Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Формула 1
| Оновлено 08 грудня 2020, 20:09
3849
2

Парадокс Серхіо Переса. Мати гроші і талант, але опинитися поза Формулою-1

Пілот Серхіо Перес проводить найкращий сезон в кар'єрі, але, швидше за все, покине Ф-1

| Оновлено 08 грудня 2020, 20:09
3849
2
Парадокс Серхіо Переса. Мати гроші і талант, але опинитися поза Формулою-1
twitter.com/racingpointf1

Формулу-1 часто критикували за рента-драйверів - пілотів, які платять гроші і приводять спонсорів, щоб отримати місце в команді Ф-1. Але раніше команд було більше, і аутсайдери і навіть середняки дійсно активно користувалися шансом продати місце в машині. Треба сказати, зараз цей неприємний механізм використовується не дуже активно. У нинішньому сезоні відвертим рента-драйвером можна назвати тільки Ніколаса Латіфі, і то в гоночному темпі він не такий вже повільний.

В цілому, якщо у тебе є талант або гроші, то є всі шанси опинитися у Формулі-1. А ось гонщик Серхіо Перес близький до унікальної ситуації, коли талант і гроші разом не дають місця в боліді Формули-1.

Ще недавно мексиканець мав трирічний контракт з командою Рейсінг Поінт (Астон Мартін з 2021 року), однак керівництво вирішило, що місце Переса краще віддати Себастьяну Феттелю, який залишає Феррарі. Контракт Переса розірвали, і він залишиться без команди після завершення Гран-прі Абу-Дабі. В Астон Мартіні віддали перевагу 4-разовому чемпіону світу перед пілотом, який знаходиться на піку кар'єри і здатний приносити не тільки гроші, але і спортивні результати.

twitter.com/racingpointf1

Здавалося б, у пілота рівня Переса не буде проблем з новою командою. Вигнали з Рейсінг Поінт - запросить хтось ще. Але, швидше за все, не запросить. Склалася ситуація, коли всі місця вже зайняті, і тільки Ред Булл ще думає над напарником для Макса Ферстаппена. Алекс Альбон, на жаль, поки не вивозить. Молодий пілот двічі в сезоні заїхав на подіум, але цього відверто мало. Альбон виступає не краще, ніж П'єр Гаслі, якого за подібні результати в минулому сезоні відправили в Альфа Таурі і взяли якраз Алекса.

Ред Булл не потрібен конкурент для Ферстаппена. Бикам потрібен помічник, який би чинив тиск на Мерседес і регулярно фінішував в топ-5. У нинішньому чемпіонаті ми бачимо, що Ферстаппен постійно залишається один проти двох Мерседесів, які часто ще й просто швидші. А Альбон в цей час намагається прорватися в топ-10. Так Мерседесу боротьбу не нав'язати, але вибору молодих пілотів зі своєї програми, які могли б замінити Альбона, зараз немає. Перес, в цілому, здається ідеальним варіантом. Серхіо 30 років, що для нинішньої Формули-1 не так вже й багато. Попереду у мексиканця мінімум 3-4 хороших роки, і вік не повинен стати проблемою. Серхіо вже відбувся як пілот, він провів 190 гран-прі і знає, що і як потрібно робити, і він не буде боятися або комплексувати перед Ферстаппеном, як це сталося з Гаслі і Альбоном.

twitter.com/HondaRacingF1

Макс швидший за Переса? Скоріше за все, так. Ферстаппена сміливо можна називати одним з двох-трьох найкращих пілотів в Ф-1 прямо зараз, і в Ред Буллі Перес навряд чи зможе обганяти нідерландця, але це і не потрібно. Йому просто потрібно бути поруч, допомагати в битві з Мерседесом і використовувати шанси, якщо у Ферстаппена і конкурентів щось піде не так. З огляду на досвід Переса, можна не сумніватися, що великих конфліктів з Максом у нього не буде.

До всіх своїх якостей Перес додає найкращий сезон в кар'єрі. Перша перемога в кар'єрі Ф-1, ще один подіум, два 4-х місця і 4-е місце в загальному заліку, незважаючи на дві пропущені через коронавірус гонки. Стабільний пілотаж, високий темп і статус одного з топових в Ф-1 пілотів по роботі з шинами. Серхіо ледь не найкращий за вмінням зберегти гуму на довгій дистанції. Що ще? До всіх гоночних плюсів Серхіо варто додати фінансовий.

Перес - надзвичайно популярний спортсмен в Мексиці, і він приводить за собою великих спонсорів. Це свого часу допомогло йому втриматися в Ф-1 і врятувати команду Форс Індія, а зараз може стати козирем у переговорах з Ред Буллом. Якщо зайти на особистий сайт Переса, то можна побачити рекламу популярних і великих південноамериканських брендів Telcel, Claro, Red Cola і багатьох інших. І вони заплатять гроші, щоб ця реклама була на болідах, наприклад, Ред Булла. У Биків немає фінансових проблем, але додаткові кошти зайвими не будуть. Власне, багато в чому тільки популярність Переса повернула в календар Гран-прі Мексики.

twitter.com/HondaRacingF1

Однак все вказує але те, що Перес залишиться без Формули-1 в 2021 році. Ред Булл дуже не хоче брати пілота зі сторони, навіть рівня Серхіо Переса або Ніко Хюлькенберга. Останній теж знаходиться серед претендентів на місце Альбона, але шансів у Ніко ще менше, ніж у Серхіо.

Що вибере Ред Булл? Поки журналісти та експерти схиляються до Альбона. Сам Перес вже заявив, що готовий поставити кар'єру на паузу і повернутися у 2022 році. Шкода, якщо гонщик такого рівня залишиться поза Ф-1. Повинна скластися унікальна ситуація, щоб топ-пілот з великою фінансовою підтримкою опинився поза Формулою-1. І, схоже, саме так все і склалося.

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Динамо – ЛНЗ. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 01 вересня 2024, 09:22 33
Динамо – ЛНЗ. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Кияни повертаються до виступів в УПЛ після кваліфікації ЛЧ

Коли Баварія? Відомий розклад матчів Шахтаря в Лізі чемпіонів 2024/25
Футбол | 31 серпня 2024, 14:42 40
Коли Баварія? Відомий розклад матчів Шахтаря в Лізі чемпіонів 2024/25

На груповій стадії турніру «гірники» проведуть 8 поєдинків

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Pavel Lysenko
"рента-драйвером можно назвать только Николаса Латифи"
... ну а Ленс Стролл по вашему талант-самородок сам пробивавшийся в Ф1 )))) ну-ну)))
я прям вижу как Отмар решал кого же ему взять в пару к Феттелю: Переса или Стролла (чей папа по сути является хозяином команды) )))))