Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 22 листопада 2020, 23:35
13968
9

Між Німеччиною та Україною. Що потрібно знати про Еріка Шуранова

Sport.ua розповідає про одного з головних талантів українського футболу. Або німецького?

| Оновлено 22 листопада 2020, 23:35
13968
9
Між Німеччиною та Україною. Що потрібно знати про Еріка Шуранова
ФК Нюрнберг. Ерік Шуранов

Упевнений, протягом двох останніх років багато фанатів помітили появу у юнацькій збірній України загадкового нападника Еріка Шуранова з «Нюрнберга». Пізніше про цього таланта з Німеччини заговорили на повний голос, адже він є одним з найкращих нападників країни у своїй віковій категорії, а скаути пророкують йому дуже світле майбутнє.

Давайте розберемося, хто він все ж такий, та які шанси побачити його одного разу в головній збірній України.

Як Ерік опинився в Німеччині

Історія батьків Еріка, на жаль, абсолютно нормальна для сучасної України. Після розпаду СРСР вони вирішили емігрувати до Німеччини, де оселилися в невеликому місті Бамберг на Півночі Баварії. Там, незабаром після переїзду, народився Ерік.

Батько Еріка Ігор Шуранов був професійним футболістом, але ніколи не грав на високому рівні. Це багато в чому й визначило його майбутнє, адже тато став першим тренером.

Шуранов завжди виділявся на тлі своїх однолітків хорошою фізикою та антропометрією, тому в 2010 році потрапив на радари скаутів академії «Нюрнберга», який і забрав хлопця до себе.

Що у Шуранова зі статистикою

Шуранов - справжня зірка юнацької ліги Німеччини в зоні Південь/Південно-Захід. Він ударно стартував в цьому сезоні, забивши 7 м'ячів в 3 матчах. Тож не дивно, що саме Ерік зараз є найкращим бомбардиром ліги.

Але я б не став робити з цього якісь поспішні висновки. Тут потрібно розуміти, що в Німеччині юніорські чемпіонати діляться на три зони, а значить там вистачає клубів, які максимально далекі від елітних. Наприклад, в одній лізі з «Нюрнбергом» U -19 грають юнацькі команди таких клубів як «Асторія Вальдорф», «Саарбрюкен», «Ульм», «Карлсруе», «Кікерс Оффенбах», «Гройтер Фюрт» та «Хайденхайм».

До того ж не можна забувати, що в Німеччині дублюючі склади команд виступають у нижчих лігах поряд з професіоналами. Як правило, найбільш талановиті футболісти, починаючи з 17 років, грають уже або в дублі, або за головну команду. В U -19 залишаються ті, хто ще не готовий битися проти дорослих дядьків.

Але дуже часто буває, коли один і той же гравець одночасно грає за команду U-19, дубль та залучається до тренувань з основним складом. Таким, наприклад, в «Баварії» був Джошуа Зіркзее , а в «Нюрнберзі» це якраз Шуранов.

За «Нюрнберг» II, який грає в Регіональлізі (четверта ліга) Шуранов поки провів лише 3 матчі та забив 1 м'яч. Але тут дуже важливо, що в дублі українець працює під керівництвом легенди клубу, колишнього найкращого бомбардира Бундесліги, Марека Мінтала. Стилістично вони дуже схожі, й словацький тренер тільки позитивно відгукується про Еріка.

Що стосується юнацьких збірних України, то Шуранов грає за них з 2018 року, а нещодавно був запрошений Русланом Ротанем в команду U-21 , але за неї ще не грав. Тут статистика Еріка теж вражає: 4 м'ячі в 3 іграх за збірну U-17 та 1 в 2 іграх за команду U-18 .

Всі ці цифри, звичайно, дуже вражають та радують око, але я б не став на них зациклюватися. Дуже багато талановитих нападаючих клепають голи пачками на рівні юніорів, але потім губляться в професійному футболі. Але одне я можу сказати точно: якщо в «Нюрнберзі» дійсно розраховують на Шуранова в майбутньому, то вже в цьому сезоні він отримає свій шанс у Другій Бундеслізі. Це в Україні в 18 років ти ще можеш грати за команду U -15 та бути перспективним в 26 років. У Німеччині все працює зовсім інакше.

В якому стилі грає Шуранов

Часто доводилося чути, що Ерік за стилем схожий на нинішнього основного форварда збірної України Романа Яремчука. Але я частково з цим не згоден.

На відміну від Шуранова, Роман здатний відіграти навіть на лівому фланзі атаки, й приносить багато користі, діючи з глибини. Тоді як Шуранов - класичний центрфорвард штрафного майданчика з добре поставленим ударом з середньої дистанції.

За своїм стилем Ерік дуже нагадує Луку Йовіча. Але не того Йовіча, який ось уже півтора року страждає в Мадриді, а нормального, часів Франкфурта. Як і Лука, Шуранов, незважаючи на відносно невисокий зріст (184 см) добре грає на другому поверсі за рахунок стрибучості та правильного вибору позиції. Також Ерік переконливо виглядає в силовій боротьбі. Очевидно, в тренажерному залі Шуранов проводить чимало часу, тому виграти у нього боротьбу корпус в корпус дуже непросто. Особливо на юнацькому рівні.

Так а що там з натуралізацією?

В останні місяці ім'я Шуранова стало все частіше з'являтися в німецькій пресі. І це поганий знак для українського футболу. Зокрема, головний тренер збірної Німеччини U -19 Крістіан Вернс першим підняв питання про те, щоб задіяти Еріка в своїй команді.

У Шуранова вже є німецький паспорт, а значить, юридично, у етнічного українця нема ніяких перепон, щоб виступати за «молодіжку» Німеччини. Так що тепер тут все залежить від бажання самого нападника.

Батьки Еріка хочуть, аби він грав за Україну, і це може зіграти ключову роль при підсумковому виборі. Але потрібно розуміти, що сам Ерік куди ближче до Німеччини, ніж до нашої країни. Він ніколи не жив в Україні, тому слабко володіє українською або російською мовою. У нього повністю європейський менталітет, а значить, деякі речі в українському футболі можуть здатися Еріку дивними.

На мій погляд, тут все цілком і повністю залежить від УАФ. Очевидно, втрачати настільки талановитого форварда було б нерозумно. Навіть якщо в майбутньому Шуранов не зможе вистрілити на професійному рівні, є сенс задуматися про те, щоб заграти його вже зараз, щоб потім не довелося кусати лікті. Для цього необхідно постійно вести діалог з самим гравцем та його оточенням, показавши свою зацікавленість в ньому.

Упевнений, в найближчому майбутньому Шуранов отримає свій шанс в головній команді «Нюрнберга». Справа в тому, що зараз баварці йдуть за крок від зони вильоту з Другої Бундесліги, а відсутність забивного форварда - одна з головних проблем. Якщо нічого не зміниться, там можуть вдатися до допомоги найталановитішого нападника своєї академії. І якщо це станеться, робити потрібно точно так же, як в ситуації з Зінченком - випустити на кілька хвилин в будь-якому матчі відбору на ЧС.

Так чи інакше, в масштабах німецького футболу Шуранов може стати черговим Яном-Ф'єте Арпом. Хлопцем, який розриває в молодіжці, але потім виявляється недостатньо хорошим навіть для третьої ліги. Але в масштабах України він є чи не головним талантом свого покоління.

Хочеться вірити, що Шуранов правильно розпорядиться своїм талантом, а наша футбольна асоціація не допустить прикрої помилки.

Оцініть матеріал
(84)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ди л
действительно лучше задействовать в сборной и рассчитывать на паренька в будущем,чем гоняться за бразилами с натурализацией
Віталій Яценко
За якими показниками він головний талант свого покоління? Просто так нагадаю, що його однолітки Забарний, Судаков і Нещерет. Ілля вже є гравцем старту Національної Збірної України, а Судаков і Нещерет вже у ЛЧ зіграли. Тому називати Шуранова головним талантом - надзвичайно суб'єктивно.
Sukiyaki
Как решит, так и будет.
Статейка, высосанная из пальца.
Barsa2019
Парень никогда от немецкого паспорта не откажется как и любой адекватный человек,чтобы играть за Украину. Нойштедтера вспомните.
Maximus
Беготня за украинскими немцами ведётся уже давно. И пока что никакого результата не принесла. Помню, был такой Роман Нойштедтер. Сейчас он играет за сборную России. Как играет, думаю многие в курсе. Моё мнение, что нам в принципе сейчас не нужны никакие Игали да Эрики. У нас своя молодёжь на уровне.
UKRAINE FAN
Вызвать , выпустить на 5 мин и дальше смотреть за его развитием!