Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 23 листопада 2020, 21:19
865
0

Невдалий камбек Шиффрін, старт сезону стрибків. Підсумки зимового вік-енду

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 23 листопада 2020, 21:19
865
0
Невдалий камбек Шиффрін, старт сезону стрибків. Підсумки зимового вік-енду
Skijumping.pl

Стрибки з трампліну

Старти тижня:

Субота, 21 листопада

Вісла (Польща), HS134, командний турнір

Неділя, 22 листопада

Вісла (Польща), HS134, особистий турнір

Найкращий етап в кар'єрі Айзенбіхлера

Минулого вік-енду в польській Віслі стартував новий сезон Кубка світу в стрибках на лижах з трампліну. Перший етап сезону цього разу був дуже цікавим ще й тому, що в міжсезоння практично не відбулося Літнє Гран-прі, і ні самі стрибуни, ні вболівальники, не мали можливості оцінити розстановку сил перед новим сезоном. Восени проводилися тільки національні чемпіонати, і, як виявилося в підсумку, їхні результати були досить показовими: закономірність підтвердилася на етапі у Віслі.

Наприклад, це стосується Маркуса Айзенбіхлера. В кінці жовтня він переміг на чемпіонаті Німеччини, випередивши найближчого переслідувача на цілих 18 балів. І до старту Кубка світу він підійшов у блискучій формі. У неділю німець здобув свою другу перемогу в кар'єрі на Кубку світу, і в цілому протягом усього вік-енду Айзнбіхлер був дуже сильним. З усіх його стрибків на етапі у Віслі, включаючи тренувальні, не було жодного невдалого - дивовижна для Маркуса стабільність, яка дозволяє назвати цей етап найкращим в його кар'єрі. Перед початком сезону ми говорили про те, що через свою нестабільність Айзенбіхлер навряд чи побореться за загальний залік Кубка світу, але якщо він продовжить в такому ж дусі, то стане дуже серйозним претендентом на Великий кришталевий глобус (ВКГ). Насторожує лише те, що Маркус, очевидно, знаходиться в топовій формі ще з кінця жовтня, і спад у нього може наступити досить рано.


Skijumping.pl

У неділю збірна Німеччини оформила переможний дубль - другим став Карл Гайгер. В цілому, Гайгер - по суті єдиний гранд минулого сезону, який у Віслі підтвердив свій рівень. Але про невдах першого вік-енду ми поговоримо пізніше.

Топ-3 замкнув австрієць Даніель Хубер, для якого це лише другий особистий подіум на Кубку світу. А в суботу збірна Австрії виграла командний турнір у впертій боротьбі з Німеччиною і Польщею - ідеальний початок самостійної тренерської кар'єри для нового наставника команди Андреаса Відхьольцля. Крім Хубера, авторами успіху стали Міхаель Хайбьок, Філіп Ашенвальд і Штефан Крафт. І в командному турнірі лідером австрійців також виглядав Хубер, який у другій спробі видав найдальший стрибок дня - 135,5 м з поганим приземленням. До слова, з приземленням у цей вік-енд проблеми були у дуже багатьох стрибунів, і для старту сезону це нормальне явище. Позначається як нестача практики на снігу, так і характеристики цього снігу на трампліні в листопаді: зазвичай в цю пору року температури в центральній Європі ще плюсові, сніг використовується ще торішній, і тому він дуже жорсткий.

Четвертим у неділю став Халвор Егнер Гранеруд, для якого це повторення найкращого результату на Кубку світу. Раніше він був четвертим в січні 2019 року в Саппоро, де склад учасників по традиції не оптимальний, тому вчорашнє досягнення виглядає більш вагомим. До того ж, було воно абсолютно не випадковим: Гранеруд виглядав дуже сильно протягом усього уїк-енду і взяв на себе тягар лідерства в збірній Норвегії, яка в командному турнірі стала тільки четвертою. До слова, в командному турнірі саме Гранеруд набрав найкращу індивідуальну суму серед усіх учасників.

Дев'яте місце посів Макензі Бойд Клауз. Для 29-річного канадця це лише друге в кар'єрі потрапляння в топ-10 на етапах Кубка світу. При чому перше було вже дуже давно: в січні 2014 року на польотному трампліні в Бад Міттерндорфі, де він також був дев'ятим.

15-м після першої спроби йшов Зеверін Фройнд, однак то було подарунком долі: перша спроба проходила при дуже мінливому вітрі, і знаменитий німець в цій лотереї витягнув щасливий квиток. У другому раунді він відступив на 25-те місце, але й такий результат можна назвати успіхом, з огляду на те, якими непростими були останні роки для володаря Кубка світу 2015 року. І за один старт в Віслі він вже набрав більше очок, ніж за весь минулий сезон.

Рьою Кобаясі - головне розчарування етапу

Як вже було сказано вище, багато грандів світових стрибків у Віслі виступили невдало. Для Штефана Крафта все починалося з найкращого результату в першому тренуванні, проте після цього чинний володар ВКГ з кожним стрибком виглядав все гірше, і в неділю зайняв лише 32-ге місце. Мабуть, даються взнаки проблеми зі спиною, які Крафт відчував у міжсезоння, і які призвели до пропуску досить великої частини передсезонної підготовки. Як виявилося, провал Крафта на чемпіонаті Австрії (Штефан двічі не потрапив навіть у топ-10) був невипадковим. Швидше за все, з часом Крафт зуміє набрати форму, проте на старті сезону ризикує програти надто багато: захистити статус переможця Кубка світу буде дуже складно.

Каміл Стох в п'ятницю виграв кваліфікацію, проте субота і неділя для легендарного поляка вийшли невдалими. І цьому є пояснення: в суботу Стоха цілий день мучила мігрень, і поляки навіть готувалися зняти його з командного турніру. Оцінити реальний рівень Каміла по етапу в Віслі дуже складно. Звичайно, Стох здатний на набагато більше, ніж 27-ме місце, проте і перемога в п'ятничній кваліфікації виглядає стрибком вище голови.

Невдачі зазнав і Давід Кубацкі - від провалу в неділю збірну Польщі врятував тільки Пьотр Жила, який замкнув топ-5. Хоча варто відзначити, що вперше за довгий час більш-менш непогано виглядав резерв збірної Польщі, і в неділю в другу спробу пробилися Клеменс Муранька (після першої спроби він взагалі йшов восьмим, проте в результаті відступив на 24-те місце) і Андржей Стенькала. Муранька взагалі виглядав дуже добре: він зумів потрапити в командну четвірку на суботу, і команду Міхала Долежала не підвів. Такі результати дозволили Клеменсу відібратися в основний склад збірної на наступний етап у фінській Руці.

До слова, на етап в Нижньому Тагілі (4-6 грудня) збірна Польщі, швидше за все, відправиться резервним складом. Таке рішення продиктоване як бажанням уникнути довгих перельотів в умовах пандемії, так і підготовкою до польотного чемпіонату світу в Планіці. Так чи інакше, пропуск етапу в Нижньому Тагілі може сильно вдарити по перспективах Стоха і Кубацкі в загальному заліку Кубка світу.


Skijumping.pl

Провалила етап у Віслі вся збірна Словенії. У командному турнірі підопічні Горазда Бертонцеля стали лише шостими, а в неділю від фіаско їх врятував тільки Анже Ланішек. Він лідирував після першої спроби, видавши найкращий за якістю стрибок всього етапу: 136 метрів з чітким телемарком на приземленні. Однак у другому раунді Анже був змушений відступити на шосте місце, хоча і це можна вважати хорошим результатом. І успіх Ланішека у Віслі не можна назвати випадковим: рік тому він був тут другим. Тімі Зайц в неділю став лише 23-м, а Петер Превц взагалі замкнув топ-30.

Невдало виступили у Віслі і лідери збірної Норвегії. Йоханн Андре Форфанг взагалі не відібралвся до складу команди через погану форму: його повернення в Кубок світу відбудеться в Руці. Маріус Ліндвік в особистому турнірі зайняв лише 24-те місце, а Даніель Андре Танде і Роберт Йоханссон взагалі не потрапили в другу спробу. Як і в минулому сезоні, Йоханссону катастрофічно не вистачало стабільності, але окремі стрибки у нього були непогані.

На етапі у Віслі відбулося повернення в Кубок світу Андреаса Веллінгера, який пропустив весь минулий сезон через розрив хрестоподібних зв'язок коліна. І повернення вдалим не назвеш: Веллінгер не пробився в командну четвірку в суботу, а в особистому турнірі зайняв 39-те місце, яке відповідало тому рівню стрибків, який він показував в тренуваннях.

Серед грандів минулого сезону найгірше у Віслі виглядав Рьою Кобаясі. У інших топових стрибунів, які провалили етап у Віслі, були хоча б окремі проблиски хорошої форми (Стох виграв кваліфікацію, Кубацкі добре виступив у командному турнірі, і навіть у Крафта було перше місце в тренуванні) і об'єктивні причини невдач, а ось японець виглядав безнадійно: жодного класного стрибка за весь вік-енд. І поки що перспективи Рьою в нинішньому сезоні, м'яко кажучи, не виглядають райдужними. А в лідери збірної Японії тим часом вирвався Юкія Сато, який посів сьоме місце в неділю. Ризикнемо припустити, що Сато може стати одним з відкриттів нинішнього сезону, якщо можна так говорити про людину, у якої вже є одна перемога на Кубку світу в кар'єрі.

Гірські лижі

Старти вік-енду:

Субота, 21 листопада

Леві (Фінляндія), слалом, жінки

Неділя, 22 листопада

Леві (Фінляндія), слалом, жінки

Невдале повернення Шиффрін

У гірськолижному Кубку світу в ці вихідні відбувся традиційний слаломний етап у фінському Леві. Однак, якщо зазвичай в Лапландії проходить чоловічий і жіночий слалом, то цього разу були проведені два жіночих слаломи - чоловіки до Фінляндії не їздили. Таке рішення ФІС пояснював пандемією коронавірусу і бажанням мінімізувати перетини між чоловічим і жіночим Кубком світу. Хоча паралельні старти в австрійському Лех/Цюрсі, які відбудуться в наступні вихідні, в цю логіку абсолютно не вписуються.

Ще перед стартом етапу в Леві розгорівся скандал. Тренер збірної Швеції Крістіан Тома здав позитивний тест на коронавірус, і фінська влада вирішила відправити на карантин всю шведську збірну, незважаючи на те, що у всіх інших членів команди коронавірус не було виявлено. І в підсумку збірна Швеції в Леві так і не виступила. На відкритті сезону в Зольдені аналогічна доля спіткала збірну Росії, проте в гірських лижах росіяни не на передових ролях, тому їхнє відсторонення не викликало такого резонансу. А ось відсутність однієї з найсильніших слаломісток світу, Анни Свенн Ларссон, було вагомою втратою.

Головною подією етапу в Леві стало повернення в Кубок світу Мікаели Шиффрін, яка не змагалася ще з кінця січня. Після цього у американки трагічно загинув батько, і через траур вона пропустила весь лютий. А як тільки Шиффрін збиралася повернутися в Європу на березневі етапи, їх скасували через коронавірус. Відкриття нинішнього сезону в Зольдені вона пропускала через проблеми зі спиною.

І вдалим повернення Шиффрін в Кубок світу за її мірками не назвеш. У суботу вона стала другою, зовсім небагато програвши Петрі Влховій, а в неділю лише замкнула топ-5. Вперше з грудня 2014 року Шиффрін в слаломі на Кубку світу дісталася до фінішу, але зайняла місце за межами топ-3. За цей 6-річний період ще один такий випадок мав місце на Олімпіаді в Пхенчхані, де Мікаела стала четвертою.


instagram.com/mikaelashiffrin

Ну а переможний дубль в Леві оформила Петра Влхова. Словачка продовжила свою тріумфальну серію в слаломі до п'яти перемог поспіль. Якщо виносити за скобки Шиффрін, то остання, кому таке вдавалося - Марліз Шильд на старті сезону 2011/2012. П'ять перемог поспіль в слаломі в епоху Шиффрін - фантастичне досягнення. Тим більше, що з цих п'яти перемог чотири були здобуті в очній боротьбі з американкою. Звичайно, подивимося, чи зможе Шиффрін повернутися на свій звичний рівень найближчим часом, але поки що Влхова вийшла в лідери Кубка світу і створила собі запас в 130 очок над американкою - серйозна заявка на боротьбу за ВКГ.

Взагалі, варто відзначити, що результати обох слаломів в Леві вийшли дуже схожими, що говорить про їхню закономірність. Топ-5 в неділю була ідентичною суботній, з тією лише різницею, що Шиффрін помінялася місцями з Мішель Гізін, для якої це лише другий в кар'єрі подіум в слаломі. До слова, в неділю після першої спроби швейцарка взагалі ділила лідерство з Влховою.

Двічі третьою стала Катаріна Лінсбергер, у якої до цього було лише два подіуми в слаломі за кар'єру. В цілому, варто відзначити, що в Леві сильно виступила не тільки Лінсбергер, а вся збірна Австрії. В останні роки у австрійок були колосальні проблеми в технічних дисциплінах, але, можливо, в нинішньому сезоні вони вийдуть з цієї кризи.

Прекрасно для себе виступила в Леві канадка Лоранс Сен-Жермен, яка посіла шосте і восьме місця. Відмінні результати показала і чешка Мартіна Дубовска - 12-те і 10-те місця. Трасу в Леві можна назвати її улюбленою: рік тому вона тут стала дев'ятою, і ті 29 очок так і залишилися єдиними в сезоні для 28-річної чешки.

Приїхали в Леві і лідери збірної Італії - Марта Бассіно і Федеріка Бріньоне, які на відкритті сезону в Зольдені зайняли перші два місця. І виступили італійки практично ідентично. Бассіно стала 18-ю у суботу і зійшла з дистанції в неділю, у Бріньоне сход був в суботу, а в неділю Федеріка зайняла 24-те місце. Для Бассіно 18-те місце в суботу взагалі принесло перші в кар'єрі очки в слаломі. Звичайно, ця дисципліна не є профільною ні для неї, ні для Бріньоне, і саме прагнення розширювати спеціалізацію похвальне і говорить про амбіції в загальному заліку.

Головною сенсацією першої спроби в неділю стало 14-те місце 17-річної фінки Рози Похйолайнен. У другому раунді вона відступила на 27-ме місце, проте зуміла заявити про себе, і за нею буде дуже цікаво поспостерігати в майбутньому.

У суботу порадувала Мелані Мейяр, яка посіла дев'яте місце. Для швейцарки це перше потрапляння в топ-10 на Кубку світу аж з січня 2018 року. Після цього в її кар'єрі почався справжній кошмар: розрив хрестоподібних зв'язок, невдала операція, через рік після якої знадобилася ще одна, і дуже важке повернення в спорт. У неділю Мейяр зійшла з дистанції, проте в цілому її суботній результат дозволяє сподіватися на те, що Мелані, яку до травми називали найталановитішою молодою спеціалісткою технічних дисциплін в жіночому Кубку світу, зуміє повернутися на свій колишній рівень.

До слова, вчора стало відомо про те, що рідний брат Мейяр Лоїк разом з Марко Одерматтом і Джастіном Мурізьє здали позитивні тести на коронавірус. Вони точно пропустять найближчий етап в Лех/Цюрсі, а також можуть не встигнути одужати до Валь д'Ізеру. Особливо прикро за Одерматта, який вважається одним з тіньових претендентів на ВКГ у чоловіків.

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.