Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 08 грудня 2020, 12:22
2713
2

Олександр ЛИПОВИЙ: «Зараз Суперліга в 2-3 рази краща, ніж 5 років тому»

Ексклюзивне інтерв'ю одного з лідерів збірної України

| Оновлено 08 грудня 2020, 12:22
2713
2
Олександр ЛИПОВИЙ: «Зараз Суперліга в 2-3 рази краща, ніж 5 років тому»
ФБУ. Олександр Липовий

Один з лідерів «Прометея» і збірної України з баскетболу Олександр Липовий в ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua розповів про відбіркові матчі на Євробаскет, повернення в українську Суперлігу і труднощі баскетбольної життя в умовах пандемії коронавірусу.

Parimatch меценат спорту №1 є генеральним спонсором збірної України з баскетболу.

- Почнемо з актуального. Як вам виступ збірної України в останніх двох матчах?
- Думаю, гравці, і тренерський штаб, і вболівальники очікували іншого результату. Ми не показали ту картину гри, яку відпрацьовували. Дуже погано почали матч зі Словенією, що вилилося нам на поразку. Якби почали матч трохи краще, то перемога була б за нами.

А щодо гри з Австрією - ми зробили дуже багато помилок, багато втрат. Це неприпустимо для нашого рівня. Перемога є перемога, але 27 втрат - це дуже багато, у мене за всю практику не було такого, щоб за стількох втрат ти вигравав матч. Але перемога є перемога, і я сподіваюся, що в наступному вікні ми покажемо вже зовсім інший баскетбол.

- Невдалий початок гри зі Словенією - це недооцінка суперника? Чи, може, команда перегоріла?
- Думаю, ніякої недооцінки не було. Просто словенці дивилися наші тренування, вони дивилися наші рухи, вони знали, куди ми будемо бігти, ламали наші комбінації. Уже в другій половині ми перебудувалися, почали грати більш вільно, менше грали через комбінації і трохи наздогнали їх. Але вони провели хороший скаутинг, дивилися відео наших тренувань. Тому, ніякої недооцінки не було - вони просто добре підготувалися.

- Як оціните особисто свою гру в цих матчах?
- Не знаю, я до себе завжди ставлюся скептично. Навіть коли граю добре - все одно чимось незадоволений. Коли програєш матч - зрозуміло, що ти не можеш бути задоволений своїм результатом. За статистикою було тільки два гравці, які більш-менш виглядали - це Анатолій Шундель, наші великі і Санон.

- Ви цей тиждень провели в «міхурі», весь час були ізольовані. Як це вплинуло на вас?
- Звичайно, це дуже важко, коли ти закритий в чотирьох стінах, і навіть їжу тобі дають просто через двері, ти навіть не можеш вийти. У нас були проблеми з тестами, у кількох гравців були позитивні, в тому числі у мене. Нас закрили на карантин, і чекали, поки у мене буде два негативних.

Ми не могли навіть вийти в коридор. Звичайно, це тисне морально, психологічно це не дуже добре. Перед грою зі Словенією я пропустив два дні, просто сидів удома, нікуди не виходив. Звичайно, на спортсменах це позначається. Ми навіть на вулицю не могли вийти. У нас була одна прогулянка, просто на парковці. Ми пройшли 5 метрів в одну сторону і 5 в іншу. Це була вся наша прогулянка за 10 днів.

- Наступні матчі в лютому пройдуть в Києві. Ця перевага для нашої збірної?
- Оскільки зараз ми граємо без глядачів, я не скажу, що це перевага. Перевага тільки в тому, що нам не треба буде нікуди летіти, зараз дуже складні транспортні розв'язки. Ти можеш на зворотній дорозі витратити добу, щоб долетіти додому. Тому, те, що ми будемо у себе в місті, країні, допоможе нам краще підійти в фізичному плані.

- До збірної був запрошений Стівен Буртт. Це рішення розкритикували і журналісти, і вболівальники, і потім виступили проти і гравці збірної. Як проходило це голосування, і чому було прийнято таке рішення?
- Слава Кравцов уже давав інтерв'ю з цього приводу. Він сказав, що багато гравців, які з ним грали, були незадоволені його характером. Тому, було прийнято рішення, що ми не хочемо порушувати командну хімію і щось міняти за два дні до вильоту до Словенії. Тому було прийняте таке одностайне рішення грати своїм складом, який був.


fbu.ua

- Ви повернулися в Україну після ряду сезонів в Європі, в тому числі, в «Промітеасі». Ви змінили топовий чемпіонат, грецький, на Україну. Чи не вважаєте це кроком назад у своїй кар'єрі?
- Ну, ви знаєте, яка зараз ситуація в Європі з коронавірусом. У багатьох командах вилітають бюджети, відповідно, рівень бюджету теж падає. Було прийняте рішення не тільки мною, але і моєю родиною бути ближче, в Україні, тому що мало що може трапитися. Здоров'я було на першому місці, тому було прийняте рішення повернутися в Україну.

- Чи були варіанти залишитися в Європі? Чи ви їх не розглядали?
- Були варіанти, але в фінансовому плані вони мене не влаштовували. Був варіант і з Іспанією, і з тією ж Грецією. Спілкувався з гравцями і тренерами, які зараз в Іспанії. Зрозуміло, що це більш високий рівень, і для кар'єри це може і краще. Але тобі можуть говорити про одну зарплату, а в підсумку ти можеш її просто не отримати. І тільки потім, через два роки, через суди або через Профспілку гравців Іспанії отримати ці гроші. Тому, на даному етапі це теж не розглядалося.

- А чи можливе ваше повернення в Європу в майбутньому?
- Навіть не можливе: я хочу повернутися в наступному році і грати в Європі.

- Повернення багатьох лідерів збірної в Суперлігу - це плюс чи мінус для збірної України?
- Я не знаю. Багато хто говорить з цього приводу, що гравці деградують, що деякі суперники слабкі за рівнем, і ти, відповідно, втрачаєш кондиції, форму. Але якщо ти будеш професійно ставитися до своєї роботи, відпрацьовувати на тренуваннях, то це ніяк не вплине.

- Ви досить довго були відсутні в чемпіонаті України. Що можете сказати про рівень Суперліги зараз? Як він змінився за цей час?
- Коли я востаннє тут грав, це були «Будівельник» і «Динамо». Зараз чемпіонат став кращим, по гравцях це видно, по легіонерах. У нас хороша команда, перший рік грає, хороші українці, легіонери. Раніше це були один-два клуби, зараз чотири-п'ять можуть боротися. Те ж «Запоріжжя», яке показувало дуже хорошу гру на початку чемпіонату. Зараз чемпіонат у два-три рази кращий, ніж був п'ять років тому.

- А якщо порівнювати з Грецією? Відчувається різниця?
- Відчувається. Але якщо порівнювати з цим роком, то в Греції дуже впав рівень чемпіонату. Дуже маленькі бюджети у команд, залишилися тільки «Панатінаїкос», який зараз за рівнем більше на Єврокубок, а не для Євроліги, тому що дуже впав бюджет, пішли лідери. Рівень чемпіонату дуже впав.

Але якщо порівнювати з минулим роком, то, звичайно ж, чемпіонат Греції був набагато сильнішим за чемпіонат України. Була одна команду в Єврокубку, дві в Лізі чемпіонів, одна команда в Євролізі. Гравці, команди були на високому рівні. А в цьому році чемпіонат України нічим не поступається, якщо не брати «Панатінаїкос» чи АЕК.

- «Прометей» зібрав у своєму складі ряд зіркових баскетболістів. Які перед командою стоять завдання на сезон?
- Завдання стоять максимальні: виграти чемпіонство і Кубок України, пошуміти в Європі. Для цього все робиться. Намагаються якомога більше організаційних моментів зробити для цього клубу. Клуб хоче чогось більшого, ніж призове місце, він хоче чемпіонства. Поки завдання такі, і нічого не змінювалося.

- Зараз всі змагання і тренувальний процес проходять в умовах боротьби з коронавірусом. Як це впливає на ваш побут, тренувальний процес?
- У нас уже майже вся команда перехворіла на коронавірус. Спочатку шість гравців захворіли, потім, коли вони одужали, я захворів. Зараз у нас з 11 гравців 10 перехворіли. Тому, зараз це ніяк не впливає на процес. І в чемпіонаті багато гравців перехворіло. Зараз ми граємо при закритих трибунах, думаю, чемпіонат триватиме, не буде ніяких зупинок. Я сподіваюся на це. Думаю, люди, які не можуть прийти, отримують задоволення від перегляду. Звичайно, зараз це все по-іншому, але зараз це реалії нашого світу, і по-іншому вже ніяк.

- А особисто вам наскільки важко грати без глядачів на трибунах?
- Після Греції дуже важко. Тому що в Греції божевільна підтримка, на виїздах дуже важко грати, особливо «Аріс», ПАОК, «Панатінаїкос», АЕК. Там повні трибуни, натягують сітку, щоб в тебе нічого не кидали. Дуже великий гул в залі, нічого не чути. Тому зараз якось дивно, ніяково, некомфортно. Перший місяць я не розумів, як грати за порожніх трибун, але все-таки починаю потихеньку звикати. Зараз якщо лава запасних заводиться - намагаємося на це реагувати, підтримувати один одного, реагувати на набрані очки так само, як коли грали з уболівальниками.

 

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Твій момент, брате». Зірковий гравець Реала розхвалив Луніна
Футбол | 18 квітня 2024, 18:58 0
«Твій момент, брате». Зірковий гравець Реала розхвалив Луніна

Джуд Беллінгем відзначив феноменальну гру українського воротаря

Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку
Футбол | 18 квітня 2024, 22:54 6
Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку

Мартінес дістав арбітра своїми витівками, але виграв серію пенальті

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SandroKing
Не знаю как 5 лет назад, но 7 лет назад Будивельнык играл в Евролиге. Да было два-три клуба сильных. Но сейчас сильных команд вообще нет. Дворовой чемпионат дворовых команд.
pytlak1990
Бла,бла,бла) таке інтер'ю дає багато гравців і з інших видів спорту, які повертаються у чемпіонат України. Навіть смішно порівнювати чемп Греції, там команди у Європі показують результат, а наші в 3-4 по силі єврокубках вилітають на ранніх стадіях. Одним словом зараз чемпіонат один з найслабших з часів 2000-х.