Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Major League Soccer
| Оновлено 08 березня 2021, 14:02
24224
14

З Шахтаря - за американською мрією. Чому Ілсіньо виявився успішним в MLS

Олексій Сливченко - про кар'єру бразильського хавбека, який покинув УПЛ п'ять з половиною років тому

| Оновлено 08 березня 2021, 14:02
24224
14
З Шахтаря - за американською мрією. Чому Ілсіньо виявився успішним в MLS
Твіттер Філадельфії Юніон. Ілсіньо

9 листопада «Філадельфія Юніон», за яку з початку 2016 року виступає колишній футболіст «Шахтаря» Ілсіньо, стала володарем Supporters' Shield - нагороди, що вручається команді, яка набрала найбільшу кількість очок в регулярному чемпіонаті професійної футбольної ліги MLS. Замахнутися на Кубок MLS філадельфійцям не вдалося (вони вибули вже в чвертьфіналі Східної конференції від «Нью-Інгленд Революшн»), але сьогодні ми поговоримо не стільки про команду в цілому, скільки про окремого її футболіста - Ілсіньо, який став за п'ять сезонів в MLS, мабуть, найбільш колоритною фігурою в складі нинішньої «Філадельфії Юніон».

У розіграші MLS 2020 року Ілсіньо провів 26 поєдинків, але тільки в двох виходив на поле в стартовому складі. Дивно, але навіть за такої ситуації керівництво «Філадельфії Юніон» зацікавлене в тому, щоб бразилець залишався в клубі як можна довше. Все тому, що екс-хавбек «Шахтаря» справді показав американцям разючий контраст, який існує між системою підготовки в його рідній країні і тією, де він грає зараз.

«У Бразилії погода майже цілий рік схожа на літню. Тому діти виходять на вулицю і грають там цілий день. Вони йдуть в школу, потім повертаються і грають в футбол до сутінків. Всі хлопці в Бразилії хочуть грати в футбол 24/7. У мене свого часу теж була команда з вулиці, району та школи. Коли мені було 12-14 років, я грав за чотири різні команди. У вихідні мені вдавалося провести по п'ять поєдинків за день. Так я навчився рухатися на полі, і приймати рішення якомога швидше», - розповідав Ілсіньо в одному з нещодавніх інтерв'ю.

Можливість вийти на вулицю і просто так пограти в компанії однолітків - це концепція, яка в останні роки дуже недооцінюється в розвинених країнах. У тих же Сполучених Штатах Америки діти прагнуть проводити вільний час за грою в Fortnite та Minecraft. На це у них йде від чотирьох до шести годин на добу, в той час як їхні бразильські однолітки, як і раніше, весело проводять час, граючи на вулиці в футбол. У Бразилії практично немає місць, де підлітки не мали б можливості поганяти м'яча. Причому практично національною ідеєю є те, що в дитинстві гра в футбол повинна приносити хлопчакам почуття веселощів, радості і давати можливість до самовираження.

Будь-яка вулиця, парк або пляж - це все імпровізовані футбольні поля для підростаючих зірок, де вони відточують свою майстерність. Можливість до творчості доставляє дітям куди більше радості, ніж перемога за будь-яку ціну, коли вже на юнацькому рівні від гравців вимагають домагатися результату, ніби мова йде не про першість району, а мінімум про півфінал чемпіонату світу. Юнацький футбол в Бразилії залишається своєрідною формою мистецтва, де гравцям дають можливість розвивати свої навички навіть через помилки. Все це і призводить до впевненості в своїх силах, а тому бразильці виявляються успішними в багатьох лігах планети, в тому числі і в американській MLS, де Ілсіньо в рядах «Філадельфії» є одним з яскравих доказів озвученої тези.

Існуюча концепція розвитку молодих талантів в США і Україні серйозно відрізняється від того, до чого прагнуть в Бразилії. Бажання в дитячому віці прищепити молодим гравцям прагнення до розуміння тактики і обмежувати їхню здатність до творчості на полі гальмує розвиток юних футболістів і призводить до нудного і передбачуваного футболу в майбутньому, де немає великого простору для імпровізації. У Бразилії на початкових етапах все куди простіше. Там хлопчаків не сильно турбує те, в яких умовах вони виходять грати: на бетоні, піску, в багнюці, під час спеки, холоду, дощу, з хорошим м'ячем або банальною саморобкою. Бразильські діти прекрасно адаптуються до будь-яких ігрових видів спорту, будь то пляжний футбол, волейбол, текбол або футзал. Останній з'явився в Уругваї, але популярність набрав саме завдяки Бразилії. Футзал забезпечує більш якісну роботу з м'ячем, вимагаючи швидкого мислення і здатності реалізовувати задумане у вкрай обмеженому просторі.

Ілсіньо є яскравим представником бразильського футболіста, який пройшов через футзал, і гру якого цей досвід урізноманітнив у серйозній мірі. Як в Україні, так і в MLS бразилець багаторазово радував глядачів тим, що обігравав суперників малопомітними на перший погляд дотиками, причому в ситуаціях, коли його, здавалося б, уже затиснули з усіх боків.

«У футзал я грав до 19 років. Я тренувався щодня, а грав матчі в мід-вік, а також на вихідних. Але прийшов час, коли потрібно було обирати між футболом і футзалом. Я обрав футбол... Вірніше, батько мене змусив обрати футбол, хоча я дуже люблю футзал. Більшість моїх фінтів та рухів на полі пов'язані саме з футзалом», - розповідав Ілсіньо.

Шанувальники MLS досі захоплено згадують справжнє диво, яке продемонстрував Ілсіньо минулого року в поєдинку проти «Нью-Йорк Ред Буллз». Та гра навіть отримала прізвисько «матчу Ілсіньо». «Філадельфія» до 53-ї хвилини програвала в рахунку 0:2, коли на поле вийшов бразилець. Через кілька хвилин Ілсіньо чудово пройшов двох опонентів на правому фланзі і виконав точний простріл на Жаміру Монтейру, який в дотик відіграв один м'яч. Вже в наступній атаці Ілсіньо сам пройшов двох захисників і більярдним за точністю ударом увігнав м'яч у дальній кут - 2:2! Але дива продовжилися на 72-й хвилині, коли «Філадельфія Юніон» заробила право на пенальті. Удар з «точки» у виконанні Жаміру Монтейру воротар «Нью-Йорк Ред Буллз» потягнув, але на добиванні першим виявився Ілсіньо - 3:2. За дев'ятнадцять хвилин на полі бразильський легіонер «Філадельфії Юніон» відзначився двома голами і асистом, перевернувши хід поєдинку і вирвавши перемогу для своєї команди!

Після цього в MLS почали активно вивчати бразильський досвід, прагнучи з часом вийти на такий же рівень підготовки юних талантів, що існує в південноамериканській країні, з якої прибув Ілсіньо. Різні аналітики прийшли до висновку, що успіх бразильських клубів пов'язаний з наданням тими можливості тренуватися в академіях хлопчакам з сімей з абсолютно різним достатком. Якісна система скаутингу вже на цьому рівні дозволяє топовим клубам країни залучати в свої юнацькі команди дітей з малозабезпечених сімей. Таким дітям можливість грати в футбол і розвиватися надається на безкоштовній основі, щоб в майбутньому клуб міг отримати можливість відбити свої інвестиції. Звичайно, далеко не кожен хлопчисько виростає в гравця рівня Ілсіньо, не кажучи вже про таланти на кшталт Неймара, проте один подібний трансфер на сотню здатний робити систему успішною в цілому.

Не можна забувати, що бразильські клуби непогано заробляють не тільки на самих трансферах, але і згодом, коли отримують солідарні виплати, пов'язані з існуючим нині механізмом ФІФА. Стандартний гонорар залежить від віку футболіста і кількості років, які він провів у академії клубу до 23 років. Чим більша сума трансферу, тим більша й сума, яка надходить бразильському клубу, що виховав майбутню зірку. Наприклад, Неймар покинув Бразилію за 88,2 мільйонів євро, але коли згодом він перебрався з «Барселони» в «Парі Сен-Жермен», то «Сантос» отримав додаткові 9 мільйонів євро.

Ілсіньо до свого переведення в першу команду «Палмейраса» в 2006 році майже десять років провів в молодіжній системі цього клубу, але стрімке зростання футболіста призвело до першого скандалу в його кар'єрі. На гравця, контракт якого з клубом закінчувався, прийшла пропозиція від «Вільярреала», яку керівництву клубу приніс батько Ілсіньо разом з його агентом. Проте боси «Палмейраса» категорично відмовилися продавати свого футболіста, що в підсумку змусило його перебратися в стан «Сан-Паулу», де Ілсіньо в 2006 році виграв чемпіонат Бразилії, й отримав 40% економічних прав на свій трансфер.

Багатьом талановитим молодим бразильським гравцям, які досягають певного піку в кар'єрі, доводиться замислюватися про доцільність подальшого перебування в Бразилії. Для Ілсіньо подібний момент настав вже в 2007 році, коли він був 21-річним хлопцем.

«Це був непростий час. Я провів дебютний матч у складі збірної Бразилії, і вів переговори з рядом команд, але єдина конкретна пропозиція надійшла від «Шахтаря». Мені давали хорошу зарплату і бонуси. Вони сказали, що будуть однією з наймолодших команд в Європі, і що у мене буде шанс проявити себе в Лізі чемпіонів, а ще можливість вигравати трофеї. Перші дві або три зустрічі завершувалися моїми відмовами. Але кожен раз вони поверталися з ще кращими і кращими умовами, поки я нарешті не сказав «так», - згадував Ілсіньо.

«Шахтар» ще до приїзду Ілсіньо обрав для себе бразильський трансферний вектор. На той момент стратегія «гірників» полягала не в розвитку футболістів, які приходили з юнацьких команд (як нині відбувається на прикладі Тете), а в залученні в клуб бразильських вундеркіндів, які вже мали за плечима певний досвід. Рішення переїхати в Україну однозначно було непростим для Ілсіньо.

«Бразильські хлопчаки мріють стати футболістами, але ми також повинні забезпечувати сім'ї. Мій батько сказав: «Вирішувати тобі, якщо ти захочеш, ми поїдемо з тобою». І мені довелося прийняти те рішення, яке відповідало інтересам сім'ї. Я повинен був допомагати своїм близьким. Я їздив в Україну, побачив гарну інфраструктуру в клубу, а також те, що Донецьк був симпатичним містом, де можна було гідно жити. Спочатку зі мною переїхали мама і тато, але потім в Донецьк прилетіла й дівчина, що стала згодом моєю дружиною. Тому у мене була велика підтримка», - згадує Ілсіньо.

«У перший рік в команді було чотири або п'ять бразильців, але потім приїхав Вілліан. У 2010-2011 роках їх стало 14. Мені було добре серед бразильців. Вони веселі, ми любили базікати й жартувати. Плюс мені вдалося пограти в команді з топовими футболістами, як Фернандіньо, Вілліан, Луїс Адріано і Жадсон, який був одним з кращих. Між бразильцями і українцями були різні ситуації. Пам'ятаю, як нам казали: «Ви вмілі хлопці, але якщо ви навчитеся відпрацьовувати до останнього, битися за м'яч, то сподобаєтеся їм, і все буде добре». Успіх прийшов до нас навіть раніше, ніж того очікували», - додає Ілсіньо.

Вже навесні 2009 року «Шахтар» виграв свій перший євротрофей - Кубок УЄФА. У півфіналі «гірники» пройшли принципових суперників в особі київського «Динамо», а гол Ілсіньо став ключовим у тій битві титанів. Фінал із «Вердером» завершився перемогою «Шахтаря» з рахунком 2:1, а бразильський вектор і зараз дає результат донецькому клубу. Зокрема, завдяки голам молодого Тете і досвідченого Дентіньо «гірники» в поточному розіграші Ліги чемпіонів зуміли двічі обіграти мадридський «Реал».

Що стосується Ілсіньо, то зараз йому вже 35 років, і в останні два роки він істотно менше часу проводить на полі в рядах «Філадельфії Юніон», ставши своєрідним суперсабом для тренерського штабу команди. Втім, бразилець, як і раніше, дуже корисний: наприклад, 12 жовтня він віддав дві результативні передачі в поєдинку проти «Монреаль Імпакт» (2:1), ставши другим в історії клубу за сумою результативних дій з 20 голами і 20 асистами в активі.

Зараз Ілсіньо розглядається керівництвом «Філадельфії Юніон» як своєрідний еталон, чия присутність в клубі дає певний поштовх для розвитку молодих талантів. Що цікаво, сам бразилець не хоче бути «дядьком», який своїм авторитетом тисне на молодих одноклубників.

«Я виховувався за старої школи. Наприклад, в «Шахтарі» був істотний тиск. Але зараз я набагато старший за деяких своїх товаришів по команді. Мені не потрібно їх повчати. Я хочу бути для них другом, а коли це потрібно, намагаюся допомогти. Тоді вони мене чують. Я не хочу тиснути на них, і краще буду їхнім другом, ніж таким собі «дідусем», який тисне на підсвідомість», - розповідав Ілсіньо.

Бразильський екс-хавбек «Шахтаря» після п'яти років перебування в США чітко усвідомлює відмінності між тамтешньою системою підготовки молодих футболістів і тією, яка існує на його батьківщині.

«У США воліють бачити атлетичних футболістів, які вміють добре бігати, стрибати і боротися на полі. У Бразилії на таких звертають менше уваги. Мені імпонує стиль, коли футболіст вміє працювати з м'ячем. Наприклад, мій син нещодавно прийшов додому і сказав: «Тату, я не такий швидкий, як ці хлопці». Він зрозумів, що перевага надаватиметься не йому, а тому мені потрібно було пояснити йому інше. Я сказав сину наступне: «Нехай це так, але ти можеш одним дотиком зробити з м'ячем те, на що цим хлопцям потрібно десять», - підкреслив хавбек «Філадельфії Юніон».


Твіттер ФК Філадельфія Юніон

І поки відмінності, які існують між підготовкою футболістів в інших країнах та Бразилії, як і раніше, фундаментальні. Можливо, це і робить реальністю ту саму «бразильську мрію», яка стала символом віри в світле майбутнє для мільйонів хлопчаків країни. Деяким із них вдається пройти великий шлях у футболі, й дістатися до «американської мрії», як сталося в кар'єрі Ілсіньо.

«Що робить бразильських футболістів особливими? Те, що гра - це втілення нашої мрії. У Бразилії іноді єдиний вибір - стати футболістом або йти працювати. Батьки рано задають своїм синам одне й те саме питання: «Ти хочеш бути футболістом або піти працювати?» У США, наприклад, ви можете спробувати грати в футбол, а через пару років повернутися назад в коледж. У Бразилії немає коледжів, немає нічого. Декому доводиться виходити на поле й битися за все своє життя», - каже Ілсіньо.

Взимку минулого року дитячі команди «Філадельфії Юніон» U-12 і U-17 літали до Бразилії, щоб пограти з однолітками. Цей вояж допоміг організувати Ілсіньо, який для себе зробив такі спостереження: «Хлопчики 15-16 років в Бразилії вже іноді мають своїх дітей. Вони ростуть швидше. Тому і варіантів у них не більше двох, про які я говорив. У США, або Україні, де я теж грав, у підлітків в цілому більше можливостей. У них є батьки, які можуть їх підтримувати».

31 грудня в Ілсіньо добігає кінця черговий контракт з «Філадельфією Юніон». Вже чотири рази він продовжувався на один сезон, але поки невідомо, як станеться цього разу. Зараз в американській команді є чимало більш молодих гравців, здатних замінити Ілсіньо на полі, але жоден з них поки не готовий стати для вболівальників «філадельфійським Роналдіньо», статус якого є у екс-хавбека «Шахтаря». Тільки з цієї причини можна припустити, що клуб зробить все, щоб знову домовитися з Ілсіньо, якщо той забажає продовжити кар'єру. Якщо ж ні, то в «Філадельфії Юніон» сподіваються умовити бразильця перейти на роботу в академію, щоб спробувати прищепити в MLS ту систему, яка багато десятиліть дає результат в Бразилії, і дозволяє уболівальникам з багатьох країн радіти грі таких майстрів, як Ілсіньо.

Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос
Бокс | 10 травня 2024, 08:47 1
Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос

12 травня в австралійському Перті пройде поєдинок за титули IBF та IBO

Асисти українців. Жирона втратила гостьову перемогу над Алавесом
Футбол | 10 травня 2024, 23:59 12
Асисти українців. Жирона втратила гостьову перемогу над Алавесом

Циганков та Довбик відзначилися результативними передачами

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
UKRAINE FAN
Очень хороший был футболист. Мог бы играть в топ командах если бы не странный побег!
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
OKs100
При этом видно, что у Илсиньо сейчас лишние 15-20 кг.
Nesenyk1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
norma_zap
Расскажите про Бразильскую футбольную школу французам в 2006, голландцам в 2010, немцам в 2014, бельгийцам в 2018. Эта система давала полноценный результат в 1990-2002 годах. Да безусловно Бразилия ежегодно клепает звёзд, но сейчас на уровне сборных эти звёзды уступают европейским топам.
tima fialko
Статистики нема в основу не ставлять,отже одна художня література
sasha18
Простий запасний бразилець в США