Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 16 жовтня 2020, 21:53
1321
1

Шиффрін проти самої себе, Хенрік vs Алексіс. Прев'ю гірськолижного сезону

Sport.ua анонсує старт нового сезону в гірських лижах

| Оновлено 16 жовтня 2020, 21:53
1321
1
Шиффрін проти самої себе, Хенрік vs Алексіс. Прев'ю гірськолижного сезону
twitter.com/fisalpine

Вже 17 жовтня на Реттенбахському льодовику в австрійському Зольдені за традицією стартує новий сезон Кубка світу з гірських лиж. Пандемія коронавірусу привела до скасування кінцівки минулого сезону, і, можна в цьому не сумніватися, вплине і на проведення нинішньої зимової кампанії. Але ми будемо сподіватися на те, що Кубок світу сезону 2020/2021 і чемпіонат світу-2021 в Кортіні д'Ампеццо пройде за планом.

У минулому сезоні і в чоловічому, і в жіночому Кубку світу в силу різних обставин (завершення кар'єри Марселя Хіршера, проблеми Мікаели Шиффрін) була перервана багаторічна гегемонія представників технічних дисциплін в загальному заліку. Гегемонія, яка багато в чому була зумовлена ​​більш сприятливим для технарів календарем.

Для Міжнародної лижної федерації (FIS) інтереси технарів чомусь завжди були і залишаються на першому місці, і тому в календарі Кубка світу 2020/2021 ми побачили ще більший перекіс у бік технічних дисциплін. У чоловіків заплановані 9 швидкісних спусків і 7 супергігантів при 10 гігантах, 11 слаломах і 1 старті в паралельному гіганті. Комбінація з календаря Кубка світу зникла, хоча на чемпіонаті світу ми її побачимо. У підсумку - 22 старти в технічних дисциплінах при всього 16 в швидкісних - цифри, які говорять самі за себе.

У жінок ситуація приблизно така ж: 8 швидкісних спусків і 7 супергігантів при 9 гігантах і слаломах і 1 паралельному гіганті. При цьому, варто зазначити, що коронавірус вже почав вносити свої корективи в календар Кубка світу: і у чоловіків, і у жінок було скасовано північноамериканське турне, яке за традицією було заплановано на кінець листопада - початок грудня.

Скасування етапів в Північній Америці тільки зробило перекіс у бік технічних дисциплін ще сильнішим. І це ще не межа: FIS вже заявила про те, що в разі скасування стартів (не важливо - через погоду чи через пандемію) переносити їх на інші дати і в інші місця не збирається. Оскільки швидкісні види від примх погоди залежать набагато сильніше, то по ходу сезону перекіс у бік технічних дисциплін буде ставати ще сильнішим.

Жінки

Фаворит

Починаємо з жінок, тому що саме вони 17 жовтня першими вийдуть на старт в Зольдені. У минулому сезоні Мікаела Шиффрін впевнено йшла до свого четвертого поспіль Великого кришталевого глобусу (ВКГ). Однак на початку лютого батько американки трагічно загинув, і вона вирушила в США до нього на похорон. Втрата тата важко далася Шиффрін, і вона так і не знайшла в собі сили повернутися до змагань в минулому сезоні, через що втратила перемогу в загальному заліку.


twitter.com/fisalpine

Втім, в тому, що Мікаела за своїм потенціалом залишається гірськолижницею №1 в світі, не сумнівається ніхто. Якщо додати до цього перекіс календаря в бік технічних дисциплін, то можна констатувати очевидний факт: в новому сезоні Кубок світу Шиффрін може програти тільки самій собі. Якщо американка зуміє впоратися зі своїми внутрішніми демонами, то перешкодити їй завоювати титул може тільки форс-мажор у вигляді травми.

Однак певні сумніви щодо Шиффрін вже почали з'являтися. Відкриття сезону в Зольдені вона пропустить. Офіційна причина - травма спини, хоча багато хто, звичайно, припускають, що Мікаела надалі не повністю відійшла від жалоби. Хоча влітку до сезону американка готувалася повноцінно і обсяги тренувальної роботи виконала достатні. Так чи інакше, новина про те, що Шиффрін не приїде в Зольден, вже трохи відчинила дверцята для інтриги в майбутньому сезоні.

Чинний чемпіон

Проблемами Шиффрін в минулому сезоні зуміла скористатися Федеріка Бріньоне. Звичайно, всі прекрасно розуміють, що завоювання італійкою ВКГ - це багато в чому збіг обставин. Однак навряд чи хтось заслужив скористатися цим збігом більше, ніж Бріньоне. Італійка - головний універсал нинішнього Кубка світу, який в минулому сезоні набирав очки у всіх дисциплінах. У попередній зимовій кампанії Федеріка також завоювала малий Кубок світу в своїй базовій дисципліні, гіганті, і вийшла на топовий рівень в швидкісних видах.

Чого ж чекати від Бріньоне в новому сезоні? Захистити ВКГ їй буде непросто, навіть якщо психологічні проблеми Шиффрін будуть настільки серйозними, що виб'ють її з боротьби за загальний залік. По-перше, календар нинішнього Кубка світу не дуже підходить Бріньоне. І справа не тільки в малій кількості швидкісних стартів, а й в повній відсутності комбінації - дисципліни, в якій Федеріка в останні роки домінує.


twitter.com/fisalpine

Ну і не будемо забувати, що Бріньоне вже 30 років, і навряд чи вона здатна ще додати, в той час як її основні суперниці молодші і мають очевидний простір для прогресу, про що ми поговоримо далі. У підсумку можна сказати, що Бріньоне має дуже непогані шанси залишитися в топ-3 загального заліку і завоювати МКГ в гіганті чи супергіганті. Проте завоювати другу поспіль перемогу в загальному заліку їй буде дуже і дуже складно.

Інші претенденти

Фаворитом №2 Кубка світу ми вважаємо Петру Влхову. Взагалі-то, у словачки були хороші шанси вже в минулому сезоні відібрати ВКГ у Бріньоне, проте кілька невимушених помилок в лютому і скасування останніх етапів сезону залишили Петру лише на третьому місці в загальному заліку.

Влхова починала кар'єру як чиста слаломістка, і поступово вийшла на піковий рівень і в гіганті. У другій половині минулого сезону Петра почала активно ходити і швидкісні види, і у неї відразу ж почало непогано виходити. Напевно, Влхова не раз кусала собі лікті через те, що не почала виступати в швидкісному спуску і супергіганті з початку минулого сезону - цілком можливо, саме це коштувало їй ВКГ.

Так чи інакше, виступ словачки в швидкісних дисциплінах зі старту сезону і є тим самим простором для прогресу, який є у головного конкурента Бріньоне в боротьбу за позицію №2. Обійти італійку в загальному заліку Влховій під силу, але ось обіграти Шиффрін, якщо з нею буде все в порядку, шансів все ж дуже мало.


twitter.com/fisalpine

Венді Холденер по ходу кар'єри еволюціонує приблизно так само, як і Влхова, тільки ось за своїм рівнем швейцарка трохи поступається Петрі у всіх компонентах. До того ж, на початку вересня Холденер зламала ногу під час тренування, і її участь у відкритті сезону в Зольдені під питанням, як і рівень форми на подальших стартах. Тому Венді буде складно претендувати на щось більше, ніж місце в топ-6 загального заліку.

Крім Холденер, на високі місця в генеральній класифікації претендуватимуть ще три швейцарки. Лара Гут-Бехрамі дуже довго і важко відновлювалася після розриву «хрестів» у лютому 2017 року. І коли багато хто вже остаточно списав її з рахунків, володарка Кубка світу-2016 раптово відродилася. Так, в гіганті вона надалі далека від свого кращого рівня, однак в швидкісних видах вона знову увійшла в елітну когорту і в кінці минулого сезону здобула дві поспіль перемоги у швидкісному спуску на домашній трасі в Кранс Монтані. Проте, при нинішньому календарі Кубка світу без сильних результатів у гіганті далеко не заїдеш, тому, навіть якщо Гут-Бехрамі зможе зберігати свій рівень кінця минулого сезону, то до топ-3 загального заліку їй дотягнутися буде практично нереально. Але ось на МКГ в одній зі швидкісних дисциплін поборотися їй під силу.

Найсильнішим швидкісником минулого сезону в жіночому Кубку світу була ще одна швейцарка - Корінн Сутер, яка завоювала МКГ і в швидкісному спуску, і в супергіганті. 26-річна спортсменка раптово вистрілила на чемпіонаті світу-2019 в Оре, де завоювала дві медалі, а в минулому сезоні показала свою здатність тримати топовий рівень протягом усього зимової кампанії. Три перемоги і вражаюча стабільність (в останніх 9 стартах минулого сезону Корінн жодного разу не фінішувала нижче п'ятого місця) вивели її на четверте місце в загальному заліку. Проте, Сутер-молодша поки що взагалі не ходить технічні види, тому навіть при збереженні минулорічного рівня в топ-3 загального заліку пробитися їй буде складно.

Мішель Гізін вже не перший рік вважається одним з головних універсалів жіночого Кубка світу. Однак в цьому як раз її проблема: в жодному з видів вона не виступає на топовому рівні. І поки у швейцарки не з'явиться хоча б одна дисципліна, де вона буде регулярно потрапляти на подіуми, про боротьбу навіть за топ-5 говорити не буде сенсу.


instagram.com/martabassino

Крім Бріньоне, ще два претенденти на найвищі місця є в збірній Італії, яка в цілому в минулому сезоні була найсильнішою в жіночих гірських лижах. Справжній прорив в еліту зробила Марта Бассіно. Протягом багатьох років її називали однією з найперспективніших гірськолижниць Кубка світу, і всі чекали, коли ж вона нарешті вистрілить. І в минулому сезоні це сталося.

Бассіно закріпилася в якості повноцінної топ-спортсменки у своїй профільній дисципліні, гігантському слаломі, і почала додавати в швидкісних видах і комбінації. Якщо Марта зробить ще один настільки ж вагомий крок вперед, то стане дуже небезпечною суперницею як мінімум для Бріньоне і Влхової. Хоча, звичайно, календар Кубка світу з малою кількістю швидкісних видів і відсутністю комбінацій грає не на її користь.

А ось для Соф’ї Годжі попередні два сезони вийшли зім'ятими. У позаминулому вона пропустила першу половину через травму, але повернулася відразу з результатами топ-рівня. У минулому ж все було навпаки: Годжа пропустила через травму кінцівку сезону, але і до цього була дуже далека від свого найкращого рівня. За своїм потенціалом італійка залишається швидкісницею №1 в світі, і залишається лише сподіватися на те, що шибайголова з Бергамо повернеться на свій рівень 2016-2018 років і буде радувати своїми шалено агресивними і видовищними заїздами. Якщо повернуться і хороші результати в гіганті - то можна і з Бріньоне і Влховою поборотися.

Немає яскраво вираженого лідера зараз у збірній Австрії. Найкращий швидкісник країни, Ніколь Шмідхофер, в минулому сезоні зробила вагомий крок назад в плані своїх результатів. Зате раптово додала 24-річна Ніна Ортліб, яка навіть обійшла Шмідхофер в загальному заліку.

Що стосується технічних видів, то Катаріна Лінсбергер вийшла на повноцінний топ-рівень в слаломі, але в гіганті у неї, як і у Катаріни Труппе, прогресу не видно. А потенційно топових австрійських гігантисток, Стефані Бруннер і Еву-Марію Брем, добили травми, і в їхнє повернення на найвищий рівень віриться складно. Тому, існує досить висока ймовірність того, що другий рік поспіль в топ-10 загального заліку представниць Австрії ми не побачимо.


twitter.com/fisalpine

Після 17-місячної паузи, пов'язаної з важкою травмою, повертається в Кубок світу Рагнхільд Мовінкель. До неї норвежка була однією з найбільш прогресуючих спортсменок в жіночому Кубку світу. Вона набирала очки у всіх дисциплінах і видавала топовий рівень в гіганті та супергіганті. З огляду на те, наскільки важко дівчатам даються повернення після важких травм, оптимізму щодо перспектив 28-річної Мовінкель не дуже багато, тим більше, що тренування вона відновила лише в кінці серпня.

Невдалим вийшов минулий сезон для однієї з найсильніших гігантисток сучасності Тесси Ворлі. Проте, загальний клас 31-річної француженки сумніву не підлягає, вік ще не критичний, тому списувати з рахунків її не будемо.

Одним з відкриттів минулого сезону була Естер Ледецка. Так, чеська сноубордистка на Олімпіаді-2018 сенсаційно завоювала золото в супергіганті, проте в цілому для гірських лиж вона залишалася людиною, який видає лише кілька сильних заїздів на рік, і то найчастіше на контрольних тренуваннях. У минулому сезоні в швидкісному спуску у Ледецкої з'явилося все: і результати в змаганнях, і стабільність. Як результат - друге місце в заліку даунхілу і десяте в генеральній класифікації. Є у Естер потенціал і супергіганті, і якщо його вдасться реалізувати, то чешка стане серйозним претендентом на топ-5 загального заліку і завоювання МКГ в одній зі швидкісних дисциплін.


twitter.com/fisalpine

Ну і не можна не згадати про сенсаційного переможця відкриття минулого сезону Еліс Робінсон. Після цього вона виграла і останній гігант сезону в Краньській горі, проте між цими двома перемогами були суцільні провали. Талант 18-річної новозеландки сумніву не підлягає, але стабільності їй поки катастрофічно не вистачає, як і ширини спеціалізації, хоча Еліс вже заявляла, що в майбутньому планує почати ходити ще як мінімум слалом.

Чому ж варто звернути увагу на Робінсон в цьому сезоні? Тому що через пандемію коронавірусу нинішнє міжсезоння вийшло особливим, і гранди не мали можливості літати в південну півкулю для того, щоб тренуватися і виступати на снігу. І Робінсон - єдина гірськолижниця високого рівня, яка в нинішнє міжсезоння мала можливість тренуватися на снігу в межах своєї країни. І цей фактор може дати їй серйозну перевагу як мінімум на початку сезону, поки гранди будуть лише звикати до снігу.

Завершили кар'єру: Анна Файт, Вікторія Ребенсбург, Тіна Вайратер, Ніна Хавер-Лосет, Елена і Надя Фанкіні, Крістіна Аккерманн (Гайгер), Ана Древ, Йоанна Шнарф, Марен Скьолд.

Чоловіки

Фаворити

Відхід Марселя Хіршера перед початком минулого сезону в рази підвищив рівень інтриги в чоловічому Кубку світу. Рік тому головними фаворитами вважалися Алексіс Пінтуро і Хенрік Крістофферсен, проте в підсумку ВКГ у них несподівано вкрав Александер Омодт Кілде. Проте, перед стартом нинішнього сезону знову саме цей дует вважається головними претендентами на перемогу в загальному заліку, і календар, в якому перекіс у бік технічних дисциплін став ще сильнішим - головна тому причина.


instagram.com/h_kristoffersen

Пінтуро і Крістофферсен практично рівні за силою в гіганті, але норвежець краще виступає в слаломі - в першу чергу, за рахунок стабільності. Відставання в результатах в слаломі Пінтуро намагався перекривати за допомогою супергіганта і комбінації, в якій Алексіс вже не один рік домінує. У цьому сезоні, як ми вже писали вище, комбінацію з Кубка світу прибрали, і це саме той фактор, який може схилити чашу терезів у цій дуже рівній дуелі на користь Крістофферсена. Тому, ми вважаємо саме норвежця невеликим фаворитом в боротьбі за ВКГ, проте його дуель з Пінтуро буде дуже рівною і напруженою - будь-яка помилка може обійтися дуже дорого.

Чинний чемпіон

Травма Домініка Паріса в середині минулого сезону, здавалося, остаточно звела боротьбу за ВКГ до дуелі Крістофферсен-Пінтуро, проте несподівано кубок у них з рук вихопив Александер Омодт Кілде. За весь минулий сезон він здобув лише одну перемогу, і головним ключем до завоювання ВКГ стала стабільність. А також дуже помітний прогрес у гіганті. У ньому норвежець так поки жодного разу і не потрапив на подіум, проте був феноменально стабільним, жодного разу не опустившись нижче шостого місця в останніх п'яти гігантах сезону.


instagram.com/akilde

Захистити титул минулого сезону у Кілде шанси є, однак через те, що перекіс у бік технічних видів в новому сезоні став ще сильнішим, до протистояння з Пінтуро і Крістофферсеном він все ж підходить в статусі андердога. Хоча якщо Александер Омодт продовжить прогресувати в гіганті і почне хоча б періодично потрапляти на подіуми, то може дуже швидко перетворитися на лідера.

Інші претенденти

Перед стартом минулого сезону серйозним претендентом на ВКГ вважався найсильніший швидкісник світу - Домінік Паріс. Однак розрив «хрестів» у середині сезону позбавив італійця шансів поборотися за трофей. Тренування після важкої травми він відновив лише в кінці серпня, і невідомо, скільки часу йому знадобиться для того, щоб знайти свою найкращу форму. Та й при нинішньому календарі боротися за ВКГ у нього шансів немає в будь-якому випадку. У поточних реаліях для перемоги в загальному заліку Парісу потрібно розширювати спеціалізацію, проте це, напевно, питання вже не цього сезону - для початку треба реставрувати колишню форму в швидкісних видах. Якщо це вдасться зробити - Домініку під силу завоювати навіть два МКГ.

А ось хто з швидкісників реально працює над розширенням своєї спеціалізації, так це Маттіас Майер, який, як і Кілде, почав регулярно ходити гігант, але поки що не так успішно. Проте, не можна виключати сценарій, при якому 2-разовий олімпійський чемпіон піде стопами Кілде. Але навіть збереження торішнього рівня дає йому дуже хороші шанси знову фінішувати в топ-5.

Те ж, що і Кілде з Майєром, намагається робити і ще один австрійський швидкісник - Вінсент Кріхмайр, який заявився на відкриття сезону в Зольдені. Навряд чи його прогрес в гіганті буде настільки стрімким, тому, швидше за все, межею мрій для австрійця буде місце в топ-5 загального заліку і завоювання МКГ в супергіганті. Там одним з його головних суперників може стати володар малого Кубка світу минулого сезону Мауро Кавіцель. Що стосується загального заліку, то у швейцарця занадто вузька спеціалізація - навіть в швидкісному спуску його складно віднести до еліти. Тому на щось більше, ніж місце в другій половині топ-10, Кавіцель навряд чи здатний.


instagram.com/feuz87

У швидкісному пуску за МКГ будуть також боротися Беат Фойц і Томас Дрессен. Але, як і у випадку з Кавіцелем і супергігантом, в топ-5 потрапити і швейцарцю, і німцеві не дозволить занадто вузька спеціалізація. Легендарний ветеран К’єтіль Янсруд частково осоромив скептиків, які пророкували різкий захід його кар'єри. Янсруд, звичайно, був не на рівні своїх найкращих сезонів, але видав дуже пристойну зимову кампанію. Втім, з огляду на серйозний навіть для швидкісника вік (35 років), для К’єтіля буде за щастя навіть залишитися на торішніх позиціях.

А ось хто може стати дуже небезпечною темною конячкою, так це Марко Одерматт. Ще зовсім недавно швейцарець був непереможним на юніорському рівні і по праву вважався найперспективнішим гірськолижником світу. Ці аванси він почав виправдовувати вже в минулому сезоні, і мав усі шанси закінчити його в топ-10 загального заліку, проте, на жаль, пропустив місяць в самий розпал сезону через травму меніска.

Відновитися після неї він зумів разюче швидко, і після цього встиг ще пошуміти в кінцівці сезону. Потенціал у Одерматта колосальний: уже зараз він входить в еліту (або, принаймні, знаходиться на підступах до еліти) в супергіганті і гіганті. На юніорському рівні швейцарський вундеркінд брав золото ЧС і в швидкісному спуску. І якщо він зуміє вийти на топовий рівень ще і в цій дисципліні, то стане дуже серйозним претендентом на ВКГ. Навряд чи це станеться вже в цьому сезоні, але повністю виключати такий сценарій точно не варто. Тому Крістофферсену і Пінтуро явно варто побоюватися Одерматта. Ну а ми будемо з величезним інтересом спостерігати за розвитком швейцарського дарування.


instagram.com/marcoodermatt

Величезні аванси видавалися на початку кар'єри і ще одному швейцарцю - фахівцю технічних дисциплін Лоїку Мейяру. Однак поки що він ці аванси виправдовує лише епізодично. Тому головне завдання Мейяра на цей сезон - знайти стабільність. Якщо вдасться це зробити - то можна буде і про боротьбу за найвищі місця в загальному заліку задуматися. Технарям в нинішні часи робити це набагато простіше.

Після завершення кар'єри Марселя Хіршера дуже погані справи в технічних дисциплінах у збірної Австрії. Ті, хто був у тіні великого Марселя, після його відходу не взяли на себе тягар лідерства, а навпаки, зробили крок назад. Віддуватися за всіх довелося Марко Шварцу, але й у нього це виходило з перемінним успіхом.

У слаломі чекаємо боротьби за МКГ у виконанні вузьких фахівців від вундеркінда Клемана Ноеля і більш досвідченого Даніеля Юле, який колосально спрогресував за останні три роки. Пора вже йти по стопах Ноеля ще одному суперталановитому слаломісту - італійцеві Алексу Вінатцеру, а також його партнеру по команді, 25-річному Сімону Маурбергеру. Старе покоління італійських технарів поступово йде на пенсію, і замінювати їх повинні саме ці молоді хлопці.

Те ж саме стосується і Крістоффера Якобсена. 26-річному шведу катастрофічно не вистачає стабільності, і він дуже часто сходить з дистанції. Але коли він добирається до фінішу - то здатний потрапляти до топ-6. У шведів в технічних дисциплінах також зараз йде зміна поколінь, і основна надія - саме на Якобсена.

У гіганті йде наступ зі Східної Європи - повноцінними представниками еліти цього виду вже стали хорват Філіп Зубчіч і словенець Жан Краньєц. У тих же хорватів є ще ряд талановитих слаломістів (Істок Родес, Еліас Колега), але у них дуже серйозні проблеми зі стабільністю.

Завершили кар'єру: Дастін Кук, Робін Буффе, Фріц Допфер, Петер Філл, Андре Мюрер, Маттс Олссон, Мануель Осборн-Параді, Домінік Штеле, Елія Цурбрігген.

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ТЕРМІНОВО. Україна скликає Радбез ООН
Війна | 08 липня 2024, 15:28 18
ТЕРМІНОВО. Україна скликає Радбез ООН

Причина – ракетний удар російських окупантів по дитячій лікарні у Києві

«Дурень та пліткар». Буряк прокоментував чутки про конфлікт з Шевченком
Футбол | 08 липня 2024, 08:54 7
«Дурень та пліткар». Буряк прокоментував чутки про конфлікт з Шевченком

За словами Ігоря Циганика, гравець та тренер посварилися у відборі до Євро-2004

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
олег инкогнито
змістовна і повна стаття!