Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 25 лютого 2021, 14:07
5953
2

Чемпіонат світу-2021 з лижних видів спорту. Прев'ю

Sport.ua анонсує старт лижного мундіаля в Оберстдорфі

| Оновлено 25 лютого 2021, 14:07
5953
2
Чемпіонат світу-2021 з лижних видів спорту. Прев'ю
Getty Images/Global Images Ukraine

Вже 25 лютого буде розіграно перші комплекти медалей на чемпіонаті світу 2021 року з північних дисциплін лижних видів спорту - стрибків з трампліну, лижних гонок і двоборства. Пройде мундіаль в німецькому Оберстдорфі, який вже приймав світові першості в 1987 і 2005 роках.

Арени майбутнього чемпіонату світу прекрасно відомі всім любителям лижних видів спорту. Щороку саме місцевий трамплін «Шаттенберг шанце» приймає перший етап Турне чотирьох трамплінів, а на лижних трасах регулярно проходять етапи багатоденки Тур де Скі.

Під час чемпіонату світу обіцяють непрості погодні умови: дуже теплі, майже літні температури до +17 градусів. Роботи у сервісменів буде дуже багато.

Всього з 25 лютого по 7 березня будуть розіграні 24 комплекти нагород: 12 в лижних гонках, 5 в двоборстві та 7 - в стрибках з трампліну. Відзначимо значне розширення жіночої програми в стрибках і двоборстві. У стрибках жінки розіграють 3 комплекти медалей замість звичного одного, а жіноче двоборство на чемпіонаті світу взагалі дебютує.

Лижні гонки

Чоловіки

Олександр Большунов проти збірної Норвегії. Саме ця сюжетна лінія обіцяє стати головною на нинішньому чемпіонаті в чоловічих лижних гонках, особливо це стосується дистанційних видів. Але насправді ця боротьба може мати набагато більш глобальне значення, ніж просто змагання за медалі чемпіонату світу - це боротьба різних підходів.

Збірна Норвегії пропустила практично весь нинішній сезон Кубка світу. Офіційна причина - боязнь заразитися коронавірусом під час подорожей по Європі. Хоча багато хто вважає це лише формальним приводом для того, щоб повністю зосередитися виключно на підготовці до чемпіонату світу. У той же час Большунов і вся збірна Росії відбігали практично повний сезон.

І якщо після цього мундіаль в Оберстдорфі стане тотальним тріумфом збірної Норвегії, то це буде дуже яскравою ілюстрацією того, що стратегія пропуску більшої частини сезону - більш ефективна при підготовці до чемпіонатів світу та Олімпіад. Така стратегія може стати трендом, що загрожуватиме Кубку світу як цілісному і значимому змаганню.

Не будемо забувати про те, що у Большунова досі немає жодного золота чемпіонатів світу та Олімпіад в кар'єрі. Зате срібла - хоч відбавляй: цілих 7 штук. Для гонщика такої сили і такого масштабу таланту це здається просто неймовірним прикрим непорозумінням, і росіянин максимально мотивований заповнити цю прогалину в своєму послужному списку.

Getty Images/Global Images Ukraine

Больушнов буде фаворитом №1 в кожній з трьох дистанційних гонок, в той час як у спринті для нього медаль будь-якого гатунку буде хорошим результатом. З дистанційних гонок складніше йому буде в контактних - скіатлоні та марафоні, де Норвегія може скористатися чисельною більшістю і боротися проти Олександра за допомогою командної тактики - саме за таким сценарієм скандинави обігравали Большунова два роки тому на мундіалі в Зеєфельді. Хоча не можна не відзначити той факт, що за ці два роки росіянин став набагато більш розумним і хитрим з тактичної точки зору.

Хто ж буде головною загрозою Большунова в дистанційних гонках? Чинний чемпіон світу в марафоні Ханс Крістер Холунд і чемпіон скіатлону Шюр Рьоте, олімпійський чемпіон в тому ж скіатлоні Сімен Хегстад ​​Крюгер. Присутність сильних фінішерів Йоханнеса Клебо і Еміла Іверсена в контактних гонках буде змушувати Большунова і збірну Росії витрачати сили на просів групи. А якщо гонки будуть не дуже селективними - то ті ж Клебо і Іверсен зможуть перемогти в фінішному спринті. Мартін Йонсруд Сундбю захищатиме титул чемпіона світу в розділці, хоча об'єктивно легендарний ветеран зараз боротися за медалі не готовий.

У марафоні класикою серйозною загрозою Большунову і норвежцям буде чинний олімпійський чемпіон в цьому виді, Іво Нісканен. Фінн прекрасно вміє підводитися до титульних стартів і боротися там за медалі. Те ж саме можна сказати і про Даріо Колонью, хоча вік бере своє, і зараз віри в легендарного швейцарця не так багато, як ще років зо три тому. Не списуємо з рахунків і ще одного іменитого ветерана, Моріса Маніфіка. Хоча у француза якраз протягом кар'єри були проблеми з виходом на пік форми до чемпіонатів світу та Олімпіад.

Що стосується самої збірної Росії, то в окремих дистанційних гонках можуть поборотися за медалі Іван Якімушкін, Денис Спіцов, Олексій Червоткін. Дуже цікаво буде поспостерігати за Сергієм Устюговим. На старті нинішнього сезону він перехворів на коронавірус, і повернувся лише в середині сезону. Багато хто до повернення героя ЧС-2017 в Лахті ставилися скептично, але варто визнати, що Устюгов додавав з кожною наступною гонкою на Кубку світу - такими темпами до чемпіонату світу він може підійти в бойовій формі, яку в останні роки він демонструє лише епізодично.

Оновлення: Буквально перед публікацією матеріалу стало відомо про те, що Устюгов може пропустити ЧС через падіння на тренуванні. Правда, в результаті пошкодження виявилося не настільки серйозним, і Сергій все ж виступить в Оберстдорфі. Залишилося лише зрозуміти, наскільки серйозно те падіння позначилося на самопочутті Устюгова.

Getty Images/Global Images Ukraine

У спринті класикою фаворит, звичайно ж, Йоханнес Клебо. Головна його загроза - партнер по команді Ерік Вальнеш, який обіграв Клебо на старті сезону в Руці. Нарешті розкрився як топ-спринтер Оскар Свенссон - він буде єдиною реальною надією збірної Швеції на медаль у чоловіків.

Не скидаємо з рахунків того ж Большунова, Гліба Рєтівих, Федеріко Пеллегріно, Лука Шанава і Рішара Жува. Хоча у всіх них, за винятком Большунова, одна загальна проблема - вони тяжіють до конькового спринту, в той час як в Оберстдорфі будуть бігти класикою.

В естафеті та командному спринті беззаперечні фаворити - норвежці. Росія має другий за силою склад на естафету, але кинути виклик скандинавам буде дуже складно. За бронзу можуть поборотися Франція, Фінляндія, Швеція і, можливо, навіть господарі чемпіонату, німці.

У командному спринті головною загрозою для норвежців буде французький дует Жув/Шанава. Також претенденти на нагороди - Росія (на два місця претендують Рєтівих, Устюгов і Большунов) і збірна Італії на чолі з Пеллегріно.

Жінки

У жінок чемпіонат обіцяє перетворитися в битву Норвегії та Швеції. Норвежки в особі Терези Йохауг будуть головними фаворитами у всіх дистанційних видах, хоча недавні поразки Терези в Фалуні значно підвищують градус інтриги перед ЧС. Уже готова боротися за медалі (як мінімум в розділці, а, можливо, і в скіатлоні теж) вундеркінд Хелен Марі Фоссесхольм, відроджується після психологічних проблем Хейді Венг, хоча вона небезпідставно вважається невдахою титульних турнірів.

Getty Images/Global Images Ukraine

Проте, головна загроза Йохауг знаходиться все ж за межами Норвегії. Це шведки Ебба Андерссон і Фріда Карлссон, які не дуже добре вміють тримати форму по сезону, але знають, як вистрілювати в потрібний момент. Не списуємо з рахунків і легендарну Шарлотт Каллу, хоча, схоже, її найкращі роки вже позаду.

Ще одна велика загроза для Йохауг - лідер Кубка світу Джессіка Діггінс, яка проводить свій найкращий сезон в кар'єрі. Саме американка сенсаційно обіграла Йохауг на коньковій розділці в Фалуні. Чому б не повторити це в Оберстдорфі?

Одним з відкриттів сезону стала партнерка Діггінс по команді, Розі Бреннан, яка раптово вистрелила в 32-річному віці. Вона лідирувала в Кубку світу в грудні, але потім її форма пішла на спад. Він виглядає настільки систематичним, що слабо віриться в те, що до ЧС Бреннан зуміє вийти на другий пік форми. Сейді Мобе Бьорнсен пропускала всю першу половину сезону і з'явилася в Кубку світу лише в кінці січня в Фалуні. Американка цілеспрямовано готувалася до ЧС, і може на ньому здивувати.

Не забуваємо і про збірну Росії. Юлія Ступак блискуче повернулася після декретної відпустки, і помітно розширила свою спеціалізацію - вона додала в коньку і стала набагато краще ходити дистанційні гонки. Такий універсалізм вивів її на друге поточне місце в загальному заліку Кубка світу і зробив небезпечною темною конячкою на ЧС.

Є у збірної Росії і ще дві лижниці потенційно топового рівня - Наталя Непряєва і Тетяна Соріна. Але обидві в січні отримали травми (Соріна порвала зв'язку коліна, Непряєва зламала кисть лівої руки), і довгий час їхня участь в ЧС взагалі була під великим питанням. До складу збірної Росії вони включені, але їхній стан все одно викликає багато запитань.

Не скидаємо з рахунків Крісту Пармакоскі і Терезу Штадлобер, хоча об'єктивно вони зараз до призового рівня трохи не дотягують. Також варто звернути увагу на молоду німкеню Катарину Хенніг, яка за останні два сезони дуже помітно додала.

Getty Images/Global Images Ukraine

У спринтерських дисциплінах беззаперечними фаворитками є вже шведки. Головний фаворит особистого спринту - Лінн Сван, а зусиллями Майї Дальквіст і Йонни Сундлінг «Тре Крунур» можуть навіть забрати всі три медалі особистого спринту. Хоча з цим явно будуть незгодні словенка Анамарія Лампіч і Надін Фендріх, хоча швейцарка помітно тяжіє до конькового стилю. Також не скидаємо з рахунків легендарну Майкен Касперсен Фаллу, яка прекрасно вміє підводити себе до титульних стартів.

У командному спринті фаворитській статус шведок настільки ж беззаперечний. Поборотися з ними спробують діючі олімпійські чемпіонки в цьому виді, збірна США, а також словенки, швейцарки і норвежки.

В естафеті фаворит Норвегія, але шанси Швеції практично рівні. Не виключено, що зможе поборотися за золото і збірна США. Є шанси на медалі у Росії і Фінляндії. Хоча перспективи росіянок дуже туманні через незрозумілий стан Непряєвої і Соріної.

Двоборство

У лижному двоборстві до домашнього чемпіонату світу в прекрасній формі підходить збірна Німеччини. Проте, лише в одному з чотирьох видів у чоловіків німці будуть фаворитами - в командному турнірі. А пов'язано це з наявністю явного домінатора - Ярла Магнуса Ріібера. Норвежець буде претендентом №1 на перемогу в обох особистих видах. Також фактор Ріібера дає збірній Норвегії хороші шанси поборотися з Німеччиною в командному спринті, де від кожної збірної виступають лише дві людини.

Хто ж може кинути виклик Рііберу? В першу чергу, звичайно ж, німці: віце-лідер Кубка світу Вінценц Гайгер, а також Фабіан Ріссле і легендарний Ерік Френцель. А як Френцель вміє підводити себе до головних стартів сезону - всі ми знаємо.

Поступово вибирається з глибокої кризи в своїй кар'єрі герой ЧС-2017 Лахті Йоханнес Рідцек, у якого в останні роки стрибки були на катастрофічному рівні. Хоча Рідцеку навіть місце в командному четвірці поки не забезпечено - є амбіції у Мануеля Файсста і Теренса Вебера.

Getty Images/Global Images Ukraine

Також на особисті медалі претендуватимуть легендарний Акіто Ватабе і Ілкка Херола - саме вони були головними суперника Ріібера на першому хайлайті сезону у двоборців - багатоденці в Зеєфельді, яка пройшла в кінці січня. Херола є одним з найшвидших двоборців світу, а останнім часом додав і в стрибках. І зараз Ілкка має відмінні шанси принести Фінляндії першу медаль ЧС в двоборстві з 2007 року.

Дуже сильний і рівний склад у збірної Австрії, що робить «червоно-білих» головним претендентом на бронзу в обох командних видах. Але в особистих Лампартер, Грайдерер і компанія - не більше ніж темні конячки. Міг би поборотися за медалі багаторічний лідер команди Маріо Зайдль, але його повернення після травми поки що виходить дуже непростим. Що стосується норвежців, то крім Ріібера варто побоюватися ще одного швидкохода - Йоргена Гробака. Правда, останнім часом його рівень стрибків був катастрофічним.

Стрибки з трампліну

У чоловічих стрибках з трампліну в якості головних фаворитів до чемпіонату підходять норвежці. Халвор Егнер Гранеруд домінує в загальному заліку Кубка світу, здобувши в нинішньому сезоні вже 11 перемог. Звісно, в особистих стартах в Оберстдорфі саме він буде головним фаворитом, хоча на практиці дуже часто виходить так, що домінатори на головних стартах сезону виступають не так сильно. Так вже було в нинішньому сезоні на Турне чотирьох трамплінів - Гранеруд став лише третім в загальному заліку.

Також можуть поборотися за особисті медалі Роберт Йоханссон, Маріус Ліндвік і Даніель Андре Танде, у якого в останній місяць нарешті проклюнулась стабільність. А ось у Йоханна Андре Форфанга її надалі немає, тому він ризикує опинитися п'ятим зайвим. В цілому в розпорядженні Александера Штокля найсильніший і найзбалансованіший квартет, який робить саме Норвегію головним фаворитом командного турніру.

Getty Images/Global Images Ukraine

Хороші перспективи і у збірної Польщі. Давіду Кубацкі належить захищати титул чемпіона на середньому трампліні, і недавній етап Кубка світу в Ришнові показав, що як мінімум на 90-метровому трампліні поляк зараз відчуває себе дуже непогано. Прекрасно вміє виходити на пік форми до головних стартів сезону Каміл Стох, що легендарний поляк в черговий раз довів в нинішньому сезоні, вигравши Турне чотирьох трамплінів. В останній місяць-півтора Стоху явно не вистачало стабільності, але на недавньому етапі в Ришнові вона, схоже, нарешті з'явилася. В повному порядку і Пьотр Жила, може здивувати і одне з відкриттів нинішнього сезону Андржей Стенькала. Польська четвірка має шанси поборотися за командне золото, але все ж в боротьбі з норвежцями буде андердогом.

А ось у збірної Німеччини перед домашнім чемпіонатом світу великі проблеми. В кінці січня-початку лютого команда потрапила в глибоку кризу. І лише на недавньому етапі в Ришнові німці виступили гідно, хоча, цілком можливо, це пов'язано зі специфікою 90-метрового трампліну, а не з ростом форми. Тому складно сказати, чого чекати від Бундестіму на домашньому мундіалі.

Маркусу Айзенбіхлеру потрібно буде захищати титул на великому трампліні, і за останній місяць саме він був єдиним з німців, хто стабільно тримав свій високий рівень і регулярно потрапляв на подіуми. Питання лише в тому, чи не виявиться він єдиною медальною надією своєї команди?

Судячи по етапу в Ришнові, Карл Гайгер на своєму улюбленому 90-метровому трампліні відчуває себе дуже добре і готовий поборотися за медалі. А ось форма Карла на великому трампліні викликає питання - аж надто слабкими були його результати в останній місяць. А для нього нинішній чемпіонат світу буде особливішим вдвічі: він пройде не просто в рідній для нього країні, а в його рідному Оберстдорфі, де він народився, жив і тренувався всі 28 років - провалитися у себе вдома буде вдвічі образливіше.

Getty Images/Global Images Ukraine

П’юсу Пашке, Зеверіну Фройнду, Мартіну Хаманну і Константіну Шміду останнім часом дуже не вистачало стабільності, тому перспективи підопічних Штефана Хорнгахера в командному турнірі виглядають туманними - боротися, швидше за все, доведеться не за золото, а хоча б за бронзу. Різкий контраст у порівнянні з попереднім мундіалем, де Бундестім завоював золото з рекордним розривом.

Міцний і збалансований склад у збірної Австрії, що дає підопічним Андреаса Відхьольцля непогані шанси поборотися за медалі командного турніру. Якщо говорити про особисті старти - то тут надія, за великим рахунком, тільки на Штефана Крафта. Лідер австрійців протягом усього нинішнього сезону мав проблеми зі спиною, але навіть з ними він може боротися за медалі в окремі дні.

Прекрасну форму перед чемпіонатом світу набрав Рьою Кобаясі - дві перемоги в трьох останніх особистих стартах. Лідер збірної Японії явно хоче взяти реванш за безмедальний чемпіонат 2019 року в Зеєфельді, і в те, що йому це вдасться, охоче віриться. Може піднести сюрприз і його партнер по команді Юкія Сато.

Відразу два претендента на особисті медалі у збірної Словенії. Протягом всього сезону дуже стабільний Анже Ланішек. А за останній місяць величезного прогресу добився Бор Павловчіч, який в Клінгенталі добрався до своїх перших двох подіумів на Кубку світу. Чому б йому не вистрілити в Оберстдорфі, як це в 2005 році зробив його співвітчизник Рок Бенковіч, який завоював золото і бронзу?

У жінок головними фаворитками особистих стартів будуть словенка Ніка Кріжнар і легендарна японка Сара Таканасі, які зараз ведуть відчайдушну боротьбу за перемогу в загальному заліку Кубка світу. Також не скидаємо з рахунків норвежок Сільє Опсет, Марен Лундбю і Ейрін Квандаль, австрійок Маріту Крамер і Даніелу Ірашко-Штольц, ще двох словенок - Ему Клінец і Урсу Богатай. Збірна Німеччини буде розраховувати, в першу чергу, на Катаріну Альтхаус і Анну Руппрехт. Не списуємо з рахунків і легендарну Каріну Фогт. Так, в нинішньому сезоні вона виглядає слабо, але як ніхто вміє виходити на пік форми до головних стартів.

А наші хто?

Виступить на чемпіонаті світу і збірна України. У лижних гонках країну представлять Дмитро Драгун, Руслан Перехода і Олексій Красовський у чоловіків, а також Марина Анцибор, Валентина Камінська, Вікторія Олех і Дарина Ковальова у жінок. На жаль, рівень наших лижників зараз не дозволяє претендувати на якісь серйозні досягнення.

У двоборстві виступлять Дмитро Мазурчук, Андрій Пилипчук, Олександр Шумбарець, Віталій Гребенюк і Віктор Пасічник. Після чемпіонату світу-2019 Пасічник вирішив зробити річну паузу в кар'єрі, і після неї поки не може повернутися на свій колишній рівень. А рівень цей дозволяв йому боротися за топ-30 на Кубку світу і на титульних стартах. Зараз, на жаль, Пасічник таких результатів не показує, але будемо сподіватися, що він зуміє вистрілити на чемпіонаті світу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Відразу чотири спортсмени представлять Україну в чоловічих стрибках з трампліну - це Віталій Калиниченко, Євген Марусяк, Андрій Васкул та Антон Корчук. Це дозволить українцям виступити на чемпіонаті світу і в командному турнірі - такого не було з далекого мундіалю 2007 року в японському Саппоро. У жінок виступить тільки одна українка - Тетяна Пилипчук. Що стосується чоловіків, то головні надії пов'язані з Віталієм Калиниченком, який в особистих турнірах здатний поборотися за потрапляння в топ-30.

Розклад чемпіонату світу-2021:

Лижні гонки

Четвер, 25 лютого

12:30 - спринт, класика, чоловіки/жінки

Субота, 27 лютого

12:45 - скіатлон, 2х7,5 км, жінки

14:30 - скіатлон, 2х15 км, чоловіки

Неділя, 28 лютого

14:00 - командний спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Вівторок, 2 березня

14:15 - розділка, 10 км, вільний стиль, жінки

Середа, 3 березня

14:15 - розділка, 15 км, вільний стиль, чоловіки

Четвер, 4 березня

14:15 - естафета, 4х5 км, жінки

П'ятниця, 5 березня

14:15 - естафета, 4х10 км, чоловіки

Субота, 6 березня

13:30 - марафон, 30 км, класика, жінки

Неділя, 7 березня

14:00 - марафон, 50 км, класика, чоловіки

Двоборство

П'ятниця, 26 лютого

11:15, 17:00 - особистий Гундерсен, середній трамплін HS 106/10 км, чоловіки

Субота, 27 лютого

11:00, 16:30 - особистий Гундерсен, середній трамплін HS 106/5 км, жінки

Неділя, 28 лютого

11:00, 16:00 - командний турнір, середній трамплін HS 106/4х5 км, чоловіки

Четвер, 4 березня

12:00, 16:15 - особистий Гундерсен, великий трамплін HS137/10 км, чоловіки

Субота, 6 березня

11:00, 16:00 - командний спринт, великий трамплін HS137/2х7,5 км, чоловіки

Стрибки з трампліну

Середа, 24 лютого

19.00 - особистий турнір, середній трамплін HS106, кваліфікація, жінки

Четвер, 25 лютого

18:00 - особистий турнір, середній трамплін HS106, жінки

П'ятниця, 26 лютого

18:15 - командний турнір, HS 106, жінки

21:30 - особистий турнір, середній трамплін HS106, кваліфікація, чоловіки

Субота, 27 лютого

17:30 - особистий турнір, середній трамплін HS106, чоловіки

Неділя, 28 лютого

18:00 - змішаний командний турнір, середній трамплін HS106

Вівторок, 2 березня

19.00 - особистий турнір, великий трамплін HS137, кваліфікація, жінки

Середа, 3 березня

18:15 - особистий турнір, великий трамплін HS137, жінки

Четвер, 4 березня

18:30 - особистий турнір, великий трамплін HS137, кваліфікація, чоловіки

П'ятниця, 5 березня

18:00 - особистий турнір, великий трамплін HS137, чоловіки

Субота, 6 березня

18:00 - командний турнір, великий трамплін HS137, чоловіки

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном
Футбол | 26 квітня 2024, 16:11 20
Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном

Данила Ігнатенка звинуватили у расистських висловлюваннях

Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 квітня 2024, 12:00 0
Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?

«Арсенал розгромив «Челсі», фіаско «Ліверпуля», впевнена перемога «Манчестер Сіті»

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
sand
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил