Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 28 листопада 2020, 06:47
16922
10

10 гравців з найбільшою кількістю матчів в УПЛ, які продовжують кар'єру

Sport.ua - про справжніх «мастодонтів» вітчизняної футбольної ліги...

| Оновлено 28 листопада 2020, 06:47
16922
10
10 гравців з найбільшою кількістю матчів в УПЛ, які продовжують кар'єру
ФК Шахтар. Андрій Пятов

З сезону-2008/09 елітний дивізіон українського футболу отримав назву Прем'єр-ліги. З тих пір в турнірі встигло зіграти безліч різних футболістів, проте далеко не всі з них проявили, так би мовити, лояльність змаганню, реально віддаючи частинку себе лізі.

Сьогодні ми пропонуємо поговорити про десятьох футболістів, які нині продовжують кар'єру і мають на своєму рахунку найбільшу кількість проведених матчів в українській Прем'єр-лізі. Уточнюємо: це не топ-10 гравців з найбільшою кількістю ігор в УПЛ взагалі, а рейтинг з тих, хто продовжує грати зараз, хоча і необов'язково в Україні. З цієї причини не потрапили в нашу добірку Желько Любенович (251 матч в УПЛ; тут і далі - дані Transfermarkt), Микита Каменюка (246) і Даріо Срна (229), які встигли завершити кар'єру.

10. Микола МОРОЗЮК - 221 матч

Вік: 32 роки
Громадянство: Україна
Нинішній клуб: «Різеспор» (Туреччина)
Матчі в УПЛ за: «Динамо», «Оболонь», «Кривбас» і «Металург» Донецьк

В елітному дивізіоні чемпіонату України Морозюк дебютував за «Динамо» ще влітку 2007-го - за рік до створення УПЛ. Тоді Анатолій Дем'яненко дозволив молодому футболісту зіграти в столичному дербі проти «Арсенала» (1:0). Незабаром відбув в оренду до «Дніпра», де не грав зовсім, а потім на його кар'єрному шляху виникли «Оболонь» і «Кривбас». Влітку 2010 року «Динамо» продало Морозюка в донецький «Металург», в рядах якого Микола провів 125 поєдинків у рамках УПЛ за п'ять років, а після початку війни на Донбасі і фактичного розвалу команди повернувся в «Динамо». У січні минулого року «біло-сині» віддали Морозюка в оренду турецькому «Різеспору», а через півроку українець уклав з представником Суперліги повноправний контракт, розрахований до літа 2021 року. Чи може потім Морозюк повернутися в УПЛ, щоб ще поліпшити свою статистику? Цілком, адже Миколі тільки 32 роки, і напевно в лізі знайдеться чимало клубів, які будуть зацікавлені в послугах такого досвідченого і майстерного виконавця.

9. Валерій ФЕДОРЧУК - 224 матчі

Вік: 32 роки
Громадянство: Україна
Нинішній клуб: «Рух»
Матчі в УПЛ за: «Львів», «Кривбас», «Дніпро», «Карпати», «Волинь», «Динамо», «Верес», «Маріуполь» і «Рух»

Дебют в УПЛ для Федорчука та його «Львова» був приголомшливим - команда Степана Юрчишина на своєму полі завдала сенсаційної поразки «Шахтарю» з рахунком 2:0, а сам Валерій відзначився другим голом у поєдинку. Згодом Федорчук був викуплений за 480 тисяч євро «Дніпром», але кілька років відіграв в оренді за «Кривбас», а потім - «Карпати» та «Волинь». В кінці 2014-го хавбек повернувся в «Дніпро», де провів весь наступний рік, а в лютому 2016-го на правах вільного агента перейшов в «Динамо». За столичну команду провів в УПЛ всього 11 матчів, потім пішов до «Вереса», а пізніше відбув до Латвії, де недовго пограв за «Ригу». У серпні 2018 року повернувся в Україну, підписавши контракт з «Маріуполем», а влітку нинішнього року вільним агентом пішов в «Рух», де нині і продовжує грати в УПЛ, взявши участь уже в 7 поєдинках сезону-2020/21 і відзначившись 1 забитим м'ячем.

8. Андрій ЯРМОЛЕНКО - 226 матчів

Вік: 31 рік
Громадянство: Україна
Нинішній клуб: «Вест Хем» (Англія)
Матчі в УПЛ за: «Динамо»

Один з лідерів нинішнього складу збірної України Андрій Ярмоленко в УПЛ виступав виключно за київське «Динамо». Дебютував за «біло-синіх» вінгер ще в кінці сезону-2007/08 за Юрія Сьоміна. За дев'ять проведених років в «Динамо» тричі ставав чемпіоном України, в тому числі і в першому сезоні, що розігрувався під егідою УПЛ. Влітку 2017 роки Ярмоленко за 25 мільйонів євро покинув «Динамо», перейшовши в дортмундську «Боруссію», але звідти вже через рік за 20 мільйонів євро пішов у «Вест Хем», на контракті в якому перебуває і донині. Контракт Ярмоленка з «молотобійцями» розрахований до літа 2022 року, але в пресі активно циркулюють чутки про можливий січневий відхід українця у «Фенербахче». Не варто виключати такого варіанту розвитку подій, так само як і того, при якому Ярмоленко одного разу повернеться до УПЛ і зуміє збільшити свої показники за кількістю зіграних матчів у лізі.

7. Ігор ХУДОБ'ЯК - 227 матчів

Вік: 35 років
Громадянство: Україна
Нинішній клуб: «Етнікос» (Кіпр)
Матчі в УПЛ за: «Карпати»

В еліті українського футболу Худоб'як дебютував у складі «Карпат» за три роки до створення УПЛ - в 2005-му. Всього цей хавбек, який довгий час був лідером «зелено-білих», провів в «Карпатах» без малого 13 років з невеликою перервою на оренду в «Ростов». На початку 2018 року Худоб'як залишив «Карпати», а разом з ними і Україну. З тих пір виступає за кордоном: спершу - в казахстанському «Акжаїку», а з січня минулого року - в кіпрському «Етнікосі», з яким у ветерана контракт до червня 2021-го. З урахуванням віку складно прогнозувати повернення Худоб'яка на рівень УПЛ, а тому, швидше за все, його статистична відмітка у 227 матчів в лізі так і залишиться незмінною.

6. ТАЙСОН - 232 матчі

Вік: 32 роки
Громадянство: Бразилія
Нинішній клуб: «Шахтар»
Матчі в УПЛ за: «Металіст» і «Шахтар»

У серпні 2010 року бразилець Тайсон, який є єдиним іноземцем в нашому списку, перебрався з рідного «Інтернасьонала» в «Металіст», де провів чудові два з половиною роки, перш ніж за 15 мільйонів євро перебратися в «Шахтар». З харків'янами двічі ставав «бронзовим» призером УПЛ, а вже в стані «гірників» шість разів вигравав «золото». Нині все йде до того, що наступного літа Тайсон покине «Шахтар» і Україну. Хавбек, контракт якого закінчується в липні 2021-го, неодноразово заявляв про бажання повернутися до Бразилії, а тому істотно поліпшити свій показник зіграних в УПЛ матчів він вже навряд чи встигне.

5. Павло КСЬОНЗ - 234 матчі

Вік: 33 роки
Громадянство: Україна
Нинішній клуб: «Олімпік»
Матчі в УПЛ за: «Маріуполь», «Харків», «Говерлу», «Олександрію», «Карпати», «Металіст», «Дніпро» і «Олімпік»

В УПЛ Павло Ксьонз дебютував влітку 2008 року в рядах «Маріуполя», куди його в оренду відправило «Динамо». Другу частину сезону-2008/09 Павло відіграв також на умовах позики, але вже за «Харків», а потім виступав за «Говерлу» і «Олександрію», повноправним футболістом якої став в січні 2011-го. На початку березня 2012 року Ксьонз за 220 тисяч євро перейшов в «Карпати», де відіграв 96 поєдинків в рамках УПЛ, а також віддавався в оренду «Металісту» та «Дніпру». У лютому 2018 року Ксьонз покинув «Карпати» і поїхав до польського клуб «Сандеція», але в липні того ж року повернувся в Україну, і з тих пір виступає в УПЛ за «Олімпік».

3-4. Тарас СТЕПАНЕНКО - 258 матчів

Вік: 31 рік
Громадянство: Україна
Нинішній клуб: «Шахтар»
Матчі в УПЛ за: «Металург» Запоріжжя і «Шахтар»

Вихованець запорізької школи футболу Тарас Степаненко починав грати в УПЛ за тамтешній «Металург», де його й запримітили скаути «Шахтаря». У липні 2010 року Степаненко підписав контракт з «гірниками», і з тих пір є футболістом донецького клубу. Далеко не відразу Степаненку вдалося стати важливим гравцем першої команди, тому як спочатку він переважно виходив на заміну. Протягом останніх семи сезонів Тарас - беззаперечно ключовий футболіст «Шахтаря», інтерес до якого в різний час виявляли зарубіжні клуби, але поки Степаненко залишається в стані «гірників», з якими у нього контракт до літа 2022 року.

3-4. Павло РЕБЕНОК - 258 матчів

Вік: 35 років
Громадянство: Україна
Нинішній клуб: «Ворскла»
Матчі в УПЛ за: «Чорноморець», «Ворсклу» і «Металіст»

В УПЛ Ребенок дебютував в «Чорноморці», де сезон-2008/09 провів на правах оренди з «Металіста». Через рік «моряки» підписали з хавбеком повноцінний контракт, а тому в Одесі він затримався до 2011-го, а потім відбув у «Ворсклу». Після цього кар'єра Ребенка чимало покружляла в трикутнику «Ворскла» - «Металіст» - «Чорноморець», а в 2015 році, коли у харків'ян остаточно настали «чорні дні», Павло відбув до Білорусі, проте ненадовго. З січня 2016 року Ребенок є гравцем «Ворскли», і проводить чимало поєдинків в УПЛ, користуючись довірою тренерів полтавської команди. Нині ветерану вже 35 років, але це не збентежило босів «Ворскли» влітку нинішнього року, коли вони запропонували Павлу пролонгувати співпрацю ще на один сезон. Тому складно прогнозувати, скільки ще матчів Ребенок проведе в УПЛ, і коли вирішить зупинитися і попрощатися з професійним футболом.

2. Андрій ПЯТОВ - 270 матчів

Вік: 36 років
Громадянство: Україна
Нинішній клуб: «Шахтар»
Матчі в УПЛ за: «Ворсклу» і «Шахтар»

В еліті вітчизняного футболу Пятов дебютував в рідній «Ворсклі», але ще в 2007 році він перейшов у «Шахтар», а тому свій прем'єрний матч в УПЛ, як і всі 269 інших до нинішнього моменту, провів вже в стані «гірників». За час донецького етапу кар'єри Пятов виграв десять «золотих» медалей чемпіонатів України, будучи одним з найбільш легендарних воротарів в історії вітчизняного футболу. Нині досвідченому Пятову серйозну конкуренцію намагається скласти молодий вихованець академії «гірників» Трубін, але поки Анатолій навряд чи готовий повноцінно замінити ключового кіпера команди минулих років, а тому немає сумнівів, що контракт з Пятовим, який закінчується в кінці нинішнього року, буде продовжений, і Андрій отримає шанс поповнити свій «багаж» зіграних в УПЛ матчів до того моменту, коли вирішить попрощатися з футболом остаточно.

1. Володимир ЧЕСНАКОВ - 302 матчі

Вік: 32 роки
Громадянство: Україна
Нинішній клуб: «Ворскла»
Матчі в УПЛ за: «Ворсклу»

Нинішній капітан «Ворскли» Володимир Чеснаков є справжнім символом полтавської команди, дебютувати за яку встиг ще до створення української Прем'єр-ліги. З тих пір регулярно виходить на поле, проводячи левову частку поєдинків своєї команди, причому практично всі - від свистка до свистка. Недивно, що зараз на рахунку Чеснакова вже більше трьох сотень матчів в УПЛ за всі 12 років її існування. Це рекордний показник, який Володимир продовжує нарощувати і, ймовірно, отримає шанс зробити це в найближчі роки, тому як у травні він підписав новий контракт з «Ворсклою» до липня 2021-го з опцією продовження ще на один сезон.

 

Оцініть матеріал
(59)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Саша Яковенко
Больше всех матчей у Чеснакова, а фотографию на лицевую ставят Пятова.
Ну вот как так?
zac1310
Чеснок - лучший!!!
Саша Яковенко
Поставьте на лицевую фото Морозюка, тогда, ещё больше людей зайдёт на страницу почитать.
rugby1970
Надеюсь, для Пятова, Степаненко и Ярмоленко - биография в сборной уже завершена... А в УПЛ - пускай ставят новые рекорды...