Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 20 березня 2023, 22:14
3978
1

Топ-10 подій першого кола УПЛ

Sport.ua - про найбільш пам'ятні епізоди першої половини чемпіонату України

| Оновлено 20 березня 2023, 22:14
3978
1
Топ-10 подій першого кола УПЛ
ФК Шахтар

Нинішній чемпіонат країни в силу ряду причин навряд чи приміряє на себе етикетку «унікального». Тому що до нього бували і крутіші, та й яскравіші. Однак у порівнянні з пару-трійкою своїх останніх за ліком родичів, нинішня першість УПЛ як мінімум цікава. Своєю інтригою на різних полюсах, в першу чергу. Нам не відомо, чи буде таким же інтригуючим і фініш чинного сезону, однак станом на кінець першого кола можна стверджувати, що турнір дуже самодостатній і з необхідним «нервом». Сьогодні ми згадаємо найхарактерніші особливості першого кола УПЛ, яке нещодавно закінчилося.

Перше «Динамо»

Останні чотири сезони «Шахтар» безроздільно панував в чемпіонатах України. Особливо показовим став минулий рік, коли золоті нагороди «гірникам» можна було вручати вже після першої частини змагань. Зараз же можемо сміливо говорити, що доля національного «золота» аж ніяк не вирішена. І «дякувати» в зв'язку з цим потрібно не стільки «гірникам», котрі трохи збилися з переможної ходи, скільки динамівцям, які на цю ходу ступили. Основна метаморфоза, яка спонукала до такого підсумку, - прихід в команду нового головного тренера. Факт появи на тренерській лаві «біло-синіх» колишнього керманича «помаранчево-чорних» Луческу був сприйнятий в більшості своїй в багнети. Але Мірча, попри все, зумів збалансувати команду за короткий термін і навчив її брати «свої» очки. Завдяки балансу, дисципліні, вмінні вичавлювати максимум з мінімуму кияни і вирушили на зимові канікули в статусі лідерів. Наприклад: в минулому чемпіонаті після першого кола (11-ти турів) кияни відставали від «гірників» на 10 очок.

Луческу проти «Шахтаря»


ФК Шахтар

Головною родзинкою осінньої частини чемпіонату стало протистояння колишнього тренера «Шахтаря» Луческу на чолі «Динамо» проти своєї колись головної команди в тренерському житті. Незважаючи на клеймо «збитого льотчика», а «Динамо» - опонента, який явно програє з точки зору якості кадрів, ці протистояння вийшли резонансними і живими. На відміну від попередніх. З 30 відсотками володіння м'ячем і серйозними кадровими проблемами Мірча блискуче тактично переграв Каштру в матчі за Суперкубок (3:1). Правда, у другій дуелі, вже в чемпіонаті, так само без шансів поступився - 0:3, списавши все на коронавірус. Ну, в цьому теж весь Луческу.

Компромісний «Шахтар»

Головною причиною, чому помітно здав «Шахтар», стала повна відсутність присутності міжсезонних зборів. Участь донеччан у фінальній пульці Ліги Європи затягнулася. Після провального півфіналу з «Інтером», команда Каштру була змушена вже через фактично тиждень стартувати в новому сезоні внутрішнього календаря.

Радше за все, функціонери «гірників» порахували, що наявного потенціалу команди вистачить для того, щоб за звичкою брати своє в УПЛ. Якщо був саме такий розрахунок, то він виявився невірним. Команді явно не вистачало емоцій. Це в першу чергу. Там, де в минулому сезоні очки здобувалися практично на «автоматі», в сезоні нинішньому виникали проблеми. Відсутність палаючих очей і тонусу у гравців «Шахтаря» явно кидалися в очі. Так, «гірники» і зараз перевершують всіх суперників в УПЛ з кадрового набору, але тієї колишньої легкості часто не вистачає. Звідси - багато втрат очок. За 13 турів (у випадку «Шахтаря» 12-ть, оскільки гра проти «Інгульця» не відбулася) «гірники» зіграли внічию аж п'ять разів (при семи перемогах). Це не чемпіонський графік, якщо порівнювати його в попереднім сезоном, бо в попередньому в 11 турах першого кола не було втрачено жодного балу.

ВАРкханалія


ФК Динамо

Чи то наші арбітри ще не навчилися користуватися принадами сучасних суддівських технологій, чи то наш футбол пішов шляхом виключно боротьби і страждань, однак після впровадження системи ВАР в УПЛ пенальті і червоні картки у нас даються майже в кожному поєдинку, в якому є відеоасистенти рефері. У зв'язку з цим можна згадати матч останнього за ліком туру «Динамо» - «Колос». Начебто і не грубо грали футболісти, начебто і принциповості в їхніх діях було без надлишку, але по одному пенальті в різні боки і стільки ж вилучень. Хоча, якби в тому матчі не було додаткового суддівського «вагончика», напевно все пройшло б, з одного боку, явно жвавіше, з іншого - цікавіше. І подібних поєдинків можна набрати цілу пазуху. «Минай» - «Дніпро-1», наприклад, «Олександрія» - «Інгулець», «Десна» - «Ворскла». Кожен більш-менш серйозний стик в центрі поля закінчується вилученням, і будь-який дотик у штрафному до суперника - пенальті. Ми хотіли більше справедливості і рівних правил для всіх, а отримали лише більше головного болю.

Де бомбардири, де?

Загальний рівень чемпіонату країни не виріс. А якщо бути чесними, і зовсім знизився. В першу чергу через те, що ми зараз граємо за іншою схемою: у два кола з 14 командами. Стало бути, число забитих м'ячів повинно було, по ідеї, збільшитися, адже є дійсно багато слабких команд. Але, на жаль, тих, хто ставив на бомбардирські подвиги наших форвардів, чекало розчарування. Найкращим бомбардиром першого кола стали півзахисник «Динамо» Циганков і нападник «Олімпіка» Шахаб, у яких по вісім голів. У минулому сезоні у головного забивали «Шахтаря» і чемпіонату в цілому Мораеса було в активі 11 м'ячів після 11 турів. У підсумку наш натуралізований бразилець виграв той бомбардирський сезон з показником 20 м'ячів. Чомусь здається, що в нинішньому чемпіонаті стільки не заб'є ніхто.


ФК Олімпік. Шахаб Захеді

Боязкі дебютанти

В УПЛ дебютували відразу три абсолютних дебютанти - «Інгулець», «Минай» та «Рух». Їхня заочна боротьба за вихід в еліту (ще в першій лізі) була цікава і місцями безкомпромісна. Як і розповіді про амбіції. Але під склепіннями вищого ешелону новачки загубилися. Всі троє - явно боязкого десятку, дуже довго деякі йшли до своїх перших перемог, не відрізняються ні тактично, ні кадрово. Загалом, суцільне безриб'я.

Під знаком COVID-19

Сезон починався перенесенням кількох поєдинків через спалахи коронавірусу. Ну, якщо можна назвати ті події «спалахом»: три-чотири людини тоді випадали через вірус. Через це скасували гру «Руху» і «Шахтаря», «Миная» і «Львова». Але ближче до осені з'явився новий медичний протокол, згідно з яким матч відбудеться не тільки за будь-якої погоди, але і фактично в будь-якому стані. Якщо залишається в строю 13 гравців, будь ласкавий, грай. І грали, оскільки вірус нікуди не подівся. Точніше, навпаки, ним перехворіли майже у всіх колективах. Хто раніше, хто пізніше. Внаслідок такої політики був перенесений лише один поєдинок: «Олімпіка» і «Зорі», адже у донецької команди через хворобу не виявилося в строю жодного голкіпера. Ковід вніс серйозне сум'яття в життєдіяльність нашого чемпіонату, через нього багато хто змінювали плани і втрачали турнірні бали. Він був і поки залишається форс-мажором, що перетворився на норму.

Провал «Дніпра-1»


СК Дніпро-1. Игор Йовічевич

Одне очко в стартових трьох турах на тлі гучних розмов про єврокубки - і головного тренера «Дніпра-1» Михайленка відправили у відставку. Тренер прийняв цей вердикт стоїчно, визнавши, що вже нічого нового дати команді не міг. Давати нове був покликаний Йовічевич, колишній футболіст і тренер «Карпат». Під керівництвом хорватського наставника «дніпряни» провели десять матчів, в яких здобули дві перемоги і одну нічию. Все інше - поразки. Причому шість поспіль. Як наслідок - останнє місце в турнірній таблиці і крах єврокубкових ілюзій.

Ігор Йовічевич в Дніпрі-1: провал експерименту

Блиск і злидні «Ворскли»

Найкращий старт «Ворскли» за останні кілька сезонів: команда Юрія Максимова здобула три перемоги в трьох стартових поєдинках, потім нічиї чергувалися з перемогами. В хорошому стилі і при непоганій грі полтавці поділили очки з «Шахтарем». «Біло-зелені» незмінно йшли серед лідерів турнірної таблиці і отримали щедрі аванси і на сезон, і на статус відкриття чемпіонату. Але після восьмого туру команду почало лихоманити. Перше коло команда Максимова завершила на п'ятому місці, явно знизивши спочатку високий градус єврокубкових домагань. Можливо, тренер ворсклян таки має рацію: його команді не вистачає поки що «м'язової маси» для вирішення серйозних завдань.


ФК Зоря

Хвороба росту «Зорі»

У минулому сезоні «Зоря» разом із «Шахтарем» показувала найдинамічніший і видовищний футбол. У міжсезоння команду покинули відразу чотири основні гравці, та й тренер збирався на вихід. Як наслідок - провал в стартових турах: лише одне очко в трьох матчах, а перша перемога - лише в четвертому турі, проти безнадійного тоді «Львова». Але головне - не було тієї легкості у «мужиків», знаменитий характер включався лише фрагментами. Але ближче до екватора першого кола «Зоря» нарешті намацала свою гру, а її тренер таки знайшов оптимальний склад. Так, «Зоря» була не такою за якістю, як в минулому сезоні, і про це вже можна говорити ствердно. Як і про те, що в нинішньому чемпіонаті вона вже навряд чи зможе претендувати на статус «третьої сили». Але ось свого останнього слова ця команда ще точно не сказала.

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Konstantin Osipenko
Кто же писал этот бред? Почему не остановились на 5 пунктах?
Уровень чемпионата упал, потому забивать стали меньше - чта??? А может наоборот, стало больше качественных футболистов в центре поля и вратарей? Мораес на фоне прошлогодних никаких Динамо и Ворсклы может и забивал больше, а теперь на 2 уверенных команды стало больше, потому и забитых меньше!
Робкие дебютанты?? Ну давайте назовем хоть 2 чемпионата, когда одна из 2 вошедших команд не вылетала обратно!

Заря не сможет претендовать на звание третьей силы??? Ты в таблицу заглядывал??? Заря 4 отстает от Десны на 3 очка и имеет игру в запасе!!! И это после ухода 5 игроков! 4 из которых основные!!!
Может лучше иногда читать, чем писать?