Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 26 листопада 2020, 15:10
367
0

Ріібер проти всіх, Норвегія vs Німеччина. Прев'ю сезону лижного двоборства

Sport.ua анонсує старт нового сезону в лижному двоборстві

| Оновлено 26 листопада 2020, 15:10
367
0
Ріібер проти всіх, Норвегія vs Німеччина. Прев'ю сезону лижного двоборства
twitter.com/RukaNordic

У п'ятницю, 27 листопада у фінській Руці за традицією стартує новий сезон Кубка світу з лижного двоборства. Сезон обіцяє бути дуже важким з організаційної точки зору через всім зрозумілу причину - пандемію коронавірусу. Вже були скасовані етапи в Ліллехаммері та Отепяя, і на даний момент в календарі Кубка світу залишилося 18 особистих стартів і три командних.

Хоча є всі підстави припускати, що скасування ще будуть - наприклад, етапу в Пекіні, який повинен пройти в середині лютого, буквально напередодні чемпіонату світу в Оберстдорфі. Але якщо етап в Китаї все ж відбудеться, сильного складу учасників там чекати все одно не варто. Навіть якщо винести за дужки можливі ризики зараження коронавірусом при довгому перельоті до Китаю, летіти в Піднебесну заради одного особистого турніру напередодні головного старту сезону гранди світового двоборства навряд чи стануть.

Ще один хайлайт сезону, традиційна триденна багатоденка в Зеєфельді, пройде з 29 по 31 січня. Завершиться Кубок світу 20-21 березня знаменитим Кубком Шварцвальда в німецькому Шонаху.

Фаворити

Чинний чемпіон

Останніми роками беззаперечним №1 у світовому двоборстві є Ярл Магнус Ріібер. У минулому сезоні домінування норвежця досягло немислимих масштабів: він виграв 14 з 17 особистих стартів в Кубку світу! Тому, немає навіть сенсу говорити про те, що до старту нового сезону Ріібер підходить у статусі беззаперечного фаворита №1.

Проте, певні побоювання щодо 23-річного норвежця є. У червні Ріібер переніс травму коліна, через яку був змушений перервати підготовку до сезону. І на недавньому чемпіонаті Норвегії одну з двох особистих гонок він програв через невдалий стрибок, хоча при цьому показав прекрасну швидкість в гонці, яку він пройшов у одні ноги з Йоргеном Гробаком.


twitter.com/fisnoco

Не виключено, що на старті сезону Ріібера буде лихоманити. Але перевага в класі над усіма іншими у нього така, що до чемпіонату світу в Оберстдорфі він точно повинен вийти на пік форми, та й в Кубку світу встигне відіграти відставання, якщо таке у нього буде після стартового відрізка сезону. До слова, той факт, що до Нового року пройдуть лише 5 особистих стартів, грає Рііберу на руку.

Норвегія

В останні роки збірна Норвегії зуміла покінчити з тотальним домінуванням збірної Німеччини, і повернула собі статус команди №1 у світовому двоборстві, і заслуга це далеко не тільки Ріібера. Друге місце в загальному заліку Кубка світу минулого сезону посів Йорген Гробак, якого можна назвати найбільш збалансованим двоєборцем з сучасної еліти. Проте, Гробаку вже 29 років, за спиною у нього багато талановитої молоді, тому навіть утримання минулорічних позицій для Йоргена буде успіхом.

Говорячи про талановиту молодь, ми маємо на увазі в першу чергу Йенса Луроса Офтебро. Якщо Ріібер - король сучасного двоборства, то Офтебро - принц. У минулому сезоні він зумів зробити прорив на елітний рівень, і в цілому розвиток його кар'єри дуже сильно нагадує прогрес Ріібера, з тією лише різницею, що у Офтебро немає стримуючих факторів у вигляді перманентних проблем зі здоров'ям, які переслідували Ярла Магнуса в ранні роки його кар'єри . Офтебро - також двоєборець з явним ухилом в бік стрибків, проте по ходу минулого сезону домігся суттєвого прогресу в лижному ході. Йенс явно готується кинути виклик Рііберу, і питання лише в тому, чи дозрів він до цього вже в нинішньому сезоні.

Завдати поразки Рііберу на чемпіонаті Норвегії зумів Еспен Бьорнестад - ще один елітний норвезький двоєборець з явним ухилом в бік стрибків. Поки що він виглядає головним претендентом на останнє місце в командній четвірці на чемпіонаті світу. Хоча відібрати у нього це місце спробує Еспен Андерсен. Після прориву в сезоні 2017/2018 він зробив крок назад, і зараз сподівається повернутися до рівня олімпійського сезону. Другий ешелон збірної Норвегії складають досвідчений Магнус Крог, а також брати лідерів команди - Харальд Йонас Ріібер і Айнар Лурос Офтебро. Проте, основі за своїм класом вони істотно поступаються, і на чемпіонат світу відібратися навряд чи зможуть.

Німеччина

В останні роки безроздільному домінуванню збірної Німеччини в двоборстві прийшов кінець. І головною причиною є те, що багаторічні лідери команди стали помітно гірше виступати на трампліні. І напередодні домашнього чемпіонату світу німецька федерація вирішила цю ситуацію виправляти, для чого на пост стрибкового тренера збірної був запрошений знаменитий Хайнц Куттін. При чому, австрієць вже майже підписав контракт зі збірною Франції зі стрибків з трампліну, але в останній момент Бундестім зумів переманити його до себе.

Поки багаторічні лідери Бундестіму переживали кризу, статус першого номера в команді перехопив 23-річний Вінценц Гайгер. Саме він завдав 2 з 3 поразок Рііберу в минулому сезоні і замкнув топ-3 загального заліку Кубка світу. Гайгер з кожним сезоном тільки прогресує, і, якщо початок сезону у Ріібера видасться невдалим, він спробує нав'язати йому боротьбу в загальному заліку.


instagram.com/vinzenz_geiger

Найтитулованіший двоєборець всіх часів Ерік Френцель вже не здатний проходити всю дистанцію сезону на одному рівні, і в останні роки точково вицілює головні старти сезону, при чому успішно: і з Олімпіади в Пхенчхані, і з ЧС-2019 в Зеєфельді він привіз по одній особистій золотій медалі. Швидше за все, таку ж стратегію Ерік вибере і на нинішній сезон.

Кому співпраця з Куттіном потрібна найбільше, так це Йоханнес Рідцеку. З гоночними швидкостями у нього надалі все в порядку, а от повна деградація на трампліні привела до дуже серйозного падіння загальних результатів. Рідцеку всього 29 років, тому шанси повернутися в еліту світового двоборства у нього є, якщо в стрибках він знову почне показувати свій рівень 2016-2018 років.

Єдиний з зіркового німецького тріо, який за останні роки не зробив крок назад в плані результатів - це Фабіан Ріссле, який в минулому сезоні був другим номером Бундестіму і замкнув топ-5 загального заліку. Фабіану вже майже 30, і до рівня реальної боротьби за Великий кришталевий глобус (ВКГ) він, напевно, вже не дотягнеться. Але поборотися за топ-3 загального заліку і особисті медалі ЧС йому під силу.

Другий ешелон збірної Німеччини складають Мануель Файсст, Терес Вебер і Якоб Ланге. А головною молодою надією, не рахуючи Гайгера, можна назвати 21-річного Юліана Шміда, 2-разового чемпіона світу серед юніорів 2019 року.

Інші

Третьою силою в світовому двоборстві вважається збірна Австрії. Тим більше, що в новому сезону вона отримає величезне посилення: після травми повертається лідер команди Маріо Зайдль, який пропустив весь минулий сезон. Тренувальну роботу він відновив досить пізно, тому сильних результатів на старті сезону чекати від Зайдля не варто. Швидше за все, на піковий рівень Маріо зможе вийти лише до головних стартів сезону - домашньої багатоденки в Зеєфельді та чемпіонату світу.

За відсутності Зайдля взяти на себе тягар лідерства в збірній Австрії не зумів Франц Йозеф Рерль, який після прориву в сезоні 2018/2019 зробив великий крок назад. У загальному заліку Кубка світу він фінішував навіть нижче, ніж два його партнера по команді - Мартін Фріц і Лукас Грайдерер. Від Фріца вже кілька років чекають виходу на елітний рівень на підставі його літніх успіхів, проте виправдати очікування в нього поки не виходить.

Уже кілька років топчеться на підступах до елітного рівня Ілкка Херола, однак вирішального кроку вперед 25-річний фін так поки і не може зробити. У минулому сезоні Херола був найшвидшим лижником в Кубку світу, але на трампліні він програє занадто багато для того, щоб регулярно боротися за призові місця. А ось партнер Хероли по команді Еро Хірвонен взагалі деградує: останні два сезони він провалив.

У минулому сезоні Акіто Ватабе перервав свою феноменальну серію з 8 поспіль сезонів в топ-3 загального заліку Кубка світу, фінішувавши лише дев'ятим. Протягом більшої частини сезону знаменитий японець взагалі виступав на рівні міцного середняка, і зумів додати лише під кінець сезону: перемога в Лахті і четверте місце в Холменколлені. Ймовірно, 32-річний японець, як і його багаторічний суперник Френцель, вже не здатний йти на найвищому рівні весь сезон, і буде намагатися точково набрати кращу форму до чемпіонату світу.

Два лідери є у збірної Італії. Досвідчений Алессандро Піттін залишається одним з найшвидших лижників у світовому двоборстві, однак слабкі результати на трампліні роблять навіть потрапляння Піттіна в топ-10 рідкістю.

Самуель Коста поки що лише намагається повернути собі форму зразка 2017 року. Після цього італієць отримав важку травму лівого коліна, переніс цілих чотири операції і пропустив більше року. Після такого кошмару повернутися на колишній рівень дуже важко, і попередні два сезони для Самуеля вийшли невдалими. Однак зараз здається, що Коста готовий повертати собі колишні позиції: влітку він виграв чемпіонат Італії не тільки в двоборстві, але і в чистих стрибках.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті
Теніс | 25 квітня 2024, 16:22 22
Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті

Даяна дивовижним чином зуміла переграти Еміліану Аранго в Мадриді

Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика
Футбол | 25 квітня 2024, 17:13 37
Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика

Поки що незрозуміло, чи зайде мова про оренду чи про продаж українця

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.