Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

CS2
| Оновлено 18 березня 2021, 11:40
16904
2

Лікнеп з кіберспорту. Які бувають позиції і ролі в CS:GO?

У новій статті спецпроекту від Sport.ua і Parimatch говоримо про тактичні деталі Counter-Strike

| Оновлено 18 березня 2021, 11:40
16904
2
Лікнеп з кіберспорту. Які бувають позиції і ролі в CS:GO?
ESL. Zeus

В рамках проекту Sport.ua і Parimatch про кіберспорт розповідаємо різні деталі і аспекти популярної індустрії. У цій статті поговоримо про те, які бувають ролі у гравців професійних команд у CS:GO.

Читайте: Лікнеп. Що таке плент, клатч, ейс та інші терміни в CS:GO?

Наш сайт запустив цей проект разом з Parimatch, оскільки бренд приділяє багато уваги розвитку кіберспорту і є невід'ємною його частиною. Також Parimatch - це глобальний партнер топових кіберспортівних організацій, таких як Fnatic, Virtus.pro, Team Spirit і Hellraisers. Також бренд-амбасадором компанії є дворазовий найкращий гравець світу з CS:GO Марсело coldzera Давид.

deviantart.com

Які є ролі в CS:GO

Counter-Strike: Global Offensive - командна гра. У кожному матчі між собою грають дві команди (терористів і контр-терористів) з 5 осіб. У кожної з команд свої завдання. Терористи повинні встановити і підірвати бомбу, а контр-терористи - перешкодити їм. Але також в раунді можна перемогти, просто усунувши всіх своїх суперників на карті. Як правило, в грі перемагає та команда, яка діє більш злагоджено. Індивідуальний рівень конкретного гравця важливий, але поодинці виграти матч практично нереально. У командах є певні ролі, які гравці намагаються виконувати.

Капітан (IGL - in game leader - анг. внутрішньоігровий лідер). Капітан - найважливіший гравець в будь-якому командному виді спорту. У CS:GO капітан це не просто ватажок і ментальний лідер команди. IGL приймає всі головні рішення в команді і координує їх. Капітан дає настанови перед початком раунду, позначає тактику, аналізує те, що відбувається на карті. Найчастіше роль внутріігрового лідера приймає найдосвідченіший гравець команди. Яскравий приклад - легенда Natus Vincere Данило Zeus Тесленко, який виграв два мейджори з NAVI (в Counter-Strike 1.6) і за Gambit (CS:GO). В обох командах він був капітаном.

Natus Vincere. Данило Zeus Тесленко

Люркер (lurker - анг. потайний гравець). Це найбільш відсторонена позиція в CS:GO. Люркер найчастіше діє віддалено від команди. Його завдання - збирати інформацію про суперника. Діючи таємно, люркер може зайти в спину команді суперника, зробити кілька важливих вбивств і допомогти команді виграти раунд. Найвідомішим люркером є Крістофер Get_RiGhT Алесунд. Також хороший приклад люркера - гравець Natus Vincere Денис electronic Шаріпов. У Virtus.pro роль люркера часто відіграє Тимур buster Тулепов.

ESL. Крістофер Get_RiGhT Алесунд

Опорник (support - анг. помічник). Опорник завжди прикріплений до певної точки. У командах є два опорника, кожен відповідає за точку А чи B. Їхнє завдання - знаходитися на позиції і вичікувати, захищати плент (місце для закладки бомби) або встановлювати бомбу. В обов'язки опорника також входить допомога партнерам - розкидування гранат, розмін партнерів. Опорник чекає на своїй позиції і дає інформацію команді. Характерний приклад опорника - Єгор Flamie Васильєв. У Virtus.pro роль опорника виконує Санжар SANJI Кулієв.

ESL. Санжар SANJI Кулієв

Ентрі-фраггер (Entry-fragger - той, що відкриває анг.) - гравець, який робить перший фраг (вбивство) в раунді. Ентрі-фраггер - важливий гравець в команді, він повинен зробити перше вбивство, що дасть чисельну перевагу команді. Ентрі-фраггер діє у зв'язці з іншими партнерами. Цей гравець повинен швидше за всіх займати зручну позицію, ризикувати, щоб зробити фраг. Найчастіше після вбивства суперника ентрі-фраггер може померти, але в цей момент його повинен розміняти опорник. Роль ентрі-фраггера в Team Spirit відіграє Микола mir Бітюков.

Liquipedia. Микола mir Бітюков

Снайпер - гравець, який використовує снайперську гвинтівку AWP. Завдання снайпера усувати суперника на дистанції, прикривати партнерів. Найчастіше снайпер грає з AWP за сторону захисту, але і в атаці на багатьох картах ця зброя дуже ефективна. Є активні снайпери, які часто змінюють позицію, можуть діяти з гвинтівкою поблизу, інші віддають перевагу більш закритому стилю гри. У сучасному CS:GO саме снайпери є найкращими гравцями у своїх командах. В останні роки головними зірками цієї кіберспортівної дисципліни є снайпери - Матьє ZywOo Ербо, Олександр s1mple Костилєв і Ніколай dev1ce Рідтц. Всі три гравці займають топ-3 місця в світовому рейтингу HLTV. Снайпер в сучасному CS:GO є найважливішим гравцем у команді. Снайпером Team Spirit є Абдулхаїк degster Гасанов.

Natus Vincere. Олександр s1mple Костилєв

Тренер - під час гри він мало чим може вплинути на гру команди. Його завдання - підготувати колектив до гри, проаналізувати гру суперника, визначитися з тактикою і стратегією. Під час гри у тренерів є 30-секундні тайм-аути, за цей час вони можуть внести корективи. Відомим тренером є легенда Counter-Strike 1.6 Денні zonic Соренсен, який з 2016 року тренує Astralis.

ESL. Денні zonic Соренсен

Від правильного виконання всіх ролей і залежить успіх у грі команди. Часто під час матчу гравці можуть мінятися ролями, в команді може з'явитися другий снайпер. Люркер переважно використовується терористами, а у захисті схожі функції може виконувати опорник.

Що таке кіберспорт? За дві хвилини ви можете про це дізнатися в академії Parimatch

Наступні турніри

Сезон CS:GO набрав потужний хід. В даний момент проходить важливий турнір - ESL Pro League Season 13. 24 команди з усього світу розіграють призовий фонд в розмірі 750 тисяч доларів. Команди розподілені на чотири групи. Турнір проходить з 8 березня по 11 квітня. Команди з СНД Natus Vincere і Gambit потрапили в групу B, а Virtus.pro зіграє в групі D.

Прогнози на найближчі матчі

20.03 13:00 Gambit - Cloud9

Сенсаційний переможець IEM Katowice 2021, п'ята команда світу - Gambit входить у новий турнір в якості одного з претендентів на найвищі місця. Sh1ro, HObbit та інші в останній місяць здобули багато перемог над грандами світового CS:GO і не збираються зупинятися.

Cloud9 - амбітна команда американської організації поки не може похвалитися успіхами. В цей момент ALEX, es3tag і компанія займають 26-те місце в рейтингу HLTV. Команда давно не може похвалитися перемогами на престижних турнірах. Між собою «гамбіти» і «клауди» востаннє грали в 2020 році, тоді перемогу здобув колектив з СНД. Зараз Gambit в кращій формі, тому не дивно, що коефіцієнт на їхню перемогу дорівнює 1.27, успіх Cloud9 оцінюється в 3.54.

 
  • 1.27
  • 3.54
Сделать ставку

20.03 16:30 Natus Vincere - FURIA

Перша команда світу проти найкращої команди Бразилії. На цей момент Natus Vincere мають перевагу перед FURIA. Незважаючи на ранній виліт на IEM Katowice (поразкая у чвертьфіналі від Gambit) «народжені перемагати» демонструють упевненість і немає передумов, щоб команда українського клубу не посіла перше місце в групі. В останні кілька тижнів NAVI стали предметом скандалу. Відомий британський журналіст Річард Льюїс в грубій формі розкритикував NAVI і їх тренера B1ad3 за невдалі тактики і дорікнув клуб в тому, що головна зірка команди Олександр s1mple Костилєв марно витрачає свій талант. Подивимося, як ці слова сприйняли гравці NAVI.

FURIA в цей момент займає 12-те місце в рейтингу HLTV. В 2021 році бразильський колектив частіше програє, маючи статистику 4 перемоги, 6 поразок. FURIA і NAVI недавно провели кілька матчів. Обидва рази колектив s1mple здобував впевнені перемоги з рахунком 2:0. Складно сказати, за рахунок чого FURIA зможе поборотися з Natus Vincere в цей раз. Коефіцієнт на перемогу «народжених перемагати» - 1.35, на бразильців - 3.05.

 
  • 1.35
  • 3.05
Сделать ставку

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Х'юстон Динамо запропонував $3 млн за форварда Шахтаря – журналіст
Футбол | 28 березня 2024, 09:16 7
Х'юстон Динамо запропонував $3 млн за форварда Шахтаря – журналіст

Кевіном Келсі всерйоз цікавляться за океаном

NAVI стартували з важкої перемоги на турнірі PGL Major Copenhagen
Кіберспорт | 21 березня 2024, 15:06 0
NAVI стартували з важкої перемоги на турнірі PGL Major Copenhagen

Українська команда зуміла дотиснути монгольську організацію

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Sergii Novykov
Для тех кто ставит минусы.. откройте состав СНГ и найдите там Украину.
Sergii Novykov
Команды из СНГ Natus Vincere и Gambit попали в группу B, а Virtus.pro сыграет в группе D.
_________
Какое отношение имеет украинская команда к СНГ?