Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 24 лютого 2021, 01:53
10379
5

10 футболістів, що йдуть по стопах своїх знаменитих батьків

Коли любов до футболу прищеплюється з першими кроками в житті...

| Оновлено 24 лютого 2021, 01:53
10379
5
10 футболістів, що йдуть по стопах своїх знаменитих батьків
Getty Images/Global Images Ukraine. Федеріко К'єза

Історії, коли сини йдуть по стопах батьків, далеко не настільки рідкісні в повсякденному житті, і футбол тут не є винятком. У «грі № 1» чимало футболістів з'являлися завдяки тому, що колись в цьому виді спорту вдавалося проявити себе їх батькам або дідам.

Сьогодні ми поговоримо про десятьох молодих, але вже досить відомих виконавців, які пішли по стопах своїх знаменитих батьків, і спробують своєю грою навіть перевершити досягнення іменитих родичів.

Джонатан КЛІНСМАНН

Вік: 23 роки

Громадянство: США / Німеччина

Клуб: «Лос-Анджелес Гелаксі»

Батько: Юрген Клінсманн

Джонатан Клінсманн з'явився на світ в квітні 1997 року в родині відомого німецького нападника Юргена Клінсманна, який у той час грав за мюнхенську «Баварію». В той момент Клінсманн-старший наближався до закінчення кар'єри, адже йому було вже майже 33 роки. Повісити бутси на цвях Юрген прийняв рішення в 1998 році, після чого переїхав до США, де його син Джонатан і почав робити перші кроки у футболі.

На відміну від зіркового батька, Джонатан Клінсманн прийняв рішення грати у воротах. Можливо, спадкоємець вирішив саме так, щоб таким чином між ним і його батьком було мінімум порівнянь, проте все одно, коли про Джонатана згадують в пресі, майже завжди поруч слідує згадка про його батька. Поки Джонатану Клінсманну не вдається повноцінно засяяти на футбольному небосхилі. У 2017 році він переїхав до Європи, підписавши контракт з «Гертою», але грав переважно за дубль берлінців. Потім в кар'єрі Джонатана був швейцарський «Санкт-Галлен», а з серпня 2020 року Клінсманн-молодший грає за американський «Лос-Анджелес Гелаксі», де поки, що правда, є лише резервним воротарем.

Федеріко К'ЄЗА

Вік: 23 роки

Громадянство: Італія

Клуб: «Ювентус»

Батько: Енріко К'єза

23-річний вінгер Федеріко К'єза є сином відомого в минулому форварда «Сампдорії», «Парми», «Фіорентини» і збірної Італії Енріко К'єзи. З жовтня минулого року К'єза-молодший виступає в «Ювентусі» на правах оренди з «Фіорентини», за умовами якої туринський клуб зобов'язується викупити контракт футболіста влітку 2022 року.

Getty Images/Global Images Ukraine

Уже зараз К'єза-молодший провів практично стільки ж матчів за збірну Італії, як і його батько - 21 проти 22, відповідно. Більш того, Енріко так жодного разу в своїй кар'єрі і не став чемпіоном Італії, а ось його син, будучи футболістом «Ювентуса», має непогані шанси в майбутньому обзавестися «золотом» Серії А. Та й взагалі, нині Федеріко - один з головних молодих талантів італійського футболу, чия трансферна вартість, за оцінками Transfermarkt, наближається до 50 мільйонів євро. Тому в даному випадку цілком можна вести мову, що синові під силу перевершити досягнення батька.

Джованні РЕЙНА

Вік: 18 років

Громадянство: США / Португалія

Клуб: «Боруссія» Дортмунд

Батько: Клаудіо Рейна

Джованні Рейна є сином відомого американського футболіста аргентинського походження Клаудіо Рейни, який виступав в Бундеслізі за «Байєр» і «Вольфсбург», і в АПЛ - за «Сандерленд» та «Манчестер Сіті», а також має на своєму рахунку 112 матчів і 8 забитих м'ячів за збірну США.

Ази гри у футбол Джованні осягав в академії американського «Нью-Йорк Сіті», де його запримітили скаути дортмундської «Боруссії». Влітку 2019 року, коли Рейні-молодшому не було ще й 17 років, він перебрався з США до Німеччини, а в 17 років 2 місяці і 5 днів дебютував на професійному рівні - в поєдинку Бундесліги проти «Аугсбурга» (5:3). На даний момент Джованні лише 18 років, але він вже провів 2 поєдинки та забив 1 м'яч за національну збірну США, а також по праву вважається одним з ключових трансферних активів дортмундської «Боруссії».

Getty Images/Global Images Ukraine

Джордан ЛАРССОН

Вік: 23 роки

Громадянство: Швеція

Клуб: «Спартак» Москва

Батько: Хенрік Ларссон

Джордан з'явився на світ в червні 1997 року в Роттердамі, де його батько Хенрік Ларссон виступав в рядах «Фейєноорда». Після нідерландського клубу Хенрік перебрався в «Селтік», де і почався чудовий етап його кар'єри, який привів шведського бомбардира до «Барселони».

Саме в академії «Барселони» з 2004 по 2006 роки, поки в першій команді грав його батько, ази футболу починав осягати Джордан. Потім він повернувся в рідну Швецію, де в «Хегаборзі» почав робити перші кроки на професійному рівні за часів, коли Хенрік якраз прощався з футболом. Зумівши досить непогано проявити себе на батьківщині, влітку 2019 року Джордан Ларссон за 4 мільйони євро перебрався в московський «Спартак», де і виступає нині. Поки на рахунку Ларссона-молодшого 5 матчів і 1 забитий м'яч за збірну Швеції, що робить його дуже далеким від феноменальних показників батька в 104 матчі та 37 забитих м'ячів. Але Хенрік - одна з легенд шведського футболу, і один з кращих гравців в історії цієї країни, а тому перевершити його - завдання надскладне.

Тімоті ВЕА

Вік: 20 років

Громадянство: США / Франція

Клуб: «Лілль»

Батько: Джордж Веа

Тімоті - син легендарного в минулому ліберійського форварда «Монако», «Парі Сен-Жермен» та «Мілана» Джорджа Веа, який в 1995 році став першим не-європейцем, який виграв престижну премію «Золотий м'яч». За свою кар'єру Джордж Веа виграв безліч трофеїв, а зав'язавши з футболом, пішов в політику, і нині є президентом Ліберії.

Що стосується Тімоті Веа, то у нього навіть немає ліберійського громадянства. Він народився в США, а в 14 років опинився в академії «Парі Сен-Жермен», де так і не зумів дійти до статусу важливого для першої команди виконавця. Влітку 2019 року парижани за 10 мільйонів євро продали Веа-молодшого в «Лілль», де спадкоємець знаменитого бомбардира кінця 90-х намагається нині проявити себе якнайкраще, хоча і є всього лише гравцем ротації.

Даніель МАЛЬДІНІ

Вік: 19 років

Громадянство: Італія / Венесуела

Клуб: «Мілан»

Батько: Паоло Мальдіні

Getty Images/Global Images Ukraine

Даніель Малідіні пішов по стопах не тільки батька Паоло, але й діда Чезаре. Щоправда, на відміну від легендарних родичів, Даніель грає не в захисті, а на позиції атакуючого півзахисника, вважаючи за краще діяти в центрі, але вміючи зіграти й на будь-якому з флангів. Цей футболіст пройшов довгий шлях з академії «Мілана», де починав займатися з 9 років, до першої команди «россонері».

У Серії А Даніель Мальдіні дебютував 2 лютого 2020 року, коли вийшов в компенсований час на заміну в поєдинку проти «Верони» (1:1). З тих пір не провів жодного поєдинку за «Мілан» зі стартового складу, лише зрідка виходячи на поле з лави запасних. Очевидно, що про перспективи Даніеля Мальдіні в футболі, незважаючи на те, що він старший від того ж Джованні Рейну, говорити поки занадто рано, але якщо хавбек успадкував від батька футбольне довголіття, то його кращі роки в «грі № 1» однозначно попереду.

Джастін КЛЮЙВЕРТ

Вік: 21 рік

Громадянство: Нідерланди / Суринам

Клуб: «Лейпциг»

Батько: Патрік Клюйверт

Getty Images/Global Images Ukraine

Джастін є сином відомого в недалекому минулому форварда «Барселони» та збірної Нідерландів Патріка Клюйверта, чиї кращі роки кар'єри припали на кінець 90-х і початок «нульових». Як і батько, Джастін в ранньому віці почав займатися в академії «Аякса», яка і вивела його «в люди». Саме в амстердамському клубі Клюйверту-молодшому, що грає на позиції вінгера, вдалося проявити себе, внаслідок чого влітку 2018 року «Рома» заплатила нідерландцям понад 17 мільйонів євро за трансфер перспективного хавбека.

Втім, закріпитися в «Ромі» Джастіну не вдалося, і на початку нинішнього сезону «вовки» погодилися відпустити футболіста в оренду в «Лейпциг», який відомий своєю роботою з молоддю і виведенням її на новий рівень. У Бундеслізі Клюйверт-молодший поки також не вражає, будучи, по суті, футболістом ротації, а тому незрозуміло, чи буде «Лейпциг» майбутнім літом використовувати наявну у нього опцію на викуп контракту Джастіна у «Роми».

Маркус ТЮРАМ

Вік: 23 роки

Громадянство: Франція

Клуб: «Боруссія» Менхенгладбах

Батько: Ліліан Тюрам

Якщо батько Маркуса Тюрама Ліліан вважав за краще грати в обороні, досягнувши серйозних висот у «Пармі», «Ювентусі», «Барселоні» та зі збірною Франції, то Маркус зосередився на атакуючих діях, граючи лівого вінгера. Його професійна кар'єра починалася в «Сошо», звідки він згодом за 600 тисяч євро перейшов у «Генгам». Всього через два сезони бретонці продали Тюрама-молодшого в Німеччину вже за 9 мільйонів євро.

За «Боруссію» з Менхенгладбаха Маркус Тюрам грає з літа 2019 року та є одним із лідерів цієї команди, що наробила чимало галасу в Лізі чемпіонів-2020/21. В кінці минулого року Маркус дебютував за збірну Франції, в якій його батько Ліліан відіграв за 14 років 142 поєдинки. Поки досягнення Тюрама-сина і Тюрама-батька навряд чи варто порівнювати, але перші серйозні успіхи до Ліліана також прийшли значно пізніше, ніж в 23 роки.

Getty Images/Global Images Ukraine

Яніс ХАДЖІ

Вік: 22 роки

Громадянство: Румунія / Туреччина

Клуб: «Рейнджерс»

Батько: Георге Хаджі

Яніс з'явився на світ у Стамбулі в жовтні 1998 року, коли його батько Георге Хаджі виступав за «Галатасарай». Для «Карпатського Марадони» турецький клуб став останнім у кар'єрі, проте з ним Хаджі-старший сенсаційно виграв Кубок УЄФА-1999/2000 і Суперкубок УЄФА-2000. До цього Георге встиг пограти за «Реал» і «Барселону», провівши два сезони між іграми за іспанських грандів в італійській «Брешіа» під керівництвом Мірчі Луческу.

Саме Луческу ще сім років тому дуже хотів бачити Яніса Хаджі в «Шахтарі». Тоді подейкували, що румун перебереться в академію «гірників», щоб згодом стати вихованцем клубу і грати за першу команду, але цього не сталося. З румунського «Вііторула» Яніс переїхав до «Фіорентини», потім повернувся назад, і незабаром знову з «наваром» був проданий «Вііторулом» вже в «Генк». З літа минулого року Хаджі-молодший виступає в Шотландії за лідируючий «Рейнджерс». Є важливим гравцем першої команди, і вважається досить ласим шматком на європейському трансферному ринку з точки зору поєднання «ціна - перспектива - якість».

Ісаак ДРОГБА

Вік: 20 років

Громадянство: Франція / Кот-д'Івуар

Клуб: «Фолгоре Каратезе»

Батько: Дідьє Дрогба

20-річний син легендарного івуарійського форварда Дідьє Дрогба Ісаак народився в Парижі, і поки вкрай маловідомий у футбольному світі, хоча, як і батько, вважає за краще грати на атаку - центральним або фланговим нападником. Після проходження академії «Челсі» Ісаак Дрогба в 2018 році перейшов у «Генгам», де спершу грав за молодіжну, а потім і за резервну команду.

Влітку 2020-го «Генгам» відпустив Ісаака Дрогба вільним агентом, після чого більше півроку юний футболіст не міг знайти собі новий клуб, але на початку лютого підписав короткостроковий контракт з клубом італійської Серії D «Фолгоре Каратезе». З цієї причини складно сказати, як буде розвиватися подальша кар'єра Ісаака, і чи зуміє він повторити фантастичний шлях у футболі свого батька. Єдине, що можна відзначити - Дідьє також починав досить пізно. У 20 років він ледь перейшов в першу команду «Ле Мана», в 24 - опинився у «Генгамі», в 25 - в «Марселі», і лише в 26 - в «Челсі», де і здобув світову популярність.

Оцініть матеріал
(49)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Іспанія – Німеччина. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Європи
Футбол | 05 липня 2024, 16:30 14
Іспанія – Німеччина. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Європи

Обидві збірні могли б зіграти у фіналі Євро, але хтось із них залишить турнір після чвертьфіналу

УЄФА ухвалив рішення щодо допуску Жирони в єврокубки
Футбол | 05 липня 2024, 18:46 0
УЄФА ухвалив рішення щодо допуску Жирони в єврокубки

Клуб Довбика і Циганкова зможе зіграти в Лізі чемпіонів

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Akella_147
Кьеза самый крутой с этой подборки
OKs100
Где Холанд сын известного футболиста который уже в 20 лет стал одним из лучших футболистов мира?
Леонід Леонідович
Денис Олійник ігрок збірної України та кількох Українських клубов, наразі виступає в Фінляндії, його батько Віктор Олійник чемпіон України другої ліги СРСР, забив за кар'єру понад 200 голів, та поставив рекорд результативності за сезон у другій лізі......ну десь так