Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 08 березня 2021, 05:47
17464
1

Нове-Мєсто-2021. Україна — без Віти Семеренко, решта — без топових юніорів

Денис Шаховець анонсує черговий етап Кубка світу

| Оновлено 08 березня 2021, 05:47
17464
1
Нове-Мєсто-2021. Україна — без Віти Семеренко, решта — без топових юніорів
Getty Images/Global Images Ukraine. Віта Семеренко

З 4 по 7 березня в чеському Нове-Мєсто відбудеться восьмий етап Кубка світу з біатлону передолімпійського сезону 2020/21. Майбутні змагання стануть першим дорослим стартом після головної події сезону – чемпіонату світу.

Збірна України привезла зі словенської Поклюки бронзову медаль, вже традиційно здобуту в жіночій естафеті. Але виконання завдання-мінімум на сезон зовсім не означає, що можна відправитися на весняні канікули, а тому на заключному відрізку сезону Юрай Санітра розраховує на найсильніших біатлоністів.

Збірна України

Жінки: Юлія Джима, Дар'я Блашко, Олена Підгрушна, Валя Семеренко, Анастасія Меркушина.

Чоловіки: Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Артем Тищенко, Богдан Цимбал.

Склад збірної України майже не змінився в порівнянні з чемпіонатом світу, оскільки всі 10 спортсменів, що перелічені вище, виступали в Поклюці. Але одна зміна в заявці все-таки є, і це відсутність однієї з найдосвідченіших і титулованих спортсменок – Віти Семеренко.

35-річна біатлоністка в цьому сезоні не набрала жодного очка до загального заліку Кубка світу. Найближче до потрапляння у топ-40 Віта була якраз на чемпіонаті світу в індивідуальній гонці, де посіла 41 місце. Та гонка стала для неї єдиною в Поклюці, оскільки наступного дня Віта вирушила на Кубок IBU.

Причиною «заслання» стало те, 22-річна Катерина Бех через проблеми зі спиною достроково завершила сезон, і Віта її замінила в естафетній гонці в Осрблі. Судячи з усього, в другій біатлонній лізі Віта і завершить нинішній сезон, а після його закінчення вже буде розглядатися доцільність продовження кар'єри.

IBU. Катерина Бех

Так чи інакше, вже очевидно, що конкуренція в жіночій збірній за поїздку на Олімпійські ігри буде просто зашкалювати. Швидше за все, Ольга Абрамова та Юлія Журавок повернуться з декретів, а Ірина Петренко набере оптимальні кондиції і точно матиме намір отримати не лише квиток до Пекіна, а й місце в естафетній четвірці.

Крім того, вищезгадана Бех та Ганна Кривонос теж поступово прогресують і можливо, що вже в наступному році спробують закріпитися в основі. А конкуренція, як відомо, приносить набагато більше користі, ніж її відсутність. Так що сподіваємося, що все це призведе до формування боєздатної команди. Тим більше для половини нинішньої збірної цей олімпійський цикл може стати останнім, потрібно вже думати про майбутнє.

Що стосується чоловічої збірної, то у 2022 році, швидше за все, завершить кар'єру біатлоніста 33-річний Артем Прима, який порадував хорошими виступами на минулому чемпіонаті світу. А ось Дмитро Підручний висловив готовність продовжувати виступи після Олімпіади. Молоді Антон Дудченко та Богдан Цимбал поступово набираються досвіду і незабаром повинні почати стабільно забігати в очки на Кубку світу, а разом з тим стати сильними ланками в команді на естафети.

Решта світу

Багато світових збірних вже взяли курс на омолодження і залучають до основи біатлоністів не тільки юніорського, але і юнацького віку. Яскравим прикладом є Лєна Репінц, яка провела дві гонки на чемпіонаті світу в Поклюці. Так, показати видатні результати їй там не вдалося, але зате, отримавши безцінний досвід, зараз 17-річна словенка розриває всіх на юніорському чемпіонаті світу.

В індивідуальній гонці Репінц посіла друге місце, а у спринті й гонці переслідування впевнено стала чемпіонкою світу. Звичайно, ці успіхи не гарантують домінування на дорослому рівні, однак вже очевидно, що в основній збірній Словенії для неї місце знайдеться, так що загубитися вона не повинна.

IBU. Лєна Репінц

Якщо у віці до 18 років такі прецеденти – рідкість, то в юніорській категорії учасників етапів Кубка світу більш ніж достатньо. І якби не юніорський чемпіонат світу, багато з них були б зараз в Нове-Мєсто. А так до кінця цього тижня у них свій турнір, який конкретно в цей момент важливіший.

До слова, українські юніори в особистих гонках не завоювали жодної медалі, більше того, вони навіть не були близькими до успіху. Очевидно, що їм на Кубку світу немає що робити, принаймні поки. Чому зараз вони викликають своїми результатами не гордість, а занепокоєння – питання до тренерського штабу.

Цікаво, що збірна Норвегії привезла в Нове-Мєсто по 7 чоловіків і жінок – Каролін Ердал і Філіп Андерсон приїхали до Чехії в якості запасних. На відміну від них, у збірної України немає замін на випадок форс-мажору. Втім, програма етапу дозволяє майже не турбуватися про це.

Програма етапу

04.03.2021 - 17:05 - Естафета, жінки
05.03.2021 - 16:20 - Естафета, чоловіки
06.03.2021 - 12:00 - Спринт, жінки
06.03.2021 - 16:40 - Спринт, чоловіки
07.03.2021 - 13.00 - Гонка переслідування, жінки
07.03.2021 - 17:00 - Гонка переслідування, чоловіки

Майбутній етап включає в себе три дисципліни: естафети, спринти і гонки переслідування. Це останній етап в сезоні, на якому будуть класичні естафети, тому саме в Нове-Мєсто визначаться володарі Малих кришталевих глобусів.

У жінок між першими двома гонками буде один вихідний, а чоловікам доведеться стартувати три дні поспіль. Звичайно, за тієї умови, що вони кваліфікуються до гонки переслідування.

Транслювати гонки в Україні продовжить телеканал «UA:Перший», а текстові трансляції будуть доступні на Sport.ua.

Біатлонний сезон-2020/21: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(48)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф
Футбол | 26 квітня 2024, 11:35 28
Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф

Згадуємо несподіваних чемпіонів топ-5 у контексті їхнього наступного сезону

Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії
Футбол | 26 квітня 2024, 02:55 0
Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії

Південна Корея в довгій серії пенальті поступилася Індонезії – 2:2 (пен. 10:11)

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
brutal2015
Задействование молодых, даже юных спортсменов как Лена Репинц во взрослых соревнованиях вопрос весьма дискуссионный. Здесь надо подходить сугубо индивидуально - кому-то это идёт во благо, а кому-то может загубить толком и не начавшийесю спортивную карьеру.