Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 26 сiчня 2021, 15:05
8737
26

Хамство Большунова, драма Гранеруда. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 26 сiчня 2021, 15:05
8737
26
Хамство Большунова, драма Гранеруда. Підсумки лижного тижня
Skijumping.pl

Стрибки з трампліну

Старти вік-енду:

Субота, 23 січня

Лахті (Фінляндія) HS130, командний турнір

Неділя, 24 січня

Лахті (Фінляндія) HS130, особистий турнір

Норвегія домінувала в Лахті

Стрибуни з трампліну, як і представники інших північних дисциплін лижного спорту, вирушили до Фінляндії на Лахтинські ігри. І змагання на знаменитому трампліні «Салпауселка» перетворилися на бенефіс збірної Норвегії.

У суботу підопічні Александера Штокля у впертій боротьбі зі збірною Польщі виграли командний турнір. Як і тиждень тому в Закопане, поляки не зуміли пройти весь турнір рівно: ключем до перемоги Норвегії стала невдача Давіда Кубацкі в останній групі першої спроби, де він програв своєму очному супернику, Халвору Егнеру Гранеруду, більше 25 балів.

Недільний особистий турнір для збірної Норвегії також став переможним, але з гірким присмаком. Свою третю в кар'єрі перемогу на Кубку світу здобув Роберт Йоханссон. Причому вусань вперше переміг за межами Норвегії: його перші дві перемоги були здобуті в Вікерсунді та Холменколлені відповідно.

Напевно, головною інтригою етапу в Лахті був стан Халвора Егнера Гранеруда. Тиждень тому лідер Кубка світу провалив етап у Закопане через слабкі швидкості на розгоні. Однак виявилося, що проблеми з розгоном у Гранеруда були тільки на «Велька Крокєв»: вже в Лахті ситуація для норвежця нормалізувалася, і в цілому саме він виглядав найсильнішим стрибуном вік-енду.


Skijumping.pl

Після першої спроби особистого турніру Халвор лідирував з комфортною 10-очковою перевагою, і, здавалося, йде до чергової перемоги. У другому раунді він полетів на неймовірні 137,5 метра (хоча для перемоги навіть 124 м було б достатньо), і впав на приземленні. Як підсумок - жахливі оцінки за стиль і четвертий результат замість розгромної перемоги. Найприкріше для Гранеруда те, що переможцю, Йоханссону, він програв всього 2,4 бали. Володар жовтої майки був близький до того, щоб виграти навіть з падінням - настільки величезною була його перевага над усіма іншими.

Втім, в Лахті Гранеруд довів, що він знаходиться в прекрасній формі, а його проблеми в Закопане носили епізодичний характер. А, значить, питання про відродження інтриги в загальному заліку Кубка світу поки що знімається з порядку денного.

Крім падіння Гранеруда, була в недільному турнірі для збірної Норвегії і ще одна ложка дьогтю - це виступ Маріуса Ліндвіка, який посів 33-тє місце, не зумівши пробитися в другу спробу. А ось Йоханн Андре Форфанг, після того, як залишився за бортом командної четвірки в суботу, виступив непогано: 13-те місце. Відзначимо 19-те місце Томаса Осена Маркенга. Для екс-чемпіона світу серед юніорів це перші очки в Кубку світу після розриву хрестоподібних зв'язок коліна, яку він отримав ще в грудні 2019 року в Клінгенталі. Однак на наступному етапі в Віллінгені Маркенг не виступить: наставник збірної Норвегії Штокль вирішив дати йому відпочинок, щоб не експлуатувати молодого спортсмена після важкої травми.

Німеччина відштовхнулася від дна

Тиждень тому збірна Німеччини повністю провалила етап в Закопане: шосте місце в командному турнірі і провал в особистих змаганнях. При чому, проблеми збірної Німеччини були тенденцією: спад в Бундестіму почався ще з Турне чотирьох трамплінів. Після цього ситуація поступово погіршувалася, а свого піку німецька криза досягла в Закопане.

Однак, як виявилося, після невдалого вояжу до Польщі підопічні Штефана Хорнгахера зуміли відштовхнутися від дна, і етап в Лахті провели набагато солідніше. У командному турнірі німці в останній спробі відвоювали третє місце у Австрії, хоча після першого раунду Бундестім виглядав навіть претендентом на перемогу.


Skijumping.pl

Після провальних етапів у Нойштадті і Закопане ожив Карл Гайгер, який показував стрибки екстра-класу в суботу і піднявся на подіум у неділю. Додав і Маркус Айзенбіхлер, який у неділю літав дуже далеко і став у підсумку другим. При цьому у Айзенбіхлера в Лахті проявилися систематичні проблеми з приземленням: вони були у Маркуса і в кваліфікації, і в обох спробах основних змагань в неділю. Варто зазначити, що судді карали німця за помилки на приземленні не так суворо, як могли б, при чому всі три рази.

Так чи інакше, завдяки другому місцю в неділю Айзенбіхлер скоротив відставання від Гранеруда в загальному заліку Кубка світу до 210 очок. Хоча, повторимося, навряд чи це зараз актуально, враховуючи, що норвежець знаходиться в прекрасній формі - головне, щоб його недільне падіння не позначилося на його психологічному стані.

Відзначимо також солідний виступ П’юса Пашке, який посів десяте місце в неділю. Для нього це перше потрапляння в топ-10 у 2021 році.

А ось хто провалив недільний особистий турнір, так це збірна Польщі: жодної людини в топ-10. У Каміла Стоха в Лахті виникли такі ж проблеми зі швидкістю на розгоні, які були у Гранеруда тиждень тому в Закопане. Каміл не підвів команду в суботу, а ось в неділю зайняв лише 16-те місце. Ще гірше виступив Давид Кубацкі - 23-й результат.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

П'ятниця, 22 січня

Кітцбюель (Австрія) швидкісний спуск, чоловіки

Кранс Монтана (Швейцарія), швидкісний спуск, жінки

Субота, 23 січня

Кранс Монтана (Швейцарія), швидкісний спуск, жінки

Неділя, 24 січня

Кітцбюель (Австрія) швидкісний спуск, чоловіки

Кранс Монтана (Швейцарія), супергігант, жінки

Понеділок, 25 січня

Кітцбюель (Австрія) супергігант, чоловіки

Фойц добрався до перемоги в Кітцбюелі

У чоловіків-гірськолижників цього вік-енду відбувся найпрестижніший етап сезону - швидкісні гонки в Кітцбюелі на легендарній трасі «Штрайф». При чому швидкісних спусків було цілих два: в п'ятницю відбувся той, який повинен був пройти тиждень тому на ще одній класичній трасі - «Лауберхорн» у Венгені.

Один з найвеличніших швидкісників сучасності, Беат Фойц, жодного разу не перемагав на найпрестижнішому старті, в Кітцбюелі, хоча до цього три роки поспіль займав на «Штрайфі» друге місце. І швейцарець мав неймовірну мотивацію заповнити цей вагомий пробіл у своєму послужному списку, чого так і не вдалося зробити багатьом легендам - ​​наприклад, Акселю Лунду Свіндалу.

А ось Фойцу в цьому році вдалося сповна: він виграв обидва швидкісних спуски в Кітцбюелі! При чому під час другого, недільного швидкісного спуску, він зірвав іншу історичну подію. Другим став Йохан Кларе, який в 40 років міг стати найстаршим переможцем етапу чоловічого Кубка світу в історії.

Домінік Паріс непереконливо повернувся в нинішньому сезоні після травми, і сподівався на те, що зможе проявити себе хоча б в Кітцбюелі, де вже тричі перемагав в швидкісному спуску. Виграти ще раз у італійця не вийшло, але в п'ятницю він хоча б вперше в сезоні піднявся на подіум - третє місце. Однак підтримати такий рівень в наступних двох гонках він не зумів: сьоме місце в другому швидкісному спуску і скромне 25-те в супергіганті з грубою помилкою на верхній частині траси.

Для партнера Паріса по команді, Крістофа Іннерхофера, тиждень був повним пригод. Почалося з того, що по прибуттю в Кітцбюель він здав позитивний тест на коронавірус і був закритий на карантин. Однак пізніше виявилося, що його тест був хибно позитивним: другий дав негативний результат, а Іннерхофер отримав добро на участь в гонках, хоча і пропустив перше тренування швидкісного спуску.

І в підсумку етап в Кітцбюелі вийшов для італійського ветерана найкращим за останні роки. Після 22-го місця в п'ятницю він двічі посів четверте місце в неділю і понеділок. Четверте місце - найкращий результат в Кубку світу для Іннерхофера рівно за два роки: 25 cічня 2019 року в тому ж Кітцбюелі він був четвертим в швидкісному спуску.

Етап в Кітцбюелі міг би вийти набагато цікавішим і більш інтригуючим з точки зору боротьби за Великий кришталевий глобус (ВКГ), якби не травма Александера Омодта Кілде. Ще тиждень тому ми писали про те, що тепер у Алексіса Пінтуро практично відкрита дорога до завоювання Кубка світу. І єдиний, хто міг би йому ще нав'язати боротьбу - це Марко Одерматт. При цьому ми відзначали, що для цього швейцарцеві необхідно в найкоротші терміни знову додати в швидкісних видах.

І в Кітцбюелі це досить несподівано таки відбулося. Одерматт замкнув топ-10 у другому швидкісному спуску і став другим в супергіганті. Сам же Пінтуро обидва швидкісних спуски пропускав, а в супері зайняв лише 12-те місце. Одерматт зумів трохи наблизитися до француза в загальному заліку, проте відставання надалі дуже велике: 193 очки. Цілком можливо, Марко намацав форму в швидкісних видах занадто пізно.

Ну а перемогу в супергіганті здобув Вінсент Кріхмайр. Це складно назвати прогнозованим результатом, адже «Штрайф» не входить до числа улюблених трас австрійця, і в цьому році в обох швидкісних спусках він також виглядав слабо - 9-те і 17-те місця.

Етап до Кітцбюелі за традицією зібрав свою данину у вигляді травм топ-спортсменів. Райан Кокран-Зігле отримав тріщину шийного хребця і може пропустити чемпіонат світу, а австрієць Урс Кріенбюель на домашній трасі порвав хрестоподібні зв'язки коліна і вибув до кінця сезону.

Гут-Бехрамі увірвалася в боротьбу за ВКГ

У жінок в ці вихідні також відбувся розширений швидкісний етап з трьох гонок в швейцарській Кранс Монтані. Тиждень тому ми відзначали невдалий виступ Петри Влхової в Краньській Горі, який загострив інтригу в боротьбі за ВКГ. І швидкісний етап в Кранс Монтані був хорошим шансом для переслідувачів наблизитися до словачки впритул.

Однак Влхова не дозволила це зробити, двічі виступивши дуже солідно в швидкісному спуску: четверте і сьоме місця. У недільному супергіганті Петра зійшла з дистанції (взагалі розстановка траси була дуже складною, і сходи були масові), проте не всі її суперниці зуміли цим скористатися.

Соф’я Годжа знову була в своєму стилі: дві блискучі перемоги в швидкісних спусках (сумарно переможна серія італійки в даунхілі становить вже чотири гонки) і сход в супергіганті через помилки по траекторії в самому кінці траси. Незважаючи на блискучу поточну форму, Годжа продовжує тринькати шанси наблизитися до Влхової в загальному заліку.

А ось Лара Гут-Бехрамі була більш стабільною. Так, в першому швидкісному спуску вона виступила невдало (16-те місце), але після цього були другий результат у другому даунхілі і перемога в супергіганті - до слова, вже друга поспіль. Швейцарка підтвердила, що знаходиться у відмінній формі (напевно, в найкращій з часів травми на ЧС-2017), і її претензії на загальний залік абсолютно обгрунтовані. Насторожують тільки болі в спині, на які Лара скаржилася на протязі усього вік-енду.

А ось її партнерка по команді, Корінн Сутер, після блискучого початку швидкісного сезону в Валь д'Ізері, з кожним етапом виглядає все гірше і гірше: в Кранс Монтані в трьох гонках вона жодного разу не піднялася вище восьмого місця. Схоже, з числа претендентів на ВКГ її ми вже сміливо можемо викреслювати.

Найближчий переслідувач Влхової в загальному заліку, ще одна швейцарка Мішель Гізін, етап у Кранс Монтані провалила: лише 28 очок у трьох гонках. Лише на 4 бали більше набрала Марта Бассіно - за підсумками вік-енду в Швейцарії Влховій вдалося навіть наростити свою перевагу в загальному заліку. Набагато краще виступила Федеріка Бріньоне: два дев'ятих місця в швидкісних спусках і третє - в супергіганті. Втім, італійка ще в Краньській Горі відпустила своїх конкуренток за загальним заліком занадто далеко.

Серія Брізі Джонсон з третіх місць в швидкісних спусках перервалася на позначці в чотири старти: в суботу в Кранс Монтані американка стала п'ятою. Така стабільність дозволила їй обійти Сутер і вийти на друге місце в заліку швидкісного спуску. Втім, відставання в 195 балів від Годжі виглядає занадто великим.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Лижні гонки

Старти вік-енду:

Субота, 23 січня

Лахті (Фінляндія), скіатлон 15 + 15 км, чоловіки

Лахті (Фінляндія), скіатлон 7,5 + 7,5 км, жінки

Неділя, 24 січня

Лахті (Фінляндія), естафета 4х5 км, жінки

Лахті (Фінляндія), естафета 4х7,5 км, чоловіки

Олександр Большунов: як за хвилину знищити свою репутацію

У лижників-гонщиків цього вік-енду в Лахті відбулася велика подія: в Кубок світу через два місяці повернулася збірна Норвегії, і склад учасників Лахтинських ігор вже по-справжньому нагадував міжнародний турнір найвищого рівня. Тим більше, що нарешті дебютував в нинішньому сезоні і один з лідерів збірної Росії Сергій Устюгов, який, втім, виступив тільки в естафеті.

Збірна Норвегії в Лахті приїхала, але лідер команди, Йоханнес Клебо, вирішив фінський етап пропустити. Його повернення в Кубок світу очікується через тиждень в шведському Фалуні.

Втім, навіть така гучна і значуща подія, як повернення збірної Норвегії, відійшла на другий план. А все через той скандал, який буквально підірвав інформаційний простір в неділю. На фініші естафети за друге місце боролися Олександр Большунов і Йоні Мякі. Фін перекрив лідеру Кубка світу траекторію в правому коридорі фінішного створу, після чого росіянин двічі (і обидва рази невдало) спробував вдарити суперника лижною палицею, а після фінішу в'їхав у нього на повній швидкості. Здавалося, що зараз між фінами і росіянами почнеться бійка «стінка на стінку», але все обійшлося.

У підсумку збірна Росії отримала заслужену дискваліфікацію. Поведінка Большунова була абсолютно хамською і неприйнятною - це настільки очевидно для будь-якого адекватного вболівальника (як виявилося, значна частина російської аудиторії лижних гонок до цієї категорії не відноситься), що тут навіть нема чого обговорювати.

А ось правомірність дій Мякі викликала великі суперечки. Дійсно, спочатку здавалося, що фін піде по центральному коридору, але потім він вирішив зміститися вправо, і заблокував Большунова, який намагався обігнати його саме з правого боку. Чи порушив при цьому Мякі правила? Регламент Міжнародної лижної федерації (FIS) дає на це питання однозначну відповідь: не порушив.

Чому? Пояснюємо. За правилами, порушення прямолінійності руху на фінішній прямій заборонено, якщо воно створює перешкоди суперникам. При цьому фінішною прямою вважаються останні 50 метрів дистанції, де на трасі з'являється розмітка, яка ділить фінішну пряму на три коридори. При будь-яких обгонах ДО позначки в 50 метрів до фінішу вся відповідальність за коректність обгону лежить на гонщикові, який обганяє: той, хто попереду, завжди має рацію.

Мякі своє зміщення вправо почав ДО позначки в 50 метрів до фінішу, а, значить, правил не порушував - вся відповідальність за контакт лежить на Большунові. Так, фін перехитрив свого суперника (і сам визнав, що його дії були саме тактичною хитрістю), спочатку показавши, що буде займати центральний коридор, а потім змістившись вправо, але при цьому діяв цілком і повністю в рамках правил.

Ситуація Мякі - Большунов дуже сильно нагадує добре знайому українським любителям спорту ситуацію з біатлону, яка трапилася між Лаурою Дальмаєр і Оленою Підгрушною на фініші жіночої естафети в Рупольдінгу в 2016 року. Там українка аналогічним чином перехитрила свою суперницю, тільки ось реакція Дальмаєр була абсолютно адекватною.

За таку поведінку Большунова розкритикував практично весь світ лижних гонок. Так, Олександр - видатний гонщик, якому під силу стати одним з найвеличніших в історії цього спорту, однак цей інцидент назавжди залишиться жирною плямою на його репутації: такою ж, якою, наприклад, стала для Серени Вільямс її істерика в фіналі US Open-2018. Або для партнера Большунова по збірній Росії Сергія Устюгова агресія в бік Йоханнеса Клебо в спринті на чемпіонаті світу-2019 в Зеєфельді.

При цьому адекватних шанувальників Большунова зараз навіть більше повинна хвилювати форма Олександра: наприклад, те, що в тій же естафеті він не зумів скинути спринтера Мякі на дистанції, ще до фінішної прямої. Або те, що в скіатлоні він нічого не зміг зробити зі збірною Норвегії, а на фінальному спуску ще й впав разом з Хансом Крістером Холундом - щоправда, то падіння було абсолютно спортивною, робочою ситуацією. Очевидно, що зараз у Большунова пішло невелике просідання форми, і питання лише в тому, чи зуміє росіянин вийти на пік форми до чемпіонату світу в Оберстдорфі. Так чи інакше, весь цей нездоровий хайп навколо персони Большунова точно не піде йому на користь в психологічному плані, але тут йому вже точно ніхто не винен: він міг просто публічно вибачитися перед Мякі, що відразу б знизило градус напруги.

Королівське повернення Йохауг

У жінок така подія, як повернення в Кубок світу збірної Норвегії, не було відсунуте на другий план скандалами, і вся увага була спрямована виключно на спортивну боротьбу. Проте, зібрати бойовий склад учасників на етапі в Лахті все одно не вдалося. Фріда Карлссон продовжує відновлюватися після травми, отриманої на Тур де Скі, Юлія Ступак захворіла (не на коронавірус), а Тетяна Соріна пошкодила зв'язки коліна.

Тереза ​​Йохауг повернулася в Кубок світу по-королівськи і відразу показала, хто в домі господар. Норвежка впевнено виграла скіатлон, поїхавши від суперниць вже на перших кілометрах дистанції. А в естафеті саме Йохауг створила для збірної Норвегії ключову перевагу, яку її партнерки по команді не тільки втримали, але і зуміли розвинути.

При цьому, екстраполювати цю впевнену перемогу Норвегії на те, що ми побачимо на чемпіонаті світу, не варто, адже збірна Швеції бігла не в оптимальному складі. На третьому етапі у шведок виступала маловідома широкому загалу 27-річна Ловіза Модіг, яка програла більш ніж півхвилини. У тому ж скіатлоні Модіг зайняла лише 30-те місце, що стало для неї першим потраплянням в очкову зону на Кубку світу за кар'єру.

Проте, в цілому домінування Норвегії в Лахті було беззаперечним. У скіатлоні норвежки посіли всі три місця на подіумі: компанію Йохауг на п'єдесталі склали Хелен Марі Фоссесхольм і Хейді Венг, яка приходить до тями після психологічних проблем на старті сезону.

Особливо варто виділити Фоссесхольм, яка піднялася на подіум на Кубку світу лише вдруге в кар'єрі, і справила дуже сильне враження в тому числі і своїм виступом в естафеті. 19-річну норвежку ще років зо три тому називали найперспективнішою лижницею світу, і, схоже, вона вже зараз почала повною мірою виправдовувати це звання.

Розчарувала своєю коньковою формою Наталія Непряєва. Росіянка трималася з лідерами на класичній частини скіатлону, але посипалася, як тільки почалася конькова частина. Все, на що вистачило Непряєву - це виграти з другої групи спринт за шосте місце.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти вік-енду:

Субота, 23 січня

Лахті (Фінляндія), HS130/2х7,5 км, командний спринт

Неділя, 24 січня

Лахті (Фінляндія), HS130/10 км, особистий Гундерсен

Акіто Ватабе обіграв Ріібера

У двоборців в рамках Лахтинських ігор відбувся другий в сезоні командний спринт, а також черговий особистий Гундерсен. Відзначимо, що на цьому тижні двоборці змагалися на великому трампліні К-116, і майстри північної комбінації з ухилом в бік стрибків були в більш вигідних умовах, ніж на попередніх етапах.

І в недільному особистому старті відбулася досить гучна сенсація: Акіто Ватабе обіграв Ярла Магнуса Ріібера. На гонку японець вийшов з 27-секундним запасом над лідером загального заліку, і пройшов 10-кілометрову дистанцію максимально грамотно. Спочатку Ватабе підпустив норвежця, а потім скинув його і привіз йому 10 секунд переваги чистим часом на фініші. Схоже, з гоночної формою у Ріібера зараз є проблеми, і це не може не насторожувати тренерський штаб збірної Норвегії, враховуючи, що на наступному тижні на двоборців чекає перший хайлайт сезону - багатоденка в Зеєфельді.

А Ватабе здобув лише другу для себе перемогу в Кубку світу з часів тріумфального сезону 2017/2018. Що характерно, обидві були здобуті саме в Лахті.

Третім в особистому старті став Рьота Ямамото: для 23-річного японця це перший в кар'єрі особистий подіум на Кубку світу. Ямамото зумів по максимуму скористатися фактором великого трампліну, і, відповідно, великих розривів на старті лижної гонки, які залишаються його слабкою стороною.

Солідно виступила збірна Німеччини, але місць на подіумі в недільному особистому старті Бундестіму не дісталося. Четвертим фінішував Йоханнес Рідцек, який нарешті зумів видати якісний стрибок. Як підсумок - найкращий результат на Кубку світу за останні два роки.

А ось Вінценц Гайгер за своїми мірками провалився, і після 19-го результату на трампліні в результаті лише виграв спринт за шосте місце з третьої групи. При цьому в спринті Гайгер обіграв таких грізних суперників, як Йорген Гробак та Ілкка Херола. Хоча перед цим в суботньому командному спринті Гайгер в фінішному спринті за перемогу програв все тому ж Рііберу.

Відзначимо 13-те місце в особистому старті Маріо Зайдля. Для лідера збірної Австрії це найкращий результат в нинішньому Кубку світу з часів відкриття сезону в Руці, де він став сьомим.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 26
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
DK1961
Поступок большинова - это цветочки, а ягодами (гнилыми) является его ОДОБРЕНИЕ со стороны госпожи вяльбе и ей подобным
cucumber
такое поведение от одичалых - скулеж об их беспомощности. Дальше будет только хуже для них.
DKTheBest2
ПаРаша це всесвітнє зло. У всьому.
олег инкогнито
доволі повний огляд лижних змагань!
Omega78
паРаша в своём стиле. Позорище на весь мир.
oleh929
Шведы откопали аналогичный эпизод в эстафете между Шюром Рёте и Маркусом Хелльнером. Никакой реакции и агрессии со стороны Хелльнера: https://www.svt.se/sport/langdskidor/norrmannen-sjur-rothe-stangde-marcus-h
ellner
Иван Верещагин
Фин мог бы честно соперничать в скорости, как того предполагает гонка, но он побежал к правой бровке перекрывая путь Большунову, который его обходил... мягко говоря, поступил не по спортивному... А Большунов обязан был стерпеть, потом можно было бы подать апелляцию...
24forever
а Большуня так вобще супер-пупер хам
24forever
в прыжках так быстро вертикаль меняется как ни в одном виде спорта
Иван Верещагин
https://youtu.be/KGDqgL1URiM
Xron7777
Парни,а вот давайте искренне.всегда ли мы ведём себя по джентльменски?все мы порим косяки.финн заблокировал.у русского нервы сдали.както так.
Kherson384
Вспылил мужик. Виноват он, эмоции нуждо держать.
Elaiz
может Маки и делал все правильно с точки зрения правил, но по спортивному принципу он ему дважды закрыл калитку, хотя выходная скорость у него с поворота была выше, вообще показательный момент был в прошлом году в женской эстафете тоже в Лахти, где на финише боролась русская и шведка, так вот русская не стала закрывать коридор шведке хотя тоже выходила первая из поворота, тогда она проиграла, это было правильно по спортивному и по человечески, просто решить в спурте кто сильней, а здесь финн испугался что не сможет обогнать в спурте,
Вообще репутация Большунова никак не пострадает, на лыжне он никогда грязно не играет, не было моментов где он коридор кому либо закрывал или еще как нибудь портил гонку соперникам