Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 05 грудня 2021, 10:57
3550
1

Ідеальне переслідування від Екгофф, прорив Самуельсона, тріумфи Бьо і Еберг

Денис Шаховець виділяє найцікавіші події другого етапу Кубка світу в Контіолахті

| Оновлено 05 грудня 2021, 10:57
3550
1
Ідеальне переслідування від Екгофф, прорив Самуельсона, тріумфи Бьо і Еберг
Global Look Press. Тіріл Екгофф

З 3 по 6 грудня в фінському Контіолахті пройшов другий етап Кубка світу з біатлону, в рамках якого відбулися спринти, естафети і гонки переслідування. Минулий етап був багатий на цікаві події, з якими пропонуємо ознайомитися в нашому традиційному огляді.

Брати етапу

Стартував другий етап Кубка світу чоловічою спринтерської гонкою в четвер. Явним фаворитом гонки був лідер загального заліку Кубка світу Йоханнес Тінгнес Бьо, але промах на стрільбі лежачи дозволив йому завоювати лише бронзову медаль.

Помилкою Йоханнеса сповна скористався його старший брат Тар'єй, який показав відмінну швидкість на лижні і ідеальну точність стрільби. Між братами Бьо в фінішному протоколі розташувався німець Арнд Пайффер, він також обійшовся без промахів на вогневих рубежах.

Результати чоловічого спринту

Сестри етапу

Четвер вийшов сімейним днем, тому що підтримали успіх братів Бьо шведські сестри Еберг. Ханна записала до свого активу 10 закритих мішеней і здобула другу перемогу в сезоні, а у Ельвіри вийшов невдалим один з пострілів на стійці. Втім, для Еберг-молодшої це дебютний особистий подіум на Кубку світу, так що вона напевно залишилася задоволена цим успіхом. Особливо якщо врахувати, що зробити це вдалося разом з сестрою.

Ханна і Ельвіра Еберг

«Для мене цей день надзвичайно значущий, адже це наш перший спільний п'єдестал з Ельвірою. Вона неймовірно сильна. Мене це не дивує, адже ми тренуємося пліч-о-пліч кожен день. Ми постійно мотивуємо одна одну, вдосконалюємося і підкорюємо нові вершини. Але я все ще хочу бути найкращою в сім'ї. Сподіваюся, про нас тепер заговорять так само, як про братів Бьо», - сказала після гонки Ханна.

Повернення етапу

Ще однією знаменною подією в жіночому спринті стало перше потрапляння до трійки найсильніших після декрету від француженки Анаїс Шевальє. 27-річна біатлоністка ще минулого тижня показувала хорошу готовність до гонок після пропущеного сезону, а тому сенсацією її друге місце назвати складно. Всього 10 секунд не вистачило Анаїс для того, щоб обігнати Ханну Еберг і здобути першу в кар'єрі перемогу в спринті.

А ось для молодшої сестри Анаїс, Хлое Шевальє, другий спринт сезону вийшов провальним. 25-річна француженка була змушена пробігти три кола штрафу і насилу кваліфікувалася до гонки переслідування, зайнявши 59-е місце.

Українка етапу

А ось Україна в жіночій спринтерській гонці була представлена ​​тільки однією з сестер. Віту Семеренко тренерський штаб вирішив націлено готувати на естафету, тому Валя могла почути підтримку сестри тільки якщо вона стояла уздовж траси. Чи стежила за ходом гонки Віта - невідомо, але Валентина показала найкращий особистий виступ українців у нинішньому сезоні, зайнявши дев'яте місце.

Також вдалося без помилок відпрацювати на вогневих рубежах Дар'ї Блашко. Екс-білоруска цього разу продемонструвала ще й непоганий лижний хід і завершила гонку з 18-м результатом, в одній секунді від повторення найкращого особистого результату в кар'єрі. Але все одно в спринті Блашко у топ-20 ще не потрапляла, так що цей виступ може занести собі в актив.

Валя Семеренко

Результати жіночого спринту

Прорив етапу

Чоловіча гонка переслідування склалася невдало для кращих за підсумками спринту. Тар'єй Бьо і Арнд Пайффер провалили стрільбу і вилетіли за межі топ-10. А ось швед Себастьян Самуельссон, який є срібним призером Олімпійських ігор-2018, підтвердив свій клас і зробив приголомшливий прорив з 18-ї стартової позиції на першу підсумкову! На перших трьох рубежах він обійшовся без промахів, а на останньому не закрив одну мішень, в той час як Йоханнес Бьо пішов відразу на два кола штрафу.

На останньому колі Самуельсон без особливої ​​конкуренції на самоті добіг до фінішу, здобувши дебютну в кар'єрі перемогу на Кубку світу. А Йоханнес Бьо в другій гонці поспіль став третім, пропустивши на фінішному колі вперед ще й француза Фаб'єна Клода. Причому Клод, як і Бьо-молодший, допустив три промахи, але несподівано виявився швидшим на лижні.

Але найкрутіший прорив зробив француз Емільєн Жаклен. Після провального виступу в спринті він відправився на дистанцію лише 39-м, але зумів відіграти відразу 31 позицію і фінішувати восьмим! Якби не два промахи на останній стрільбі, Емільєн міг би поборотися навіть за медаль.

На жаль, українцям в чоловічому персьюті не вдалося поліпшити свої стартові позиції. Артем Прима, який замкнув топ-20 у спринті, опустився на 26-у сходинку в фінішному протоколі. А Дмитро Підручний посів 38 місце, програвши дві позиції в порівнянні зі стартом.

Результати чоловічого персьюту

Падіння етапу

У жіночій естафеті головними фаворитами до початку гонки вважалися команди Швеції та Норвегії. Але вже після першої стрільби амбіції норвежок кардинально змінилися. Каролін-Оффігстад ​​Кноттен, якій довірили роль стартера, на першому колі вилетіла з траси, через що втратила не так вже й багато часу. Значно більше Кноттен втратила на стрільбі, де і вилізли боком наслідки падіння.

У Каролін виникли великі проблеми з гвинтівкою. І хоч штрафних кіл їй вдалося уникнути, після першого етапу Норвегія програвала лідерам аж дві з половиною хвилини! Спроба Тіріл Екгофф відіграти відставання тільки погіршила ситуацію: після стійки норвежці довелося пробігти три кола штрафу. В результаті зусиллями Марте Олсбю Ройселанд норвежки посіли восьме місце - не найгірший результат за даного сценарію.

А перемогу здобули шведки, яким спробували скласти конкуренцію француженки, але успіхом ця спроба не увінчалася. Причому збірна Швеції не вигравала жіночу естафету майже десять років, ще з тих часів, коли за неї виступали Хелена Йонссон і Анна-Карін Олофссон. Але тепер у шведок зібралася, мабуть, найсильніша команда за всю історію, тому наступний успіх має бути дуже скоро.

Українки довгий час боролися за медалі, але штрафне коло і слабка швидкість на лижні на третьому етапі, де нашу команду представляла Віта Семеренко, дозволили Олені Підгрушній поборотися лише за четверте-шосте місця. У підсумку Підгрушна фінішувала п'ятою, в дев'яти секундах позаду росіянки.

Результати жіночої естафети

Провал етапу

Збірна Франції мала непогані шанси нав'язати боротьбу Норвегії в чоловічій естафеті. Але Емільєн Жаклен, якому довірили бігти перший етап, дуже хотів виграти свій етап і настріляв відразу три кола штрафу на стрільбі стоячи. Після цього у французів практично не залишилося шансів повернутися в боротьбу за медалі, вони зайняли лише восьме місце.

Норвегія без особливих проблем здобула перемогу, а друге місце посіла команда Швеції, яка залишила німцям лише бронзові нагороди. Українці ж замкнули топ-10. Після перших двох етапів, на яких виступали Прима і Підручний, наша команда була в числі претендентів на медалі, але потім Ткаленко і Цимбал почали багато програвати суперникам на дистанції.

Результати чоловічої естафети

Несподіванка етапу

На старт персьюту Тіріл Екгофф вийшла в червоному бібі лідера, але мало хто вірив, що їй вдасться поборотися за перемогу, адже на старті сезону норвежка показувала нестабільну стрільбу. Але цього разу їй вдалося ідеально відпрацювати на вогневих рубежах і залишити за собою червону майку. Для Екгофф це перша перемога і перший подіум в сезоні.

А ось друге і третє місця на фінішному колі розіграли між собою шведка Ханна Еберг і норвежка Марте Ройселанд. Саме останній вдалося зберегти більше сил на фінальний відрізок гонки і піднятися на другу сходинку п'єдесталу пошани.

Приємно здивувала і одна з українок. Дар'я Блашко допустила один промах на першій стрільбі лежачи, але потім безпомилково відпрацювала на рубежах, що залишилися, і фінішувала 12-ю. Для неї це найкращий результат в кар'єрі на Кубку світу.

Результати жіночого персьюту

Біатлонний сезон-2020/21: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Василий Будник
Второй этап был интереснее первого. Подарил надежду!