Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 19 грудня 2020, 15:11
12112
3

Юрій МОРОЗ: «Після 10 січня буде розмова з Мірчею Луческу»

Інтерв'ю наставника молодіжної команди «Динамо»

| Оновлено 19 грудня 2020, 15:11
12112
3
Юрій МОРОЗ: «Після 10 січня буде розмова з Мірчею Луческу»
ФК Динамо Київ. Юрій Мороз

Молодіжна команда «Динамо» завершила першу частину сезону 2020/21 на першому місці в турнірній таблиці, набравши 36 очок у 13-ти турах і на 6 балів випередивши найближчих переслідувачів.

Старший тренер динамівської команди U21 Юрій Мороз підбив підсумки осені в коментарі клубному сайту:

– Пішли у відпустку з позитивними емоціями, маючи непоганий результат. Хлопці отримали план індивідуальної роботи, і ми попрощалися з ними до 10 січня. Що стосується плану роботи, то його формували, враховуючи побажання Мірчі Луческу, тренер із фізпідготовки першої команди Віталій Кулиба та наш тренер із фізпідготовки Олександр Процюк. По суті, ми взяли за основу для наших хлопців той план, який отримала перша команда.

– Окрім плану індивідуальної роботи, які напуття дали підопічним перед відпусткою?
– Побажав не тільки добре відпочити, але і добре підготуватися до другого кола чемпіонату.

– Наскільки ускладнила роботу в першій частині сезону ситуація з COVID-19? Адже коронавірус перенесли і деякі гравці команди, і ви...
– Виникали незаплановані складності. У нас було таке, що в день матчу 4-5 футболістів стартового складу через коронавірус не могли грати, і нам доводилося міняти їх по ходу, у той же день. Але вибудувана в «Динамо» вертикаль із академії, команд U19, U21 і першого складу дозволила нам пройти цей період відносно безболісно, ​​принаймні, на нашому рівні - юнацькому та молодіжному. Молодші футболісти вливалися в команду U21, а наші гравці, які за віком могли грати за U19, допомагали цій команді. Також юнацьку команду поповнювали і хлопці з динамівської академії. Так що у нас все було спрацьовано досить чітко і, виходячи з результату, ми мало де втратили. Труднощі були, проте, думаю, не лише ми зіткнулися з такими проблемами. Ситуація у нас була не те що легшою, але клуб дає можливість підживлювати склад - існує своя якісна дитяча школа, на хорошому рівні працює структура U19-U21. Можна сказати, що пройшли цей період хоч і з труднощами, але в цілому безболісно.

– Результат говорить сам за себе: команда всього один раз втратила очки, програвши на виїзді «Руху»; і тільки одного разу, із «Ворсклою», довелося рятувати гру, поступаючись по ходу матчу. Як тренер, задоволені таким ставленням до справи та самовіддачею гравців? Чи можна сказати, що вони подорослішали, стали більш зрілими на полі?
– Радує те, що хлопці з належною серйозністю ставляться до того, що відбувається і на полі, і на тренуваннях, і на побутовому рівні. Є бажання та прагнення не просто грати в командах U19 і U21, а прогресувати для потрапляння в першу команду. Сьогодні у них є стрижень, вони намагаються рости, додавати у фізичній підготовці, тактиці та інших футбольних компонентах.

– Крім того, у «Динамо» найкраща різниця забитих і пропущених м'ячів (50:9), команда забила 50 голів у 13-ти турах молодіжної першості, тобто в середньому майже 4 м'ячі за гру! На чому базується така феноменальна результативність? Чи говорить це про ослаблену конкуренцію в чемпіонаті U21?
– Ми звикли вважати, що якщо в «Динамо» все добре, то десь падає конкуренція. Думаю, що конкуренція така ж, якою була в попередні роки. Якщо згадувати той же програш від «Руху», можу сказати, що ця команда також створює вертикаль від школи до команд U19-U21. Особисто для мене стало здивуванням, що у них є такі хороші юнацька та молодіжна команди, яким приділяється увага, є професійний підхід, відбір гравців. Можливо, якісь команди стали слабшими, інші - навпаки сильнішими, але в цілому це рівень вище середнього.

А що стосується результативності, то цьому допомагає те прагнення хлопців, про яке я говорив раніше. Вони хочуть рости, намагаються домінувати на футбольному полі - кожен із них і команда в цілому. Кожен знає, що потрібно робити на полі та намагається на максимальних зусиллях все це виконувати. Інтенсивність, яку команда підвищує по ходу гри, не у всіх матчах була ідеальною, але, принаймні, хлопці намагаються це робити.

При цьому не можу сказати, що ми граємо тільки на атаку. У нас і оборона, і атака - це збалансовані речі. Хлопці стараються відпрацьовувати в обороні, перебудовуються, реагують на зміни на футбольному полі, і при цьому активно грають в атаці, комбінують. Це не просто прагнення побігти та забити, а намагання якісно розіграти атаку. В цілому я задоволений першою частиною сезону, все пройшло більш-менш гладко.

– Ви часто наголошуєте, що головне завдання молодіжного складу - підготовка гравців для першої команди. У цьому сезоні гравцями основної обойми стали Сирота, Забарний, Нещерет - ще дуже юні гравці, які вже показують конкурентний футбол. Чи можна це вважати прикладом, як в ідеалі і має працювати взаємодія між дублем і першою командою?
– Так, варто про це сказати. Як тренер, я просто радію з того, що футболісти, які пройшли шлях через дитячу школу, академію, нашу команду, потрапляють до першої команди, де гідно виступають. Це говорить в тому числі і про якість нашої роботи, наше ставлення до справи. Звичайно, хотілося б, щоб таких футболістів було більше.

Ті гравці, про яких я казав, що у них є бажання та прагнення розвиватися, бачать, що на їхніх партнерів звертають увагу, ставлять у перший склад, дають можливість грати, прогресувати і бути на виду. Приклади Нещерета, Забарного та Сироти дають можливість нашим футболістам, таким як Надольский, Боль, Бражко, Вівчаренко й інші, рости та не зупинятися. Потрібно мати бажання пробитися в першу команду, закріпитися там і добитися результату.

Але варто сказати, що приклади не обмежуються згаданими хлопцями, це також Шапаренко, Миколенко, Попов, Цитаїшвілі. Дай бог, щоб це тривало з року в рік і наші вихованці постійно росли та могли домінувати в першій команді.

– Чи є гравці, які за потенціалом можуть повторити прорив Забарного, Сироти, Нещерета? До тренувань із основою залучалися і інші молоді виконавці, але не всі залишилися в обоймі першої команди...
– На сьогоднішній день грають 11 футболістів стартового складу. Я не бачу тут якоїсь проблеми або причини, їхній час має прийти. І коли час прийде, вони повинні на максимальних зусиллях продемонструвати все, що вміють. Як тільки прийде час - це вже залежить від хлопців, коли вони скористаються довірою і проявлять себе.

У формуванні складу йдеться про те, наскільки конкурентоспроможний той чи інший футболіст на своїй позиції, щоб допомогти команді перемогти. Можливо, Забарний - виключення з правила, про яке ми зараз говоримо. У ситуації з кадровими проблемами в першій команді Ілля зайняв свою позицію, і дай бог, щоб він і надалі продовжував так грати та прогресувати.

Як мені здається, це повинно залежати більшою мірою від гравців. Вони ще молоді та повинні рости. Упевнений, що їх час прийде.

– Владислав Ванат - найкращий бомбардир команди в усіх турнірах, у яких бере участь - і U21, і U19. Можливо, він наступний кандидат на підвищення? Його бомбардирські показники - це особистий талант або результат взаємодії всієї команди?
– Можна сказати, що все в комплексі. Ванат і індивідуально сильний, і підтримує командну гру як футболіст атаки, намагається і асистувати, і брати ініціативу на себе. Це те, що на сьогодні потрібно для гравця атаки, для нападника. Влад - хороший гравець і, сподіваюся, надалі виросте в добротного футболіста.

Що стосується його перспектив у першій команді, про це я поки не можу нічого сказати. У січні ми зберемося, відбудеться розмова з Луческу. На сьогодні Ванат - гравець U21/U19, він працює і готується. Настрій у нього хороший. Сподіваюся, наступного року йому теж усе буде вдаватися.

– У вас досить зіграний склад, але в цьому сезоні до вас підключалися і деякі гравці з U19 - як оціните їхню готовність до молодіжного рівня та прогрес за цей період?
– У хлопців є хороший прогрес, вони проявляють себе і в U19, і в U21. Поки не можу сказати, що це сформовані футболісти - звичайно, їм ще потрібно рости та багато працювати, щоб вони дійшли до гравців першої команди. Але потенціал у них дуже великий. Дай бог, щоб травми не завадили рухатися вперед.

– Чи є новини про травму Артема Шулянського, який термін реабілітації йому прогнозують?
– Чекаємо його одужання та швидкого повернення в стрій! Самому Шулянському тут не потрібно робити якихось страшних висновків. Багато хто через це проходить, він не перший і, на жаль, не останній. Лікарі тримають його на контролі, у клубі є хороше обладнання для відновлення, і «Динамо» зробить усе можливе для того, щоб Артем швидше повернувся в стрій. Про термін реабілітації поки говорити складно, але, гадаю, йому знадобиться до 6 місяців, залежно від того, як буде реагувати його організм і як Артем сам буде працювати над тим, щоб повернутися до ладу. Це теж важливий фактор. Упевнений, що все буде добре.

– Які у вас плани на зимову підготовку команди?
– За традицією, ми збираємося на базі. У нас є всі умови, усього вистачає, у розпорядженні критий манеж. Зберемося 10 січня та будемо готуватися спільно з командою U19, а там уже будемо дивитися по гравцях. Звичайна робоча рутина, потрібно попрацювати близько тижня, а далі вже все встане на свої рейки. План є, є певні дати для спарингів. Але поки це начерки та попередні плани, детальніше про це повідомимо вже в січні.

– Ігор Суркіс у недавньому інтерв'ю казав, що на збори перша команда полетить у розширеному складі, будуть залучені і гравці з U21. Можливо, уже є розуміння, хто це може бути?
– Гадаю, після 10 січня буде розмова з Мірчею Луческу, і я вже буду володіти ситуацією. Ми тільки раді, що перша команда використовує наших гравців, і наші виконавці конкурентоспроможні. Також і для гравців, які потрапляють в основу, це величезний плюс, навіть якщо вони повертаються до нас назад. Вони приходять уже більш спокійними, холоднокровними, з кращим розумінням, що потрібно робити та до чого себе готувати. Це теж радість для мене.

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Trasher311987
Влада Ваната надо подпускать к основе.
Он лучше Супряги.
Есть все данные для того чтобы он раскрывался.
Очень надеюсь на то что он поедет в ОАЭ с первой командой.
Учитывая график он будет полезен.
Хотелось бы увидеть Надольского Волошина Викентия и сына Тлумака.
Вова Чертрогатый
Я хочу чтобы игрока по фамилии Боль допустили к 1 команде) Чисто изза фамилии)))
oenergo.com
В 21 год в первую команду надо однозначно попадать, хоть иногда.