Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 03 жовтня 2020, 12:26
18614
5

У боксі планують створити нову категорію. Навіщо і хто б там міг боксувати?

Лев Кравців - про новаторську ініціативу з порятунку великих боксерів

| Оновлено 03 жовтня 2020, 12:26
18614
5
У боксі планують створити нову категорію. Навіщо і хто б там міг боксувати?
Boxing Scene. Олександр Усик і Дерек Чісора

Професійний бокс перебуває в постійному русі. Багато що з того, що зроблено, здається, краще б залишили, як є. Ті ж десятки чемпіонів у кожній ваговій категорії. Але є і цікаві ініціативи. Наприклад, нова вагова категорія - між крузервейтом і хевівейтом.

Хто це придумав?

Така пропозиція надійшла і була всерйоз обговорена на конгресі WBC. На думку представників Всесвітньої боксерської ради, за останні роки супертяжі стали занадто великими. Це ускладнює перехід до наступної категорії представникам крузервейту, та й конкуренція в супертяжах зменшується - великі хлопці перемагають тільки завдяки своїм габаритам.

На конгресі WBC вже й точну вагу нової категорії запропонували - до 102 кг (225 фунтів). Таким чином, різниця між крузевейтом і новою категорією буде 11,3 кілограми - крузервейт до 90,7 кг. Хевівейт - тобто супертяжі - це вже більше 102 кг.

З одного боку, аргумент про те, що бійцям з крузервейту варто набирати більше 10 кілограмів, щоб боксувати з суперважковаговиками - неправда. Їм потрібно лише набрати трохи більше 90,7 кг. Тобто, 91 кг - це вже хевівейт. З іншого, враховуючи, скільки важать і як виглядають лідери дивізіону, це твердження правильне.

Всесвітня боксерська рада і зовсім є новатором. Колись саме вона стала ініціатором зменшення кількості раундів. Тепер усі боксери боксують не п'ятнадцять, а дванадцять трихвилинок. У доцільності нової категорії є сумніви, але не такі серйозні, як могло здатися на самому початку.

І що, це реально?

Звичайно, можна сперечатися з цього приводу і аргументи з обох сторін будуть переконливими. З одного боку, супертяжі дійсно стали більшими. Мохаммед Алі, який вважався досить великим для свого часу, схожий за габаритами з Олександром Усиком. Здається, всі прекрасно розуміють, наскільки меншим є Усик у порівнянні з топами дивізіону.

З іншого, супертяжі вже давно не маленькі хлопчики. Ті же Льюїс, брати Клички, Валуєв та інші встигли відбоксувати своє і піти на пенсію, але питання виникло тільки зараз. І раніше це не тільки не заважало супертяжам, а й надавало свій шарм: хто кого - великий і сильний або маленький, але мобільний. Ті ж перемоги Кріса Берда і зовсім часто вважалися героїчними. Це саме про те, як відносно невеликі бійці могли використовувати свої переваги проти гігантів.


Boxing Scene. Джарелл Міллер

Але все ж аргумент про те, що нинішні представники хевівейту занадто великі, виглядає розумно. Тайсон Ф'юрі на останньому зважуванні перевалив за 120 кілограмів, стандартна вага Джошуа в районі 110 кілограмів. Говорити про того ж здоровенного Джаррелла Міллера і зовсім не варто. Там цифри впевнено перевалюють за 130 кілограмів, хоча його зріст і розмах рук зовсім не відповідають таким цифрам.

Швидким і мобільним крузерам, які не настільки великі, як Ф'юрі і Джошуа, буде набагато складніше справлятися з важкими хлопцями навіть їхньої ж комплекції. А що говорити про різницю у вазі більше, ніж 30 кілограмів! Сидячи біля телевізора, просто кричати про швидкість, яка вбиває і мобільність на ногах, яка повинна вирішувати все. Але бити по настільки важчому супернику, справлятися з його тиском і клінчами - зовсім інша справа. Важкий і підготовлений спортсмен має перевагу. А той, що важить більше, ніж на тридцять кілограм – і поготів.

І хто ж там буде боксувати?

Якщо відштовхуватися від України, то, звичайно, Олександр Усик. Після попереднього поєдинку він говорив, що збирається перевалювати за сто кілограмів, але поки це лише розмови. По-перше, нема сенсу. Все ж, коронка українця зовсім не в вазі і силі удару, яка трохи збільшується з кілограмами. З ними ж йде те, за рахунок чого він виграє поєдинки - швидкість.


Boxing Scene. Олександр Усик

Щоб швидкість і різкість не йшла, потрібно набирати чисту м'язову масу, попутно готуючи організм до навантажень, які йому доведеться переживати. Все одно при вазі 100 і більше кілограмів Усик не буде таким же швидким, але і на те, щоб бути важким і схожим на себе, потрібно чимало часу. Сам Олександр розуміє, що для набору чистої м'язової маси потрібно декілька років. Чи є вони, з огляду на вік і те, як часто він боксує? Навряд чи.

Найяскравішою для Усика в новій категорії могла б стати зустріч проти Деонтея Вайлдера. Американець, незважаючи на габарити, зріст і силу удару, є досить легким супертяжем. Його вага коливається в районі ста кілограмів. На реванш проти Ф'юрі він вийшов із вагою трохи більше 104 кг і багато хто наголосили на тому, наскільки він був важким на ногах. Для Вайлдера зробити вагу в 102 кг не просто не проблема - це його постійна категорія.

Сюди ж легко вписується Олександр Повєткін, який завжди тримається в районі 103-106 кілограмів. Також міг би спробувати свої сили Ентоні Джошуа - в реванші з Енді Руїсом вага британця була 107 кілограмів. Звичайно, Ентоні буде складніше спуститися сюди, та й навряд чи йому це потрібно, враховуючи кількість поясів у рідній для нього вазі.

І це лише список з перших рядків суперважкої ваги. Впевнено можна дивитися трохи нижче і знаходити десятки цікавих боксерів, які просто не можуть проявити себе. А все тому, що на чолі стоять два гіганти далеко за сто кілограмів. Один максимально якісно робить свою роботу в стилі Володимира Кличка, інший настільки різноманітний, що в сукупності з його габаритами, перемога над ним здається неможливою. А далі йде молодь, на кшталт того ж Дюбуа, яка також вміє боксувати і може зрубати декількома ударами за рахунок габаритів.

При цьому, сам хевівейт не ризикує втратити дуже багато крутих бійців. В середньому, все топи важать за 110 кг. Ті ж Пулєв, Вайт або Луїс Ортіс - все перевалили за 110 кілограмів, маючи приблизно ті ж габарити, як і у Олександра Усика. Але все ж бокс у 110+ кг - трохи інша історія. Тут немає місце вигадці, тактичним вишукуванням та маневреності. Джошуа взяв своє саме цим у реванші з Руїсом, але велике питання, чи вийшло б діяти так само, будь Енді трохи легшим, а Ентоні трохи нижчим. Тут і дистанція інша, і небезпека підвищується в рази.

Звичайно, введення нової вагової категорії - справа не швидка. Навіть, якщо її введе WBC, велике питання, наскільки швидко це рішення приймуть і інші організації. Тому, навряд чи Усику судилося битися в новій вазі. Доведеться йти раніше запланованим шляхом: виходити на величезних суперників і вирішувати, що ж з ними робити.

А ви хотіли б побачити ще одну категорію в боксі найближчим часом?

Оцініть матеріал
(73)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
deguk
Хотят больше денег. Новая весовая категория - больше боев, больше продаж билетов, а еще больше поясов, больше "регулярных" поясов, больше "интерконентальных" поясов, больше чемпионских боев, больше хайпа, больше рекламы. Выгодно организациям сделать еще одну весовую категорию
spqr-te
Категорія адептів Гундяєва. В незалежності від ваги туди потрапляєш, тільки за переконання. І між собою валяться.🤣🤣