Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бельгія
| Оновлено 27 грудня 2020, 22:48
9614
15

Яремчук і Гент: якщо можеш залишитися, залишся просто так

Валерій Василенко вважає, що зараз залишати бельгійський клуб Роману не потрібно

| Оновлено 27 грудня 2020, 22:48
9614
15
Яремчук і Гент: якщо можеш залишитися, залишся просто так
ФК Гент. Роман Яремчук

…Ніщо не передбачало біди. Швидше навіть навпаки. Дуже хороший минулий сезон «Гента» і головного форварда команди Романа Яремчука обіцяв гарні дивіденди для клубу і в сезоні нинішньому. «Гент» дуже сподівався заробити, потрапивши до групового етапу Ліги чемпіонів. А ще саме «індіанців» поряд з «Брюгге» розглядали в якості головних претендентів на «золото» в новому сезоні Ліги Жюпіле. Загалом, з нової спроби скромний бельгійський клуб з аж ніяк не скромними амбіціями збирався славно пошуміти. І в кінці осінньої частини змагань зібрати багатий урожай: бонуси за участь в єврокубках і від чергових дорогих продажів своїх лідерів. У тому числі головної на даний момент зірки колективу - форварда збірної України Романа Яремчука.

У те, що керівництво «буйволів» планувало продати Яремчука саме в нинішнє міжсезоння, нам розповіли в кулуарних бесідах «наші люди в Бельгії». За словами цих футбольних посередників, Яремчук начебто уклав «джентльменську угоду» з «Гентом»: українець продовжує контракт до 2023 року, а клуб у відповідь обіцяє його відразу ж відпустити за умови, якщо пропозиція влаштує і самого гравця, і клуб. Але планів громаддя почало руйнуватися вже на самому старті нинішнього чемпіонату.

***

Після двох невдалих стартових поєдинків (дві поразки з однаковим рахунком 1:2 - від «Кортрейка» і «Сент-Трюйдена») головному тренеру «Гента» Йессу Торупу не дали можливості виправити ситуацію і безцеремонно вказали на двері. Данський фахівець, якого небезпідставно називали головним творцем цього «Гента», заслуговував, звичайно ж, на хоча б ще одну спробу для виправлення ситуації. Але її не отримав. І на третій тур команді був представлений новий тренер - Ласло Болоні.

У досвідченого румуна теж не склалося. Цього наставника команда банально не прийняла. Особливо обурювався з приводу призначення наш Яремчук. Після переможного матчу «Гента» проти «Мехелена», Роман заявив, що його команда грала, немов представник другого дивізіону. І що замість того, щоб атакувати, «Гент» занадто багато приділяв увагу захисту. Болоні відреагував оперативно: мовляв, якщо гравцю не подобаються його методи, нехай шукає собі нову команду. Українець не заспокоївся, і зажадав трансфер: мовляв, свого майбутнього в команді під керівництвом цього тренера не бачу.

На наступну гру чемпіонату місця Яремчуку в стартовому складі і правда не знайшлося, хоча Болоні і стверджував, що залишив українця в запасі через те, що той втомився після матчу за збірну. Так чи інакше, але два наступні поєдинки «Гент» під керівництвом Болоні програв. І швидке на розправу клубне керівництво знову проявило принциповість, що межує з нетриманням: 67-річного румуна послали услід за Торупом. Щоб «не псував атмосферу в команді»: приблизно так свідчило оголошення на клубному сайті.

А ще це саме клубне керівництво визнало, що погарячкувало з відставкою Торупа. Але було вже пізно. Однак робити чергові дурниці не пізно ніколи. Замість Болоні «Гент» призначив керувати командою його асистента Віма Де Деккера - людину, яка практично не має досвіду самостійної тренерської роботи.

Дивно, однак, влаштовані ці клубні боси. Якщо Торупа і Болоні вони звільнили після двох поразок, то Де Деккера терпіли дуже довго. Навіть занадто. Під керівництвом цього наставника команда продовжувала бовтатися на внутрішній арені, чергуючи поразки з перемогами. Провальне 16 місце, куди вона впала після Болоні, «Гент», звичайно, залишив, але все одно влаштувався лише в середині турнірної таблиці.

А ось на євроарені справи йшли значно гірше. Команда не змогла кваліфікуватися в групу Ліги чемпіонів, поступившись без особливих шансів нашому «Динамо». У тому протистоянні дуже погано відіграли українські легіонери «Гента» Пластун і Безус, а Яремчук травмувався ще в першій грі і надовго вибув з ладу. Не кращим чином проявив себе і новий тренер «індіанців»: ні ідей, ні методик, так, суцільна безнадія. Наслідок - закономірні поразки від киян і замість Ліги чемпіонів відрядження в Лігу Європи.

Але і там на «буйволів» чекав повний провал. Команда програла всі шість (!) матчів групового етапу, посівши беззастережне останнє місце в групі. Одним словом, ні гри, ні грошових бонусів, ні особливого інтересу з боку сильних світу цього на зірок з «Гента».

Лише після того, як груповий етап Ліги Європи для «Гента» завершився повним фіаско, керівництво клубу вирішило знову поміняти тренера. Де Деккер пішов слідом за своїм колишнім босом, а йому на зміну прийшов Хейн Ванхазебрук, який вже очолював раніше команду.

Здається, лише з третьої спроби «Гент» вгадав з наставником, хоча перший млинець за традицією цього сезону виявився глевким: програли на виїзді «Остенде» 1:2. Але вже в наступному турі «буйволи» перемогли міцний «Стандард», потім розгромили «Беверен» 3:0, а перед відходом на зимові канікули і зовсім переграли на виїзді чемпіона «Брюгге» - 1:0.


ФК Гент

Така спритність дозволила чинним віце-чемпіонам зайняти небачене досі восьме місце. З перспективами поборотися навіть за топ-четвірку.

***

А що ж наш Роман? Він відновився від неприємної травми, отриманої в дощовому поєдинку проти «Динамо», відновився і після коронавірусної хвороби. І кінцівку чемпіонату провів на дуже хорошому рівні. У грі проти «Беєрсхота» на рахунку Яремчука - дубль, в поєдинку проти «Беверена» в його активі вже хет-трик, важливий гол забив і «Стандарду». На проміжний фініш Роман пішов головним бомбардиром «Гента» - з дев'ятьма м'ячами. Він знову відчув смак гри, знову став тим Романом Яремчуком, який в минулому сезоні робив різницю в команді.

Однак провальний сезон «Гента» на міжнародній арені (та й на внутрішній теж) не міг не позначитися і на Романові. Наскільки можна судити за станом прямо зараз, особливого попиту на Яремчука за кордоном немає. «Рома», якій приписували інтерес до українського факторного нападаючого, поки мовчить, інтерес португальського «Спортинга» виявився фейком. Нібито продовжує стежити за Романом «Галатасарай», проте це навряд чи той випадок, куди потрібно прагнути потрапити будь-що. Сам Яремчук, за словами все тих же наших бельгійських джерел, не проти змінити команду вже в нинішнє трансферне вікно, хоча і розуміє, що зробити це зараз буде вкрай складно. В силу тієї ж відсутності розсипу пропозицій, та ще й «Гент» у зв'язку з цим може собі дозволити качати права. За інформацією бельгійських ЗМІ, менше, ніж за 15 мільйонів євро, «індіанці» свою головну зірку не відпустять. Це не бозна які гроші, однак зараз навіть товстосуми навчилися рахувати. І готові платити лише в тому випадку, коли повністю впевнені в придбанні гравця.

Так що, швидше за все, якщо не відбудеться нічого незвичайного, Роману доведеться закінчувати сезон в «Генті». Це не найгірший варіант для 24-річного гравця, який став зіркою саме в цій команді. Там йому продовжують довіряти, там він перший хлопець, нехай і в великому селі. Там у нього нарешті з'явився тренер, з яким можна прогресувати. А після фінішу клубного сезону, який все ще може завершитися для «буйволів» вдало, після чемпіонату Європи, який вдало може завершитися для збірної України, у складі якої напевно знайдеться місце для її основного форварда, можна буде всерйоз задуматися про зміну клубної прописки. Вже не з однією пропозицією від мутного турецького гранду, що почиває зараз більше на уламках красивих спогадів, а з пачкою подібних. І крутіше.

Так що зараз, на мій погляд, потрібно перетерпіти, зробити крок назад, щоб потім зробити два вперед. Удача винагороджує терплячих.

Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті
Теніс | 19 квітня 2024, 00:45 51
Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті

Марта у трьох партіях обіграла Чжен Ціньвень у 1/8 фіналу турніру WTA 500

Трубін не врятував у серії пенальті. Марсель пройшов Бенфіку
Футбол | 19 квітня 2024, 00:51 39
Трубін не врятував у серії пенальті. Марсель пройшов Бенфіку

Французька команда виграла чвертьфінал ЛЄ

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dd dent
Ой да продадут его скоро, цену просто набивают по лучше. Вопрос в другом главное что б он заиграл и потянул уровень там где окажется, а в остальном как только увидят нужную $, то сбагрят запросто
Vit18
Коли вже автори сайту перестануть користуватися російським культурним простором?
elfin folomkin
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Віталій Возняк
Не впевнений, що Роману слід залишатися будь-що. Дуже невдячний у індіанців вболівальник. Адже гравець, який не раз рятував команду, був головним голеадором, не стримався після трьох провокативних ударів по нозі артистичної сербської свині, став чомусь одразу з їх боку об'єктом нападок, лихослів'я і т.п. У нас навіть Гармаша з його фокусами так не хейтерили. Деякі навіть не проти, щоб це була остання гра українця у футболці Гента, щоб він забирався з команди. Не варто заради таких викладатися - ці голубки вже моляться на Букарі. Правда бельгійці - ще ті гендлярі - будуть торгуватися, щоби якомога більше заробити - давитимуться за копійку, не відпускатимуть, не зважаючи на інтереси гравця, як було з Русланом.
El_Maestro
"А после финиша клубного сезона, который все еще может завершиться для «буйволов» удачно, после чемпионата Европы, который удачно может завершиться для сборной Украины, можно будет всерьез задуматься о смене клубной прописки"
Очень много "МОЖЕТ"... как раз шансы на то что Украина выйдет из группы или Гент попадет в ТОП-3 сейчас оцениваются меньше 50%
elfin folomkin
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
elfin folomkin
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
oenergo.com
Если есть желание уйти, надо уходить.