Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 14 грудня 2020, 10:48
7605
4

У Конте немає права на помилку. Його Інтер зобов'язаний брати Скудетто

Не зумівши виграти у «Шахтаря», «нерадзуррі» поставили себе і тренера в скрутне становище

| Оновлено 14 грудня 2020, 10:48
7605
4
У Конте немає права на помилку. Його Інтер зобов'язаний брати Скудетто
ФК Шахтар

Минуло вже більше десяти років з тих пір, коли футбольний клуб «Інтернаціонале» в останній раз ставав найсильнішою командою Італії. Тоді «нерадзуррі» до «золота» привів екстравагантний португалець Жозе Моуріньо, який одразу після тріумфу відбув до мадридського «Реала».

Тоді ж, у 2010-му, «Інтер» в останній раз ставав і переможцем Ліги чемпіонів, до якої до того ж додав ще й тріумф у Кубку Італії. Нинішня ситуація в міланському клубі така, що про подібні требли вболівальники можуть тільки мріяти. Власне, їх і не вимагає керівництво. Президент Стівен Джан перед початком сезону не приховував, що буде дуже задоволений, якщо «нерадзуррі» в результаті виграють або Серію А, або Лігу чемпіонів.

Амбітні завдання керівництва «Інтера», здавалося б, знайшли своє відображення влітку 2019 року, коли головним тренером команди був призначений Антоніо Конте, який тричі приводив «Ювентус» до чемпіонства в Італії, і одного разу вигравав з «Челсі» титул в англійській Прем'єр-лізі. Міланський гранд заради призначення Конте не поскупився на абсолютно фантастичну зарплату - 12 мільйонів євро за сезон. Вона дозволяє Антоніо міцно утримувати за собою лаври найбільш високооплачуваного тренера сучасної Серії А, маючи істотну фору над наставником «Роми» Паулу Фонсекою, що йде другим у цьому компоненті та отримує куди більш скромні 2,5 мільйони євро на рік.

Крім зарплати головному тренеру керівництво «Інтера» в минулому сезоні витратило майже 200 мільйонів євро на нових виконавців, а влітку 2020-го додало до цієї суми ще 100 мільйонів. Все робилося заради єдиної мети - повернути «нерадзуррі» на вершину італійського та європейського футболу...

Але в минулому сезоні «Інтеру» не вистачило стабільності, щоб до кінця на рівних змагатися з «Ювентусом». У підсумку туринці оформили черговий свій титул чемпіона Італії, а з Ліги чемпіонів «нерадзуррі» вибули ще після групової стадії. Втім, тоді керівництво клубу оцінило в наскільки складну групу попала команда. Разом з «Інтером» в квартеті F Ліги чемпіонів-2019/20 зіграли «Барселона», дортмундська «Боруссія» та празька «Славія». Міланці пропустили вперед іспанців й німців, але випередили чехів, і в підсумку дісталися до фіналу Ліги Європи.

На нинішній розіграш Ліги чемпіонів керівництво «Інтера» після жеребкування покладало куди більш серйозні надії. Так, міланцям знову попався іспанський гранд в особі «Реала», але ось менхенгладбахську «Боруссію» і «Шахтар» керівники «нерадзуррі» вважали цілком «робочими варіантами», які обов'язково потрібно залишати за спиною.

Однак, у підсумку «Інтер» не тільки упустив черговий шанс вийти в плей-оф Ліги чемпіонів, а й пролетів навіть повз Лігу Європи. Антоніо Конте після фінального свистка в домашньому матчі шостого туру групової стадії проти «Шахтаря» тільки й залишалося, що журитися нерозумінням того, як його команда за 180 хвилин не змогла забити аж ніяк не ідеальним в обороні «гірникам» хоча б один м'яч. Але факт залишається фактом: «Інтер» зумів здобути тільки одну перемогу, посівши останнє місце в групі з 6 набраними очками.

Удвічі прикро для уболівальників «Інтера» те, що, як і рік тому, їхня команда не використала, як це прийнято називати в тенісі, матч-пойнт. В ЛЧ-2019/20 перед останнім туром ситуація була така, що «Інтеру» потрібно було зіграти не гірше за «Боруссію», перед якою міланці мали перевагу в особистих зустрічах. Але «нерадзуррі» примудрилися на своєму полі програти невмотивованій «Барселоні», і далі в Лізі чемпіонів пішли дортмундці. Нині «Інтер» багато в чому також був господарем ситуації. Для продовження боротьби в єврокубках (хоча б у Лізі Європи), команді Конте потрібно було вдома обігравати «Шахтар». Хіба це складне завдання, особливо після 5:0 у півфіналі Ліги Європи-2019/20? Якщо вважаєте, що так, то підіть спробуйте довести це численним фанатам «Інтера»...

Найгірше, що в останній раз до плей-оф Ліги чемпіонів «Інтер» виходив аж у сезоні-2011/12. Навіть «Шахтар» з куди менш конкурентної української ліги добирався за цей час до першої стадії ігор на виліт Ліги чемпіонів тричі! Але для «нерадзуррі» навіть 1/8 фіналу ЛЧ виглядає в останні десять років чимось дуже важко досяжним.

Серйозні витрати на ринку призвели до того, що Конте опинився в заручниках у самого себе. Від наставника, який отримав в розпорядження ряд кваліфікованих і дорогих новачків, а також вихопив дуже «жирний» особистий контракт, вимагають тільки трофеїв. Замість цього «Інтер» вилетів з єврокубків вже після стадії групового турніру... Думаєте це невдача? Ні, в Італії ситуацію характеризують куди більш драматично, і слова на кшталт «катастрофа» або «провал», що звучать з такої нагоди, - це ще одні з найбільш м'яких і літературних пояснень того, що сталося з «Інтером» в Лізі чемпіонів-2020/21...

Тепер від Конте чекатимуть тільки одного - перемоги в Серії А. Ніякі відмовки, як то коронавірус, або ще щось, всерйоз сприйняті не будуть. Навіть якщо керівництво і збереже лояльність до тренера, то під натиском громадськості, не виключено, що і йому доведеться йти на кардинальний крок.

Ускладнюють ситуацію для тренера «Інтера» далеко не найбільш доброзичливі відгуки про його роботу в засобах масової інформації. Зокрема, Конте відкрито критикують за ставлення тренера до датського хавбека Крістіана Еріксена, якого, на думку деяких експертів, коуч банально «цькує» на лаві запасних. Коли на «Шахтар» в центрі поля у «нерадзуррі» в старті з'явилися Барелла та Гальярдіні, але в черговий раз не знайшлося місця для Еріксена, ряд журналістів, зокрема, Філіппо Трамонтана не став підбирати вирази, зазначивши наступне: «Відраза до Еріксена, яку продовжує вперто демонструвати Конте, вже викликає однозначну нудоту. Датчанин був дійсно дуже потрібен на полі, тому як за п'ять останніх хвилин він виявився ледве не найбільш небезпечним за всю команду за весь другий тайм. З думкою тренера можна не погоджуватися, але, коли є результат, він завжди буде правий. Однак якщо результату немає, то сумніви щодо методів роботи коуча повинні виникати. Гальярдіні замість Еріксена - це авантюра, а в ключових матчах, як проти «Шахтаря», - це майже мазохізм».

Зараз Конте не «прибиває» хіба що ледачий. Багато італійських журналістів вельми справедливо виявилися ображеними на наставника, який після нічиєї з «Шахтарем» гордовито і абсолютно недипломатично заявив їхній колезі, що задавала одне з питань, буквально наступне: «Думай, перш ніж ставити питання!» Цим Антоніо явно оголив свою нинішню вразливість і моральну нестійкість, на яких цілком можуть спробувати зіграти ті, з ким «Інтеру» належить вести запеклу битву за Скудетто.

За оцінками аналітиків, провальна єврокампанія вже призвела до того, що «Інтер» недоотримає близько 40 мільйонів євро, на які розраховував. Найімовірніше, взимку «нерадзуррі» доведеться з кимось попрощатися. Можливо, одним з тих, хто буде проданий, виявиться і Крістіан Еріксен. Втім, відхід датчанина навряд чи виявиться панацеєю для «Інтера», як би не розраховував на це Конте. У чемпіонаті Італії «нерадзуррі» зараз відчувають серйозну конкуренцію в битві за Скудетто з «Міланом», «Наполі», «Ювентусом», та й «Рому» Паулу Фонсеки скидати з рахунків ще занадто рано.

З одного боку, вилетівши з єврокубків, «Інтер» може цілком присвятити себе битві за «золото» Серії А, але з іншого - Ліга чемпіонів або Ліга Європи були для Конте своєрідним запасним аеродромом, куди завжди можна було б спробувати успішно приземлитися, якщо в національній першості справи раптом підуть під укіс. Зараз ніякої страховки або «плану Б» у тренера «Інтера» вже не залишилося. У нього банально немає права на помилку, а тому потрібно або вигравати з «нерадзуррі» титул, що не підкорювався команді вже десять сезонів, або роздумувати над новим місцем роботи, причому з не надто привабливою характеристикою від колишнього наймача...

Оцініть матеріал
(34)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
edi
цікава стаття, на одному диханні, Конте, як фахівець сильний, але не склалося в єврокубках, хоча команда серйозно набрала, автору дякую, так що то за "одне" питання, яке задавала журналістка?
dnk-msk
Да, Конте тяжело будет удержаться!
.
Он мне, вроде, и был симпатичен, в Юве, в Челси немного... а с другой стороны, вокруг него вечные склоки... то с руководством не очень, то еще что-то...
Alexey Antonenko
Где-то от этого утверждения посмеялся один Ювентус