Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 17 лютого 2023, 18:14
17920
8

5 футболістів, які змінили клуб влітку, але поки лише розчаровують

Надій було багато, толку поки мало...

| Оновлено 17 лютого 2023, 18:14
17920
8
5 футболістів, які змінили клуб влітку, але поки лише розчаровують
Getty Images/Global Images Ukraine

Робота на трансферному ринку чимось нагадує гру в рулетку - можна як виграти, так і програти, причому далеко не завжди ретельний аналіз здатен уберегти від катастрофічного провалу. З іншого боку, в сучасному футболі без придбань новачків практично неможливо добитися поставлених цілей на топ-рівні, а тому клуби свідомо йдуть на ризик, щоб хоча б мати шанс на успіх.

Літнє трансферне вікно-2020 не було надмірно багатим на гучні трансфери, провиною чому стала пандемія коронавірусу, проте деякі цікаві угоди, звичайно ж, відбулися. Сьогодні, коли з моменту переходу футболістів в нові команди пройшла вже половина сезону і можна робити перші висновки, ми пропонуємо виділити тих, хто не поспішає виправдовувати очікування, а своєю грою поки лише розчаровує...

Райан БРЮСТЕР


Getty Images/Global Images Ukraine

На початку сезону перейшов з «Ліверпуля» в «Шеффілд Юнайтед» за 26 мільйонів євро. Такі гроші «клинки» погодилися заплатити за молодого нападника тільки з однієї причини - у другій частині минулого чемпіонату Брюстер здивував результативністю в Чемпіоншипі за «Суонсі», куди «червоні» віддавали його в оренду. У 22 матчах за валлійську команду Райан забив 11 м'ячів, завдяки чому став другим бомбардиром «Суонсі» слідом за Андре Айю, на рахунку якого виявилося 16 голів в 46 матчах.

Переконати босів «Ліверпуля» відпустити Брюстера було непросто, а тому «Шеффілд Юнайтед» довелося істотно задерти трансферну суму, після виходу якої на позначку в 26 мільйонів євро нерви у «червоних» все ж таки не витримали. Крім цього, «Ліверпуль» залишив за собою можливість на першочерговий викуп Брюстера протягом трьох найближчих років, а також прописав 15% від наступного перепродажу гравця.

Однак поки 20-річний форвард виключно розчаровує, як, власне, і весь «Шеффілд Юнайтед». У 18 матчах в рамках Прем'єр-ліги Брюстер не зміг відзначитися жодною гольовою дією, а тому інвестиція в нього поки виглядає схожою на ситуацію, коли у відомій казці Буратіно взяв та й закопав гроші в землю. Лише «Ліверпуль» зараз може порадіти - все виглядає таким чином, що «червоним» вдалося вміло скористатися ситуацією і позбутися бомбардира-одноденки, на якого поки схожий Райан Брюстер.

Марк РОКА


Getty Images/Global Images Ukraine

Вихованцю академії «Еспаньола» Марку Році в сезоні-2018/19 вдалося стати ключовим гравцем першої команди клубу, після чого про інтерес до нього періодично повідомлялося в різних ЗМІ і в аспекті різних клубів. Проте боси «папуг» вичікували момент, коли випаде найкраща можливість заробити гроші і, по можливості, відправити свого «академіка» в команду з хорошим іміджем.

На початку жовтня минулого року (так-так, не забуваємо, що через коронавірус номінально це було літнє трансферне вікно) пропозицію на Року прислала «Баварія», з якою «Еспаньол» і домовився. В Іспанію відбули 9 мільйонів євро, а натхнений хавбек відправився підкорювати Мюнхен, заявивши про те, що вважає «Баварію» найсильнішим клубом континенту (та й чи міг футболіст сказати інше, переходячи до лав чинного переможця Ліги чемпіонів?)

Однак поки здатності Роки, очевидно, не сильно-то й вражають Ханса-Дітера Фліка. Головний тренер «Баварії» дав іспанцеві можливість зіграти тільки в трьох поєдинках Бундесліги (сумарно лише 90 хвилин ігрового часу), переважно залишаючи хавбека на лаві запасних. Зрозуміло, що 9 мільйонів євро - не така вже й сума, через яку в мюнхенському гранді будуть всерйоз журитися, однак викидати гроші на вітер в цій ситуації не може собі дозволити навіть «Баварія», інвестиції якої зазвичай виявляються успішними.

Уссама ІДРІССІ


Getty Images/Global Images Ukraine

Останні два сезони марокканський вінгер Уссама Ідріссі виглядав одним з головних трансферних активів нідерландського АЗ. Чутки сватали цього технічного виконавця в безліч команд Європи, але в підсумку в минуле літнє трансферне вікно Ідріссі за 12 мільйонів євро підписала «Севілья». Здавалося б, Уссама зуміє вписатися в ігрові побудови «червоно-білих» без особливих проблем, але цього не сталося.

Ідріссі не вдалося переконати тренерський штаб «Севільї» в своїй спроможності, через що він отримав можливість лише тричі вийти на поле в рамках Ла Ліги, причому у всіх трьох випадках виключно на заміну. Награвши 24 хвилини, і не відзначившись гольовими діями, Ідріссі втратив колишню привабливість на ринку, через що іспанські аналітики заговорили про трансферне фіаско «Севільї».

Уже в січневе трансферне вікно «червоно-білим» довелося виправляти свою помилку з Ідріссі. Продати марокканця не вдалося, зате на Уссаму з'явився претендент у вигляді «Аякса», який і орендував хавбека до кінця сезону. Вочевидь, тепер боси «Севільї» сподіваються, що в добре відомому для нього чемпіонаті Нідерландів Ідріссі знову швидко заявить про себе, що дозволить майбутнім літом клубу або дати марокканцеві другий шанс, або ж постаратися відбити вкладені в його придбання гроші.

Донні ВАН ДЕ БЕК


Getty Images/Global Images Ukraine

Трансферна сага по переходу Донні ван де Бека з «Аякса» в «Манчестер Юнайтед» була досить тривалою, але на початку вересня минулого року клуби вдарили по руках, і угода була завершена. Амстердамці отримали 39 мільйонів євро компенсації, а Уле Гуннар Сульшер, як здавалося тоді, отримав добротного центрального хавбека, який допоміг би команді стабілізувати гру і результати, особливо на тлі невиразної форми і мінливого настрою Поля Погба.

Однак в підсумку все склалося зовсім не так, як передбачалося. Нині Донні ван де Бек є глибоким резервістом в «Манчестер Юнайтед», а на поле виходять ті, хто робив це і раніше - Погба, Фред, Мактоміней та Матіч. Навіть 32-річний Хуан Мата в поточному розіграші АПЛ має більше ігрової практики, як за кількістю виходів у стартовому складі (4 проти 2), так і за загальним ігровим часом (336 хвилин проти 303) на полі, ніж ван де Бек.

Чому Сульшер вважає за краще «маринувати» ван де Бека на лаві запасних - цікаве питання, над вивченням якого варто попрацювати окремо, але поки ситуація така, що один з екс-лідерів «Аякса» банально губить цінні місяці своєї кар'єри на «Олд Траффорд». Можливо, ситуація зміниться вже на початку наступного сезону, і в «Манчестер Юнайтед» тримають у пам'яті досвід Фреда, який також заграв на своєму рівні в Англії аж ніяк не відразу після трансферу, але поки Донні ризикує пролетіти повз заявку збірної Нідерландів на Євро-2020 (нагадаємо, ця команда буде суперником збірної України), опинившись без ігрової практики в своєму клубі.

Тімо ВЕРНЕР


Getty Images/Global Images Ukraine

У «Челсі» Тімо Вернер переходив в статусі супербомбардира «Лейпцига», на рахунку якого було 28 забитих м'ячів в 34 поєдинках Бундесліги-2019/20. Недивно, що на гравця з такими блискучими показниками «синім» довелося як слід витратитися, відваливши 53 мільйони євро. Від німця чекали великих бомбардирських звершень в АПЛ, проте поки він виявляється не здатним на це.

У 22 іграх Прем'єр-ліги Вернер відзначився 4 забитими м'ячами. Це далеко не та цифра, яку чекали від Тімо фанати і керівництво клубу, й навряд чи враження про ефективність форварда здатні поліпшити 7 асистів, які Вернер також записав на свій рахунок. Поки німець виглядає непристосованим для контактної гри на рівні АПЛ, маючи на своєму рахунку показник виграних єдиноборств, рівний лише 40%, а верхових єдиноборств - і зовсім вкрай скромним 18%... З 40 ударів Вернера по воротах у площину прийшлися лише 40%, а голами, як вже згадувалося вище, завершилися 4...

Безумовно, «списувати на берег» Вернера в «Челсі» передчасно, але від футболіста, чий трансфер став одним з найдорожчих в минуле літнє вікно, однозначно очікували більшого. Втім, кажучи про не найвдаліші виступи німецького форварда, не можна забувати і про ситуацію в «Челсі» в цілому, адже нещодавно боси клубу відправили у відставку з поста головного тренера Френка Лемпарда, а тому, можливо, частина невдач Вернера лежить ще й у площині неправильного використання колишнім коучем кращих якостей німця. Хоча остання теза, звичайно, виглядає більше, як спроба виправдати Тімо, і тільки він сам здатен вхопитися за цю «соломинку» і довести, що він може бути топом не тільки на рівні Бундесліги, а й в АПЛ.

Оцініть матеріал
(72)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Динамо Київ потрапило до захоплюючого рейтингу найпопулярніших команд світу
Футбол | 10 травня 2024, 21:45 11
Динамо Київ потрапило до захоплюючого рейтингу найпопулярніших команд світу

FourFourTwo склав топ-32 колективів, які грають у білій формі

Мічел оцінив нічийний матч Жирони, в якому українці відзначилися асистами
Футбол | 11 травня 2024, 01:30 0
Мічел оцінив нічийний матч Жирони, в якому українці відзначилися асистами

10 травня «червоно-білі» втратили перемогу в поєдинку 35-го туру Ла Ліги проти «Алавеса» (2:2)

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ukrainian_football
Кто эти все люди? Вот селезнева знаю)
PETP0
Почему из Челси только Вернер? А Зиеж и Хаверц никого не разочаровывают?
UKRAINE FAN
А Как же Осимех за 70 млн?
bzzzzz
Вернер реально крутой футболист. Может и быстро бегать, обводить, и при этом имеет хороший удар и пас. Просто его фиг пойми как используют. Он вопще при Лемпарде на позиции Азара играл, тогда как он центр форвард. Глупо полагать, что он на этой позиции будет много мячей забивать, поэтому он больше асистирует.
Владислав Короткіх
По Вернеру. Каждый сверчок знай свой шесток.))))