Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 11 сiчня 2021, 17:18
9087
5

Чергові провали українців, домінування норвежців і спалах COVID-19

Денис Шаховець виділяє найцікавіші події першого етапу Кубка світу в 2021 році

| Оновлено 11 сiчня 2021, 17:18
9087
5
Чергові провали українців, домінування норвежців і спалах COVID-19
IBU. Зліва направо: Йоганнес Дале, Стурла Легрейд, Тар'єй Бьо

З 8 по 10 січня в німецькому Обергофі пройшов п'ятий етап Кубка світу передолімпійського сезону 2020/21. А в новому 2021 році він став першим і подарував любителям головного зимового виду спорту незабутні емоції, в першу чергу, позитивні.

Спойлер: найкраще минулий етап склався для норвезьких біатлоністів. Але в наш традиційний огляд потрапили й інші цікаві події.

Сенсація етапу

Відкривала етап жіноча спринтерська гонка, в якій третє місце несподівано посіла австрійка Ліза Тереза Гаузер. 27-річна спортсменка давно зарекомендувала себе, як хороший стрілок, але посередня швидкість пересування по дистанції не дозволяла їй забігати вище п'ятого місця в особистих гонках.

Цього разу у Лізи був один промах на стрільбі стоячи, який, як не дивно, не завадив їй вперше в кар'єрі піднятися на особистий п'єдестал пошани. Гаузер в заочній боротьбі з француженкою Сімон зуміла випередити суперницю на чотири секунди, пропустивши вперед тільки титулованих норвежку Тіріл Екгофф і Ганну Еберг зі Швеції.

Забігаючи наперед, відзначимо, що в переслідуванні Гаузер знову фінішувала третьою, тим самим довівши, що цей успіх не був щасливою випадковістю.

Провал етапу

Для українських біатлоністок спринт склався дуже неоднозначно. З одного боку, Юлія Джима посіла високе 10 місце, повторивши свій найкращий результат в сезоні. Але всі інші не виправдали очікування вболівальників. В очки, крім Джими, забігла тільки Дар'я Блашко – 32 місце.

Але справжнім провалом став виступ Анастасії Меркушиної. Допустивши чотири промахи на двох вогневих рубежах, 25-річна біатлоністка опинилася на 92-му рядку фінішного протоколу, в той час як стартували 104 спортсменки. Програла переможниці гонки Анастасія понад чотири хвилини.


Анастасія Меркушина

Результати жіночого спринту

Брати етапу

У першій чоловічій гонці 2021 року норвезьким біатлоністам вдалося виграти повний комплект медалей, а брати Бьо взагалі вистрілили переможним дублем. Йоганнес з одним промахом в пасиві здобув перемогу, а старший брат Тар'єй обійшовся без штрафних кіл і зайняв друге місце. Склав їм компанію в трійці призерів найкращий новачок Кубка світу Стурла Легрейд, якому підкорилися всі 10 мішеней.

Стабільність етапу

Якщо в попередніх сезонах всі звикли, що лідером чоловічої збірної України є Дмитро Підручний, то в цьому сезоні капітан, на жаль, виступає дуже непередбачувано. А ось Артем Прима, хоч і не хапає зірок з неба, але в очкову зону потрапляє більш-менш стабільно.

У спринті він пробіг коло штрафу після стрільби лежачи і замкнув топ-30, а в гонці переслідування допустив по промаху на другому і четвертому вогневих рубежах, після чого фінішував, як і стартував, 30-м. Кажуть, що стабільність – ознака майстерності. Будемо сподіватися, що Артему вдасться зберегти цю якість, з різницею лише в тому, що підсумкові позиції будуть як мінімум в двадцятці найсильніших.

Дебют етапу

Для 27-річного українця Артема Тищенка цей етап став першим в нинішньому сезоні, але завершився вже після першої дисципліни. У спринті він з одним промахом в пасиві зайняв 69 місце, яке не дозволило кваліфікуватися до гонки переслідування.

Повернення у Тищенка явно не склалося. А якщо врахувати, що Юрай Санітра потім не знайшов йому місця в жодній зі змішаних естафет, то напрошується сумний для Артема висновок. Швидше за все, його чекає заслання на етапи Кубка IBU, а на Кубку світу в цьому сезоні йому навряд чи дадуть ще один шанс.

Куди краще дебютував на Кубку світу норвежець Зіверт Гутторм Баккен. У спринті йому вдалося закрити всі мішені і зайняти 24 місце. Причому якщо Тищенко в попередніх сезонах вже виступав на елітному рівні, то для 22-річного Баккена це був повноцінний дебют.

Результати чоловічого спринту

Біатлоністка етапу


Тіріл Екгофф

Норвежка Тіріл Екгофф, безсумнівно, стала найкращою біатлоністкою п'ятого етапу Кубка світу. У гонці переслідування переможниця спринту лідирувала з першого і до останнього метра дистанції. Втім, оформити золотий дубль без боротьби не вийшло. Якщо Тіріл допустила в гонці два промахи, то її співвітчизниця Марте Олсбю Ройселанд відстрілялася ідеально.

Перед останнім колом у Екгофф був гандикап у чотири секунди, якого їй вистачило сповна, щоб не пропустити лідера загального заліку Кубка світу вперед. Цей успіх дозволив Тіріл піднятися на другу сходинку в тоталі, тепер вона відстає від Ройселанд всього на 43 очки.

Іменинниця етапу

Капітан жіночої збірної України Олена Підгрушна бігла гонку переслідування в свій день народження, у суботу титулованій біатлоністці виповнилося 34 роки. Після 53 місця в спринті складно було розраховувати на великий прорив, тому 39-а підсумкова позиція – цілком прийнятний результат.

А ось Юлія Джима поліпшити стартову позицію не змогла, оскільки на стрільбах з положення стоячи в сумі настріляла три кола штрафу. Але і 14-м місцем цілком може бути задоволена, адже прогрес, порівняно з початком сезону, видно неозброєним оком.

Результати жіночого персьюту

Зняття етапу

Тренерський штаб збірної України вирішив зробити хід конем і дав двом біатлоністам додатковий відпочинок перед змішаними естафетами. Жіночу гонку переслідування пропустила Дар'я Блашко, а з чоловічого персьюту знявся Дмитро Підручний. Причому останній став єдиним, хто не стартував у чоловічій гонці.

Блашко і Підручний потрапили до складу на класичну змішану естафету, і тільки час показав, наскільки правильним було рішення Юрая Санітри. Ймовірно, була зроблена ставка набрати якомога більше очок в Кубок націй, де у нас йдуть справи не кращим чином. А гонки переслідування в залік Кубка націй не входять.

Застріл етапу

У чоловічому персьюті весь п'єдестал пошани знову зайняли норвезькі біатлоністи, але без сенсації не обійшлося. Переможець спринту Йоганнес Бьо не пройшов чисто жодного вогневого рубежу, а на третьому взагалі заробив чотири кола штрафу. Через проблеми зі стрільбою він дістався до фінішу лише восьмим.

Після застрілу лідера, аж до останньої стрільби головним претендентом на перемогу був Тар'єй Бьо, але три кола штрафу знатно вдарили по амбіціях старшого з братів. В результаті Тар'єй завоював бронзу, пропустивши вперед двох співвітчизників. Йоганнес Дале з двома промахами в пасиві фінішував другим, а ось Стурла Легрейд сповна скористався помилками фаворитів і виграв гонку.


Стурла Легрейд

Прорив етапу

Але запам'яталася остання особиста гонка етапу не тільки норвезьким «дерибаном» медалей. Німець Арнд Пайффер після 47 місця у спринті підійшов до подальшого старту з винятковим настроєм. Він закрив всі 20 мішеней, обійшов по ходу гонки 37 опонентів і забіг у десятку найсильніших! Просто неймовірний прорив!

До речі, Пайффер мав би на старті всього 12 секунд переваги над Дмитром Підручним, якби українець стартував...

Результати чоловічого персьюту

Спалах етапу

Напередодні змішаних естафет збірна Болгарії відправилася на карантин після позитивних тестів на COVID-19. Заразилися коронавірусом відразу шість болгарських біатлоністів, також по одному позитивному тесту здали представники Чехії та Японії.

Болгарська збірна була змушена знятися зі змішаних естафет, і тим самим недорахувалася дорогоцінних очок у загальний залік Кубка націй. Збірна Чехії в класичному міксті виступила, а одиночний також була змушена пропустити.

Розв'язка етапу

У класичній змішаній естафеті в боротьбі за призові місця вийшла просто фантастична розв'язка. Перед останнім вогневим рубежем на перемогу претендували Росія, Франція, Норвегія і Німеччина.

Краще за всіх з нервами впорався француз Фійон Майє, що закрив усі мішені. Він пішов на останнє коло лідером, з майже 10-секундним відривом від норвежця Легрейда і росіянина Латипова, які використали по одному запасному патрону. А ось німець Пайффер заробив коло штрафу і вилетів з боротьби за медалі.

Фійон Майє функціонально виявився не готовий боротися з більш молодими Легрейдом і Латиповим, і привіз свою команду лише до бронзових нагород. А Латипов напрочуд зумів випередити ще й Легрейда, завдяки чому приніс Росії першу перемогу в цьому сезоні.


Переможний фініш Латипова

Україну представляли Дар'я Блашко, Юлія Джима, Артем Прима та Дмитро Підручний. Команда Юрая Санітри і за відносно непоганої стрільби не боролася за призові місця, а коли Прима на третьому етапі заробив коло штрафу, взагалі вилетіла за межі топ-10. Капітану Підручному вдалося на останньому колі обійти поляка та австрійця і фінішувати десятим, що за такого розвитку подій є не таким вже й поганим результатом.

Результати змішаної естафети

Крапка етапу

В останній гонці етапу перемогу здобули французи Жюлья Сімон і Емільєн Жаклен, їм вдалося стати одними з кращих снайперів гонки – всього три запасних патрони.

Друге місце посіли шведи Ханна Еберг і Себастьян Самуельсон, а ось норвежцям після трьох кіл штрафу у виконанні Тіріл Екгофф вдалося завоювати лише бронзові медалі. Постарався Йоханнес Бьо.

Збірну України представляли Віта Семеренко і Антон Дудченко. На двох вони настріляли коло штрафу, використали десять запасних патронів і посіли 14-е місце.

Результати сингл-міксту

***

Наступний етап Кубка світу також пройде в Обергофі і стартує вже 13-го січня спринтерською гонкою у чоловіків. Також в рамках шостого етапу відбудуться класичні естафети і мас-старти.

Біатлонний сезон-2020/21: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Limb-Ur
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Александр Ад
скоро будет сенсацией попадание наших в двадцатку
REALIST
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил