Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 02 лютого 2021, 16:11
65840
35

Віктор Коваленко: це не перехід, це втеча

Валерій Василенко вважає, що «Шахтар», відпустивши півзахисника, більше втратив, ніж придбав

| Оновлено 02 лютого 2021, 16:11
65840
35
Віктор Коваленко: це не перехід, це втеча
twitter.com/Atalanta_BC

...Сезон 2014/2015, «Шахтар» (U-19) феєрично виступав в Юнацькій Лізі чемпіонів. Команда, очолювана Валерієм Кривенцовим, пробилася до фіналу турніру. Перемогти там не змогла, але поважати себе явно змусила. Головною зіркою тієї молодої команди був, без сумніву, Віктор Коваленко - універсал в самому істинному значенні цього слова, здатний зіграти як в опорній зоні, так і атакуючого півзахисника. А місцями навіть форварда. У той час з ким Вітю тільки не порівнювали: і з молодим Пірло, і з юним Недведом, і навіть з самим Зіданом. Подейкували, що талантом «гірників» всерйоз цікавилися відразу кілька континентальних топ-клубів, серед яких виділявся своєю активністю «Ювентус». Але в «Шахтарі» з самого початку не розглядали варіанти продажу Коваленка. У клубі вважали, що футболіст не тільки принесе команді значну користь, але і через роки виросте в справжнього майстра, якого при необхідності можна буде продати не просто за гарні, а за дуже хороші гроші. Тодішній наставник «помаранчево-чорних» Мірча Луческу заявив, що Коваленко стане одним з кращих футболістів Європи. Саме так. Оперативно підсуєтився і клуб, який запропонував юному даруванню хороші контрактні умови (в порівнянні з тими, що у нього були в молодіжній команді). За нашою інформацією, ставши гравцем першої команди, Коваленко отримував близько 50 тисяч доларів на місяць.

***

Тодішній донецький Містер почав підтягувати 19-річного Віктора до основи першої команди. І хлопець начебто з перших появ в основі почав відпрацьовувати щедрі аванси. Але далі щось не зрослося, десь не вийшло, а в деяких місцях застопорило. І у Фонсеки, і у Каштру Коваленко вважався гравцем обойми, але не основи. Віктор не був настільки яскравим, як для «Шахтаря», не володів технікою бразильців або самовідданістю Степаненка, тому йому більше всіх діставалося від уболівальників. Чимало йому діставалося і від фахівців, які вважали його то відразу переоціненим, то потім недооціненим гравцем. Загалом, з часу свого дебюту в «Шахтарі» і на момент відходу в «Аталанту» - це два різних Коваленки. Не на користь першого, ясна річ. Хоча, заради об'єктивності, слід визнати, що висока кваліфікація цього гравця ніколи і ніким не ставилася під сумнів.

Але чому ж тоді цей перехід відбувся? В тому сенсі, що команда з Бергамо - не менш, а то й більш яскрава навіть у порівнянні з чемпіоном України, та і систему її гри простою не назвеш. Швидше навіть навпаки: впровадитися в модель гри колективу Гасперіні дуже непросто. І за прикладом далеко ходити не треба: візьміть, хоч би, нашого Маліновського - напевно, більш підходящого під стиль бергамасків, але поки що він так і не став повноцінним гравцем основи.

Відповісти на питання, а навіщо ж одній з найбільш атакуючих і забивних команд Європи знадобився зовні «неефектний» футболіст, досить складно. Але це, мені здається, тільки на перший погляд. Якою б не була унікальною і заточеною на атаку команда Гасперіні, навіть їй потрібні до зарізу гравці, які вміють робити баланс між різними ігровими фазами. Якщо конкретно - вміють пресингувати, працювати без м'яча, відмінно бачити поле. Якраз всім цим характеристикам відмінно відповідає Віктор Коваленко. Грубо кажучи, Гасперіні був потрібен хтось, дуже схожий за манерою гри на Пашаліча до його проблем зі здоров'ям. Тобто, команді потрібний досвідчений опорний півзахисник з додатковими «опціями», що вміє непогано «тягати рояль» для інших, які вміють на ньому щось путнє збацати. За співвідношенням ціна/якість Коваленко дуже підходив під цей алгоритм, відповідав потрібним критеріям. Тому що до своїх 24 років вже отримав необхідний досвід виступів на найвищому рівні, до того ж володів необхідними навичками гарного (нехай і не зіркового) футболіста. Але головне в даному випадку - його ціна. «Аталанта» до сих пір залишається не найбільш марнотратною (м'яко кажучи) італійською командою, яка звикла брати на трансферному ринку, за рідкісним винятком, молодих зірок, які ще не розкрилися, а вже потім огранювати їхній талант і виводити в перші ряди. Трансферна ціна на Коваленка спочатку починалася (за чутками) від п'яти мільйонів євро. Але це в розпал його угоди з донеччанами. Контракт Віктора з рідним клубом закінчувався влітку 2021-го, тому якщо «гірники» і могли за нього хоч щось виручити на даному відрізку, так це, в кращому випадку, лише п'яту частину від можливої ​​суми. У підсумку так і вийшло: «Шахтар» отримав від «Аталанти» за перехід Коваленка 700 тисяч євро.

***

Проте, віддаючи належне прозорливості скаутів «Аталанти», про перспективи Віктора в італійській команді станом на зараз говорити непросто. Футболіст прийшов до нового колективу не лідером свого колишнього клубу (як Маліновський), а всього лише гравцем ротації. Тому, на мій погляд, на перших порах наш універсал може отримувати дуже мало ігрового часу. До того ж, на даний момент незрозуміло, наскільки швидко Віктор зможе звикнути до нових вимог, нових обставин, та й нового життя взагалі. Якщо Маліновському, який порівняно давно осів на Заході (вже вибачте за постійні порівняння з Русланом, але ситуація тому сприяє), знадобилося чимало часу на адаптацію, то що говорити про Коваленка, котрий все своє свідоме життя провів в Україні, в «Шахтарі». А що якщо не складеться в перших матчах, а що якщо «попливе», а що якщо таки доведеться йти в оренду в умовний «Дженоа»? Загалом, з цього приводу виникає дійсно багато риторичних запитань.

Однак, більш важливе, як мені здається, наступне питання: чому так вийшло, що Коваленко фактично за безцінь покинув рідний клуб? Адже ми як звикли: з «Шахтаря» якщо і йдуть хороші футболісти, то, як правило, за дуже хороші гроші. Ситуацію з Тайсоном прошу не пропонувати: інший контекст, інший вік. Бразильцеві вже 33-и, кращі роки він віддав саме «гірникам», і вичавити з нього ще більше вже навряд чи вийде. Тут же інша ситуація: донецький клуб втратив кваліфікованого виконавця, в самому соку, та ще й майже безкоштовно. У світлі можливого відходу в найближчому майбутньому Тайсона, занадто молодих Тете і Соломона і старіючого Степаненка відхід Коваленка здається необов'язковим. Явно не обов'язковим для команди Каштру. Так чи інакше, але Віктор міг дати «Шахтарю» глибину - і на футбольному полі, і на лавці. Це якраз та «палиця», яка стріляє рідко, але влучно. До того ж, Віктор мав не тільки непоганий набір профільних функцій, але і хорошу антропометрію, а для разюче не вміючого грати проти рослих команд (особливо під час стандартів) «Шахтаря» цей відхід - ще один мінус. Та й про ліміт на легіонерів не потрібно забувати, адже в донецькій команді традиційно дуже висока «питома вага» іноземців.

Так що як не крути, але візуально відхід Коваленка з «Шахтаря» бачиться саме так - в першу чергу відходом, а не переходом куди-небудь. І це як раз той випадок, коли клубний менеджмент «гірників» навряд чи може дозволити собі «свердлити дірку в гімнастерці» під черговий орден. Тому що це заліт. Семантично схожий на прокол із Зінченком чи Маліновським. Якщо питання в даній ситуації упиралося дійсно в заробітну плату (подейкували, що Віктор був незадоволений окладом. За нашою інформацією, він отримував в районі 65 тисяч євро на місяць, а хотів отримувати, як бразильці), то, на мій погляд, воно було похідним, адже при бажанні компроміс можна завжди знайти. Та й «токсичним» Коваленко теж ніколи не був, а з урахуванням його віку через рік-два міг би стати незамінним гравцем основи. Але не захотів. Пішов на більш високі заробітки. Хоч і з туманними перспективами.

Стало бути, просто упустили. Прорахувалися, продешевили, дали в «штангу». Може, рішення Віктора піти в «Аталанту» - і не найоптимальніше для нього, але його відхід з «Шахтаря» - безсумнівна, на мій погляд, іміджева втрата для донецького клубу.

Опитування

Голосів 485
Спрогнозуйте: яких успіхів досягне Віктор Коваленко в Аталанті?

[5 з 5]. Стане лідером команди і завоює багато трофеїв

22 голоса 4.54 %

[4 з 5]. Як стабільний гравець основи вийде в Лігу чемпіонів

56 голосів 11.55 %

[3 з 5]. Виходитиме на поле з середніми результатами

127 голосів 26.19 %

[2 з 5]. Програє конкуренцію і буде гравцем ротації

151 голос 31.13 %

[1 з 5]. Без щонайменших успіхів незабаром залишить команду

105 голосів 21.65 %

Важко передбачити

24 голоса 4.95 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(298)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Український воротар забив божевільний гол через усе поле
Футбол | 05 травня 2024, 07:01 8
ВІДЕО. Український воротар забив божевільний гол через усе поле

Максим Воронов відзначився першим голом за «Атлетіко Паранаенсе»

Як прокинули Італію. Визначено дві команди, котрі вийшли до еліти ЧС
Хокей | 05 травня 2024, 08:55 4
Як прокинули Італію. Визначено дві команди, котрі вийшли до еліти ЧС

Угорщина та Словенія підвищилися у класі за підсумками виступів у Дивізіоні 1A

Коментарі 35
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nabooo
Одна только потеря нормального украинского игрока в заявке на матч уже говорит о том, что такой трансфер это проблема для Шахты. Тем более, Коваленко был удобен именно как игрок ротации. Что касается Аталанты, то для них Витя это прекрасный актив, ценник на которого вряд ли опустится ниже 3 млн, так что продать его всегда можно успеть. Кроме того, интенсивность футбола Гасперини крайне высока, что в условиях дичайшего графика потребует расширенной обоймы игроков, и все получат игровое время. Самому игроку этот уход - попытка перезапустить свой исидж, решить психологические трудности. Кроме того, это отличный возраст, чтобы еще успеть адаптироваться, потому как после 26 нашим ребятам крайне сложно чего-то добиться в Европе.
Tasha19
Перехід Коваленко, це приклад іншим, хочете в Європу, не перепідписуйте п'ятирічні контракти. А як підписали, то нічого нити, що вас не відпускають.
Remark
Может не в тему статьи. Но до сих пор не пойму этот трансфер. Зачем Аталанте нужен Коваленко? Да и с такой то зарплатой (выше его никто в Аталанте получать не будет)!!! Ну он даже в старт Шахты не попадал, а в Аталанте как по мне ещё сложнее будет.
Denmark1107
На заліссі про цей трансфер Коваленка заголовок був наступним: "ру3каязичнаяДіаспора в Ааланте сталаЄщьоБольше" ПЗДЦь, що цім ру3ьке тільки не називають, - від балалайки до арктичних тюленів.
Robert Monroe
"Мы ведь как привыкли: из «Шахтера» если и уходят хорошие футболисты, то, как правило, за очень хорошие деньги."
И за какие деньги ушли: Агахова, Илсиньо, Кастильо, Хюбшман, Рац, Срна, Феррейра, Бернард, Ордец, Азеведо, Эдуардо, Гай, Гладкий, Селезнёв?
Віталій Яценко
Коваленко сильно просів при Фонсеці, який на нього ставку не робив. Тому 2 роки у нього по суті вилетіли, хлопець сильно регресував. Але Каштру Коваленко все ж награвав і довіряв куди більше, однак все ж недостатньо. Коваленко так і залишився гравцем ротації. Тим більше, що зараз активно почали підтягувати Судакова. Тому відійшов він у пошуках розвитку кар'єри. Це гідний вчинок. Ризиковий, але гідний.
А шахта втратила гроші - да. Імідж не втрачений. Все ж гравець перейшов в хорошу команду. Тут все на рівні.
tima fialko
Звичайно,700 тисяч дуже мало і не віриться,що Ахметов сам віддав гравця збірної за такі гроші.Скоріше Коваленко дуже просився і олігарх розчулився.Але автор явно перебільшує майстерність Віктора.Чого варта така статистика-30 матчів за збірну і нуль голів.Так, він іноді забиває яскраві голи і дає шикарні паси,але який відсоток?В основі елітного професійного клубу треба не тільки вміння бігати і прессингувати,але й органічний креатив-вміння творити і забивати.
Alex86 1
Мнение не обычное
Igor Avtoigor
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Алексей Голяченко
Макс, ты проголосовал за 5 из 5 . Та ладно Макс
Игорь Петров
Коваленко , после требования зарплаты на уровне Тайсона, естественно надо было продавать, на его место уже стучался " в двери" Судаков, который очень прилично смотрится на сборах, да и Мудрик, если прибавит при игре в обороне , будет очень топовый игрок средней линии.
Meirav Meirav Azoulay
Привіт, друзі. я і моя колишня розлучилися 1 рік і 2 місяці тому, і я була на шостому місяці вагітності. Ми обоє любимо один одного, і це було для мене шоком, і це справді розбило мені серце. Я спробував зателефонувати йому, і обидві лінії були роз'єднані. Я намагався зв’язатися з ним у соцмережах, але він видалив мене від них. Я намагався зв'язатися з його батьками, і вони сказали мені, що їх син сказав, що він мене не любить і не хоче бачити мене, і вони не знають, що не так. Я плакала і плакала щодня, бо дуже його любила. Поки я не народила і дитині не виповнився рік, я не могла повернути свою любов. Знову я розгубився. Я не знаю, що мені робити, і я також втратив роботу, і у мене немає грошей, щоб доглядати за дитиною. Я був нещасний у житті, тому я плакав до своєї сестри, сказав їй свою проблему і сказав, що вона знає про потужний приворот доктора алаби, який допомагає їй, коли вона не може завагітніти. Я зв’язався з ним електронною поштою, і він сказав, що допоможе мені, і сказав, що жінка наклала заклинання на мого чоловіка і сказала, що допоможе мені розірвати заклинання, щоб мій чоловік повернувся до мене назавжди, і воля буде моєю. Для мене було великим сюрпризом, що все, що він сказав, сталося. Мій чоловік негайно повернувся до мене і сказав, щоб я його пробачила. Щиро дякую цьому потужному та справжньому заклинателю. Я молюсь, щоб він прожив довго і зробив більше своєї чудової роботи. Якщо у вас є проблема, яка турбує вас у житті, вам слід зв’язатися з цим потужним гравцем заклинань! Він може вам допомогти. Він вас не підведе, ви можете зв’язатися з ним за адресою gmail: dralaba3000@gmail.com або whatsapp: +2349071995123
Александр Казюк
"Виктор Коваленко: это не переход, это побег"
Спорт.уа желтушники. После такого кликбейтного заголовка даже читать статью не хочется.
Dina Dubniarskaia
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
kvlad200760
Хотів би задати Василенку одне питання -для чого в заголовку статті приведені нібито слова Коваленка,на які в самій статті немає немає жодного посилання або цитати? Це так створюють імідж гравцеві? Якби все виглядало би так як написано в заголовку статті то ні сам Коваленко,ні команда не влаштовували би його проводи-тихенько зібрав би речі в валізу і гайда на літак з Шаблієм в Італію. Але команда влаштувала йому проводи,гравці тепло попрощалися з Віктором,то ж ні про яку втечу не було й мови!!!
kolezey-2
Я лично не думаю что Шахтер глобально что то потерял,отдали практически бесплатно это да,а вот заменить его да там очередь из тех кто как минимум не хуже
Elblanko
А може вони не мають намір наживатися на вихованцях??? На бразильцям заробляють, а своїх просто виховують і апсолютно не проти їх віддавати в Європу. До всього того, таким чином ще й можна Динамо взути, а точніше суркісню.
mayakovskiy1
Из дырявых молодые и перспективные уходят в Ворсклу))) Из Шахты в одного из лидеров Серии А. Дырявые не могут понять как же так? Их мирок из соплей и навоза снова рушится. Приходится фантазировать про побег
Tеllur
Побег это когда львів'янка Лагно смылась играть за РФ, где и паспорт получила.
Тут же просто переход на другой уровень.
И никто не будет тошнить, что Коваленко бревно. Там это log.