Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 05 сiчня 2022, 01:04
8865
2

Учні сера Алекса. 10 екс-гравців МЮ, які стали тренерами

Великий шотландець наставляв їх бути успішними не лише на полі, а й у ролі коуча

| Оновлено 05 сiчня 2022, 01:04
8865
2
Учні сера Алекса. 10 екс-гравців МЮ, які стали тренерами
Getty Images/Global Images Ukraine. Оле Гуннар Сульшер

У травні виповниться вісім років з того моменту, як Алекс Фергсюсон, привівши в черговий раз свій величний Манчестер Юнайтед до титулу чемпіона Англії, прийняв рішення попрощатися з активним футболом. Нині шотландець відвідує матчі «червоних дияволів» в якості селебріті, а ще надає консультаційну підтримку клубу, але не приймає жодних рішень, і не несе ніякої відповідальності.

Справу Фергюсона нині намагаються продовжувати ті, в кого раніше сер Алекс намагався вкладати свої знання, вміння й досвід. Поговоримо про десятьох колишніх підопічних шотландця в Манчестер Юнайтед, які згодом стали тренерами. Комусь вдалося досягти успіху, а хтось опинився на лаві абсолютно чужорідною фігурою...

Брайан РОБСОН

Getty Images/Global Images Ukraine

Грати за Манчестер Юнайтед Робсон починав за п'ять років до появи в клубі Алекса Фергюсона. Однак і з шотландцем хавбеку вдалося спрацюватися, і провести в футболці «червоних дияволів» ще вісім сезонів, перш ніж в 1994 році піти в Мідлсбро. «Смоггі» запропонували Робсону стати граючим тренером їхньої команди, і Брайан погодився, успішно вирішивши вже в першому ж для себе сезоні завдання щодо виведення ввіреного йому колективу в Прем'єр-лігу.

У Мідлсбро Робсон провів сім років, після чого покинув клуб, так і не зумівши розжитися трофеями, незважаючи на вихід команди у фінали Кубка Англії та Кубка ліги. Після цього тренерська кар'єра Брайана пішла під укіс. Він попрацював з Бредфордом, Вест Бромвічем та Шеффілд Юнайтед, не затримуючись ніде більш ніж на два роки. З 2009 по 2011 роки працював наставником дуже екзотичної збірної Таїланду, де зумів заробити непогані гроші, але аж ніяк не підвищити свою тренерську репутацію. По суті, після візиту до Таїланду наставницька кар'єра Брайана Робсона припинилася. На початку 2012 року англієць повернувся в Манчестер Юнайтед, ставши глобальним послом клубу. Ці функції Робсон виконує донині, і в свої 64 роки вже навряд чи колись повернеться до активного тренерського ремесла.

Стів БРЮС

Стів Брюс, що грав на позиції центрального захисника, перейшов у Манчестер Юнайтед вже коли команду очолював Алекс Фергюсон. За дев'ять років в футболці «червоних дияволів» Брюс встиг стати капітаном колективу, а також тричі становився чемпіоном АПЛ. У 1996-му Стів залишив Манчестер Юнайтед, а через три роки в стані Шеффілд Юнайтед завершив кар'єру гравця.

В тренери пішов відразу ж, очоливши той таки Шеффілд Юнайтед. Запам'ятався непоганою роботою з Бірмінгемом, який двічі виводив в Прем'єр-лігу, а також з Халл Сіті, що вирішував таку ж задачу під керівництвом Брюса. Крім того, в 2014 році Стів виводив «тигрів» у фінал Кубка Англії, де вони лише в додатковий час поступилися трофеєм Арсеналу. З літа 2019 року Стів Брюс очолює Ньюкасл, де в даний момент знаходиться під тиском, через не найкращі результати «сорок» в сезоні.

Марк Х'ЮЗ

Вихованець академії Манчестер Юнайтед Марк Х'юз влітку 1986 року залишив рідний клуб заради трансферу в Барселону. Однак вже через три роки Алекс Фергюсон наполіг на поверненні нападника, який за наступні сім років провів 256 матчів і забив 86 м'ячів в чемпіонаті Англії. Потім пограв за Челсі, Саутгемптон, Евертон і Блекберн, де в 2002 році і завершив кар'єру футболіста.

Працювати тренером Марк Х'юз почав ще в 1999 році, суміщаючи цю діяльність з виходами на поле. П'ять років очолював збірну Уельсу, яку покинув в 2004 році, не зумівши вивести команду на чемпіонат Європи. Потім очолював Блекберн, де встиг заслужити репутацію наставника, що робить особливу ставку на фізичні кондиції гравців. З літа 2008 по грудень 2009 років працював головним тренером Манчестер Сіті, після чого очолював Фулхем, Куїнз Парк Рейнджерс, Сток Сіті і Саутгемптон. Зі стану «святих» був звільнений в кінці 2018 року, і з тих пір сидить без роботи. Примітно, що в ролі гравця Х'юз виграв 15 різних трофеїв, а ось в статусі тренера розжитися хоч чимось не зумів й досі...

Рой КІН

Getty Images/Global Images Ukraine

Ірландський хавбек прийшов до табору МЮ в 1993 році, і йому було визначено стати одним із символів команди кінця «дев'яностих» - початку «нульових». Провівши дванадцять сезонів у Манчестері, більшу частину з яких в статусі капітана, Кін привів команду до 17 трофеїв, проте закінчував кар'єру футболіста Рой поза межами Олд Траффорд. Через напружені стосунки з Фергюсоном і його асистентами, Кін був змушений піти у Селтік, де і повісив бутси на цвях у 2006-му.

Практично відразу ж очолив Сандерленд, з яким виграв підвищення до Прем'єр-ліги, але через невдалі результати на старті сезону-2008/09, покинув «чорних котів», ще й встигнувши посваритися з босами клубу. Потім працював з Іпсвічем, але також не добився якихось серйозних успіхів. У 2013 році Мартін О'Ніл покликав Кіна до себе асистентом в збірну Ірландії, а згодом разом з цим же фахівцем Рой працював в Ноттінгем Форест. З літа 2019 року Кін є незатребуваним на ринку коучів в Британії і за її межами.

Гарі НЕВІЛЛ

Один з легендарних вихованців академії Манчестер Юнайтед «дев'яностих» Гарі Невілл довгий час був ключовою фігурою на фланзі і в центрі оборони «червоних дияволів», з якими завоював 20 різних трофеїв. За рідну команду відіграв протягом всієї кар'єри, а незадовго до досягнення 36-річчя, прийняв рішення повісити бутси на цвях.

Спершу став одним з технічних асистентів Алекса Фергюсона в Манчестер Юнайтед, а потім перейшов в помічники Роя Ходжсона в національній збірній Англії. Наприкінці 2015 року Гарі Невілл прийняв запрошення стати повноправним головним тренером Валенсії, але в стані «кажанів», які і без того перебували в серйозній кризі, провалився. У 28 матчах, які левантійці провели під керівництвом Невілла, вони частіше програвали, ніж перемагали (11 поразок при 10 перемогах і 7 нічиїх). Після звільнення в березні 2016-го зі стану Валенсії Гарі Невілл вважає за краще працювати експертом на телебаченні, і далеко не факт, що ще коли-небудь поткнеться на тренерську стежку, хоча нині йому всього лише 46 років.

Філ НЕВІЛЛ

Брат Гарі Невілла Філ також виграв чимало трофеїв в якості гравця Манчестер Юнайтед, але все-таки за ступенем таланту поступався старшому родичу. Багато в чому через це, коли Філу було 28 років, «червоні дияволи» прийняли рішення продати захисника в Евертон, де той і провів решту з восьми сезонів своєї кар'єри, завершивши її в 2013 році.

На тренерську стезю Філ Невілл ступив ще в 2012-му, коли став асистентом Стюарта Пірса в молодіжній збірній Англії. Потім був помічником Девіда Мойєса і Райана Гіггза в Манчестер Юнайтед, допомагав своєму старшому братові і його наступникам в Валенсії, поки нарешті в січні 2018-го став самостійною фігурою. Щоправда, очолив Філ жіночу збірну Англії, з якою працював до середини січня нинішнього року, а потім прийняв запрошення екс-партнера по Манчестер Юнайтед Девіда Бекхема стати головним тренером американського клубу Інтер Маямі.

Лоран БЛАН

Алекс Фергюсон зумів підписати Лорана Блана в свою команду лише в кінцівці чудової кар'єри французького захисника, що ставав чемпіоном світу в 1998 році і Європи в 2000 році. У Манчестер Юнайтед Блан прийшов у 35 років, а після двох сезонів оголосив про відхід з професійного футболу.

Через чотири роки після завершення кар'єри футболіста, Лоран Блан очолив Бордо, який в 2009 році сенсаційно зумів привести до перемоги в чемпіонаті Франції і Кубку ліги. У 2010-му Блана запросили працювати зі збірною Франції, яку він вивів на Євро-2012, але вже в чвертьфіналі програв майбутнім тріумфаторам турніру іспанцям. З 2013 по 2016 роки Блан був головним тренером ПСЖ, з яким за три сезони виграв 11 трофеїв на внутрішній арені, але, не досягнувши бажаного керівництвом результату в Лізі чемпіонів, був звільнений. Після цього тривалий час Блан, незважаючи на інтерес до нього ряду топових клубів континенту, залишався без роботи. Втім, в середині грудня минулого року Лоран все ж повернувся до роботи, ставши біля керма катарської команди Ер-Райян.

Райан ГІГГЗ

Getty Images/Global Images Ukraine

Всю свою професійну кар'єру валлійський хавбек провів за Манчестер Юнайтед, зігравши в рядах «червоних дияволів» феноменальні і рекордні для клубу 963 матчі. Гіггз в якості гравця став володарем 34 трофеїв, будучи й понині найтитулованішим британським футболістом в історії. Професійна ігрова кар'єра Райана тривала 24 роки, і завершилася в 2014-му.

Останній сезон Гіггз був асистентом Девіда Мойєса, а після відставки шотландця протягом декількох місяців керував Манчестер Юнайтед в якості виконуючого обов'язки головного тренера. Потім «червоних дияволів» очолив Луї ван Гал, якому Гіггз також допомагав в якості асистента. Влітку 2016 року Райан покинув рідний клуб, а з січня 2018-го є головним тренером національної збірної Уельсу, яку вивів до фінальної частини Євро-2020, запланованого до проведення на літо нинішнього року.

Уле Гуннар СУЛЬШЕР

Getty Images/Global Images Ukraine

Норвезький форвард Уле Гуннар Сульшер перейшов до Манчестер Юнайтед з Мольде в 1996 році, і протягом одинадцяти сезонів був одним з ключових гравців для посилення гри за допомогою замін для Алекса Фергюсона. Невипадково Сульшер навіть отримав прізвисько «Суперзапасний», тому як ряд його голів, як, наприклад, в фіналі Ліги чемпіонів-1998/99, виявилися ключовими для Манчестер Юнайтед.

У 2007 році 34-річний Сульшер прийняв рішення завершити кар'єру, ставши тренером нападників в Манчестер Юнайтед. Незабаром норвежцю довірили очолити команду U-23 «червоних дияволів», а потім він отримав запрошення від рідного Мольде, де попрацював три роки, і заслужив шанс повернутися в АПЛ, очоливши Кардіфф. Домогтися успіху з валлійцями не зумів, будучи досить скоро звільненим. З осені 2015 по грудень 2018 років знову працював з Мольде, після чого спершу на правах виконуючого обов'язки, а потім і донині на постійній основі очолив Манчестер Юнайтед. Поки, незважаючи на всі потуги, не виграв з «червоними дияволами», котрі відчувають серйозну кризу після відходу від справ Алекса Фергюсона, жодного трофею...

Вейн РУНІ

Getty Images/Global Images Ukraine

У Манчестер Юнайтед Вейн Руні перебрався з Евертона, коли йому було всього-на-всього 18 років. У стані «червоних дияволів» форвард став однією з легенд в новітній історії клубу, відігравши тринадцять сезонів і забивши 253 голи в 559 матчах. Потім Уейн повернувся в Евертон, а після пограв в США за Ді Сі Юнайтед, перш ніж на початку 2020 року повернутися назад в Англію - в стан Дербі з Чемпіоншипу.

За «баранів» Руні в якості футболіста виступав до січня нинішнього року, виконуючи з листопада 2020-го функції граючого тренера, а потім прийняв рішення завершити ігрову кар'єру, і цілком зосередитися на роботі коучем. Нині Дербі перебуває в нижній частині турнірної таблиці Чемпіоншипу, але у шанувальників «баранів» є всі підстави сподіватися, що команда не понизиться в класі за підсумками сезону. А після виконання цього проміжного завдання, Руні пора буде закочувати рукава, щоб рухатися до досягнення більш амбітних цілей.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(57)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.