Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 01 грудня 2020, 18:06
6341
1

Україна у відборі на Євро-2022: коли досягнення мети не радує

Оглядач Sport.ua ділиться спостереженнями від гри збірної в Словенії

| Оновлено 01 грудня 2020, 18:06
6341
1
Україна у відборі на Євро-2022: коли досягнення мети не радує
fbu.ua

Кажуть, очікування щастя краще, ніж саме щастя. У правильності цієї тези всі шанувальники чоловічої баскетбольної збірної України могли двічі переконатися за минулі три дні. Спочатку баскетбольна громадськість країни з великим нетерпінням чекала поєдинку кваліфікації на Євробаскет-2022 проти збірної Словенії. Чекала з великим інтересом і надіями. Тут свою роль зіграла і дуже довга перерва від останньої гри національної збірної, і бажання після прикрої лютневої поразки від угорців побачити добротну гру нашої команди і, звичайно ж, перемогу над своїм опонентом.

Суперник, незважаючи на свій статус діючого чемпіона Європи, зовсім не виглядав непереможним. Так, достатня кількість добротних гравців, сильний натуралізований американець в складі, але при цьому майже повна відсутність ключових баскетболістів, які вирішують результат зустрічі і приносять своїй команді перемогу. У нас також були серйозні втрати в складі, але загальний потенціал команд бачився приблизно рівним. А якщо так, то чому б не подумати про перемогу над своїм суперником, адже за передматчевими розкладами ми майже поруч. Всі завмерли в очікуванні суботнього вечора ...

Те, що було далі всі любителі баскетболу прекрасно знають. Відрізок від стартового свистка і до середини другої чверті став одним з найгірших в історії українського баскетболу – 6:0, 14:2, 20:2, 28:4, 33:9 – перевага словенців росла як на дріжджах. Склалося враження, що наші баскетболісти вперше вийшли на паркет проти міцної команди. На щастя, подальший матч показав, що це неправда. А ось, що було правдою, так це те, що наш тренерський штаб на чолі з Айнарсом Багатскісом зовсім не вгадав зі стартовою п'ятіркою (дуже хотілося б дізнатися, що в ній робив Олександр Бєліков?) І з планом на гру. Словенці грали швидко, навіть дуже швидко, українці намагалися їм відповідати в схожому ключі, але виглядали важкувато. Ситуація змінилася тільки в середині другої чверті, коли Багатскіс пересмикнув практично всіх своїх гравців і став грати проти Словенії полегшеної п'ятіркою, а Санон і Шундель успішно увійшли в гру. Тільки ось до того моменту ми вже відставали в три десятка очок.


fbu.ua. Іссуф Санон

Звичайно, в баскетболі не рідкість, що команда не може відразу знайти свій ритм в грі і відпускає суперника. Але звичайно таке триває три, п'ять, нехай сім хвилин, але, не півтори чверті. Для виправлення ситуації тренери беруть тайм-аути, варіюють склад, пересмикують лідерів, намагаються запропонувати супернику незручну для нього манеру гри (чому, дивлячись на кураж і швидкість словенців, наша команда не перейшла на тягучий позиційний баскетбол з довгими розіграшами м'яча по двадцять секунд?). Це і є пряма робота тренерського штабу, але ми її не побачили. Замість цього побачили п'ятнадцять хвилин повного провалу і нерозуміння що робити. На післяматчевій прес-конференції Багатскіс сказав, що в другій половині були кращі двадцять хвилин за час його роботи головним тренером збірної України. Але так і хочеться запитати Айнарса: «А якими були перші п'ятнадцять хвилин? Найгіршими? »

Справедливості заради варто сказати, що команді дуже не вистачало відсутніх гравців. Павло Крутоус і Богдан Близнюк дуже знадобилися б для стабілізації нашої гри і зв'язків між лініями, а Артем Пустовий міг би додати потужності під кільцем і притримати Джордана Моргана. Але їх не було, так склалися обставини. З таким же успіхом можна сказати, що словенцям не вистачало Луки Дончіча, щоб відвантажити нам в першій половині –50.

Але все-таки у Багатскіса був гравець, який дуже не завадив би нам на старті поєдинку зі Словенією. Тільки він був не в заявці на гру, а на трибуні. Йдеться про Станіслава Тимофеєнка. Розтягуючий великий з хорошим дальнім цілком міг би забрати з-під кільця Джордана Моргана і додати варіативності в атаці. І тут ще один привіт Айнарсу Багатскісу. Навіщо було викликати в команду вікового гравця з такою непростою історією взаємин з національною командою і залишати його поза заявкою? Тренеру видніше, безумовно. Тільки ось щось підказує, що вибір на останню вакансію в заявку на гру був між Олександром Бєліковим та Стасом Тимофеєнко і абсолютно неважливо, що вони грають на різних позиціях. Тренерський штаб обрав Бєлікова. Що зробив Олександр в грі? Відповідь - нічого. За три хвилини відзначився в протоколі однією втратою. А тим часом Морган раз по раз ставив в глухий кут наших великих. Далі Тимофеєнко пропустив і матч проти Австрії, тепер уже через травму. Ох і повернення в збірну вийшло у Стаса.

Наші гравці в матчі проти Словенії не виблискували як і тренерський штаб української збірної. Так, молодці, що повернулися в гру. В певний момент навіть думалося, що зараз зламаємо балканців і зробимо героїчний камбек. Тільки от гра в баскетбол це така ж робота, яку в різних видах виконують мільйони ваших уболівальників кожен день. А роботу прийнято оцінювати за кінцевим результатом. Проводячи аналогії, наприклад, з дуже актуальною зараз медициною, як би ви поставилися до лікаря, який би спочатку запустив вашу хворобу до жахливого стану, а потім намагався б її вилікувати, нехай навіть і з відносним успіхом.


fbu.ua. В'ячеслав Кравцов

Ще одне спостереження, яке б кілька років тому здалося б плодом хворої уяви: у нас дійсно намічаються проблеми в передній лінії. Так історично склалося, що збірна України постійно була сильна своїм фронткортом. Бігменів у нас завжди вистачало на дві з половиною збірних. Завжди, але не зараз. При всій повазі до В'ячеслава Кравцова, але роки беруть своє і один з найкращих наших гравців свого покоління вже не виблискує. Є ще Артем Пустовий, але за два роки полірування лавки в «Барселоні» він краще не став. Можливо, Ясікявічус його поверне на колишній рівень, там є невеликий промінчик надії, але поки без особливих поліпшень. Петров і Павлов це все добре, але вони для боротьби з середняками (дуже хочеться помилитися), для Євробаскету цього мало, а на Тимофеєнко подивитися в справі так і не вдалося. Олексій Лень занадто далеко і нехай спочатку награє хоча б десяток матчів за збірну. Ось і виходить, що якщо раніше ми не знали, кого включити до складу через багатий вибір, то тепер відчуваємо дефіцит якісних великих. Може, нам зараз потрібен натуралізований легіонер у фронткорт, а не в задню лінію?

Але повернемося до Словенії. Після такої поразки від господарів складно було уявити, чим повинна була здивувати наша збірна, щоб повернути прихильність уболівальників. За ідеєю, обіграти якусь Грецію, але далі йшла Австрія. А тут, програєш - погано (хоча, ні, це було б жахливо), виграєш - теж так собі (це ж тільки австрійці, їх повинні обігрувати більш ніж впевнено).

У підсумку вийшло ще гірше, ніж очікувалося: наша збірна ніби й виглядала цікавіше і лідирувала більшу частину зустрічі, але вирішального перелому в гру так і не внесла. Пару раз було відчуття, коли вдавалася серія результативних атак, що ще один-два точних кидки і австрійці попливуть, вони і пливли, тільки слідом за нами, а ми стояли на місці. Україна виграла гру, але цю перемогу хочеться швидше забути як страшний сон. Так, до речі, наші баскетболісти все-таки змогли здивувати в понеділок. Допустити 27 втрат в матчі з Австрією - це треба постаратися.


fbu.ua

Як не дивно, така вимучена перемога вивела нас на континентальну першість за два тури до кінця відбору. Тільки ось зараз це бачиться в більшій мірі завдяки дуже делікатній формулі кваліфікації (з групи виходять три команди з чотирьох) і наявності в нашому квартеті збірної Австрії - однієї з трьох збірних у відборі (всього бере участь 32 команди), які поки не здобули перемог. А якби свого часу жереб підкинув би нам з четвертого кошика Швейцарію, яка в суботу смикнула сербів, або ж Данію, яка обіграла в листопадовому вікні Литву і Чехію? Хоча, повинно ж і нам іноді повезти.

Втім, незважаючи ні на що, ми вже на Євробаскеті-2022. Австрія нас не обійде за особистими зустрічами, а потрійної закрутки з угорцями і австрійцями не буде, так як в матчі Україна-Угорщина в будь-якому випадку буде розіграна перемога. Але тут і полягає другий момент, коли очікування щастя краще, ніж саме щастя. Явно не такого виходу на континентальну першість чекали вболівальники.

Дуже хочеться розраховувати на зміни на краще. А поки можна сказати дякую тренерському штабу і нашим баскетболістам за вихід на Євробаскет-2022. Більше Вам дякувати немає за що.

Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
"А если бы в свое время жребий подкинул бы нам из четвертой корзины Швейцарию, которая в субботу обыграла сербов..."
Чем заканчиваются такие двобои мы знаем - ковид победами швейцарских кантонов