Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
|
3821
13

Загадка для Зідана: кого ставити зліва в захисті - Марсело або Менді?

Наставник «бланкос» довго сумнівався, але, здається, все-таки зробив свій вибір...

Загадка для Зідана: кого ставити зліва в захисті - Марсело або Менді?
spainsnews.com

Нинішній сезон в іспанській Ла Лізі поки виходить вельми цікавим - через провальні ігрові відрізки у «Реала» та «Барселони» беззаперечним лідером і претендентом на «золото» нині бачиться прагматичний мадридський «Атлетіко» Дієго Сімеоне. Якщо «матрацники» в кінцевому підсумку стануть чемпіонами, напевно, ніхто не скаже, що це сталося незаслужено. Але сьогодні приділимо хвилинку уваги їхнім землякам з «Реала» та загадці, розв'язувати яку головний тренер цієї команди Зінедін Зідан змушений, по суті, ще з минулого сезону. Звучить вона досить просто: кого ставити зліва в захисті - бразильця Марсело або француза Менді?

Перший довгі роки був втіленням величі «Реала». Марсело по праву вважався одним з кращих лівих фулбеків Європи, вміючи чудово показувати себе в атаці, і справлятися з викликами в обороні. «Баварія», «Ювентус», «Манчестер Сіті» і, звичайно ж, «Барселона» неодноразово стикалися з проблемами, які приносила їм активна та якісна гра Марсело за «Реал».

Однак, як і все хороше, час Марсело, здається, нещадно йде. В команді, де «хороводили» Лука Модріч та Тоні Кроос, а зіркою всіх зірок був Кріштіану Роналду, Марсело був видатним виконавцем, але зараз ситуація змінюється. На відміну від хорвата, німця і португальця, 32-річний бразилець почав різко здавати позиції, що, в кінцевому підсумку, і дає нині шанс новому претенденту на «місце під сонцем» - Ферлану Менді.

Ще за Сантьяго Соларі ставало очевидним, що час Марсело в «Реалі» пройшов. Аргентинський коуч довіряв місце на полі молодому Серхіо Регілону, який виглядав досить обнадійливо. Однак повернення на пост головного тренера «бланкос» Зінедіна Зідана дало Марсело другий шанс затриматися в команді і відновити статус-кво. Регілон був відправлений в оренду в «Севілью», а у вересні минулого року й зовсім проданий в «Тоттенхем» за 30 мільйонів євро. Втім, Зідан і керівництво «Реала» перестрахувалися, коли влітку 2019 року викупили в «Ліона» за 48 мільйонів євро контракт Ферлана Менді.

Тільки-но приїхавши до Мадрида, Менді амбітно заявив: «Я буду наступником Марсело на лівому фланзі. У нього залишилося чимало часу в команді, але якщо мене сюди покликали, значить саме в мені керівництво бачить потенціал і перспективу». Втім, протягом останніх півтора років однозначно сказати, хто ж для Зідана був фаворитом № 1 на позицію лівого захисника, було завданням не з простих.

До поточного моменту на рахунку Менді 12 матчів у стартовому складі нинішнього сезону Ла Ліги, у Марсело - тільки 6. Саме француз отримував можливість зіграти проти «Барселони», «Атлетіко», «Реал Сосьєдада» та «Севільї» в чемпіонаті, а також провів всі 6 поєдинків на груповій стадії Ліги чемпіонів, але й Марсело не можна називати безпросвітним резервістом, оскільки Зідан дає шанс бразильцеві підтримувати форму і доводити здатність грати в основі.

Справа в тому, що Зідан звик до Марсело ще в свою першу «каденцію» в Мадриді. Крім того, французький коуч прекрасно розуміє, що бразилець за довгі роки напрацював відмінний зв'язок з Серхіо Рамосом та Рафаелем Вараном, але ж саме оборона «Реала» є однією з найбільш критикованих останнім часом ліній команди. Лояльність Зідана до Марсело здається непохитною, адже в лютому минулого року «бланкос» вилетіли з Кубка Іспанії від «Реал Сосьєдада» (3:4) багато в чому через серйозні помилки бразильця. Але після того провалу Зідан показово не «засунув» Марсело куди подалі, а вважав за краще публічно підтримати: «Я думаю, Марсело віддав усього себе на полі. Критика завжди оголюється, коли ти опиняєшся переможеним... Він був важливим гравцем для цієї команди протягом багатьох років, і я впевнений, що він зуміє зберігати такий же статус як мінімум до кінця дії свого контракту».

З того часу пройшов майже рік, але Зідан чітко дає зрозуміти - викидати Марсело на звалище історії він не збирається, незважаючи ні на що. Наприклад, ще в листопаді 2020 року іспанські аналітики підрахували, що «Реал» програв в Ла Лізі 9 матчів з 57 після повернення Зідана на тренерський місток, причому всі ці фіаско мають одну спільну рису: в кожному з поєдинків на полі в стартовому складі мадридців виходив Марсело. Без бразильця «Реал» здобув 20 перемог при 9 нічиїх...

Усвідомлюючи це, нині Зідан вважає за краще довіряти Марсело місце на полі проти умовно слабших суперників. Навряд чи наставник «бланкос» приймає такі рішення суто з почуття прихильності до Марсело. З іншого боку дивує, що бразилець, який куди краще за Менді вміє просувати м'яч, виходить на поле саме в поєдинках проти команд, що звикли контратакувати та які куди краще отримують вигоду від позиційних промахів Марсело в обороні. Можливо, це виглядає іронічно, але Зідан ставить Марсело в тих іграх, де бразилець виглядає найбільш вразливим, тому як приділяє більше часу атакам, і погано фокусується на обороні.

Наприклад, за кількістю виконаних навісів за 90 хвилин чистого ігрового часу в цьому сезоні Марсело має приголомшливу фору над Менді - 6,3 проти 2,2 відповідно. З іншого боку, бразилець поступається французу в переважній більшості оборонних показників, де найбільш катастрофічно виглядає частка виграних верхових єдиноборств, яка у Менді дорівнює 44,4%, а у Марсело - лише 16,7%. Подібні цифри ще раз переконують, що саме в ролі захисника Ферлан Менді нині виглядає на три голови сильніше за колись одного з кращих лівих фулбеків світового футболу...

З іншого боку, сучасний «Реал» навряд чи готовий швидко перекроїти стиль гри, який приносив йому успіх довгі роки. На лівому фланзі оборони Марсело схильний діяти куди вище, чим забезпечує більшу різноманітність та якість атакувальних взаємодій з партнерами. З тим же Карімом Бензема в бразильця встановилися куди більш плідні взаємини на полі, ніж між форвардом та Менді, які допомагали «Реалу» набити безліч голів в сітку воріт суперників.

Менді виглядає хорошою опцією в тому випадку, якщо зліва у «Реала» свою кращу гру демонструє Еден Азар. Але оскільки бельгієць все частіше лежить в лазареті, то Зідану часом просто доводиться робити ставку на Марсело, який куди краще просуває м'яч і розганяє численні позиційні атаки своєї команди. Так, на шкоду обороні, але ж раніше бразильця успішно підстраховували партнери, а зараз Рамос і Варан, не кажучи вже про Начо або Мілітао, також аж ніяк не виблискують, і це ще одна з причин, чому Зідан куди більше довіряє надійному позаду Менді, а не Марсело, який захоплюється атаками.

Говорячи прямо: Ферлан Менді поки абсолютно не відповідає профілю гравця «бровки» для мадридського «Реала». З тих пір, як у 1996 році в мадридську команду прибув Роберто Карлос, саме він, а потім і його співвітчизник Марсело, виявлялися єдиними гегемонами на цій позиції в «Реалі» за минулі роки. Всі інші, як той таки Серхіо Регілон, лише тимчасово закривали «дірки», що виникали з якихось причин, але на більше претендувати не могли в силу обмеженості своїх дій та їхньої інтеграції в командну гру. Тому зараз повноцінна ставка на Ферлана Менді означатиме для Зідана і «Реала» відхід від колишніх принципів, коли лівий фулбек в своїх діях був куди більше заточений на атаку, ніж на надійну гру в обороні. Не факт, що гра і результати команди постраждають від подібних змін, але для них, в будь-якому випадку, потрібен час, щоб футболісти звикли до інших шляхів організації атак, а вболівальники правильно сприймали всі нововведення, які бачать на полі.

Якийсь час Зідан, вочевидь, не хотів рухатися в цьому напрямку, але в підсумку все-таки усвідомив, що за Менді - майбутнє команди, в той час як Марсело - це цінний футболіст для певних поєдинків, і коли буде потрібен відпочинок для Ферлана. Нинішня ситуація на лівому фланзі оборони «бланкос» в чомусь характеризує загальну проблему для команди Зідана, яка впритул підійшла до періоду великої перебудови складу (а з нею і принципів ведення гри), що викликана природним старінням колишніх лідерів.

Тому поступовий, але логічний відхід «повноважень» від Марсело до Менді, говорить про те, що Зідан розуміє, яким буде шлях оновленого «Реала». Як і що станеться далі - покаже майбутнє, але вже зараз, оцінюючи результати поточного сезону, можна стверджувати, що «зміна декорацій» в мадридській команді не відбудеться миттєво за помахом чарівної палички, а буде результатом тривалого і енерговитратного процесу, який зобов'язаний буде привести до створення нового базису майбутніх перемог і величі «Реала». Інших цілей у Мадриді не ставлять.

Олексій ШАТІЛОВ

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Тур почався з несподіванки. Верес забрав очки в Шахтаря у Рівному
Футбол | 27 вересня 2024, 20:21 391
Тур почався з несподіванки. Верес забрав очки в Шахтаря у Рівному

Команда Пушича перед матчем Ліги чемпіонів знову має проблеми в чемпіонаті

ЛЕОНЕНКО: «В нас все показують в рожевих тонах. Класна збірна, Динамо...»
Футбол | 28 вересня 2024, 01:20 0
ЛЕОНЕНКО: «В нас все показують в рожевих тонах. Класна збірна, Динамо...»

Легенда киян розкритикував команду за матч з «Лаціо»

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nabooo
Команда, которая обречена играть в атаку и контроль, не может нормально действовать без остроатакующих крайних защей. По сути, все топы сейчас играют с крайками и в три цз, так что решение о Менди скорее вынужденная мера, чем отход Зидана от своих принципов. Вероятно, он надеялся, что Марсело наберет форму, но в 32 выдавать былой объем работы Марсело, похоже, уже просто не в состоянии.
andre_lui
Перевести Марсело в полузащиту, Менди под ним, как вариант.
andre_lui
Скорее задачка чем загадка!
fon513
Двоих...😊 Нам бьі заботьі Зидана...
tsidyi
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Сергей Шепеленко
Спад Реала, игра которого мне нравилась,. начался, как не странно, с позорного финала ЛЧ в Киеве (когда Рамос вырубил двух игроков Ливера) и уход Рональдо это только усугубил. А Марсело это часть того классного Реала. А сейчас ни Реал ни Барсу не смотрю. Англия и Германия рулят!
Penal
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил