Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 16 лютого 2021, 17:41
8226
3

Джима може виграти Малий кришталевий глобус. Що для цього потрібно?

Перемога в індивідуальній гонці на ЧС гарантує українці завоювання престижного трофея

| Оновлено 16 лютого 2021, 17:41
8226
3
Джима може виграти Малий кришталевий глобус. Що для цього потрібно?
Getty Images/Global Images Ukraine. Юлія Джима

Сьогодні, 16 лютого, в рамках чемпіонату світу-2021, який проходить в словенській Поклюці, відбудеться остання індивідуальна гонка в сезоні.

Українка Юлія Джима завоювала срібну медаль в індивідуальній гонці на етапі Кубка світу в італійському Антгольці, завдяки чому займає високе друге місце в заліку і має непогані шанси виграти Малий кришталевий глобус.

Давайте для початку поглянемо на ситуацію в заліку індивідуальних гонок.

Місце Біатлоністка Очки
1  Доротея Вірер 103
2  Юлія Джима 85
3  Анаїс Шевальє-Буше 80
4  Деніз Геррманн 78
5  Дінара Алімбекова 68
6  Лінн Перссон 66
7  Ліза Тереза Гаузер 63
8  Анаїс Бескон 60
9  Ульяна Кайшева 58
10  Дуня Здуч 58
11  Джоанна Скоттгайм 48
12  Ганна Еберг 48
13  Євгенія Павлова 46
14  Яніна Геттіг 45
15  Ельвіра Карін Еберг 43

Через те, що за перемогу в одній гонці дається всього 60 очок, теоретичні шанси на завоювання Малого кришталевого глобуса могли б мати ці 15 спортсменок. Але в цьому році в залік індивідуальної гонки увійдуть тільки дві з трьох гонок, які принесли для кожного конкретного біатлоніста найбільше очок. Тому потенційних претендентів значно менше.

В італійки Доротеї Вірер 1 і 4 місця, які в сумі принесли 103 очки. Цілком ймовірно, що їх вистачить для того, щоб виграти черговий трофей. Але є декілька біатлоністок, які можуть її потіснити:

  Біатлоністка Очки
1  Ліза Тереза Гаузер 60
2  Юлія Джима 54
3  Деніз Геррманн 54
4  Анаїс Шевальє-Буше 48
5  Джоанна Скоттгайм 48
6  Ельвіра Карін Еберг 43

Що ми зробили? Прибрали спортсменок, які не посідали в жодній з гонок місця від четвертого і вище, оскільки вони не обійдуть Вірер за жодних умов. А тим, хто залишається в боротьбі, відняли очки за гонку, яка принесла найменше очок. Про 10 місце Джими в Контіолахті вже можна забути, бо воно не має жодного значення в перспективі боротьби за Малий кришталевий глобус.

Отже, є два сценарії, при яких Джима виграє трофей:

1. Джима виграє золото чемпіонату світу. Це найпростіший варіант, який гарантує завоювання Малого кришталевого глобуса. В сумі у Юлії буде 114 очок - на 11 більше, ніж у Вірер.

При цьому, якщо друге місце займе Вірер або Гаузер, що призведе до рівності очок, перемогу в заліку індивідуальних гонок віддадуть відразу двом біатлоністкам. Прецедент був у сезоні-2017/18, коли Мартен Фуркад і Йоганнес Бьо набрали по 108 очок. Француз і норвежець тоді здобули по золоту і бронзі.

2. Джима завойовує срібну медаль. Тоді у неї буде 108 очок. Так, можна виграти глобус, не здобувши жодної перемоги, але тільки за умови, що основні конкурентки виступлять невдало. Якщо українка посяде друге місце, її зможуть обійти, Вірер, Гаузер, Геррманн і Шевальє-Буше.

Getty Images/Global Images Ukraine

При цьому Вірер і Гаузер достатньо хоча б забігти на п'єдестал пошани, щоб не дати Джимі обійти себе. Наприклад, якщо Вірер завоює бронзову медаль, у неї теж буде 108 очок в сумі (60 за перемогу в Контіолахті і 48 за третє місце на ЧС. 43 очки Доро за 4 місце в Антгольці тоді будуть відняті), а за рівності очок перемогу віддадуть тому, у кого більше перемог. Такий самий розклад і у випадку з Гаузер.

Деніз Геррманн, Анаіс Шевальє-Буше і Джоанна Скоттхайм також зможуть обійти Джиму, але тільки за умови перемоги. А ось Ельвіра Карін Еберг може завоювати МКГ лише в разі дебютної перемоги і провалу всіх суперниць, в тому числі і Джими.

Як бачимо, все вирішиться в індивідуальній гонці на чемпіонаті світу. При цьому все в руках Джими, адже перемога гарантує їй в якості бонусу до золотої медалі ще й престижний трофей. Але навряд чи хтось засмутиться і просто бронзовій медалі.

Гонка розпочнеться о 13:05 за київським часом.

Біатлонний сезон-2020/21: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владимир Коновалец
Дурень думкою багатіє.... Юлія не зможе виграти цей приз, може також не попасти в коло призерів цього Кубка, на ЧС все буває інакше, ніж на етапах Кубка світу. Шанси завжди є, але тільки на папері...
Al Zolo
извините-не верю-хоть это коронная дисциплина Юлии-все на том ЧМ идет у нее не так плюс очень поздний стартовый номер как для лидеров-60-Джима и так не сишком скоростная а тут разбитая лыжня и т.д.
Но буду счастлив если несмотря ни на что Юля хотяб в цветы заедет