Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Збірна України
| Оновлено 21 сiчня 2021, 01:29
7085
1

Працював із Саррі, стажувався в Мілані, конфліктував з Михайленком

Sport.ua - про Луїджі Ночентіні, який увійшов до тренерського штабу Андрія Шевченка

| Оновлено 21 сiчня 2021, 01:29
7085
1
Працював із Саррі, стажувався в Мілані, конфліктував з Михайленком
УАФ. Луїджі Ночентіні

Нещодавно тренерський штаб національної збірної України поповнився черговим італійцем. Тренером-аналітиком в команді Андрія Шевченка відтепер працюватиме Луїджі Ночентіні, який до цього нетривалий час входив до складу тренерського штабу «Дніпра-1». У головній команді України 32-річний фахівець, умови контракту якого УАФ не розголошує, буде збирати інформацію про кандидатів в національну та молодіжну збірні, а також координувати підготовку всіх юнацьких збірних України.

Що стосується першої частини завдання, то напевно синьйор Луїджі з нею впорається, адже практично всі кандидати в нашу першу збірну - на видноті. Якщо ти дійсно спец, то з таким завданням впораєшся без проблем і оперативно. А ось друга частина завдання, та, що стосується «координації», викликає в деякій мірі тривогу, перемішану з нерозумінням. Тому що керувати процесом підготовки всіх наших юнацьких збірних (а таких цілих п'ять, якщо рахувати з молодіжкою) - завдання дуже непросте і клопітке. Щоб його вирішувати, мало бути просто вузькопрофільним фахівцем. Потрібно володіти детальною інформацією про кандидатів до збірних, про тренерів, про графік внутрішніх і зовнішніх юнацьких першостей. Зрештою, потрібно мати ще й авторитет. А на додачу до всього - ще й жити тут, а не там. Чи підходить під всі ці вимоги новопризначений тренер-аналітик? Відповідь здається очевидною, проте, все ж, давайте не поспішати робити висновки. Поживемо - побачимо. Зараз же давайте познайомимося ближче з Луїджі Ночентіні, адже для більшості наших уболівальників він все ще залишається «терра інкогніта».

***

Як було сказано вище, єдина прив'язка Ночентіні до українського футболу - його робота в «Дніпрі-1», в тренерському штабі Дмитра Михайленка, де Луїджі теж служив аналітиком, котрий відповідає за тактику. У лютому минулого року президент «дніпрян» Юрій Береза ​​натякнув, що клуб готує ще один цікавий трансфер: «якщо щодо фізики у нас питання закриті, то по стратегії, можливо, ми десь просідаємо. І зараз це питання ми закриємо». «Закривати питання» по стратегії, а разом з нею і з тактикою був покликаний молодий італійський аналітик Луїджі Ночентіні, який приступив до роботи в «Дніпрі-1» в останніх числах лютого 2020 року, приєднавшись до команди на зборах в Туреччині. Новоспечений дніпровський тактик так окреслив коло своїх обов'язків в новій команді: «Моє завдання - допомагати головному тренеру в питаннях тактики, підготовки до гри, розборі суперників. У нашого тренера є чудові ідеї, а я, сподіваюся, зможу їх доповнити, щоб ми разом йшли вперед». Вторив тоді своєму асистенту і головний тренер «Дніпра-1» Дмитро Михайленко: «Нам потрібен був аналітик, щоб по-іншому подивитися на свою роботу. Та й для розширення кругозору: тренер, який працював з Саррі, дещо знає. Тому ми дуже раді, що він погодився приїхати».


СК Дніпро-1. Дмитро Михайленко і Луїджі Ночентіні

Однак співпраця «Дніпра-1» з тренером, який «дещо знає», продовжилася недовго. В кінці серпня минулого року офіційний сайт клубу повідомив, що Ночентіні покинув команду. Причини розлучення не були названі. Але в кулуарах було багато розмов і чуток на цю тему. Якщо їх узагальнити і акумулювати, то вийде ось що: Михайленко та Ночентіні не знайшли спільної мови. Причому не знайшли практично відразу ж: у фахівців був різний погляд і на тактику, і на комплектацію команди, та й на розвиток клубу в цілому. Хоча на самому початку було ось що: «Мені дуже приємно, що я потрапив у такий прекрасний тренерський штаб, в якому всі хочуть вчитися і рости. Дмитро Михайленко - дуже відкрита людина. Такі ж тут і футболісти, мене добре прийняли в команді. Прекрасна атмосфера і в клубі, і це здорово, коли люди хочуть чогось нового і відносяться один до одного з великою повагою». Куди все це поділося через пару місяців? Подейкують, що італієць вже тоді вимагав очистити команду від старожилів-ветеранів, пропонував більш атакуючу модель гри. Михайленко ж дотримувався більш консервативних поглядів, не бажаючи робити різких рухів і висновків. Не достукавшись «до небес», Луїджі не став наступати на горло власній пісні, а просто подякував усім за увагу та поїхав геть.

***

Хто тоді був правий, а хто ні, зараз сказати складно, тому що і Михайленка зараз в «Дніпрі-1» немає. Можемо лише констатувати, що українському тренеру не вистачило кваліфікації, щоб побудувати в Дніпрі класний колектив, а італійському - не вистачило витримки і терпіння, щоб переконати свого боса на реформи.   

Проте, причина відходу Луїджі з української команди більш-менш зрозуміла. Але не менш цікаве питання, а як він туди взагалі потрапив? Виявляється, в зв'язку з цим теж все більш-менш прозоро. За словами самого Ночентіні, він давно і тісно дружить з Андреа Мальдерою, який відповідає в штабі збірної України за тактику. Мальдера, а також сам Шевченко, наслухавшись від свого тактика багато приємних слів про Ночентіні, і рекомендували Андрію Русолу, виконавчому директору «дніпрян», звернути увагу на Луїджі. «Дніпро-1» тоді шукав толкового тактика, і ось таким нехитрим способом все тоді зійшлося...

Після роботи в «Дніпрі-1» про Ночентіні нічого не було чутно. Аж до того моменту, поки президент УАФ Андрій Павелко не проінформував громадськість, що колишній аналітик дніпровської команди увійшов до тренерського штабу «синьо-жовтих». За нашою інформацією з Будинку Футболу, Луїджі знову працевлаштувався за активного сприяння свого старого друга - Андреа Мальдери.

***

Що ще можна згадати про цього італійського футбольного фахівця? В першу чергу те, що він співпрацював з відомим тактичним «фріком» Мауріціо Саррі, входячи в його так звану «велику дев'ятку» (штаб, в якому були асистенти, аналітики і тактики). Однак Луїджі отримав запрошення не від Мауріціо особисто, а від його першого помічника - Франческо Кальцоне. На Апеннінах Ночентіні прозвали «Комп'ютерним майстром» - настільки він вміло і органічно використовував ноутбук та інші сучасні технології при теоретичних заняттях. Саррі нинішній аналітик збірної України допомагав в «Емполі» (рік спільної роботи) і «Наполі» (три роки). Цікаво, що під час матчів команд Саррі Ночентіні перебував на трибунах, а під час перерви в роздягальні встигав скласти тактичний звіт і про свою команду, і про суперника. До гри в обов'язки Луїджі входила розробка тактичного аналізу дій команди-суперниці.


ФК Наполі

Де він встиг так «набити руку»? З 2016-му отримав диплом аналітика в відомій академії Паніні, стажувався в «Мілані», працював тренером в аматорських колективах.

Аналогічну роботу робив Ночентіні в «Челсі», куди його запрошував вже безпосередньо сам Саррі. Однак після того, як Мауріціо покинув лондонську команду і очолив «Ювентус», шляхи Саррі і Ночентіні розійшлися. Поки «Маестро» без особливого успіху прищеплював «саррібол» туринському гранду, Луїджі трудився в дитячій школі мадридського «Реала». Правда, не в Іспанії, а в Італії.

Ну, а далі ви вже все знаєте: короткострокове відрядження в «Дніпро-1» і не менш несподіваний ангажемент в національну збірну України. Може, другий український досвід у нього виявиться кращим, ніж перший...

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Penal
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил