Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 16 лютого 2021, 15:22
36094
27

УАФ проти УЄФА: чи світить нам щось в Лозанні?

16 лютого CAS розгляне нашу скаргу на «технар» в грі Швейцарія - Україна

| Оновлено 16 лютого 2021, 15:22
36094
27
УАФ проти УЄФА: чи світить нам щось в Лозанні?
AS

Спортивний Арбітражний суду в місті Лозанна 16 лютого має розглянути апеляційну скаргу Української Асоціації футболу на рішення УЄФА зарахувати нашій збірній технічну поразку (0:3) в матчі Ліги націй проти збірної Швейцарії. Напередодні історичного в усіх відношеннях засідання давайте розглянемо козирі суперників і шанси на наш успіх.

Суть питання

Поєдинок останнього, шостого туру Ліги націй Швейцарія - Україна мав відбутися 17 листопада в Люцерні. На кону - право залишитися в елітному дивізіоні (А) турніру. Нашу команду влаштовував будь-який результат, окрім поразки, швейцарцям потрібна була лише перемога. Але поєдинок не відбувся ні в раніше обумовлені терміни, ні пізніше (18 листопада). Через рішення департаменту охорони здоров'я кантону Люцерн закрити на карантин всю офіційну делегацію збірної України. Чому цей кантон і його головний лікар Роджер Харстолл винесли такий суворий вердикт? По прильоту до Швейцарії, а конкретно, в місто Люцерн, наша делегація проходила обов'язкову процедуру тестування на наявність коронавірусу. Три тести виявилися позитивними - у Макаренка, Різника і Соболя. Потім провели ще одне тестування, і знову знайшли інфікованих. Цього разу - Маліновський, Кривцов і Мораес.

Згідно з медичним протоколом УЄФА, матч можна зіграти навіть тоді, коли в команді залишаються в строю (тобто не інфіковані) 13 осіб (в їхньому числі повинен був бути хоча б один голкіпер). Тринадцять здорових футболістів у нас набиралося, тому наша делегація чекала, що УЄФА дозволить провести гру.

В принципі, Європейський футбольний Союз спочатку схилявся саме до такого варіанту - поставити «під рушницю» наших неінфікованих гравців і провести матч відповідно до розкладу. Але тут своє вагоме слово і сказав згаданий вище кантон і глава його відомства охорони здоров'я, помістивши на карантин не тільки тих, у кого був позитивний тест на коронавірус, а всю нашу делегацію. Тобто, цим рішенням місцевої швейцарської влади УЄФА фактично позбувся козиря у вигляді «матч відбудеться за 13 здорових футболістів». А оскільки в Швейцарії в зв'язку з цим місцеві закони мають більш високий статус, ніж закони міжнародних інституцій, в тому числі УЄФА і ФІФА, перечити Харстоллу співтовариші було марно.

УЄФА і не перечив. Але, в свою чергу, намагаючись врятувати ситуацію, запропонував нам зіграти поєдинок на наступний день, 18 листопада, але вже зовсім іншій збірній України - не з тих, хто прилетіли в Люцерн, а заново зібраній в екстремальному порядку.

На це УАФ відповіла принциповою відмовою. Ну, аргументація нашого боку була зрозуміла і очікувана. Наша асоціація наполягала на тому, що в розпорядженні Андрія Шевченка є необхідний мінімум незаражених гравців, а нову збірну зібрати і доставити за один день неможливо. Та й то буде вже не національна збірна України, а щось інше.

У зв'язку з цим трохи пізніше з'явилася інформація, що УЄФА давав нам не один день на скликання нової збірної, а декілька, але УАФ нібито категорично відкинула і такий варіант, наполягаючи на своєму первісному: у нас є в розпорядженні необхідний мінімум. Правда це чи ні, зараз вже не настільки важливо. Тому що матч так і не був зіграний. Його долею зайнявся Апеляційний Комітет УЄФА.

Суд та діло

Спеціальне засідання цього самого комітету відбулося 25 листопада. Засідання проходило в онлайн-режимі. Обидві сторони - і УЄФА, і УАФ - отримали можливість висловити свою позицію і надати свої аргументи. Судячи за підсумком, наші козирі були недостатньо сильними: збірній України було присуджено технічну поразку (0:3), а збірній Швейцарії - технічну перемогу (3:0). Стало бути, виходячи з цього рішення «караючого меча» УЄФА, наша команда посідала останнє місце в своїй групі Ліги націй, що автоматично перекидало збірну України в новому розіграші турніру на «поверх» нижче - в дивізіон В.


УАФ

Зараз винесемо за дужки, як у нас сприйняли вердикт УЄФА. Сприйняття було бурхливим, але очікуваним - обмежимося лише такою сухою констатацією. Зараз більш важливі факти. Факт полягав в тому, що УАФ словами свого голови Андрія Павелка пообіцяла подати позов до Спортивного Арбітражного суду на рішення Апеляційного Комітету УЄФА, як тільки на руках юристів нашої федерації виявиться мотиваційна частина рішення.

У перший день зими ця частина опинилася в Будинку Футболу, і наша сторона із залученням міжнародних фахівців (Іспанії, Швейцарії, США) почала вивчати справу. А вивчивши її, прийшла до висновку, що є «фундаментальні підстави для перегляду справи в CAS». 11 грудня позов УАФ проти УЄФА був офіційно зареєстрований в Лозаннському суді. І через трохи більше двох місяців настав час Х.

Аргументи і факти

З чим же підходять опоненти до вирішальної сутички? У зв'язку з цим нас, ясна річ, більше цікавить позиція і аргументи України. Андрій Павелко з цього приводу сказав наступне: «наші шанси дуже великі», і що «наша позиція сильна і впевнена». Президент УАФ аргументував «силу» нашої позиції «прецедентом «Ювентуса» і «Наполі» і іншими прикладами в історії футболу при пандемії».

Чесно кажучи, приклад з серії А не дуже доречний. Так, там теж йшлося про те, що місцева влада заборонила футбольній команді («Наполі») летіти на гру (в Турин) через виявлення інфікованих гравців. Але в тому випадку таке рішення було прийнято на підставі лише одного тестування, до того ж інфікованими виявилися лише два гравці. Та й про карантин для всієї команди тоді не йшлося. В результаті НОК Італії задовольнив апеляцію неаполітанського клубу на рішення серії А про «технар», і матч був зіграний. «Інших прикладів», тобто і з аналогічною історією, і з позитивним рішенням, даруйте, просто немає. Навпаки, є розтиражована практично всіма нашими ЗМІ ситуація з братиславським «Слованом». Вона, ця ситуація, як дві краплі води схожа на наш випадок: словаки прилетіли на Фарери грати матч кваліфікації ЛЧ проти тамтешнього «Клаксвіка», але не зіграли, оскільки після тестування у двох осіб прибулої команди був виявлений коронавірус. Матч змістили на два дні, прибули нові гравці, нові тести - і знову є позитивний випадок. Влада острова відправила «Слован» повним складом на карантин, а УЄФА присудив братиславцям технічну поразку. Правда ж, дуже схоже на те, що відбувається в кантоні Люцерн в середині листопада?

Як козир наша асоціація використовувала інформацію, що відразу по прибуттю в аеропорт «Бориспіль» тести на коронавірус у всіх членів української делегації, які виїжджали на матч Ліги націй зі Швейцарією, виявилися негативними. Можливо, це повідомлення мало б серйозну вагу, якби воно не було бито сильнішим козирем. Причому нашим же: вже після прильоту в Бельгію у футболіста нашої збірної Романа Яремчука виявився позитивний тест на КОВІД. Чим перекрити цей козир?

Навряд чи дуже вагомим аргументом на нашу користь буде і згадка про нібито «подвійні стандарти» Роджера Харстолла, який незадовго до матчу збірних дозволив проводити гру місцевої команди «Люцерн» в чемпіонаті Швейцарії, хоча в колективі був виявлений випадок коронавірусу. Потрібно розуміти різницю: тоді був лише один інфікований футболіст, якого відразу ж «самоізолювали». Як і чотирьох його одноклубників, які з ним контактували. Тобто, повністю на карантин веселий Роджер не відправляв «Люцерн». А нас відправив.

Природно, із залученням до справи дуже серйозних міжнародних юристів, які точно будуть шукати лазівки і можливості, а ще точно будуть обіцяти, УАФ напевно буде підходити до засідання CAS з оптимізмом. Більш того, в рукаві нашої федерації може виявитися вагоме «щось», про що широкий загал інформувати не поспішають. Але чи вистачить всього цього для перемоги?

Позиція УЄФА бачиться дуже міцною. У всякому разі, візуально немає нічого такого, що могло б її похитнути. Швидше навіть навпаки (випадок з Яремчуком). Та й про прецедент «Слована» не можна забувати. А якщо дійсно буде ще щось не на нашу користь, про що ми досі не знали?

Одним словом, передчуття не дуже райдужні. Більш того, ще не факт, що у вівторок ми отримаємо готове рішення: не виключено, що розгляд справи за звичкою може затягнутися ще на пару днів. Що лише відстрочить нашу біду. Хоча, коли вмирає надія, ми всі чудово чули..

Опитування

Голосів 271
Чим завершиться 16 лютого розгляд у CAS в Лозанні апеляції УАФ на рішення УЄФА про технічну поразку збірній України в матчі Ліги націй зі Швейцарією?

Техпоразку України мають скасувати

97 голосів 35.79 %

Техпоразку України підтвердять

114 голосів 42.07 %

Важко щось прогнозувати

60 голосів 22.14 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(195)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Срна зізнався, чому Шахтар не призначить тренером Григорчука або Вернидуба
Футбол | 26 квітня 2024, 23:52 10
Срна зізнався, чому Шахтар не призначить тренером Григорчука або Вернидуба

Даріо вважає, що в Україні складно знайти коуча під «шахтарський футбол»

Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф
Футбол | 26 квітня 2024, 11:35 35
Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф

Згадуємо несподіваних чемпіонів топ-5 у контексті їхнього наступного сезону

Коментарі 27
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex86 1
Будем верить в чудо, может раз в 1ОО лет и повезет
Trasher311987
Желаю удачи.
Очень хочется справедливости
Ktdxtyrj
Кацапські дебіли чого ви тут матюкаєтесь? - в рашу і там матюкайтесь ідіоти, москвороті.
fifa2020
Если сегодня засудят нашу сборную, то завтра нужно сажать на карантин Брюгге! И тогда посмотрим как они будут выкручиваться и давать техническое поражение бельгийцам, ведь ситуация 1 в 1! В бельгийцев минимум трое больных, которые 100% контактировали с остальной командой на протяжении последних 14 дней! Так шо пусть везут свою ю-17 с отрицательными тестами! И дать им на все 24 часа!
Robert Monroe
Да всем очевидна абсурдность этого решения - страна-хозяин в одностороннем порядке отменила матч, возложив всю вину на гостей (при том, что у самих швейцарцев в команде были заболевшие и по такой логике они сами не должны были до матча допускаться). Тут если кому-то и засчитывать техническое поражение, то самой Швейцарии. Так бы и случилось с вероятностью 99,9%, если бы на месте Швейцарии была Украина. У нас-то крыши в УЕФА и Лозанне нет, поэтому мы даже не задумались бы о том, чтобы срывать проведение матча.
fifa2020
"...Власти острова отправили «Слован» полным составом на карантин, а УЕФА присудил братиславцам техническое поражение. Не правда ли, очень похоже на происходящее в кантоне Люцерн в середине ноября?"
Не правда! Совсем не похожая ситуация, а все потому, что после этого случая сама УЕФА ввела поправку, что должно быть 14 или 15 человек с отрицательными тестами чтобы они разрешили играть!
JV
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
mykola
Мужики, якщо ви є такими, ідіть в іншу тему і міряйтеся там піпіськами. Тут футбол!
inflicted
Прецедент Слована є. А як на рахунок прецеденту футзальних збірних Данії і України?
fifa2020
Последняя новость: в Брюгге сегодня еще +2 больных (Филипп Клемент и Ханс Ванакен), то есть уже 5! Такая же ситуация как в сборной Украины была - каждый день новые больные! Так шо у нас полное право будет с Брюгге сделать тоже самое, что швейцарцы с нашей сборной!
24forever
лучше бы сыграли этот матч весной, конец марта /начало апреля
Maks7777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Penal
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
zzg77
Нашему футболу, футболу Украины светит только одно счастье - Павелко!!!
UKRAINE FAN
Скорее всего без шансов для нас!
Tеllur
Не светит. У нас электричества нема.