Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 01 березня 2021, 23:12
42170
45

Хто такий Макс Кілман, і чи потрібен він збірній України

Валерій Василенко вважає, що перший серйозний крок щодо збірної повинен зробити сам британець

| Оновлено 01 березня 2021, 23:12
42170
45
Хто такий Макс Кілман, і чи потрібен він збірній України
Твіттер Вулверхемптона. Макс Кілман

Все сталося досить несподівано. 23-річний захисник англійського «Вулверхемптона» Макс Кілман недавно заявив, що готовий виступати за національну збірну України. Слова фактурного футболіста (зріст 192 сантиметри) тут же були розтиражовані по обидва боки Ла-Маншу. Дійшло до того, що на передматчевій прес-конференції з Польщею наставник збірної України Андрій Шевченко висловився про можливість Кілмана виступати за нашу команду. Хто ж це такий - Макс Кілман, чому він раптом (або не раптом) вирішив грати за нашу збірну і чи потрібен він «синьо-жовтим»?

З чого все починалося? Макс Кілман став свого роду відкриттям нинішнього сезону АПЛ. Відкриттям швидше «всупереч», ніж «завдяки», але тим не менше - зараз такий час. Так ось, через травми лівофлангових захисників «Вулвз» Кастро і Марсала, наставник «вовків» Нуну Санту перевів на цю позицію номінального центрбека Саісса, а на місце лівого центрального захисника випустив нашого героя. Кілман добре освоївся в основі «Вулверхемптона»: з ним команда провела п'ять матчів (три перемоги, одна нічия і одна поразка), і лише два пропущені м'ячі. Після гри з «Лідсом» Кілман взагалі був визнаний кращим гравцем поєдинку: він не тільки зіграв надійно в обороні, а й відзначився гольовою передачею на Рауля Хіменеса. Після того поєдинку про Кілмана і почали говорити, як про майбутню зірку АПЛ. Макс став частим гостем на «сторінках» ЗМІ, де і артикулював своє бажання зіграти за збірну України.

Чи все просто в цій історії? Ні, не все. Кілман має британський паспорт: він народився і виріс в Лондоні, в районі Челсі. Однак у нього дійсно є українське коріння. Виявляється, його мати Марія - українка. «Коли я був дитиною, то часто відпочивав в Києві, де живуть мої родичі з боку мами», - був відвертим Макс британській пресі. А батько Макса - Алекс - росіянин. За словами футболіста, родичі по батьковій лінії всі давно емігрували в Нью-Йорк. У дитинстві Кілман відвідував не тільки Батьківщину мами - Київ, а й Москву. За його словами, російською він вже не так добре розмовляє, як раніше, але все одно вважає знання мови цілком стерпним. Але питання в тому, що в тому резонансному інтерв'ю ВВС Кілман заявив про своє бажання виступати не тільки за збірну України, але і Росії. І наші буйні північні сусіди теж вже намагаються приміряти свій національний кожушок на цього хлопця.


Твіттер Вулверхемптона. Нуну Санту і Макс Кілман

Хто ж це взагалі такий? Про дитинство Кілмана побіжно було згадано вище. Про його отроцтво відомо більше. Батьки Макса дуже хотіли, щоб син отримав гарну освіту. Тому на першому плані у хлопця був коледж. А вже на другому - футбол: Макс займався в академії «Фулхема». Займався, за його ж словами, старанно і наполегливо, але його перспектив «дачники» не розгледіли. Макс не здався, і вибрав футзал. І досяг на цьому терені хороших результатів. Хоча «хороших» - не те слово: просто відмінних! Кілман став гравцем першої збірної Англії з цього виду спорту. За англійську збірну Макс провів 25 матчів (грав протягом трьох років, з 2015-го по 2018-й).


espn.com

Але паралельно він грав і в «великий» футбол - захищав кольори напівпрофесійного клубу п'ятої ліги Англії «Мейденхем Юнайтед». Його ігровий розклад тоді був наступним: три дні на тиждень він тренувався в залі - відточував футзальну техніку, а три дні працював на відкритому повітрі - осягав ази великого футболу. І, звичайно ж, не забував Макс і про навчання в коледжі.

Як Кілман потрапив у «Вулверхемптон»? За це спасибі потрібно сказати футзалу. На одному з матчів футзальної збірної Англії (проти збірної Уельсу) побував скаут «Вулвз» Хоббс. Справа була в 2016-му. Там і починається велика історія. Хоббс запримітив високого, але цілком технічного Кілмана: «взяв на олівець», як кажуть в подібних випадках. А коли Хоббс дізнався, що Макс ще й поєднує гру в залі з грою на великому полі, зарахував Кілмана в список кандидатів на перегляд. Потім футзаліста запросили до молодіжної команди «Вулверхемптона» на турне по Нідерландах, де Макс себе дуже добре зарекомендував. І в серпні 2018 року Макс Кілман став повноправним гравцем «Вулвз».

«З тих пір, як я потрапив у «Вулверхемптон», я зрозумів, що час, проведений за грою в футзал, приніс мені користь. Це допомагає мені в швидкості прийняття рішень, все роблю різкіше і швидше», - говорив Кілман в інтерв'ю The Guardian. До слова в «Вулвз» Кілман багато часу проводить за грою в текбол, де його основним партнером до недавнього часу був португалець Діогу Жота, який перебрався на «Енфілд Роуд». Жота родом з Порту, звідки і найкращий футзаліст світу Рікардіньо і в дитинстві, він напевно також грав в футзал.

Шлях до першої команди «вовків» виявився недовгим: вже в грудні 2018-го Макс потрапив в заявку першої команди на гру проти «Фулхема». У квітні наступного року Кілман дебютує за «Вулвз» в АПЛ - і знову проти рідного колись «Фулхема». Гравцем ротації в команді Макс став восени минулого року: Нуну довіряв йому місце в основі в Лізі Європи і вихід на заміни в матчах АПЛ. Нинішній сезон Кілман теж починав з «лавки». Але травми двох захисників, про що було сказано вище, і невдачі «Вулвз» на старті сезону - дві поразки (від «МанСіті» та «Вест Хема») змусили тренера «вовків» шукати нові опції для зміни гри. Так і з'явився варіант з Кілманом. І Макс своїм шансом скористався сповна.

Які його ігрові характеристики на даний момент? За даними багатьох серйозних статистичних порталів, Кілман зараз входить в п'ятірку кращих футболістів «Вулверхемптона». Відсоток його тактико-технічних дій досить високий (89). Точність передач - 91 відсоток, в його активі 63 відсотки виграних єдиноборств. Цифри дійсно непогані. Крім того, Макс володіє хорошою технікою - як для гравця його амплуа. Загалом, добротний гравець рівня АПЛ в не найгіршій команді. Тому не дивно, що «Вулверхемптон» продовжив контракт з Кілманом до літа 2025 року.


Твіттер Вулверхемптона. Макс Кілман проти Мохаммеда Салаха       

А чи варто за нього боротися? Макс Кілман не грав ні за молодіжні, ні за першу національну збірні Англії. Тому теоретично він має повне право грати за збірну України. Відповідаючи на питання про цього захисника, наш головний тренер Андрій Шевченко зауважив, що одного бажання мало, потрібно ще мати на руках і український паспорт. Але такого документа у Кілмана немає. Однак, як показує практика, отримати «потрібному гравцеві» наш паспорт - не проблема. Доведено Марлосом і особливо Жуніором Мораесом. Але тут справа делікатна, скажімо так. Якби Кілман в своїй заяві був однозначним, мовляв, хочу виступати саме за Україну, то тоді таке завзяття можна було б заохочувати. Але британець - свідомо чи ні - розширив «географію» своїх претензій, назвавши ще й російську збірну. До того ж, позиції центрального захисника чи лівого оборонця в нашій збірній не є надто проблемними, адже на підході до першої команди України - чемпіони світу серед двадцятирічних.

Так що або нехай Кілман сам більш чіткіше заявить про свою позицію щодо збірної, щоб ми всі бачили його бажання, або нехай стане справжньою зіркою «Вулвз» і АПЛ, щоб ми всі бачили, що за цього хлопця таки варто боротися... У будь-якому разі, на мій погляд, перший серйозний крок повинен зробити саме Макс: м'яч зараз на його половині поля.

Оцініть матеріал
(187)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 45
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
UKRAINE FAN
Ну да зачем это там игроки с опытом игры в АПЛ если у нас вызываются Пластун который сейчас по уровню первой лиги или Чеберко с 60 мин за пол сезона !
dd dent
Весьма занимательно, но объективно малореально что он будет заморачиваться ради всего этого, да и неизвестно как вписался бы в состав вообще, хотя увидим конечно
spqr-te
«Кохайтеся чорнобриві, та не з москалями» - Шевченко
potemkin78
один немец уже хотел
Саша Яковенко
Говорить тут вообще не о ком. Ни рыба ни мясо. Перед всеми Евро и Чемпионатами мира, целый ряд игроков хотят куда-то вступить в самый последний момент. И дело вовсе не в том, что у него нет паспорта, и не в том что он мог бы закрыть проблемный фланг, а в том, что ему ВСЁ РАВНО в какую сборную идти! Профессионализм профессионализмом, но у нас тут война между прочим, а он не знает куда бежать и каким флагом махать. Новый Электроник-б.я.
Артур Смайл
Что значит британец должен сам сделать первый шаг?? Он чё должен самостоятельно отказаться от британского паспорта и пойти получать украинский?? Вы гоните.
Он уже изъявил желание играть за Украину. Дальше уже наши люди должны связываться с ним и помочь в получении украинского паспорта. Всё. Вызывать или нет, это всё-равно к Шеве вопрос. Если не будет тянуть, то не будут вызывать, но как дополнительная опция, такой парень нужен нашей сборной.
Vladdal
Нафиг он нужен? Уверяю, если бы у него были хотя бы малейшие перспективы попасть в сборную Англии, он об Украине даже не вспомнил бы.
Vladislav Pohily
Якщо він і відмовиться від британського паспорта, то точно не заради українського. Не здивуюсь, якщо через деякий час ми побачимо його у збірній Росії, там люблять подібний піар і готові за це стільки платити, що можна і від британського паспорта відмовитись.
movkli
1. Отказаться от английского паспорта
2. Получить с трудом украинский паспорт (указ Президента)
3. Потерять квоту не игрока ЕС и не имея % игр за сборную - вылететь из основы и даже резерва
4. Думаю, что ответ очевиден
waw
оформлення громадянства то питання федерації,однозначно потрібен,але поки наші будуть думати,росія давно все оформить
y-grec
Я, якщо чесно, так і не зрозумів, де там в нього бажання виступати за збірну України, чи Росії
Цитата, яка наводиться "двері залишаються відчиненими"
Він просто розповідає про свої потенційні можливості щодо кар'єри
Експліцитного бажання грати за ту, чи іншу збірну він не виражав
Там слово Україна взагалі лише один раз фігурує і далі переходить з контексту футболу у контекст спогадів щодо його походження
Мій висновок: годі шукати різних незрозумілих дітей мігрантів, а краще будувати академії, запрошувати компетентних спеціалістів і вдосконалювати тренувальні методики
Тоді і в збірній не буде кадрового голоду і резонансних знайдених талантів, що, буцімто, хочуть виступати за збірну, поменшає
adidas777
Много шума из ничего...
Oleksandr Taktaiev
А цьому аби десь пограти, не важливо, за яку збірну.
Хай пиндує в рашу
Cruyff
Ну пацанчик щось ляпнув, крім того ляпнув, що готовий виступати за обидві збірні, з чого можна зробити висновок, що він взагалі не в курсі ситуації (хоча, якщо відверто, таке враження складають більшість наших спортменів), навіть не обрав сторону добра чи зла
Це навіть не обговорюючи реальні, фізичні і юридичні сторони даного питання
А коментуючі вже пишуть, що не "треба відмовлятися" від чувака з досвідом АПЛ ітд тп
samird
Всё очень просто. Уполномоченный представитель УАФ (желательно профи, а не сококаинник Павелко) должен поехать к Килману (эконом классом) и задать пару вопросов:
Парень, ты реально хочешь играть за сборную Украины?
Или за Россию?
Или это способ привлечь внимание английской сборной?
Если Макс действительно хочет играть за нашу команду, и готов ради этого отказаться от британского паспорта (а это не бразильский) - надо обязательно его заигрывать.
Yura Юрий
во всем мире заиграть игрока за сборную не проблема, а у нас все через жопу...
sv_2000
Так о чем разговор то? Ведь хрен получится чисто технически. Мораеса, Марлоса натурализировали только после кажется пяти лет непрерывного пребывания в Украине, как положено по закону Украины
pricolist
Ну не знаю нужен ли нам этот игрок. Слева Миколенко занял место в сборной на долгие годы. Да и с центральными защитниками у нас порядок, много перспективных парней. Да и тем более этот Килман четко не заявил "хочу играть за Украину". Пускай за рашу попробует, там любят всяких Нойштедтеров
Mac_Gyver
Сб. Англии ему не светит что ли? В свете нынешней ситуации странно выбирать между сборной России, и сборной Украины. Надо определяться. Причём самому.
Александр Шевченко
Та, не он же не бразила из шлака, шансов мало.