Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 16 листопада 2020, 09:39
8100
10

ГРОЗНИЙ: «Україна грає з найкращими командами Європи. Це вже досягнення»

Спеціаліст поділився думкою про матч Німеччина - Україна

| Оновлено 16 листопада 2020, 09:39
8100
10
ГРОЗНИЙ: «Україна грає з найкращими командами Європи. Це вже досягнення»
УАФ

Відомий український тренер В'ячеслав Грозний висловився про матч Ліги націй Німеччина - Україна (3:1), а також дав прогноз на поєдинок «жовто-синіх» проти Швейцарії.

– В'ячеславе Вікторовичу, яка ваша думка про матч Німеччина - Україна?
– Є такий вислів: переможці шукають рішення, а невдахи - виправдання. Україна грає з найкращими командами Європи. Вже велике досягнення, що ми граємо з такими топ-командами. Про всяк випадок, ми обіграли і іспанців, і швейцарців. Швейцарці, до речі, в п'яти матчах не мають жодної перемоги, вони тричі зіграли внічию. Те, що збірна України отримує такий досвід напередодні фінальної частини Євро, я вважаю, це дуже здорово.

– Те, що не було деяких ключових футболістів, вплинуло на матч?
– Хтось каже, що не грали якісь футболісти. Так у кожній команді не грали. А що, збірна Німеччини основним складом грала? Чи Іспанія основою грає? А що, грали б зараз за збірну Зубков та інші хлопці, якби були основні футболісти? Ні, не грали б. Грали б Циганков, Ярмоленко та інші. І це нормально.

Із захисниками така ж ситуація. Може, Коноплю не запрошували б до збірної. А він отримав шанс, хлопець старається. Це нормально. І хіба хтось думав, що Макс настільки активний в збірній Німеччини? Хтось думав, що Кох, який грає більше центрального захисника, буде висуватися в опорну зону і там більше грати? Ніхто не думав. Це тренерські напрацювання. Але важливо те, що ми, іспанці і німці по два матчі виграли. У нас така ж кількість перемог, як у Іспанії та Німеччини.

Звичайно, хтось може сказати, що Іспанія була набагато сильнішою за нас, просто нам пощастило. Але це футбол, це спорт. Я теж можу наводити аргументи. Якби, коли ми два в один вибігали проти Рюдігера, і Марлос віддав пас трохи сильніше вперед, а Яремчук вискочив сам на сам і забив, був би рахунок 2:0 на нашу користь. А якби м'яч влучив не в стійку, а в ворота після ударів Зінченка, Марлоса і Мораеса? Я б подивився, який був рахунок. А хтось скаже, якби Німеччина всі свої моменти реалізувала. Але тим і цікавий футбол.

– Циганкова і Ярмоленка не вистачає збірній?
– Зубков зараз відчув смак збірної. Він буде прогресувати і рости. Він один з лідерів «Ференцвароша». Він зараз у збірній, а раніше про це мріяти неможливо було.

– Йоахім Льов після поєдинку похвалив роботу Андрія Шевченка і його тренерського штабу...
– Можу сказати, що тренерський штаб на чолі з Шевченком і футболісти отримують великий і класний досвід ігор проти шикарних команд. Єдине, ми не взяли жодного очка з Німеччиною. Так, це правда. Ми обіграли іспанців і швейцарців. Але обіграти Німеччину або Іспанію складно. А ми Іспанію вже обіграли. Це здорово! Я позитивно до цього турніру ставлюся. Я не вважаю за необхідне критикувати якісь помилки окремо взятого гравця, після яких нам забили. Послухайте, нам забили, тому що клас гравців збірної Німеччини дуже високий. Не втратив би м'яч, все одно вони забили б.


УАФ

– Ви Зінченка маєте на увазі?
– Деякі критикують наших футболістів за помилки. Я проти того, щоб критикувати. В «Манчестер Сіті» Зінченко грає більше лівого захисника, але це не його позиція. Його позиція та, на якій він грає у збірній України. Він і Маліновський - це творці, від яких йде гострота. Як тільки хтось відкриється з гравців групи атаки, Маліновський і Зінченко в змозі їх обслуговувати. Так, вони більше лівоногі хлопці, але правою ногою вони теж можуть пас віддати. Вони хороші футболісти. Я завжди шукаю позитив у гравцях. Мене більше цікавить, як вони віддають. А Степаненко мене більше цікавить, як він відбирає. Цей трикутник гармонійний. Звичайно, Степаненко краще відбирає, ніж віддає. А Зінченко і Маліновський, навпаки, краще працюють з м'ячем, швидше приймають рішення, тонше грають. Не потрібно зараз при тому позитиві, про який ми говоримо, сказати, що хтось помилився. І німці помилилися! А як вони дали забити Яремчуку? А як вони давали пробивати? У другому таймі після прострілу з флангу Яремчук теж міг забити. Трішки там не вистачило.

– А як оціните гол збірної України?
– Зубков молодець! Поборовся за м'яч до кінця. Він так грає і в «Ференцвароші». Він знає, що так потрібно грати, щоб потрапити в Лігу чемпіонів і стати чемпіоном Угорщини. Зубков отримав шанс і ним скористався. Заслуга нашого тренерського штабу в тому, що вони стежать за всіма і дають шанс.

– Як вважаєте, Пятов зіграв? Або варто було знову дати шанс Луніну?
– Більш того, можу сказати: Пятов виручив! У тому епізоді, коли в дев'ятку Горецька пробивав. І був ще ряд моментів. Цей матч давав нам можливість бути лідерами групи. І я розумію Шевченка і тренерський штаб в рішенні виставити більш перевірених гравців. У Луніна все попереду. Пятов просто пройшов багато таких матчів.

Упевнений, що Швейцарію збірна України обіграє

– Хто може зіграти в рамці проти швейцарців?
– Зі Швейцарією, припускаю, що буде грати Лунін або будь-хто інший. Те, що Україна не програє швейцарцям, це до ворожки не ходи. Відразу можу сказати: ми виграємо цей матч! У кожному матчі ми створюємо багато моментів. Не беру до уваги поєдинки з Іспанією, з якою дуже важко створювати моменти. Там доводиться вибирати іншу тактику. Ми не можемо з ними грати в тотальному контролі м'яча. Це не наш стиль. Ми з ними можемо грати так, як в епізоді з голом Циганкова. Ми всю гру можемо терпіти, перехопити м'яч, вийти в швидку контратаку і покарати суперника. З іспанцями поки що у нас немає іншої моделі гри. Але у швейцарців ми виграємо.

– Але Швейцарія небезпечно виглядала з Іспанією. А за рахунок чого можемо виграти? Яким номером гратимемо?
– Ми не будемо грати першим або другим номером. Ми будемо грати ситуативно. Спробуємо попресингувати. Будемо вибирати мішені, будуть обрані певні гравці, які довше приймають рішення, трохи гірше працюють із м'ячем. Це так званий спусковий гачок. Тут тренери пояснять, що, якщо у гравця-правші м'яч під ліву ногу, треба його відразу атакувати. Це ми, тренери, так зазвичай робимо. Дотримуватиметься дистанція, відстань.

Думаю, командно збірна України краще працює з м'ячем, ніж швейцарці. Але не гірше, це точно. Швейцарці - це не іспанці. Більш високо буде знаходитися нижня лінія. Варіант середнього блоку нас влаштовує. Швейцарці не зможуть мати того простору, який вони мали проти іспанців. Іспанці не відбирають м'яч, не допрацьовують, вони хочуть грати першим номером і тому у них з'являються певні вільні зони. Ми здорово зі стандартів вичавлюємо, здорово швидкі атаки вичавлюємо. Ми можемо комбінувати. У нас велика група гравців віддати пас може, від будь-якого може йти гострота. Це дуже важливо! В атаці Яремчук і Мораес здатні забити. Це можуть зробити і флангові гравці: Зубков, Марлос. Також Циганков і Ярмоленко, які, на жаль, не гратимуть.

– У чому козирі збірної Швейцарії?
– Дійсно, швейцарців не так просто обіграти. У них добротна команда з характером. Владімір Петкович хорошу команду зробив. Він тривалий час зі збірною Швейцарії працює, футболісти вміють грати. Не скажу, що у них суперзірки, але це хороша добротна команда. Там багато гравців хорошого класу.

– До речі, в трьох попередніх матчах Україна швейцарцям жодного разу не програла! Чого в цьому поєдинку очікувати?
– У матчі зі Швейцарією багато м'ячів не буде забито. Думаю, десь в один м'яч ми виграємо. Упевнений, що збірна України досить надійно зіграє. Психологічно ми вже високо знаходимося. Швейцарія - хороша команда, з року 2014 грає на хорошому добротному рівні, але не вище. Україна прогресує і росте, тому у мене хороший здоровий оптимізм із приводу цієї гри. І я бажаю, щоб наша збірна виграла. Це буде для всіх нас добре! Шевченко і збірна України не думають про поразку. Про те, щоб програти, взагалі ніхто не думає. Я впевнений, що психологія переможців, яка є у тренерського штабу і у ряду провідних гравців, вона передається всій збірній.

– Можна сказати, що Ліга націй - це вже не товариський турнір?
– Згоден. Мало того, деякі команди отримують можливість потрапити на чемпіонат Європи. Я дуже уважно стежив за збірною Грузії, тому що я тренував тбіліське «Динамо». Я в дуже хороших відносинах з наставником грузинської збірної Володимиром Вайссом. Мені дуже хотілося, щоб вони потрапили на Євро. Але, на жаль, вони не забили, а збірна Північної Македонії перемогла завдяки голу Пандєва. Хтось каже, що він віковий! Та не віковий, а висококваліфікований. Я хотів, щоб Грузія потрапила на чемпіонат Європи, хоча багатьох хлопців і з Македонії знаю. Природно, обидві збірні отримали шанс потрапити на чемпіонат Європи. Ліга націй - це хороший турнір! Багато футболістів отримують можливість зіграти проти сильних збірних. Це здорово!

З Грузією на Євро було б складніше, ніж із Північною Македонією

– Хто був би кращим суперником для України на Євро? Грузія або Північна Македонія?
– На мій погляд, із Грузією було б набагато складніше грати. У матчі з Північною Македонією у грузинської команди були відсутні близько п'яти провідних гравців. Той же Хвіча Кварацхелія, який сьогодні практично розриває всю російську Прем'єр-лігу. З ним по двоє-троє не можуть впоратися. І там ще ряд хлопців є. Із Грузією нам набагато складніше було б.

Збірна Північної Македонії - організована і дисциплінована. Але, якщо закрити Пандєва, в принципі, атакуючий потенціал суперника буде достатньо прогнозованим. Так, це команда колишньої пост-югославської держави, скажімо так. Школа у них югославська. Збірні Хорватії і Сербії, звичайно, котируються вище. Я знаю багатьох хлопців-македонців. Вони дуже дисципліновані і добросовісні. Багато хто непогано працює з м'ячем. Я вітаю Північну Македонію з тим, що вони вийшли, але не ображаючи їх, не приховую, що вболівав за збірну Грузії. Але для збірної України це непогано, тому що зі збірною Грузії було б грати досить складно. Це дуже технічна команда. Багато хлопців грають у хороших командах на хорошому рівні. Амбіції дуже великі, тому що збірна Грузії дуже хотіла пройти на цей форум. Вайсс - хороший тренер, який п'ять років з цієї збірною працює. З Грузією було б грати набагато складніше, ніж зі збірною Північної Македонії.

Дмитро КОТКОВ

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі
Футбол | 03 травня 2024, 07:01 3
Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання мінімум

Україна дізналася суперників у відбірковому раунді Євро-2025 U-19
Футбол | 03 травня 2024, 22:23 1
Україна дізналася суперників у відбірковому раунді Євро-2025 U-19

Команда Михайленка потрапила до групи з Нідерландами, Словенією, Казахстаном

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
umnuy2
Толково все
Михаил Степанов
все по делу сказал
spqr-te
Краще тиражувати інформацію від таких експертів, аніж від Леоненко... І дивно, що такому тренеру немає місця в УПЛ
Тарас Чубак
Можна зробити висновок вже, навіть, не враховуючи результату зі Швейцарією, бо там ще можуть дуже великі трабли зі складом бути, бо якщо Зіна і Малиновський випадуть із за травм то це можна вже збирати валізи, залишаться тільки резервісти в перемішок з дебютантами. Так от, щодо висновків, збірна за ці 2 роки дійсно навчилася грати у привабливий футбол і регулярно перемагати рівних суперників або на класі андердогів. Плюс стала конкурентно спроможною проти команд вищого класу, АЛЕ аж ніяк коли грає у такий відкритий футбол як вчора, це може і симпатично виглядає, але для суперників рівня від Португалії, Італії і вище - це оборона у дві лінії, зі швидкими контрами. Бо вчора було видно, що Шева не буде закриватися, проте у такий футбол ми команди рівня Німеччини не перестріляємо
alekos59
Играет в официальных более менее. Но что касается комментов, интервью и отношению к результатам и оправдыванию молодых дарований, вечно перспективных миллионеров, которые воспринимают участие в играх и поражения как способ заполучить футболку победившего игрока, тут полная задница.
Penal
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vytas Meskauskas
В том что в нашей группе сильные команды, где это достижение? Если будем выходить с группы это достижение. Вообще пора давно радоваться проигрышам с не разгромным счетом, игры с сильным соперником , почти пробились с группы и тд, так команда и амбиции всегда будут где то рядом но без достижений.