Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 07 травня 2021, 18:27
6732
7

Михайлюк знову змінює клуб в НБА. Чого чекати в Оклахомі?

Sport.ua розбирається, чому «Детройт» обміняв українця і які у нього шанси в «Тандер»

| Оновлено 07 травня 2021, 18:27
6732
7
Михайлюк знову змінює клуб в НБА. Чого чекати в Оклахомі?
Getty Images/Global Images Ukraine

Український баскетболіст Святослав Михайлюк в черговий раз переїжджає. 14 березня «Детройт Пістонс» обміняли 23-річного атакувального захисника в «Оклахому-Сіті Тандер» на Хаміду Діалло і драфт-пік 2-го раунду драфту 2027 року.

Два роки тому з Михайлюком вже траплялося таке. Попередній клуб Сві «Лос-Анджелес Лейкерс» відправив його в «Детройт». Тому до різких змін в розпал сезону йому не звикати. Розбираємося, чого очікувати від гри українця в «Оклахомі».

У «Детройті» Михайлюк не виблискував

Обмін в «Детройт» з «Лейкерс» сприймався позитивно для кар'єри українця. Михайлюк пішов з команди Леброна Джеймса, де перед гравцями ставилися максимальні завдання і ціна помилки була надто висока. У «Пістонс» тиску такого не було і українець провів досить успішний сезон 2019/20. У минулій кампанії Святослав зіграв 56 матчів, в 27-ми іграх виходячи в стартовому складі «Детройта». Середні показники - 9.0 очка (41% з гри, 40% триочкові), 1.9 підбирання, 1.6 передачі за 22.6 хвилини на паркеті. Свят навіть був вибраний для участі у Матчі зірок НБА, що сходять.

Той чемпіонат «Пістонс» завершили достроково через коронавірус. Але в міжсезоння українець багато працював, його прогрес неодноразово відзначав головний тренер Двейн Кейсі. Перед стартом нового сезону «Детройт» обміняв практично всіх конкурентів Михайлюка за позицією, а посеред сезону клуб покинули й інші досвідчені і зіркові партнери (Деррік Роуз, Блейк Гріффін). У певний момент Святослав став головним старожилом в команді. До початку сезону ходили чутки про можливе продовження контракту Михайлюка з «Пістонс», але не склалося.

Getty Images/Global Images Ukraine

Чемпіонат 2020/21 Михайлюк не може занести собі в актив. 6.9 очка (37% з гри, 33% триочкові), 2.1 підбирання, 1.6 передачі за 17.6 хвилини в середньому. Регрес за більшістю показників, головне - відсоток триочкових. Основна зброя українця в НБА, в цьому сезоні лише зрідка нагадує про себе. З іншого боку, «Детройт Пістонс» (10-28) - головний аутсайдер Східної конференції. Клуб знаходиться в повномасштабній перебудові. Протягом сезону Дуейн Кейсі неодноразово пробував різні варіанти ротації. У такій плутанині Михайлюк не знайшов себе і був обміняний при першій можливості. Генеральний менеджер Трой Вівер позбувся останнього гравця, якого привів його попередник, і придбав баскетболіста, якого драфтував, ще працюючи в «Оклахомі».

Чому «Оклахома»?

«Тандер» віддали «Детройту» Хаміду Діалло - атлетичного 22-річного форварда, який відомий перемогою на конкурсі слем-данків в 2019 році. Хаміду, як і Михайлюк, був обраний на драфті 2018 року у другому раунді. У нього ідентичний контракт на 1.6 мільйона доларів на рік, який закінчується влітку. У цьому сезоні Діалло робить істотний прогрес в порівнянні з минулим роком, набираючи в середньому 11.9 очка (48% з гри, 29% триочкові), робить 5.2 підбирання та віддає 2.4 передачі. Практично всі показники він поліпшив вдвічі в порівнянні з минулим сезоном. Так чому ж його обміняли?

Getty Images/Global Images Ukraine

«Оклахома-Сіті» (17-22) знаходиться в перебудові. Але тут, на відміну від «Детройта», є чіткий план і структура. Майбутнє клубу пов'язано з захисниками Шаєм Гілджисом-Александером і Лу Дортом. Діалло дає схожий функціонал на паркеті, але він явно програє молодим зіркам клубу. «Оклахомі» потрібні гравці іншого плану. Звідси і виник варіант з Михайлюком. Менеджер «Детройта» Вівер працював під керівництвом генерального менеджера «Тандер» Сема Престі. Тому обмін пройшов досить швидко, крім Михайлюка «Оклахома» отримала ще й драфт-пік. «Детройт» отримує цікавого атлетичного гравця, «Тандер» посилюються снайпером і черговим піком. Всі у виграші.

Які шанси?

Український баскетболіст приходить в цікаву команду, яка знаходиться в перебудові. Але різниця в рівні. Півтора роки тому після того, як клуб залишив Расселл Вестбрук, здавалося, що «Тандер» закінчать далеко за межами плей-оф. Але на чолі з Крісом Полом команда закінчила сезон з показником 44-28 і лише в семи матчах поступилася в плей-оф «Х'юстону».

Влітку клуб покинув Кріс Пол і тренер Біллі Донован. На його місце прийшов Марк Дагнолт. Незважаючи на статус клубу в перебудові, «Оклахома» продовжує дивувати. Зараз команда йде з показником 17-22 і лише на три перемоги відстає від 8-го місця в Західній конференції НБА. Крім вищезазначених Гілджеса-Александера і Дорта в клубі є інші цікаві молоді гравці - це 20-річний Даріус Безлі, серб Алексей Покушевскі і француз Тео Маледон. Зміцнюють цю молоду компанію ветерани Ел Хорфорд і Джордж Хіл.

Бути обміняним посеред сезону завжди неприємно, але Михайлюк приходить в команду, яка потребує його якостей. Українець може і повинен стати головним снайпером «Тандер», адже інших таких гравців там просто немає! Гілджес-Александер реалізовує 41% з-за дуги, але він плеймейкер команди, у нього зовсім інша роль. Серед гравців з кидком, з якими може конкурувати українець, є Джастін Джексон. Але його показники далеко не видатні - 29%.

Конкуренти Михайлюка за позицією:

Лугенц Дорт (21 рік) - 11.9 очка (38% з гри, 32% триочкові), 3.6 підбирання, 1.6 передачі;

Джастін Джексон (25 років) - 6.5 очка (40.4% з гри, 29.9% триочкові), 2.3 підбирання, 1.5 передачі

Тай Жером (23 роки) - 9.0 очка (41% з гри, 33% триочкові), 4.0 підбирання, 3.4 передачі

Святослав Михайлюк однозначно отримає свої шанси. Незважаючи на непогане становище в турнірній таблиці, «Оклахомі» не потрібно вигравати тут і зараз. Ймовірно, що до трейд-дедлайну НБА, який настане 25 березня, клуб проверне ще кілька обмінів (Хорфорду приготуватися). Клуб має багато драфт-піків, тому в високому місці за підсумками сезону тут ніхто не зацікавлений. Головне - поступальний розвиток молодих гравців. В таких умовах на українця не повинно нічого тиснути, він отримає свої кидки в матчах, плеймейкерів в «Тандер» досить.

Getty Images/Global Images Ukraine

Якщо Сві добре себе проявить, то в кінці сезону зможе отримати новий контракт від «Оклахоми» на кілька років, якісно пройти літній збір з командою і підготуватися до повноцінного четвертого сезону. У будь-якому випадку, українцеві потрібно як слід попрацювати в цей відрізок чемпіонату і поліпшити свої показники. Тоді влітку на нього може з'явитися ще кілька претендентів. Снайпери в НБА завжди знадобляться, потрібно тільки, щоб відсоток реалізації був вищий за 33 відсотки.

 

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
tima fialko
Нема у Свята м"якості,пластики-це природнє.Тому, вірна порада, працювати над триочковими,а також підвищити рух і жорсткість у відборах.
Xron7777
Ну меняет и меняет.наш человек в нба,это уже круто.чето не видно там ни поляков,ни чехов,ни венгров.удачи!
mayakovskiy1
На самом деле гадать что-то по Святу вообще не стоит. Пока чудак в статусе "шутера" будет бросать с процентом 30% , при очень слабой и пассивной защите, он будет кочевать из команды в команду, пока не окажется в G лиге или какой-нибудь Басконии.
Люди бросающие с хорошим процентом заиграют ВЕЗДЕ
Trasher311987
23 года уже опыт в3-х командах НБА.
И начал с Лейкерс.
Блин как же это круто
euro2012_za_2012euro
По нисходящей...
Lion
Скоро окажется в Европе, это его уровень...