Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Перша ліга
| Оновлено 15 сiчня 2021, 09:55
15475
13

Пристрасті за Шахабом: коли всі мають рацію, але переможця не буде

Ситуація і проста, і складна водночас...

| Оновлено 15 сiчня 2021, 09:55
15475
13
Пристрасті за Шахабом: коли всі мають рацію, але переможця не буде
ФК Олімпік. Шахаб Захеді

Якихось півтора роки тому іранець Шахаб Захеді напевно нічого не знав про донецький «Олімпік», так само як і в Україні мало хто чув про такого іранського футболіста. Але коли «олімпійці» підписали угоду з цим форвардом, а той згодом почав забивати, стало ясно, що це той рідкісний у вітчизняних реаліях випадок, коли на ринку вільних агентів нашому клубу вдалося знайти дійсно добротного виконавця, який ще й прагне до розвитку.

Сезон-2020/21, точніше перша його частина, довів, що Шахаб Захеді дійсно прогресує. До зимової паузи він прийшов у статусі лідера бомбардирської гонки УПЛ, що само по собі є вже досить хорошим досягненням. 8 голів в 11 матчах - приголомшлива результативність, яка логічно привернула увагу до Шахаба з боку цілого ряду клубів. В кінці грудня президент «Олімпіка» Владислав Гельзін навіть заявив, що «олімпійці» готові продати Захеді вже в січні - мовляв, той своєю роботою заслужив піти на підвищення, а клубу буде корисно виручити додаткові фінанси від вигідної угоди.

Але в підсумку українські реалії не були б самі собою, якби все пішло так, як можна було собі уявити, прочитавши слова Гельзіна. Після нетривалого періоду чуток про інтерес до Шахаба з боку «Динамо», кілька днів тому інформаційний простір розбурхала звістка про прийдешній переїзд іранського бомбардира в «Зорю». Причому не просто так, а влітку на правах вільного агента... І ось за цим пішла ціла низка подій, які, здається, не приведуть ні до чого хорошого для жодної із сторін, а їх, нагадаємо, в даному питанні відразу три...

ОЛІМПІК

12 січня генеральний директор «Олімпіка» Олексій Антонов заявив, що клуб отримав лист від «Зорі» про те, що луганчани ведуть переговори з Шахабом Захеді. Ніякої конкретики, за словами функціонера донецького клубу, ця звістка не містила, хоча в кулуарах активно шепочуться про те, що іранець вже підписав попередній контракт із «Зорею».

Тоді ж, 12 січня, Антонов заявив, що Захеді відправиться на перший збір з «Олімпіком», а незабаром ці слова одного з керівників клубу підтвердив і головний тренер команди Ігор Климовський. Але ближче до вечора 13 січня президент «Олімпіка» Владислав Гельзін повідомив, що Шахаб Захеді переведений в дубль, супроводивши таке рішення наступним поясненням: «Тренерський штаб сказав, що Захеді не тренується на повну силу, робить для себе поблажки. Є єдині вимоги, які повинні виконувати всі футболісти без винятку. Якщо гравець не хоче цього робити і не бачить себе в «Олімпіку», ми його переводимо для профілактики в дубль. Якщо в дублюючому складі він знову себе проявить, почне тренуватися в повну силу, ми його повернемо».

І ось тут уже футбол поступається місцем банальним торгам, від яких, є підозра, «Олімпік» точно не виграє, так само, як і інші сторони («Зоря» і сам Шахаб, але про них - нижче) теж. Справа в тому, що якось дивно, коли буквально за день нібито змінюється позиція тренерського штабу – адже Климовський спочатку (і це легко можна знайти в пресі) заявляв, що Шахаб їде на збори, а хіба може коуч брати туди футболіста, який «не тренується на повну силу і робить для себе поблажки»?

Ймовірно, рішення про переведення Шахаба в дубль було прийняте самим Гельзіним, якому не сподобалося, що такий цінний актив може піти безкоштовно, і не віддячити «Олімпіку» хоч якимось фінансовим бонусом у вигляді отриманої компенсації за трансфер. Зрештою, якщо Захеді дійсно «намилився» піти вільним агентом, то клубу банально немає потреби робити на нього ставку в другій частині сезону, адже з мотивацією гравця дійсно можуть бути проблеми.

«Згноїти» футболіста в дублі - це не конструктивне рішення, адже потрібно якось домовлятися, і отримувати дивіденди від його відходу вже зараз.

Але дуже складно зрозуміти, що саме зараз може виграти «Олімпік», якщо буде категоричним у своїй позиції по відношенню до Шахаба. «Згноїти» футболіста в дублі - це не конструктивне рішення, адже потрібно якось домовлятися, і отримувати дивіденди від його відходу вже зараз. Тиснути на «Зорю» навряд чи має сенс, адже луганчани не звикли платити за новачків, і за чутками, готові запропонувати «Олімпіку» хіба що відсоток від подальшого продажу і когось із непотрібних Скрипнику футболістів. А от продати Шахаба в Європу в ситуації, якщо той дійсно підписав попередній контракт з «Зорею», вже навряд чи вийде. Луганчанам банально варто зареєструвати угоду в УАФ, і все - іранець фактично буде вже їхнім активом, розпоряджатися яким «Олімпік» втрачає можливість.

У цьому вирі подій «Олімпік» поки пішов по емоційному сценарію, але навряд чи він обернеться успіхом. Доведеться або повертатися до переговорів, і йти на поступки «Зорі», або банально прощатися з надіями отримати хоч щось від вкладеної праці (перш за все, тренерським штабом) в розвиток Шахаба...

ШАХАБ

Самому Шахабу зараз також не варто особливо завзято «лізти в пляшку» у відносинах з «Олімпіком». До переходу в цей клуб кар'єра іранського форварда складалася, м'яко кажучи, не найкращим чином. Ще в січні 2019 року Захеді покинув вельми скромний ісландський клуб «Вестманнаейяр», після чого впродовж семи місяців залишався в статусі вільного агента - до самого моменту укладення контракту з «Олімпіком».


ФК Олімпік

По суті, «Олімпік» спершу повірив у здібності Шахаба, а потім і надав форварду майданчик для зростання і самореалізації, що важливо у футболі, де величезна кількість футболістів животіють на лавках запасних в очікуванні шансу тривалістю в кілька хвилин на полі при виході на заміну. В «Олімпіку» ж іранець майже відразу став гравцем основи, і залишався таким до завершення минулого року.

Ясна річ, що добившись хороших показників результативності, Шахабу захотілося отримати поліпшені умови за контрактом - в «Олімпіку», або іншому клубі. Варіант з «Динамо» з самого початку здавався утопічним, адже в таборі «біло-синіх» не грає навіть Русин, який потенційно не поступається Захеді ні в чому. Але в цілому перспективи для Шахаба відкривалися непогані, тим більше, що й «Олімпік», як мінімум за словами його керівництва, не збирався чинити перешкод в питанні відходу легіонера.

Абсолютно логічно, що Шахаб і його консультанти підняли питання майбутнього саме зараз, коли футболіст знаходиться в променях слави, адже невідомо, якою буде ігрова форма іранця навесні, а тому і хорошої зарплати, можливо, вже може ніхто й не запропонувати.

Але ця війна дуже швидко може завершитися повною капітуляцією для нападника - штрафами, втратою ігрової форми, погіршенням іміджу, і, врешті-решт, повним інформаційним забуттям...

Але, знову-таки, відсутність здатності домовлятися може зараз нашкодити кар'єрі Шахаба. З чуток, які напередодні поширилися в пресі, Захеді 13 січня не з'явився на тренування з дублем «Олімпіка», чим, вочевидь, вирішив позначити свою позицію і якось натиснути на клуб. Але ця війна дуже швидко може завершитися повною капітуляцією для нападника - штрафами, втратою ігрової форми, погіршенням іміджу, і, врешті-решт, повним інформаційним забуттям...

Літній перехід на такому «шлейфі» в «Зорю» навряд чи буде для Шахаба легким. У стані луганчан доведеться набирати форму і повертатися на колишні вершини фактично з нуля. І це те, до чого може привести категорична позиція Шахаба в даному питанні. Навряд чи існують якісь більш райдужні перспективи, ніж ті, що описані вище...

ЗОРЯ

Мабуть, саме «Зоря» потенційно втратить найменше при найбільш несприятливому розвитку ситуації навколо Шахаба. Якщо «Олімпік» може недоотримати очікуваний прибуток, а сам футболіст позбутися ігрового тонусу і через непрофесійну поведінку істотно зіпсувати імідж, то «Зоря» в гіршому випадку ризикує отримати лише проблемний актив при не самих великих витратах.

У цій ситуації отримати ще одного гравця в особі Шахаба, який на полі не виправдовує очікувань після піврічного простою в дублі «Олімпіка» - перспектива не з найкращих.

Але і це не менш важливо, якщо враховувати нинішню ситуацію в «Зорі». Неодноразово в ЗМІ з'являлися різні плітки (найчастіше вони підігріваються колишнім генеральним директором луганчан Сергієм Рафаїловим) про непросте майбутнє луганського клубу. Але й без їхнього урахування, очевидно, що йти по шляху великих розтрат нині в «Зорі» не бажають. Клуб постійно прагне оптимізувати зарплатну відомість, для чого періодично домовляється зі своїми футболістами, на яких не розраховує тренерський штаб, про розрив контрактів за взаємною згодою. У цій ситуації отримати ще одного гравця в особі Шахаба, який на полі не виправдовує очікувань після піврічного простою в дублі «Олімпіка» - перспектива не з найкращих.

Крім того, Шахаба в «Зорі», ймовірно, хоче бачити Віктор Скрипник, на що недвозначно натякнув нинішній генеральний директор клубу Станіслав Оганов. Проте яким буде майбутнє самого Скрипника після закінчення сезону - це зараз справжнісіньке «завдання із зірочкою». Стало бути, прихід Шахаба в «Зорю» в січні-лютому дозволив би форварду точно якийсь період часу попрацювати з тренером, який ініціював його запрошення, а ось трансфер влітку вже не здається настільки оптимістичним в цьому аспекті.

Важливо розуміти, що «Зоря» гостро потребує результативного форварда прямо зараз. Скрипник частенько використовує схему з двома нападниками, яких в його команді практично немає, адже Громов більше любить грати на фланзі, орендований у «Фенербахче» Аллах’яр Сайядманеш поки тільки намацує себе в «Зорі», а чорногорець Михайло Перович відверто розчаровує якістю своїх дій. Олександр Гладкий, якому в серпні виповниться вже 34 роки, явно не виглядає нападником на перспективу, та й поодинці не зможе тягнути команду нагору в УПЛ, і тим більше, в єврокубках.

Тому прихід Шахаба взимку міг би допомогти Скрипнику встигнути як слід інтегрувати форварда в команду, щоб іранець допоміг луганчанам вже в кінцівці сезону, і заграв на повну силу в наступному чемпіонаті. Брати влітку «розібраного на гвинтики» футболіста після піврічної відсидки в дублі - сумнівне посилення для команди, що ставить перед собою амбітні завдання в УПЛ і Лізі Європи, погодьтеся...

P.S., або замість висновків: чим завершаться ці пристрасті за Шахабом, що розгорнулися в останні дні, - питання з питань. Поки все бачиться так, що для успішного їх вирішення всім сторонам без винятку доведеться як слід попрацювати над пошуком компромісів. Насолити іншому кожна зі сторін може легко, причому прямо зараз. Але ось чи призведуть ці вчинки до благотворного впливу безпосередньо на того, хто їх робить? Тут є великі сумніви. У шахах подібна ситуація має свою конкретну назву - цугцванг. І ось над вирішенням такої проблеми зараз «Олімпіку», «Зорі» та Шахабу Захеді належить як слід попрацювати, інакше жодна зі сторін не зможе назвати себе переможцем, хоча в цілому подібна практика (з підписанням попередніх контрактів) далеко не унікальна для світового футболу, але не так вже й часто зустрічається на вітчизняних просторах...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Перес привітав Луніна і ухвалив рішення щодо продовження контракту українця
Футбол | 18 квітня 2024, 08:35 5
Перес привітав Луніна і ухвалив рішення щодо продовження контракту українця

Флорентіно залишився явно у захваті від гри Андрія у поєдинку Манчестер Сіті – Реал

З ким зіграє Лунін? Визначено другу півфінальну пару Ліги чемпіонів
Футбол | 18 квітня 2024, 06:30 15
З ким зіграє Лунін? Визначено другу півфінальну пару Ліги чемпіонів

У півфіналах ЛЧ зустрінуться: Боруссія Д – ПСЖ, Баварія – Реал

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vadum Hrynchuk
Сначала подписывают контракт на год-полтора, дабы, не дай Б-же, не попадать в Лозанну после одностороннего прекращения выплат зарплаты (вариант с выплатой зарплаты до конца контракта ненужному игроку просто не принимается во внимание, кроме ДК, конечно), потом, когда человек полгода(!) нормально играет ВНЕЗАПНО оказывается, что и контракт скоро кончиться, и платить за типа вдвое больше никто особо не спешит. Что же делать? В дубль, пусть вообще никто теперь не заработает. А дармоеды на таких же контрактах дружно вздыхают с мыслями вроде "но ведь мы-то живы"...
axylinam
Олимпик крупно обосрался Шахаб за подписание предварительного контракта наверняка получил премию, а Заре не пришлось платить миллион баксов,ограничились подъёмными Шахабу
Yura Юрий
Олимпик уроды еще те,... я понимаю когда клуб вырастил футболиста с юных лет и расчитывает на благодарность...но тут игрок пришел БЕСПЛАТНО за год назабивал им кучу мячей, и он еще считают что он им что то должен, ставят палки в колеса, хотят наварить на нем...а чего же вы ему не предложили тогда в самом начале долгосрочный контракт? а?
BaZia
Думаю что обмен на Перовича для Олимпика был бы неплохим вариантом, уверен что в составе донетчан он раскрылся б и принес им много пользы, а от Шахаба уже толку ноль, он всеми мыслями с Зарей
kylt_lichnosti
Это профессионализм Олимпика во всей красе. Они чего ждали? Окончания контракта и после этого торговаться собирались?
Будет им наука, теперь они знают, что бывают предварительные договоренности.
А Заре - зачет.
И если они будут гнобить Шахаба в дубле. То это удар по репутации. Но, может, им насрать. Профессионалы же.
Kevko
Летом Олимпик уже ничего не получит. Сейчас Заря ничего платить не будет. Остается только вариант - процент от последующей перепродажи.
Или Олимпик заинтересует игрока зарплатой Зари, и тот возможно подпишет новый контракт. В этом случае Олимпику нужно поверить в будущий рыночный спрос на игрока
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
kvlad200760
А як на мене то Гельзіну треба дійсно відправити Шахаба в дубль та аби не сильно витрачатися на зарплату ввімкнути систему штрафів. Тільки дебіл буде стверджувати що підсилення своїх прямих конкурентів передаючи їм безкоштовно(та навіть продаючи за якісь гроші) за місце в лізі Европи це нормально.Олімпік озвучив що хоче взимку продавати Шахаба,тому маневри Зорі з підписанням попереднього контракту з гравцем виглядають м*яко кажучи неетичними. Треба тримати лице інакше птім кожен буде намагатись витерти об тебе ноги.