Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 06 сiчня 2021, 01:41
6325
1

Кришталевий актив Реала, або Чому Азар подешевшав зі 120 до 60 млн євро

За останній рік бельгійський футболіст пропустив 225 днів через перебування в лазареті...

| Оновлено 06 сiчня 2021, 01:41
6325
1
Кришталевий актив Реала, або Чому Азар подешевшав зі 120 до 60 млн євро
Твіттер Реала

1 січня популярний портал Transfermarkt підвів підсумки минулого року, склавши список футболістів, які за останні 366 днів (нагадаємо, що 2020-й був високосним) найбільше втратили в оціночній вартості. Своєрідний антирейтинг «очолив» півзахисник «Реала» і збірної Бельгії Еден Азар, який за 12 місяців подешевшав удвічі – зі 120 до 60 мільйонів євро.

Причини цього цілком зрозумілі для будь-кого, хто хоч мало-мальськи цікавиться кар'єрою одного з найталановитіших футболістів сучасності. Ще в «Челсі» бельгієць вважався вельми непростим з точки зору медичної служби гравцем, у якого спостерігалася деяка схильність до травм. Тому коли влітку 2019 року «Реал» заплатив 100 мільйонів євро (згодом ця сума зросла за рахунок бонусів до 115 мільйонів) за Азара, сумували в Лондоні недовго – все ж таки сума досить пристойна, і пустити її на посилення складу можна було дуже розумно.

А ось «Реал» з тих пір все ніяк не може отримати футболіста, за якого він погоджувався віддати такі гроші. У своєму прем'єрному сезоні в Мадриді Азар провів лише 16 матчів в Ла Лізі, куди більше часу проводячи в лазареті, ніж безпосередньо на футбольному полі під час тренувань або офіційних матчів. Досить сказати, що за останній рік (з 1 січня 2020-го до 1 січня 2021-го) півзахисник провів у лазареті 225 з 366 днів... Що правда, лікар збірної Бельгії Кріс ван Кромбрюгге пояснив це тим, що Азар «постійно рветься на футбольне поле, оскільки хоче отримувати від свого тіла максимум, але воно вимагає більш ретельного відновлення».

Що ж, пройдемося по сумній хронології травм, пошкоджень та інших причин, через які Азар в 2020 році опинявся в руках ескулапів.

1 січня – 10 лютого 2020: початок минулого року Еден Азар зустрічав в лазареті. Власне, можливо, за давнім судженням («як зустрінеш новий рік, так його і проведеш»), наступні 366 днів в його кар'єрі і склалися вкрай невдало. Ще 25 листопада 2019 року в матчі групового раунду Ліги чемпіонів проти «Парі Сен-Жермен» Азар, вийшовши в стартовому складі, отримав травму, через яку пропустив наступні 67 днів, які вмістили у себе 17 поєдинків «Реала». Медики діагностували у бельгійця мікротріщину на правій нозі, поставивши попередній термін відновлення в один місяць. Однак в реальності одужання затяглося, і Азар зумів повернутися до тренувань і на поле тільки в лютому.

23 лютого – 9 травня 2020: 16 лютого Азар провів перший матч після відновлення від мікротріщини на правій нозі, а вже 22 числа того ж місяця знову потрапив у лазарет. У виїзному поєдинку Ла Ліги проти «Леванте» Еден провів на полі 66 хвилин, після чого був замінений. Проблема знайшлася все в тій же правій нозі. Цього разу поглиблене обстеження виявило у бельгійця тріщину в дистальній частині малогомілкової кістки, через що попередньо передбачалося, що Азар пропустить до двох місяців. І знову процес відновлення трохи затягнувся, внаслідок чого бельгієць приступив до тренувань лише 9 травня. На щастя для Едена, пропустивши відразу 76 днів в розпал сезону, він не зумів зіграти тільки в 3 офіційних поєдинках «Реала» в цей період. Європу як раз накрила епідемія коронавірусу, через що переважна більшість футбольних чемпіонатів на континенті пішла на карантин.

29 червня – 9 липня 2020: 28 червня Еден Азар знову не зміг провести повний поєдинок за «Реал», пішовши з поля на 64-й хвилині в гостьовому поєдинку Ла Ліги проти «Еспаньола». На щастя, цього разу бельгієць не вибув надовго. Лікарі діагностували у півзахисника забій, відновитися від якого багатомільйонному активу «бланкос» вдалося порівняно швидко - вже 10 липня Азар зіграв в матчі чемпіонату проти «Алавеса», вийшовши на заміну на 82-й хвилині.

1 вересня – 28 вересня 2020: провести повноцінну підготовку і почати новий сезон Едену Азару також не вдалося через пошкодження. В кінці серпня він отримав рвану рану ноги, через яку змушений був майже місяць пролежати на лікарняному ліжку під наглядом медиків. На щастя, ніяких ускладнень на цей раз не виникло, і пробувши на лікарняному 27 днів, Еден пропустив лише 3 офіційні поєдинки «Реала».


Твіттер Реала

30 вересня – 27 жовтня 2020: ледь-ледь відновившись від попереднього ушкодження, Азар знову опинився в лазареті. На цей раз півзахисник отримав травму на тренуванні, коли «Реал» вів підготовку до поєдинку проти «Вальядоліда», а бельгієць потрапив до попередньої заявки на матч. Діагностика підтвердила м'язову травму правої ноги, внаслідок чого Азар майже місяць своєї кар'єри присвятив не відточуванню технічних і тактичних прийомів, а спілкуванню з медиками і можливості більш детально розібратися в сучасній фармакології.

7 листопада – 20 листопада 2020: 27 жовтня Еден Азар вперше вийшов на поле в сезоні-2020/21. Бельгієць на 70-й хвилині в гостьовому поєдинку групового раунду Ліги чемпіонів проти менхенгладбахської «Боруссії» замінив Вінісіуса Жуніора, а «Реал» в кінцівці уникнув поразки, зігравши внічию 2:2, хоча сам Азар не записав на свій рахунок ні голу, ні асисту. Після цього Еден провів ще два офіційні поєдинки (по одному в Ла Лізі та Лізі чемпіонів), а потім здав позитивний тест на коронавірус. Наступні два тижні хавбеку довелося присвятити самоізоляції...

28 листопада – 28 грудня 2020: отримавши негативний результат тесту на ковід, Азар 21 листопада вийшов в стартовому складі «Реала» на матч Ла Ліги проти «Вільярреала» (1:1). І знову, як і минулого разу, провівши за «бланкос» тільки два офіційні матчі, бельгієць потрапив в лазарет. 28 листопада, вийшовши в стартовому складі на поєдинок проти «Алавеса», Азар провів на полі лише 28 хвилин, а потім Зідану довелося вдатися до чергової вимушеної заміни бельгійця. Медики діагностували пошкодження прямого м'яза стегна, відновити який Едену вдалося майже через місяць.

30 грудня минулого року Азар в черговий раз повернувся на поле після травми. Бельгієць на 77-й хвилині вийшов на заміну в поєдинку проти «Ельче», який несподівано обернувся для «бланкос» втратою очок - 1:1. А вже в новому році, 2 січня, хавбек знову вийшов в самій кінцівці на заміну, коли «Реал» впевнено вів до логічного завершення переможний матч проти «Сельти» (2:0). Всього з 17 поєдинків «Реала» в поточному розіграші Ла Ліги Еден Азар провів лише 5 (182 хвилини), а тому говорити про те, що нині бельгієць грає серйозну роль в команді Зінедіна Зідана, не доводиться.

Чи шкодує «Реал» про те, що витратив більше ста мільйонів євро на Азара? Ймовірно. Однак бельгійцеві тільки 29 років, і в новий рік на цей раз йому вдалося увійти без травм. Можливо, це і зіграє ключову роль в успішному періоді, який обов'язково повинен настати в кар'єрі Едена, адже за «чорною» смугою завжди рано чи пізно, але настає «біла»...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 17:15 0
Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024

17 червня підопічні Сергія Реброва проведуть поєдинок проти Румунії у 1-му турі групи Е

«Нейтралка» знищена. Визначено другу фіналістку супертурніру в Маямі
Теніс | 29 березня 2024, 04:39 4
«Нейтралка» знищена. Визначено другу фіналістку супертурніру в Маямі

Даніель Коллінс у двох сетах розгромила Катерину Александрову у півфіналі змагань

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
JV
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил