання в цілому та його виступи, плани на наступний сезон, кумирів у фігурному катанні та багато іншого.

На жаль, не вийшло відкатати без помилок. Але загалом які твої враження від прокатів на цьому чемпіонаті?

Цей прокат не був найкрутішим з моїх цього сезону, але я відразу, як приїхав на цей чемпіонат світу, перший раз у житті насолоджувався кожною своєю появою на льоду, будь то змагання або тренування. Від кожного кроку на льоду я був найщасливішим у світі і це було найкрутішим відчуттям. Цей прокат не був чимось надособливим, це було десь на 6,5-7 з 10, але знову ж таки, фігурне катання – це не тільки про стрибки. Це – мистецтво, де важливий кожен крок, кожна емоція, кожне підіймання чи опускання руки. Тому я кайфонув від цього чемпіонату по повній. Ці 204 бали за 2 програми – далеко не мій максимум, і я це розумію, але є що є, я знаю свої помилки, їх намалювали зараз багатенько, і будемо над ними працювати. І це дуже мотивує виходити знову на тренування і працювати на наступний сезон та і взагалі багато працювати і рухати українське фігурне катання вперед.

Тобто наступна твоя мета – Олімпіада?

Звичайно, перша мета – щоб наша країна буда представлена на Олімпійських іграх-2022 в Пекіні менш ніж через рік. Тому моя головна мета на цьому чемпіонаті була саме квота для України на Олімпіаду.

Які у тебе були емоції, коли дізнався, що таки здобув олімпійську квоту для України?

Олімпійська квота для України була моєю основною метою на цей чемпіонат світу. Спочатку після завершення довільної було багато інформації щодо отримання чи неотримання мною квоти, залишалося чекати офіційної інформації. Було тоді якесь відчуття недосказаності на турнірі. А коли до мене дійшло, що в моєї країни точно є квота, в мене з'явилось повне почуття самозадоволення, та й сам чемпіонат світу для мене після цього став відчуватись більш яскраво!

Чи вдалося тобі повністю відновитися після перенесеного коронавірусу?

Я перехворів ще у грудні, тому вже відновився. Але за 2 тижні до чемпіонату України (який у 2021 році відбувся у лютому, - прим. ред.), через 3 місяці після ковіду він мене намагався добити, але в нього нічого не вийшло і я виграв свій 3-й чемпіонат України з задоволенням. А вже перед цим чемпіонатом світу я був у своїй, можу сказати, найкращій формі за все життя. Знову ж таки, під час прокату довільної мій стрибок в 4 оберти, а саме сальхов, не був далеко на висоті і в прямому і в переносному сенсі, але ми працюємо і рухаємося далі.

Цей чемпіонат був організований досить незвично через пандемію – усі учасники і причетні проходили карантин у 24 години по прильоту, а сама арена і готель знаходилися у так званій «бульбашці». Які твої враження від цього? Чи були якісь труднощі?

Це був один з найкайфовіших турнірів за все моє життя. Все було дуже круто. Навіть те, що не було глядачів на трибунах – а ситуація у світі зараз така, що їх і не мало бути, бо це зараз дуже небезпечно і всі ми робимо все, що від нас залежить, щоб люди були живі-здорові. Потрібно звикати жити у «новій реальності» - надягати маску, мити руки, це те, що має робити кожен. Все було максимально добре організовано на цьому чемпіонаті світу, мені сподобались ці нововведення у вигляді коробочок для речей перед виходом на лід. Та багато чого нового було – наприклад, я ходив ареною проти годинникової стрілки, ніхто там не ходив у двосторонньому русі, щоб поменше зустрічатися.

Який момент або виступ на минулому чемпіонаті світу запам'ятався тобі найбільше?

Про цей чемпіонат світу мені багато що є розповісти, що ми з Андрієм Кокурою і зробимо в нашому наступному випуску подкасту. Це був один з найщасливіших, найуспішніших турнірів у моєму житті, просто безліч моментів і теплих відчуттів, емоцій я звідти привіз. Якщо казати про виступи, то багато було цікавих, але я виділю довільну програму Нейтана Чена – це просто легендарно. І ще я і перед і під час змагань ходив дивився на тренування різних фігуристів з різних країн і для себе повідмічав багато моментів. І Нейтан разом з його тренером Рафаелем Арутюняном для мене є таким еталоном тренувального процесу, вони просто настільки науково до цього підходять і в  них виходить дуже стабільний результат. На протязі вже трьох років він жодного разу не програв, а виграє з великим запасом.

Наскільки ти приймаєш участь у створенні своїх програм – вибір музики, костюми, хореографія?

Я приймаю максимальну участь при створенні своїх програм. Що стосується вибору музики, то він повністю за мною. Звичайно, я спілкуюсь із тренерами, батьками, близькими,  щось вони пропонують, але фінальний вибір за мною. Перший, кому це треба, це я, тому я шукаю і знаходжу те, що відчуваю, що зможу скатати, і те, що мене чіпляє, я обираю для своїх програм. Основні критерії - це те, щоб мене чіпляло і щоб я відчував, що це зачепить і інших.

Костюми в мене теж дуже цікаво обираються. Я приходжу до костюмера і кажу: я хочу так-то й так-то, без дизайнерів поки що. Останні дві сорочки для довільної програми з’явилися так - я знаходив просто тканину у магазинах, думав: «о, це буде круто виглядати», і ми йшли і робили костюми.

По постановкам програм ми с Дмитром Дмитренком (хореограф Івана Шмуратка, - прим. ред.) ставимо їх разом, тобто я приймаю участь у створенні своїх програм і в плані хореографії. Вкладаємо обидва свою душу і у нас виходить такий гарний тандем. Також якщо хтось зі сторони щось пропонує і це конструктивно та щось слушне, то ми вставляємо в програми.

Чи ти вже визначився з програмами на наступний сезон? Міг би щось розповісти про це?

Так, з програмами на наступний сезон я, можна сказати, на 80% визначився і не можу поки що сказати, що це буде, тому що без інтриги у фігурному катанні нікуди. Я шуткую, звичайно, просто потримаю інтригу. Наступний сезон – це сезон олімпійський, і як я нещодавно дізнався, у категорії чоловіків я виборов Україні ліцензію, тобто на національному чемпіонаті ми будемо боротися за путівку на Олімпіаду. Тому на олімпійський сезон ми будемо ставити такі програми, щоб відповідати статусу сезону. Тобто це повинні бути дві найкрутезніші мої програми і я від них буду кайфувати на максимум. Я певен, що це буде круто.

Хто з фігуристів був твоїм кумиром, коли ти тільки починав займатися фігурним катанням? І хто надихає тебе зараз?

З тих пір, коли я себе памятаю, тими, хто мене надихають, є Патрік Чан, Хав’єр Фернандес, Юзуру Ханю і також вже поступово дійшло до Нейтана Чена. Знаєте, у різних видах спорту є такі легенди, на яких дивишся і хочеш бути не просто спортсменом, а такою перш за все Людиною з великої літери. І я дуже і дуже поважаю людей, які віддаються своїй справі на всі 150% і кайфують від життя. Наприклад, коли дивишся тенніс, того ж Роджера Федерера, або як плавець Майкл Фелпс виграє більш ніж 20 олімпійских медалей, то відчуваєш величезну повагу до таких людей. І що найголовніше, вони залишаються людьми.

Надихають мене ті спортсмени, котрі віддають себе своїй справі настільки, наскільки можна віддати, і при цьому отримують неймовірне задоволення, люблять життя і залишаються при цьому людьми. І моя мета – бути не просто спортсменом, а бути тим, хто надихає інших робити круті справи не тільки у фігурному катанні і навіть не тільки у спорті, а й у житті.

Який елемент фігурного катання тобі найбільше подобається виконувати, а який найменше?

Якщо чесно, то фігурне катання в цілому і повністю є моєю довічною любов’ю і з того моменту, як я виходжу на лід і роблю крок-два, то все, в мене день вже задався і я найщасливіша людина. По елементам, починаючи з якихось простих кроків і закінчуючи стрибками у 4 оберти – я дуже люблю все.

Якби ти міг щось змінити у системі суддівства у фігурному катанні, що б це було?

Гадаю, що ті, хто придумав систему суддівства, заглиблювалися у неї з головою і максимально і дуже тонко все вираховували. Моє діло - кататися на ковзанах і віддаватися своїй справі, а діло суддів - це працювати над їхньою системою. Якщо суб’єктивно з точки зору спортсмену, то було б весело, якби вболівальники приймали участь хоча б на 10% у виставленні оцінок. Я знаю, що це малореально звучить, але це перше, що мені спало на думку.

Чи ти вже думав про майбутнє після завершення спортивної кар'єри? Ким ти себе бачиш? Тренером, можливо? Або це буде щось не пов'язане з фігурним катанням?

Звичайно, думав про майбутнє. Я ще з 7 років казав батькам, що я буду тренером і мене не покидала всі ці 12 років ця думка. Як я вже казав, фігурне катання - це моє життя, моя вічна любов і я дуже заряджаюся від праці тренера. Я зараз вже на протязі декількох років допомагаю кільком спортсменам з їхньою підготовкою. Я дуже люблю допомагати людям, і одна з моїх життєвих цілей - це підняття українського фігурного катання, чим я зараз та й на протязі всього життя займався, займаюсь і буду займатися у ролі спортсмена і тренера, і все, що зможу зробити, я буду робити з задоволенням. В мене вже навіть за 19 років мого життя назбирався якийсь досвід, який я відчуваю, що передаю іншим досить ефективно. Це дуже цінно, коли твій досвід не залишається в тобі, а передається іншим спортсменам: і середнього віку, і молодшим  і дітям, і їхнім батькам, і іншим тренерам. Це для мене дуже цінні моменти.

Ви з іншим фігуристом Андрієм Кокурою запустили свій подкаст про фігурне катання українською мовою. Чия це була ідея, як вона з'явилася? Чи плануєте розвивати цей проект надалі?

Так, із Андрієм Кокурою ми запустили подкаст про фігурне катання. Ця ідея з’явилася у нас обох, поступово зародилася і ми до неї дійшли. В нас вже стільки накопичилося досвіду за наше життя у спорті, що ми просто вирішили, що це буде людям цікаво – тим, кому ми цікаві, і кому цікаве фігурне катання. І звичайно, будемо розвивати проект надалі, зараз у нас з різних причин виникла невелика пауза, але далі ми будемо розвивати його.

Чемпіонат світу з фігурного катання 2021

Чоловіки

1. Нейтан Чен (США) – 320.88

2. Юма Кагіяма (Японія) – 291.77

3. Юзуру Ханю (Японія) – 289.18

.......................

21. Іван Шмуратко (Україна) – 204.17

Марина Настевич для Sport.ua

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Скільки заробить Лунін, якщо Реал виграє Ла Лігу та Лігу чемпіонів?
Футбол | 04 травня 2024, 18:07 1
Скільки заробить Лунін, якщо Реал виграє Ла Лігу та Лігу чемпіонів?

Флорентіно Перес пообіцяв солідну суму гравцям королівського клубу

У Байєра – не найдовша безпрограшна серія. Скільки залишилося до рекорду?
Футбол | 04 травня 2024, 08:01 1
У Байєра – не найдовша безпрограшна серія. Скільки залишилося до рекорду?

«Бенфіка» з 1963 по 1965 рік не програвала протягом 48 матчів

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.