Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 22 грудня 2020, 22:51
29087
14

10 найцінніших команд, що залишилися в розіграші Ліги Європи

Спойлер: «Шахтаря» і «Динамо» в цьому списку не буде...

| Оновлено 22 грудня 2020, 22:51
29087
14
10 найцінніших команд, що залишилися в розіграші Ліги Європи
ФК Тоттенхем

Після декількох місяців захоплюючих битв з грандами європейського футболу в Лізі чемпіонів дві найбільш потужні українські команди останніх десятиліть «Динамо» і «Шахтар» повертаються в турнір, де за нинішніх реалій їм все-таки частіше вдається виглядати більш конкурентоспроможними - Лігу Європи.

Саме до Ліги Європи по весні буде прикута основна увага вітчизняних фахівців і вболівальників, а тому вже зараз ми пропонуємо вивчити головних фаворитів змагання. До таких зараз все частіше і частіше відносять ті команди, чия трансферна вартість складу першої команди є максимальною. Втім, в своєму рейтингу ми підемо трохи іншим шляхом, який глобально не змінює ситуації, але, можливо, робить порівняння більш об'єктивним.

Отже, представляємо вам десять найбільш цінних команд, які продовжують боротьбу за головний трофей Ліги Європи-2020/21, відібраних за критерієм середньої вартості одного гравця першої команди.

10. АЯКС (Нідерланди)

Середня вартість одного гравця: 11,66 млн євро
Сумарна вартість команди: 291,45 млн євро
Середній вік команди: 24,6 роки

«Аякс» нинішній розіграш єврокубків починав з групи Ліги чемпіонів, як перша команда зупиненого достроково розіграшу чемпіонату Нідерландів-2019/20. Амстердамці потрапили в непросту групу з «Ліверпулем», «Аталантою» і «Мітьюлландом», де зуміли здобути дві перемоги, але тільки над представником Данії. Хоча на тлі нестабільного виступу «Аталанти» представник Нідерландів зберігав шанси на вихід до плей-оф Ліги чемпіонів до останнього. Лише в шостому турі, коли «Аякс» вдома в очній дуелі поступився італійцям (0:1), стало зрозуміло, що навесні «аяксиди» зіграють в Лізі Європи.

Нинішній склад «Аякса», як і раніше, досить цінний, і в ньому вистачає гравців, за яких в перспективі будуть боротися найсильніші клуби континенту. Втім, найдорожчими футболістами «аяксидів» на поточний момент є добре відомі воротар Андре Онана і вінгер Давид Нерес. Контракти обох оцінюються фахівцями в 36 мільйонів євро, але в середньому вартість одного гравця першої команди «Аякса» зараз становить 11,66 мільйонів євро.

9. РЕАЛ СОСЬЄДАД (Іспанія)

Середня вартість одного гравця: 11,84 млн євро
Сумарна вартість команди: 319,6 млн євро
Середній вік команди: 25,9 років

«Реал Сосьєдад» єврокубковий сезон-2020/21 починав відразу з групи Ліги Європи. Там команда з Сан-Себастьяна потрапила в групу з «Наполі», АЗ та «Рієкою». Саме хорвати, яким з самого початку відводилася роль головного постачальника очок в цьому квартеті, зіграли ключову роль в плані визначення того, хто вийде до плей-оф, а хто покине турнір вже після групової стадії. У п'ятому турі «Рієка» спершу досить несподівано зіграла внічию (2:2) на виїзді з «Реал Сосьєдадом», а вже в шостому, так би мовити, повернула боржок іспанцям, ще більш сенсаційно на своєму полі обігравши АЗ (2:1), і відчепивши нідерландців від плей-оф, куди з другого місця вирушила команда з Сан-Себастьяна.

З точки зору трансферної вартості футболістів першої команди у «Реал Сосьєдада» спостерігається істотний перекіс. Тут присутній явний лідер, яким є 23-річний вінгер Мікель Оярсабаль (60 млн євро), а вже за ним слідують всі інші. Наприклад, замикає десятку найбільш цінних гравців команди Андер Барренечеа, що оцінюється фахівцями вже всього в 11 мільйонів євро. Подібна цифра є актуальною і для середньостатистичного футболіста іспанської команди.

8. БАЙЄР (Німеччина)

Середня вартість одного гравця: 12,27 млн євро
Сумарна вартість команди: 343,45 млн євро
Середній вік команди: 25,5 років

Представник Німеччини «Байєр» також починав євросезон в Лізі Європи, де «фармацевтам» дісталася досить легка для них група з «Ніццою», празькою «Славією» та «Хапоелем» з Беер-Шеви. У підсумку «Байєр» легко вийшов до плей-оф з першого місця, здобувши п'ять перемог і лише одного разу сенсаційно поступившись у гостях «Славії» (0:1). Втім, це було лише непорозуміння, оскільки в іншому леверкузенці знатно покомизилися, розбивши вдома «Ніццу» (6:2), двічі відвантаживши по чотири м'ячі представнику Ізраїлю (4:2 - на виїзді і 4:1 - вдома), а також як слід помстившись «Славії» на своєму полі (4:0) в заключному турі.

Найціннішим активом нинішнього «Байєра» є 21-річний француз Мусса Діабі, який грає на фланзі півзахисту, і перебрався в Леверкузен влітку минулого року за 15 мільйонів євро з «Парі Сен-Жермен». Нині контракт цього футболіста оцінюється вже в 36 мільйонів євро. У трійку найдорожчих гравців «Байєра» входять також 21-річний центрбек збірної Буркіна-Фасо Едмонд Тапсоба (30 млн євро) і 23-річний вінгер збірної Ямайки Леон Бейлі (29,5 млн євро), а середній цінник на гравця першої команди у «фармацевтів» дорівнює 12,27 мільйонам євро.

7. РОМА (Італія)

Середня вартість одного гравця: 12,97 млн євро
Сумарна вартість команди: 337,25 млн євро
Середній вік команди: 27,7 років

Екс-наставнику «Шахтаря» Паулу Фонсеці не вдалося в прем'єрному сезоні роботи з «Ромою» вивести команду в Лігу чемпіонів. З цієї причини євросезон «вовки» починали з групової стадії Ліги Європи, де жереб відправив їх в один квартет зі швейцарським «Янг Бойз», болгарським ЦСКА і румунським «ЧФР Клуж». У підсумку «Рома», здобувши чотири перемоги, зуміла вийти до плей-оф з першого місця, втративши очки лише в дуелях з «армійцями» з Софії. Вдома «вовки» зіграли з болгарами внічию (0:0), а на виїзді й зовсім поступилися (1:3).

Головним «діамантом» нинішнього складу «Роми» є 21-річний хавбек Ніколо Дзаньоло. Влітку 2018 року «вовки» віддали за нього 4,5 мільйони євро «Інтеру», а нині футболіст оцінюється вже вдесятеро дорожче! Не менш важливим і цікавим для топ-клубів варіантом на ринку в складі «Роми» бачиться 24-річний Лоренцо Пеллегріні, чия вартість нині становить 32 мільйони євро. Відзначимо, що добре відомий українським уболівальникам вірменський легіонер «вовків» Генріх Мхітарян нині оцінюється в 20 мільйонів євро, і є шостим у переліку найдорожчих гравців «Роми».

6. МІЛАН (Італія)

Середня вартість одного гравця: 16,51 млн євро
Сумарна вартість команди: 445,9 млн євро
Середній вік команди: 25 років

Після «Аякса», «Реал Сосьєдада», «Байєра» та «Роми» з їхніми показниками середньої вартості одного гравця першої команди в 12-13 мільйонів євро, йде серйозний стрибок до 16,5 мільйонів, який забезпечив «Мілан». «Россонері» змушені були пробиватися в групу Ліги Європи через кваліфікацію турніру, з чим не без зусиль, але впоралися. А ось група «Мілану» дісталася вельми нескладна: там суперниками італійців виступили «Лілль», празька «Спарта» і «Селтік». Шотландці в результаті провалилися, зумівши набрати лише 4 очки, а чехи прогнозовано не склали конкуренції представникам топ-5 чемпіонатів Європи. У підсумку до плей-оф «Мілан» вийшов з першого місця, а «Лілль» - з другого.

Ключовим активом нинішнього «Мілана» є 21-річний воротар Джанлуїджі Доннарумма. Його контракт нині оцінюється фахівцями в 60 мільйонів євро. За кіпером йдуть 23-річний фулбек Тео Ернандес (45 млн євро) і 25-річний капітан команди Алессіо Романьйолі (36 млн євро). Середня вартість одного гравця основи «Мілана» становить трохи більше 16,5 мільйонів євро, але є відчуття, що «россонері» не варто записувати в фаворити Ліги Європи, тому як основну ставку в нинішньому сезоні цій команді напевно варто зробити на Серію А, де поки справи підопічних Піолі просуваються досить вдало.

5. ЛЕСТЕР (Англія)

Середня вартість одного гравця: 17,98 млн євро
Сумарна вартість команди: 485,5 млн євро
Середній вік команди: 27,3 років

Англійський «Лестер» українські вболівальники мали можливість спостерігати в одній групі, де виступала луганська «Зоря». Там «лиси» вибороли перше місце, обійшовши за додатковими показниками «Брагу», в активі якої до фінішу групового турніру так само виявилося 13 очок. Втім, «Лестер» не виглядав такою вже незламною командою в поєдинках з «Зорею», причому навіть в Англії, коли «чорно-білі» програли 0:3, але показали досить симпатичну гру.

Найдорожчим футболістом поточного складу «Лестера» є 24-річний Джеймс Меддісон, оцінюваний в 55 мільйонів євро. Лише на 5 мільйонів дешевше виявився Юрі Тілеманс (50 млн євро), а трійку найцінніших активів «лисів» замикає Вілфред Ндіді (45 млн євро). Відзначимо, що найбільш цікаві з економічної точки зору футболісти «Лестера» є досить молодими, а ось «обтяжують» середній вік команди ті, хто колись здобував для «лисів» перемогу в АПЛ - воротар Шмейхель (34 роки), форвард Варді (33 роки), захисник Морган (36 років), півзахисник Олбрайтон (31 рік). Без них «Лестер» був би в середньому куди більш молодою командою, і куди більш дорогою в середньому з точки зору фінансів, але чи могли б «лиси» бути такими успішні без ветеранів - це вже інше питання...

4. АРСЕНАЛ (Англія)

Середня вартість одного гравця: 18,9 млн євро
Сумарна вартість команди: 585,95 млн євро
Середній вік команди: 26,1 років

«Арсенал», який невдало виступив у минулому розіграші англійської Прем'єр-ліги, стартував з групової стадії Ліги Європи в якості володаря Кубка Англії. Там «канонірам» в суперники випали норвезький «Мольде», австрійський «Рапід» та ірландський «Дандолк», з якими проблем у лондонців не виникло. Більш того, команда Артети стала єдиною, якій вдалося виграти всі шість матчів на груповій стадії Ліги Європи-2020/21.

Ключовим з точки зору трансферної вартості активом нинішнього «Арсеналу» є 27-річний ганський хавбек Томас Парті (50 млн євро), за яким йдуть 31-річний габонец П'єр-Емерік Обамеянг (45 млн євро) і 25-річний івуарієць Ніколя Пепе (40 млн євро). Останній непогано себе показав в Лізі Європи, але поки виключно розчаровує в матчах АПЛ, де справи у «канонірів» йдуть вкрай погано, і далеко не факт, що до євровесни «Арсенал» прийде з Артетою в якості головного тренера...

3. НАПОЛІ (Італія)

Середня вартість одного гравця: 23,21 млн євро
Сумарна вартість команди: 603,48 млн євро
Середній вік команди: 27,7 років

«Наполі» як володар Кубка Італії-2019/20 стартував відразу з групової стадії поточного розіграшу Ліги Європи. Вона не була для неаполітанців надмірно складною. Італійці, як уже згадувалося вище у розповіді про «Реал Сосьєдад», попали в одну групу з цією іспанською командою, а також з АЗ та «Рієкою», і з 11 очками виграли квартет.

У поточному складі «Наполі» найдорожчим гравцем є 29-річний центрбек збірної Сенегалу Каліду Кулібалі, чия вартість дорівнює 65 мільйонам євро. Другу і третю позиції ділять куди більш молоді 24-річний Фабіан Руїс та 21-річний Віктор Осімхен, кожен з яких коштує по 50 мільйонів євро. Взагалі ж тільки чотири гравці першої команди «Наполі» оцінюються експертами менш ніж в 10 мільйонів євро, що дозволяє цій команді перебувати в трійці найцінніших серед тих, хто залишився в розіграші Ліги Європи.

2. МАНЧЕСТЕР ЮНАЙТЕД (Англія)

Середня вартість одного гравця: 25,15 млн євро
Сумарна вартість команди: 754,35 млн євро
Середній вік команди: 26,9 років

Команда Уле-Гуннара Сульшера «кваліфікувалася» до плей-оф Ліги Європи з групового раунду Ліги чемпіонів, де і починала цей євросезон. Манкуніанці потрапили в непростий квартет з «Парі Сен-Жермен», «Лейпцигом» та «Істанбул Башакшехіром», в якому стали жертвами власної недолугості. «Червоні дияволи» дуже вдало почали турнір, здобувши виїзну перемогу над ПСЖ (2:1) і легко розбивши вдома «Лейпциг» (5:0), після чого, ймовірно, впали в ейфорію. Фатальною для «Юнайтед» стала втрата очок в третьому турі, коли команда Сульшера на виїзді згоріла «Істанбул Башакшехіру» (1:2). Програвши в двох заключних турах ще й ПСЖ з «Лейпцигом», манчестерці залишилися лише на третьому місці в групі, потрапивши до Ліги Європи.

За сукупною вартістю всіх футболістів першої команди саме «Манчестер Юнайтед» є найціннішою командою, що залишилася в Лізі Європи. Головні її активи - Бруну Фернандеш (90 млн євро), Маркус Рашфорд (80 млн євро) та Поль Погба (65 млн євро), хоча на полі однозначну допомогу в поточному сезоні готові надати тільки перші двоє. Втім, вистачає в поточному складі «червоних дияволів» і вельми сумнівних, як для такого колективу, персонажів, чия трансферна вартість не перевищує навіть 10 мільйонів євро. Таких відразу дев'ять, включаючи 37-річного резервного воротаря Лі Гранта, контракт якого оцінюється лише в 350 тисяч євро.

1. ТОТТЕНХЕМ (Англія)

Середня вартість одного гравця: 25,61 млн євро
Сумарна вартість команди: 742,55 млн євро
Середній вік команди: 26,8 років

«Тоттенхем», як і «Мілан», старт в єврокубках починав з кваліфікації Ліги Європи. Не сказати, щоб всі матчі на цій стадії «шпори» провели дуже переконливо, але в завершальному раунді вони рознесли в пух і прах ізраїльський «Маккабі» з Хайфи (7:2), а потім волею жереба потрапили в одну групу з «Антверпеном», ЛАСКом та «Лудогорцем». Програв «Тоттенхем» лише на виїзді бельгійцям (0:1), а другий і останній раз втратив очки на виїзді проти австрійців (3:3). Всі інші чотири поєдинки «шпори» виграли, і з 13 очками виграли групу.

Найбільш яскравим, відомим і дорогим футболістом нинішнього «Тоттенхема» є 27-річний центрфорвард Гаррі Кейн, оцінюваний в 120 мільйонів євро. Це дозволяє англійцю також бути найдорожчим гравцем серед тих, що продовжують участь в Лізі Європи цього сезону, а також бути єдиним, чия вартість перевищує 100 мільйонів євро. На другому місці в «Тоттенхемі» і в Лізі Європи (наряду з Фернандешем з МЮ) йде 28-річний вінгер Сон Хин Мін, чия вартість складає 90 мільйонів євро. Далі в команді Моуріньо йде прірва, оскільки третій Тангі Ндомбеле оцінюється експертами в 45 мільйонів євро. Але в цілому «Тоттенхему», як і «Мілану», нині напевно куди важливіше акцентуватися на домашньому чемпіонаті, ніж на другорядному єврокубку, хоча у Моуріньо і є нещодавній досвід перемог в ньому (сезон-2016/17 португалець завершив тріумфатором Ліги Європи разом з «Манчестер Юнайтед»).

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(131)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Брайтон – Ман Сіті – 0:4. Як Де Брюйне вперше забив головою. Відео голів
Футбол | 26 квітня 2024, 01:05 1
Брайтон – Ман Сіті – 0:4. Як Де Брюйне вперше забив головою. Відео голів

Дивіться відеоогляд матчу 29-го туру Англійської Прем'єр-ліги

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 8
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
red dead
Как уже было сказано:"деньги - не играют в футбол."
Вячеслав Самойлов
Точнее "...чтобы НАШ чемпионат начали стабильно смотреть..."
Вячеслав Самойлов
Почему (подобно Аяксу) Шахтеру не "засветить" своих воспитанников (скажете ведь академия и неплохая - есть)? Да потому, что в отличие от чемпионата Нидерландов - чемпионат Украины - это "ОБОЧИНА Европы" - в лучшем случае (а не - "Европа")! И надо ЧЕРЕЗ ГОЛОВУ перепрыгнуть, чтобы ЭТИ чемпионаты начали смотреть хоть более-менее стабильно в продвинутых европейских странах. Так что "засветить" украинцев было бы можно ТОЛЬКО в еврокубках, а это маловато игр и не так много возможностей. Но ГЛАВНОЕ - у Шахтера ДРУГАЯ модель, где украинцы почти не играют в атаке и в атакующей группе (ибо подобранный под модель тренер да и сама модель игры - другая: "бразильская" атака + украинская защита).
П.С. Но и здесь есть "подвижки". Недаром начали в Европе интересоваться нашим Матвиенко, да и Коваленко тоже - значит и полу- и защитники наши - кое-что могут показать ценное. Просто к ИХ (украинцев) продажам клуб НЕ стремится, потому этот к ним интерес - не более, чем просто БОНУС, получаемый клубом на ниве передпродажной "раскрутки" молодых легионеров.
Юрій Бордуляк
Зайшов почитати адекватні коменти , а тут як завжди срач..
Юрій Бордуляк
Зайшов почитати адекватні коменти , а тут як завжди срач..
tsidyi
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
elfin folomkin
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
elfin folomkin
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
elfin folomkin
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил