Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 06 сiчня 2021, 07:03
9620
1

10 стадіонів, названих на честь відомих футболістів

Коли заслуги перед грою настільки великі, що стають монументальними...

| Оновлено 06 сiчня 2021, 07:03
9620
1
10 стадіонів, названих на честь відомих футболістів
Твіттер Наполі

Футбол - гра, участь у якій беруть команди, але найбільше в пам'яті уболівальників завжди залишаються окремі яскраві особистості. На таких ходять, коли вони грають, про таких часто згадують, коли вони вішають бутси на цвях. Деяким особливо великим і заслуженим футболістам вдається дійти до такої міри визнання, коли їх ім'ям називають святу святих - стадіон.

Про десять футбольних арен, названих на честь відомих футболістів і поговоримо.

Дієго Армандо Марадона

Найсвіжішим в пам'яті випадком, коли відомий стадіон був перейменований на честь улюбленця публіки є неаполітанський «Сан-Паоло», який на початку грудня минулого року отримав свою нову назву - «Дієго Армандо Марадона». У «Наполі» аргентинець зіграв ключову роль в історичних двох чемпіонських титулах цієї команди в Серії А, які були здобуті в кінці 80-х. З тих пір для уболівальників неаполітанців Марадона є справжнім ідолом, а тому не дивно, що на честь Дієго Армандо був названий клубний стадіон. Інша справа, що багато хто шкодує, що цього не сталося за життя кумира...

Втім, арена «Наполі» не єдина, названа на честь Марадони. Також ім'я Дієго Армандо носить стадіон «Аргентинос Хуніорс» - клубу, в якому починав свою кар'єру кумир мільйонів. Арена в Буенос-Айресі будувалася десять років (з 1993 по 2003 роки), але все-таки була завершена і отримала ім'я Марадони, хоча є у неї і неофіційні назви.

Йохан Кройф

Один з найвидатніших футболістів в історії футболу Йохан Кройф був вихованцем «Аякса», який після смерті своєї легенди прийняв рішення про перейменування домашнього стадіону на «Йохан Кройф Арену», хоча неофіційно за ним все ще збереглося ім'я «Амстердам Арена», яке, втім, навіть серед уболівальників використовується не так часто. Місткість цієї спортивної споруди, відкритої після будівництва в 1996 році, становить майже 55 тисяч глядачів. Крім «Аякса», на арені свої домашні матчі часто проводить також національна збірна Нідерландів.

Як і у випадку з Марадоною, стадіон в Амстердамі не є єдиним, який носить ім'я відомого в минулому футболіста. У 2019 року в Барселоні був відкритий «Стадіон Йохана Кройфа», який відповідає вимогам категорії 3 УЄФА. Ця арена вміщує не більше 6 тисяч глядачів, а використовується переважно для проведення домашніх поєдинків дублюючим складом «Барселони», а також жіночою командою «блаугранас».

Альфредо Ді Стефано

На честь одного з найвидатніших футболістів 50-60-х років минулого століття Альфредо Ді Стефано, який встиг пограти відразу за три національні збірні (Аргентини, Колумбії та Іспанії) названий невеликий стадіон, розташований в столиці Іспанії Мадриді. Ця арена була відкрита в 2006 році, вміщує близько 6 тисяч глядачів, і переважно використовується дублем мадридського «Реала» для проведення своїх домашніх поєдинків. Також на цьому полі нерідко тренується основа «бланкос», а в рамках групового раунду Ліги чемпіонів-2020/21 «Реал» провів усі свої домашні поєдинки, в тому числі і проти «Шахтаря», саме на цьому стадіоні.

Примітно, що у відкритті стадіону «Альфредо Ді Стефано» брав участь сам герой, на честь якого і було названо споруду. Тоді екс-футболіст заявив: «Ласкаво просимо в мій новий будинок, який є домівкою для всіх мадридистів. Я хочу привітати всіх, хто брав участь у будівництві стадіону. Також хочу подякувати тим, хто формує нову історію Мадриду». Не стало Альфредо Ді Стефано влітку 2014 року. З життя він пішов у 88 років...

Джузеппе Меацца

Один з найвідоміших нападників італійського футболу 30-х років минулого століття Джузеппе Меацца мріяв грати за «Мілан» - команду, вболівальником якої він був з дитинства. Але там його забракували через антропометричні дані, проте в «Інтері» хлопчину прийняли, і в стані «нерадзуррі» Джузеппе вдалося стати однією з легенд клубу і всього італійського футболу. У 1979 році, коли Меацца помер, було прийнято рішення про зміну назви міланського стадіону «Сан-Сіро» на «Джузеппе Меацца», тому як форвард все-таки встиг пограти за обидві команди з цього міста.

У нинішньому році стадіон «Джузеппе Меацца», розрахований на 76 тисяч глядачів, відсвяткує свій 95-й день народження, однак останнім часом все активніше та активніше йде мова про те, щоб знести стару арену і побудувати більш сучасний стадіон, на якому свої домашні матчі проводитимуть «Інтер» і «Мілан».

Марсело Б'єлса

Більшість сучасних уболівальників знають Марсело Б'єлсу, як екстравагантного тренера, який встиг непогано попрацювати в Європі з «Атлетиком», а потім вивести «Лідс» в Прем'єр-лігу, де зараз «павичі» під керівництвом аргентинця в більшості поєдинків аж ніяк не виглядають хлопчиками для биття. Однак на батьківщині Б'єлсу пам'ятають як гравця і успішного наставника «Ньюеллс Олд Бойз», домашня арена якого в 2009 році була офіційно перейменована на честь екс-футболіста.

Нині стадіон «Марсело Б'єлса», розташований в аргентинському Росаріо, вміщує 42 тисячі глядачів. Цю арену складно назвати ультрасучасною, адже востаннє споруда, зведена ще в 1911 році, реконструювалася більше двох десятків років тому - в 1997-му. Після цього «Ньюеллс Олд Бойз» кілька разів проводив реноваційні роботи на стадіоні, але вони не мали глобального характеру і полягали в невеликому розширенні кількості посадкових місць, а також банальному косметичному ремонті.

Сантьяго Бернабеу

Сантьяго Бернабеу грав за «Реал» з 1912 по 1927 роки, був капітаном команди і за свідченнями очевидців забивав неймовірну кількість м'ячів. Однак справжню славу своєму рідному клубу Бернабеу приніс вже в якості функціонера. У 1943 році Сантьяго став президентом «Реала», і опинився у витоків нинішньої величі «бланкос». Саме за Бернабеу мадридці отримали у власність стадіон в Мадриді, який в 1955 році був названий на честь самого Бернабеу, хоча президент «Реала» категорично протестував проти такого рішення. На своєму посту функціонер перебував до 1978 року, коли і пішов з життя...

Нині «Сантьяго Бернабеу» є одним з найбільш відомих футбольних стадіонів не тільки в Європі, але і у всьому світі. Місткість споруди становить трохи більше 81 тисячі глядачів, і на ньому вже відбулося чотири фінали Ліги чемпіонів (в тому числі її попередника - Кубка європейських чемпіонів), фінал чемпіонату Європи-1964 і чемпіонату світу-1982.

Валерій Лобановський

Видатний український футболіст і тренер Валерій Лобановський зіграв неймовірно важливу роль у становленні і придбанні справжньої величі київським «Динамо». У якості футболіста Лобановський в 1961 році був чемпіоном СРСР у стані «біло-синіх», а ставши тренером виграв з киянами 31 трофей, в тому числі 2 Кубка володарів Кубків, 8 титулів чемпіона СРСР і 5 титулів чемпіона України.

У 2002 році, після смерті Валерія Васильовича, на його честь була названа домашня арена «Динамо», яка нині іменується як стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського». Місткість споруди становить трохи менше 17 тисяч глядачів. На даний момент на цьому стадіоні тимчасово свої домашні матчі проводить донецький «Олімпік», а в 2018 році тут відбувся розіграш фіналу жіночої Ліги чемпіонів, в якому французький «Ліон» завдав розгромної поразки німецькому «Вольфсбургу» (4:1).

Мане Гаррінча

Мане Гаррінча є одним з найвидатніших бразильських футболістів за всю історію. У стані «селесао» він ставав дворазовим чемпіоном світу, а також є легендою «Ботафого», в рядах якого провів більше двох сотень поєдинків. Ігрову кар'єру Гаррінча завершив в 1972 році, а через два роки в столиці країни Бразиліа був відкритий стадіон, на якому в 1982 році Мане провів кілька хвилин у виставковому поєдинку. У січні 1983 року Гаррінча помер, після чого стадіон в Бразиліа отримав його ім'я.

У 2010-2013 роках стадіон пережив серйозну реконструкцію, яка підготувала арену до ЧС-2014. Нині споруда офіційно зветься Національний стадіон Бразилії імені Мане Гаррінчі, і здатна прийняти на трибунах майже 70 тисяч глядачів. Тут домашні поєдинки проводить національна збірна Бразилії, а також досить маловідомий за межами країни клуб «Бразиліа».

Маріо Альберто Кемпес

У 1978 році в Кордові до чемпіонату світу, який приймала Аргентина, була відкрита арена, яка отримала початкову назву Олімпійський стадіон «Шато-Каррерас». Того року чемпіоном світу стала збірна Аргентини, в рядах якої виблискував відомий форвард Маріо Кемпес. В кінці 2010 року стадіон в Кордові було вирішено перейменувати на честь Кемпеса, і тепер арена носить його ім'я.

Стадіон «Маріо Альберто Кемпес» вміщує 57 тисяч глядачів, і є домашньою ареною для клубу «Тальєрес», а також на ньому іноді свої поєдинки проводить національна збірна Аргентини. До слова, Маріо Кемпесу нині 66 років. Після завершення кар'єри футболіста він пішов в тренери, але не здобув там успіху, а тому в 2001 році фактично відійшов від безпосередньої футбольної діяльності.

Ференц Пушкаш

Найкращий футболіст в історії угорського футболу Ференц Пушкаш з 1943 по 1956 роки грав на батьківщині за «Гонвед», після чого переїхав до Іспанії, де дев'ять років провів в рядах «Реала», ставши однією з легенд цього клубу. Зі збірною Угорщини Пушкаш виходив у фінал ЧС-1954, а всього в національній команді відзначився 84 забитими м'ячами в 85 поєдинках. Ференца Пушкаша не стало у 2006 році. Помер він в Будапешті, де за 79 років до цього і з'явився на світ.

За чотири роки до смерті Пушкаша на його честь був перейменований столичний угорський «Народний стадіон». Згодом ця споруда була знесена, а на її місці зведено сучасну «Пушкаш Арену», офіційне відкриття якої відбулося в листопаді 2019 року. Місткість цього стадіону становить 67 тисяч глядачів, і на ній заплановано провести чотири гри фінальної частини Євро-2020 (три матчі на груповій стадії і один поєдинок 1/8 фіналу).

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Зінченко доклався. Арсенал знищив Челсі з Мудриком на Емірейтс
Футбол | 23 квітня 2024, 23:59 72
Зінченко доклався. Арсенал знищив Челсі з Мудриком на Емірейтс

Команда Артети святкувала найбільшу перемогу в історії стосунків між цими колективами

Джерело: Лунін відхилив пропозицію Реала і може перейти в гранд АПЛ
Футбол | 23 квітня 2024, 22:36 31
Джерело: Лунін відхилив пропозицію Реала і може перейти в гранд АПЛ

Український воротар влітку може перейти в «Манчестер Юнайтед»

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Yura Юрий
Самые сентиментальные это итальянцы (горячая кровь), немного испанцы и иранцузы, и хрен что назвали англичане и немцы.
Армандо Пикки - Ливорно
Джузеппе Грезар - Триестина
Карло Кастеллани -Эмполи
Марио Ригамонти -Брешия
Паоло Мацца - СПАЛ
Ромео Менти -Виченца
Сильвио Пиола -Новара
Франко Оссола -Варезе
Эцио Шида- Кротоне