Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 07 лютого 2021, 08:02
17598
8

Едгар Давідс: топ-гравець, що обрав тернистий і витіюватий тренерський шлях

Колумніст Sport.ua – про наставницьку кар'єру легендарного «Пітбуля»...

| Оновлено 07 лютого 2021, 08:02
17598
8
Едгар Давідс: топ-гравець, що обрав тернистий і витіюватий тренерський шлях
Getty Images/Global Images Ukraine

Футболіст Едгар Давідс встиг пограти в кількох топових командах європейського футболу, серед яких осібно стоять «Мілан», «Ювентус», «Барселона», «Інтер», але у багатьох цей чіпкий та жорсткий хавбек, звичайно ж, асоціюється з чудовим «Аяксом» початку і середини 90-х. В амстердамській команді Давідс починав грати на професійному рівні, ставши переможцем Ліги чемпіонів в 1995-му, і там же, в «Аяксі», але вже в 2008-му, здавалося б, підійде до кінця ігрова кар'єра Едгара.

У травні 2008 року у Давідса, якому на той момент було 35 років, завершився контракт з «Аяксом», і він опинився у статусі вільного агента. Пропозиції від «Лос-Анджелес Гелаксі», «Вітесса» та ряду інших клубів не захопили хавбека, і він фактично завершив кар'єру, хоча офіційно про це не заявляв. Влітку 2010-го Давідс з'явився на нідерландському телебаченні в якості коментатора матчів чемпіонату світу, що проходив в ПАР. А після цього несподівано для багатьох відновив кар'єру.

У здібності Давідса повірили боси «Кристал Пелас», який на той момент перебував у Чемпіоншипі, і півзахисник вирішив повернутися у великий футбол, заявивши в пресі, що «хоче ще як слід повеселитися». Насправді, перебування нідерландського легіонера в стані «склярів» тривало недовго. Після 7 матчів, проведених за «Кристал Пелас», Давідс на початку листопада 2010-го без якихось пояснень покинув клуб, розірвавши з ним контракт за взаємною згодою. У цей момент багато хто подумав, що 37-річний Едгар точно зав'язав, але насправді це було лише початком чогось абсолютно неймовірного...

11 жовтня 2012 року, після двох років забуття, Давідс підписав контракт з «Барнетом» - клубом, чия команда виступала на той момент у Лізі 2 (четвертому дивізіоні в системі професійних ліг англійського футболу). Спочатку роль Едгара була не дуже ясною. У клубному прес-релізі йшлося, що Давідс буде суміщати посаду головного тренера нарівні з іншим фахівцем Марком Робсоном, але одразу ж містилася цікава приписка про те, що Давідс «висловив твердий намір стати членом команди». Незабаром стало ясно: Едгар буде граючим тренером «Барнета», виконуючи функції футболіста і асистента Марка Робсона.

«Барнет» - це дуже маленький футбольний клуб, затиснутий на півночі Лондона між грандами «Арсеналом» і «Тоттенхемом». Вибитися з-під таких сусідів-конкурентів для «бджіл» було практично завжди непереборним завданням, а тому побачити в такій команді гравця (нехай і далеко не в розквіті сил) рівня Давідса було в дивину для багатьох. Але Едгар все досить швидко прояснив, заявивши про бажання «допомогти англійському футболу» і дати щось взамін грі, яка зробила з нього успішну людину. Більш того, Давідс мав житло в цій частині Лондона, а тому міг дозволити собі навіть практично безкоштовно грати і тренувати «Барнет».

Дебют Давідса в «Барнеті» виявився вражаючим. «Бджоли» здобули впевнену перемогу 4:0, сам нідерландець вийшов на поле з капітанською пов'язкою, а вболівальники «бджіл» не могли повірити своєму щастю, адже до цього в 12 стартових поєдинках турніру їхні улюбленці зуміли відстояти лише 3 нічиї при 9 поразках. Але сам Едгар після яскравого дебюту виглядав вкрай спокійним, заявивши пресі наступне: «У Нідерландах є така приказка: перша ластівка літа не робить. Тому попереду у «Барнета» ще багато роботи».

В кінці грудня Марк Робсон покинув клуб, а Едгар Давідс залишився фактично єдиним тренером команди. Крім цього, він продовжував при необхідності виходити на поле, але це не допомогло «Барнету» відстояти прописку в дивізіоні. Програвши в 46-му турі «Нортгемптон Таун» (0:2) «бджоли» з 51 очком в активі вилетіли з Ліги 2, встановивши рекорд, як команда, яка покинула дивізіон з найбільшою кількістю очок в історії турніру.

Але Давідс після вильоту не покинув «Барнет». Його роботу хвалила більшість аналітиків, журналістів та простих уболівальників, а тому він знайшов мотивацію продовжувати співпрацю з «бджолами». Президент клубу Ентоні Клінтаус навіть заявив, що «Давідс почав футбольну революція в «Барнеті», особливо підкресливши, що «бджоли» постараються зберегти «привабливий стиль гри, який став візитівкою команди під керівництвом нідерландця».

У першому ж товариському поєдинку в рамках підготовки до нового сезону («Барнету» судилося грати в Національній лізі) Давідс вийшов на поле у ​​футболці під № 1. В інтерв'ю клубному каналу Едгар заявив: «Це буде мій номер в новому сезоні. Давайте ми разом створимо нове правило». Воротар «бджіл» Грем Стек, який в 2004-му ставав чемпіоном Англії, будучи одним з резервістів Єнса Леманна в «Арсеналі», сказав, що із задоволенням віддав свій номер легендарному нідерландцю. «Цифри на футболці для мене нічого не значать», - усміхнено відповів журналістам кіпер.

Сезон в Національній лізі «Барнет» почав досить успішно. У перших шести поєдинках команда здобула чотири перемоги при двох нічиїх, але потім послідували три поразки і дві нічиї, що відкинуло «бджіл» на десяте місце. Цікаво, що сам Давідс пропустив стартові десять матчів своєї команди з невідомої причини. Клуб намагався відмовчуватися, але незабаром в пресі з'явилися плітки, ніби Едгар в цей період розважався в одному з маєтків Лос-Анджелеса, весело проводячи час в компанії моделей Playboy (таку інформацію опублікувало видання Daily Mail, що славиться поширенням різних чуток). Але потім Давідс повернувся, і відразу ж опинився в стартовому складі своєї команди. У 11-му, 12-му і 13-му турах Едгар незмінно отримував «гірчичники», а в 15-му турі в поєдинку проти «Рексема» (1:1) й зовсім отримав червону картку на 88-й хвилині за бійку з колишнім захисником «Ліверпуля» Стівеном Райтом, який також був вилучений з поля за цей епізод.

Другий сезон Давідса в «Барнеті» спочатку видався дивним: крім незрозумілої ситуації з ігровим номером, яка попахувала банальним егоїзмом нідерландця, Едгар отримав схвалення від керівництва «бджіл» не їздити з командою на виїзні матчі, якщо вони відбуваються на далекі відстані (і це за мірками Англії, на секундочку!), чим також згодом було пояснено і відсутність Давідса в іграх на старті чемпіонату. Не варто забувати, що мова йде не тільки про одного з футболістів «Барнета», а й про головного тренера цієї команди, функції якого також виконував Давідс.

Якщо спочатку робота Давідса в «Барнеті» викликала оптимізм, то виступ «бджіл» в Національній лізі в сезоні-2013/14 призвів до значного погіршення іміджу клубу через незрозумілі дії граючого тренера. У 9 проведених матчах Едгар отримав 6 жовтих і 3 червоних картки, що в підсумку змусило його піти геть. Після третього вилучення в сезоні і поразки від «Солсбері Сіті» (1:2), Давідс заявив про відхід з «Барнета», безпосередньо звинувативши суддів в упередженості до його роботи та дій: «Я не думаю, що знову буду грати в футбол. Судді забирають у мене найцікавіше, що є в моєму житті». Фактично ігрова кар'єра Давідса завершилася так само, як у його друга Зінедіна Зідана - безрозсудним вилученням, що правда, в поєдинку значно нижчого змагальницького рівня...

Після цього виступу в пресі Давідс залишився в якості головного тренера «Барнета» ще на кілька матчів, але в середині січня 2014 року оголосив про відхід, коли команда почала все більше та більше віддалятися від зони плей-оф.

У березні 2014 року Давідс пішов на тренерські курси, де розпочав навчання разом з іншими відомими екс-футболістами збірної - Марком ван Боммелем, Рудом ван Ністелроєм та Япом Стамом. Однак вже через місяць Едгар заявив, що йде, звинувативши Королівський футбольний союз Нідерландів в «занадто частій зміні правил». Що правда, вже через рік Давідс завершив курси, а коли його запитали, що він почерпнув у відомих тренерів, які викладали на них, Едгар був дуже неговірким: «Багато що. Мені взагалі несказанно пощастило».

Потім Давідс стажувався в «Твенте» і близько місяця був асистентом головного тренера в збірній Нідерландів U-20, перш ніж знову «пропасти з радарів». І знову після двох років Едгар виник, немов з нізвідки, ставши помічником Андріса Йонкера в «Телстарі», що грає в другому дивізіоні нідерландського футболу. Цікаво, що на момент приходу Давідса у Йонкера вже було два асистенти, які ділили функції і продовжили це робити вже з Едгаром. Зокрема, легендарний у минулому хавбек працював з командою два-три дні на тиждень, а потім Йонкер вирішував, хто буде сидіти з ним на лаві запасних під час матчу.

За даними найбільшого нідерландського видання De Telegraaf, в «Телстарі», який має найменший бюджет серед усіх клубів другого дивізіону чемпіонату Нідерландів, Давідс не отримував зарплату, виконуючи свої обов'язки фактично на громадських засадах. Сам Едгар навіть розповів, що йому доводилося купувати для футболістів за свої гроші перекус на заправці, коли команда їхала на один з виїздів.

Чому Давідс погодився працювати в «Телстарі» на таких умовах? Подейкували, що це сталося через дружні відносини Едгара з Йонкером, який довгий час був асистентом Луї ван Гала, а Давідс робив перші кроки у футболі під керівництвом цього досвідченого наставника. У пресі миготіли здогади, що спільною роботою з Йонкером Давідс хоче зрозуміти принципи методології ван Гала, щоб в майбутньому спробувати стати успішним наставником.

Але й тут Давідс довго не затримався. Вже 4 січня 2021 року Едгар офіційно був представлений головним тренером португальської команди «Ольяненсе», що грає в третьому дивізіоні тамтешнього футболу. У минулому сезоні ця команда лідирувала в своїй підгрупі після 25 турів, але через призупинення розіграшу ліги, викликане пандемією коронавірусу, Португальська футбольна федерація ухвалила рішення надати підвищення в класі тільки двом найкращим командам третього дивізіону, до когорти яких «Ольяненсе» не відносився («Арока» та «Візела» мали більше очок в своїх підгрупах за підсумками 25 матчів).

 

 

І якщо комусь нинішній клуб Давідса здасться непоказним з точки зору побудови серйозної кар'єри тренера, то варто відзначити, що саме з «Ольяненсе» свого часу починав Сержіу Консейсау, який нині працює головним коучем «Порту». Та й в цілому в сучасних реаліях португальська школа тренерів вважається однією з найбільш успішних в Європі і світі, свідченням чого є багато фахівців з цієї країни, або іноземці, що почали роботу там, які зараз тренують в різних куточках планети.

Дебют в «Ольяненсе» для Давідса вийшов не таким яскравим, як колись в «Барнеті». У нічийному матчі проти «Лузітано» (0:0) Едгар опинився в центрі розбірок (за деякими даними, бійки), через що був вилучений. Найбільш поширена в португальських ЗМІ версія на цей рахунок говорить, що Давідс втрутився в конфлікт, щоб відвести свого футболіста від одного з асистентів головного тренера команди-суперниці. В результаті Едгар був вилучений, а ось його візаві з протилежного табору отримав лише «гірчичник». Після матчу Давідс був надмірно розлючений і не побажав що-небудь коментувати, а тому питання про ставлення суддів до Едгара, який він піднімав ще в «Барнеті», ймовірно, залишиться для нідерландця актуальним і в Португалії.

Після того «Ольяненсе» провів ще чотири поєдинки, в яких здобув дві перемоги при одній нічиїй та одній поразці. Зараз команда Давідса йде на другому місці в своїй підгрупі, що дозволить їй продовжити боротьбу за путівку до другого дивізіону, для чого фінішувати після 22 проведених матчів потрібно не нижче п'ятого місця.

У березні Едгару Давідсу виповниться вже 48 років. Його тренерська кар'єра поки бачиться вкрай нетиповою, як для екс-гравців його рівня. Давідс починав як граючий тренер з надзвичайно низького рівня, хоча більшість його колег з рівнозначним статусом стартували з більш прийнятних варіантів. Більш того, тренерський досвід Едгара поки складається з фрагментів, адже довго він не затримується ніде, і за десять років встиг побувати і асистентом, і слухачем курсів, і стажистом, а в перервах між роботою в футболі займався запуском нових брендів одягу, і навіть провів кілька матчів за команду ветеранів «Ювентуса».

До своїх років Давідс підійшов без серйозного тренерського досвіду, хоча багато хто з його товаришів і друзів вже домоглися неймовірних висот на цьому терені. Втім, на відміну від Зідана, Консейсау і багатьох інших, Давідс, здається, завжди ставився до футболу дещо більш трепетно, ніж до просто роботи. Ще в «Барнеті» Едгар ніколи не відмовляв уболівальникам у фото або автографі, і часто зупинявся, щоб поговорити з ними після матчів. Навіть після невдач Давідс не ховався і не замикався в собі. Серед вболівальників «Барнета» до сих пір переказується історія, як після виїзної поразки в матчі з «Аккрінгтон Стенлі», по ходу якого Едгар був ще й вилучений з поля, нідерландець, повертаючись разом з командою додому в клубному автобусі, зауважив, як на дорозі зламався мікроавтобус з фанатами «бджіл». Тоді Давідс скомандував водієві зупинитися на найближчій станції техобслуговування, де футболісти висадилися, а автобус повернувся за вболівальниками, що залишалися на морозі. В результаті фанатів «Барнета» доставили до найближчого ресторану, де вони вже в теплі очікували прибуття іншого автобуса, а сам Давідс оплатив і пригостив кожного вболівальника чашкою ароматної кави. Коли фанати подякували нідерландцю, той коротко зауважив у відповідь, що це вони заслуговують подяки за підтримку команди навіть у непрості часи. Хто знає, можливо, і в «Ольяненсе» незабаром у фанатських колах розповідатимуть подібні теплі історії про Едгара Давідса - футболіста топ-рівня, який обрав вкрай тернистий і витіюватий тренерський шлях...

Оцініть матеріал
(61)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Зінченко доклався. Арсенал знищив Челсі з Мудриком на Емірейтс
Футбол | 23 квітня 2024, 23:59 85
Зінченко доклався. Арсенал знищив Челсі з Мудриком на Емірейтс

Команда Артети святкувала найбільшу перемогу в історії стосунків між цими колективами

Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 08:01 1
Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна

21 квітня «Реал» Мадрид обіграв «Барселону» з рахунком 3:2

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
PaulK77
Дякую автору за статтю
Trasher311987
Футболисты должны быть счастливы что Эдгар не играет.
Особенно Неймар))))
andre_lui
Погоджуюсь, спасибі за статтю! Згадали пітбуля!
Kherson384
Спасибо за статью.
Вова Чертрогатый
Хорошая статья. Красиво он локтем в челюху угадал) короткий такой тычек, но точный
Poltfut
Цікава стаття. Єдгард завжди був футболистом "жарким" З Динамо теж ігри пам'ятаю.