Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 17 грудня 2020, 16:43
27331
10

Меркушина повертається, Віті Семеренко і Бех не вистачило місця

Денис Шаховець анонсує черговий етап Кубка світу в Хохфільцені

| Оновлено 17 грудня 2020, 16:43
27331
10
Меркушина повертається, Віті Семеренко і Бех не вистачило місця
Український біатлон. Віта Семеренко

З 17 по 20 грудня відбудеться четвертий етап Кубка світу з біатлону. Як і третій, він пройде в австрійському Хохфільцені і буде складатися з трьох дисциплін, але цього разу без естафет.

Незважаючи на те, що біатлоністам не знадобилося здійснювати переїзд, без змін у складах збірних не обійшлося. Торкнулися вони й команду України. Причому пов'язані ці зміни не тільки з прибуттям «новачка». Але про все по порядку.

Програма етапу

Майбутній етап включає в себе три особисті дисципліни: спринти, гонки переслідування і мас-старти. У чоловіків між першою і другою гонками буде день відпочинку, жінкам же доведеться виступати три дні без вихідних. Звичайно ж, це стосується тільки тих, хто зуміє подолати бар'єр кваліфікації.

17.12.2020 - 15:15 - Спринт, чоловіки
18.12.2020 - 15:15 - Спринт, жінки
19.12.2020 - 14:00 - Гонка переслідування, чоловіки
19.12.2020 - 16:00 - Гонка переслідування, жінки
20.12.2020 - 13.00 - Мас-старт, чоловіки
20.12.2020 - 15:15 - Мас-старт, жінки

Збірна України

Жінки: Валя Семеренко, Олена Підгрушна, Юлія Джима, Дар'я Блашко, Анастасія Меркушина.

Чоловіки: Артем Прима, Дмитро Підручний, Руслан Ткаленко, Антон Дудченко, Богдан Цимбал.

Головною подією майбутнього етапу для українських уболівальників, безумовно, стане повернення до гонок триразової призерки чемпіонатів світу в естафетах Анастасії Меркушиної. Три перші етапи вона пропускала, оскільки тренується окремо від команди Юрая Санітри, під керівництвом свого батька Олега. За задумом особистого тренера, Анастасія повинна була добре підготуватися до сезону разом з командою Б. Але якісний закордонний збір резервістам, а відповідно і Меркушиній, провести не вдалося.

Анастасія Меркушина

За пару тижнів до старту сезону, три біатлоністи команди Б здали позитивні тести на коронавірус, в тому числі молодша сестра Меркушиної Олександра. Не оминув стороною COVID-19 й її батька, він захворів ще раніше і не зміг полетіти до Фінляндії, а ось чи перехворіла сама Анастасія – невідомо. Так чи інакше, вона разом з резервістами була змушена два тижні просидіти на карантині, не могла повноцінно тренуватися і, як наслідок, виявилася абсолютно не готовою до гонок. Тому було прийнято спільне рішення про пропуск перших етапів.

На щастя, Анастасія, незважаючи на смугу невдач, не опустила руки і продовжила готуватися до сезону: спочатку вона тренувалася в Тисовці, а потім провела збір в австрійському Обертілліаху і була націлена дебютувати в Хохфільцені. Цей план вдалося втілити в життя, ось тільки в якій формі перебуває 25-річна спортсменка – невідомо. Вона націлюється вийти на пік форми до чемпіонату світу, а тому відразу чекати високих результатів від неї не варто.

Але якщо повернення Меркушиної – це хороша новина, то є й погана. Остання полягає в тому, що квоти в п'ять біатлоністок недостатньо для того, щоб стартували всі присутні в Хохфільцені українки, а таких там зібралося відразу семеро. Двома зайвими, за рішенням тренерського штабу, виявилися Віта Семеренко і Катерина Бех.

Рішення це цілком логічне. Віта на стартових етапах була явно слабшою, ніж Валя, Підгрушна, Джима і Блашко. Остання, до слова, взагалі стає лідером збірної. А 22-річна Катерина Бех є досить перспективною спортсменкою і їй, на думку багатьох експертів, потрібно більше стартувати. Але прогресує вона не так швидко, як багатьом хотілося б, і в очкову зону поки не потрапляє. А очки в Кубок націй потрібно заробляти тут і зараз.

В даний момент в жіночому заліку Кубка націй Україна посідає сьоме місце, відстаючи від Росії, яка розташовується на п'ятому місці, на 68 балів. Відставання зовсім не велике, але не можна допустити того, щоб воно збільшилося. Виходить таке собі замкнуте коло: дати пробігти спринт Катерині Бех, з точки зору перспективи на майбутнє, вигідніше, ніж Підгрушній чи Валі Семеренко. Але дозволити собі таку розкіш наша збірна не може, оскільки тоді буде менше шансів отримати максимальну квоту на наступний сезон.

Програма етапу вибудувана таким чином, що Віта Семеренко і Бех, пропустивши спринт, не зможуть виступити й у інших гонках. Персьют, нагадаємо, побіжать 60 кращих за підсумками спринтерської гонки, а для участі в мас-старті потрібно потрапити до топ-25 загального заліку Кубка світу, або п'ятірки кращих на етапі серед тих, хто не пройшов кваліфікацію по тоталом. За першою умовою пробилася в перший мас-старт сезону Дар'я Блашко, яка розташовується на 20-му рядку загального заліку. Всім іншим українкам і українцям потрібно потрапляти в число кращих на етапі.

Катерина Бех

У чоловіків, як і раніше, відсутній Тарас Лесюк, який в цьому сезоні встиг пробігти тільки одну гонку. 24-річний біатлоніст покинув розташування збірної в зв'язку з сімейними обставинами. Помер його родич, тому Тарас відправився в Україну і не виступив на третьому етапі Кубка світу.

Через відсутність Лесюка, в чоловічій команді є тільки п'ять біатлоністів, так що вибирати, хто ж виступить, а кому дати відпочити, Юрай Санітра не може. Тому всі вони заявлені на спринтерську гонку і, якщо не станеться форс-мажору, виступлять в ній.

На жаль, в непоганій формі перебуває лише Артем Прима, а ось Дмитро Підручний минулий спринт провалив, посівши лише 74 місце – найгірший виступ від капітана за останні три роки. Але Підручний в цьому сезоні хоча б заїжджав у очки, на відміну від Ткаленка, Цимбала і Дудченка. Всі вони мають можливість реабілітуватися в майбутніх гонках.

Решта світу

Не обійшлося без змін і в складі збірної Норвегії. Ерленн Бьонтегор пропустить гонки четвертого етапу Кубка світу через біль в спині. 30-річний спортсмен залишається в Австрії разом з командою, щоб отримати необхідне лікування. Він повернеться до Норвегії разом з усіма перед Різдвом.

Замість Ерленна збірну Норвегії представить 23-річний Александр Андерсен, який в цьому сезоні ще не провів жодної гонки. У минулому сезоні він лише тричі зумів забігти у топ-40, так що високих результатів від нього, напевно, ніхто не чекає.

Втім, до Стурли Легрейда до початку сезону багато хто також ставився скептично, але він вже став одним з лідерів збірної, виграв індивідуальну гонку в Контіолахті і займає п'яте місце в загальному заліку Кубка світу. Тому, безумовно, резервісти збірної Норвегії можуть боротися за високі місця поряд з основними, і недооцінювати їх не варто.

Стурла Легрейд

У боротьбі за Великі кришталеві глобуси у чоловіків і жінок кардинально різні ситуації. Йоханнес Бьо вже має 50 очок гандикапу над шведом Себастьяном Самуельссоном і, якщо буде продовжувати стабільно потрапляти у топ-4, без проблем третій рік поспіль стане найкращим біатлоністом планети.

Але штампувати перемоги в гонках одну за одною Бьо-молодший вже не може. Йому вже не вдається бути на голову вище за суперників у швидкості проходження дистанції, а тому з одним промахом боротися за перемогу Йоханнесу не вдається. Так що в кожній гонці є кілька претендентів на перемогу, але володар чоловічої жовтої майки лідера в цьому сезоні навряд чи зміниться...

А ось у жінок намічається інтригуюча боротьба за Великий кришталевий глобус. Спринт в жовтому бібі пробіжить норвежка Марте Ройселанд, але лише в шести очках за нею білоруска Дінара Алімбекова, а 12 очок програє шведка Ханна Еберг. Подивимося, чи вдасться цьому тріо продовжувати стабільно показувати високі результати.

Але для італійки Доротеї Вірер, яка вигравала ВКГ останні два сезони, та інших біатлоністок ще не все втрачено. В кінці цього сезону через пандемію коронавірусу будуть відняті очки за чотири гонки, які принесли конкретному спортсмену найменшу кількість очок. Так що попереду нас чекає дуже цікава боротьба.

Біатлонний сезон-2020/21: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vizuals
Що вона покаже у 1-й гонці, фіг знає. Але добре, що до естафети буде зрозуміло, як вона готова
Zhez53
Кажется, Вита тоже ни одного бала не набрала.
Павел СН
навряд що Меркушина покаже результат (а саме швидксть) 40-50рядок в таблици в кращому випадку
lviv-999
Все вірно. Віта зараз взагалі не стягує.((((.Дати час до Обергофа,якщо і там буде так само то пора на пенсію.Бех потрібно натаскувати,але квота в олімпійський сезон ох!!!як потрібна.Таж Рашка тільки за рахунок квоти нас зараз випереджає в К.Н.Бо що 6 спортсменок то не 5,завжди хтось вистрелить і натаскується.
Sashamar
Цілком раціональне рішення, як на мене. Перші чотири місця відомі. П'яте-шосте - Бех-Меркушина. Хто яка треба зараз перевірити, чи виступить Меркушина краще за Бех на попередніх етапах, чи навпаки. Ну й Віта сьома, в неї сезон не пішов, це вже видно неозброєним оком.
Vitalik Shevchenko
А що з нашим снайпером Варвинець? Пам'ятаю як в минулому сезоні(вроді на 1 етапі естафети) вона розстріляла 5 мішеней (всі влучно) за 18 сек.
Микола Унгурян
"Она нацеливается выйти на пик формы к чемпионату мира, а потому сразу ждать высоких результатов от нее не стоит." - постійно на пік форми повинні вийти до ЧМ чи одо олімпіади, а потім на головному старті провальний виступ
як говрив чукча "традіція, аднако"
tima fialko
Меркушина завжди бореться до кінця.Провалів у неї не буває.За один етап форму набере.
ampl7
Бех стоило оставить, а Валюшу Семеренко только за последнюю проваленную эстафету стоит отправить отдохнуть
Serhiy (Миколаїв)
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил