Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 16 вересня 2020, 11:14
3327
14

Олексій ЖИТНИК: «Можу поборотися за посаду президента Федерації хокею»

Видатний хокеїст розповів, що його не влаштовує в діяльності Федерації хокею України

| Оновлено 16 вересня 2020, 11:14
3327
14
Олексій ЖИТНИК: «Можу поборотися за посаду президента Федерації хокею»
Facebook. Олексій Житник

Нещодавно 67 відомих українських хокеїстів підписали колективний лист, адресований Президенту України Володимиру Зеленському, Прем'єр-міністру Денису Шмигалю і керівнику Національного олімпійського комітету Сергію Бубці з проханням звернути увагу на діяльність Федерації хокею. Серед підписантів - олімпійський чемпіон Альбервіля-1992 Олексій Житник, володарі Кубка Стенлі Руслан Федотенко та Антон Бабчук, чемпіон світу 1990 Дмитро Христич, знаменитий тренер Анатолій Богданов, капітан київського «Сокола» і збірної України Валерій Ширяєв і багато інших.

Олімпійський чемпіон Альбервіля-92 Олексій Житник у розмові з кореспондентом Sport.ua пояснив, чим він керувався, ставлячи свій автограф під колективним листом.

— Взагалі, зараз досить мало людей, які задоволені діяльністю Федерації, - каже Житник. - У нас є тільки приватні меценати, які тримають хокей на плаву. Я часто спілкуюся з хлопцями, які працюють в хокейних школах, і ні вони, ні я не розуміємо, яке функціональний напрям веде ФХУ.

Мене як людину, яка все життя в хокеї (а це 30 з гаком років), не влаштовує підхід чиновників на місцях до хокею. За великим рахунком, за 15 років у них щось виходило, щось ні, але треба вже дивитися на ситуацію не замиленим оком. Все рапортують, що хокей у нас займає гідне місце. Але якщо взяти той же Київ, то за останні 10-15 років був побудований всього один каток, і той - за приватні інвестиції.

Та ж програма будівництва арен у 2007 році, яка передбачала 60 або 50 ковзанок і на яку було виділено фінансування, але «освоєно» було грошей всього на 10-12 ковзанок по всій Україні. А ось, наприклад, той же «Авангард», де у 80-х відроджувався український хокей, його просто не просто не відремонтували, а тільки вставляли палиці в колеса.

Загалом, я знаходжу дуже мало позитивних рішень або напрямків від нашої Федерації.

— В якому напрямку хокей в Україні, на ваш погляд, повинен рухатися в майбутньому?
— Хокей - це, перш за все, люди. Це не як паровоз, який куди розгорнули, туди він і поїхав. Це люди, це діти. Не можна мати сильний дорослий чемпіонат без сильних дитячих шкіл, інфраструктури, підтримки тієї ж держави. Адже хокей - недешевий вид спорту.

Все починається з дитячих шкіл і проведення дитячих чемпіонатів. Звичайно, потрібна їхня правильна організація, виїзди за кордон, міжнародні чемпіонати, щоб діти бачили, як розвивається хокей в інших країнах. Все починається з дрібниць.

Моя мрія, звичайно, щоб в кожному великому місті-мільйоннику була своя команда, була сильна дитяча школа.

— Кого ви бачите на посаді президента Федерації хокею України?
— Розумієте, якщо брати персонально, то, коли настане час, то і я можу поборотися за цю позицію. Або якщо хтось із хокейного світу хоче спробувати свої сили, то ми його підтримаємо.

Хтось каже, що для того, щоб бути начальником в спорті, не обов'язково бути спортсменом. Можливо, це і правда, але я вважаю, що людина, яка займалася цим видом спорту, вона розуміє краще, в якому руслі проходить весь процес.

Я, наприклад, не розумію специфіки багатьох видів спорту, хоча стежу за ними і мені вони цікаві. А ось на хокеї я розуміюся, я пограв у різних командах і попрацював із різними тренерами - це дає розуміння, до якого рівня ми повинні йти і які для цього потрібні зусилля.

У спорті не можна просто захотіти, і відразу заграти, це займає час - потрібно, щоб і діти виросли, змінилося покоління. Це не побудувати будинок або щось винайти - це час і людський фактор. Діти повинні хотіти займатися хокеєм, а не йти на нього через батьків. А для цього потрібні програма і система.

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів
Футбол | 19 квітня 2024, 10:17 1
Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів

Португалець виділив єдиний клуб, який очолював у своїй кар'єрі

Брюгге наздогнав Шахтар. Боруссія може завадити гірникам вийти в основу ЛЧ
Футбол | 20 квітня 2024, 00:40 3
Брюгге наздогнав Шахтар. Боруссія може завадити гірникам вийти в основу ЛЧ

У клубному рейтингу УЄФА донецька команда ділить 25–27 місця

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Frank Piter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
okrug9
А яким боком Бабчук А. затесався сюди?
johndow
При всем уважении к хоккейным талантам данного персонажа президентом федерации не должен быть чел, принявший российское гражданство и пыливший за другую страну вместо родной
Bober75
Было бы очень хорошо , если бы такая легенда руководила бы украинским хокеем .
brutal2015
Думаю кто бы ни занял место президента ФХУ, он не в состоянии будет удовлетворить амбиции украинских болельщиков хоккея. А это место национальной сборной в элитном дивизионе или хотя бы команды- лифта посещающей элитный дивизион один раз в два-три года, наподобие сборной Словении. Но этого в ближайшие лет двадцать ждать не стоит. Так что не советую ни Житнику, ни кому бы то ни было идти на заранее растрельную, неблагодарную должность и попусту тратить свое время и нервы.
Сергей Иванамофф
Житника Алексея знаю лично. Имеет пророссийские взгляды и в голове у него колбаса, а не интересы Украины. Все, что его волнует, это стать функционером. Просто бизнес.
Ivan-Bogun
Повністю згоден з Житником! Федерація хокею займається хрін знає чим...В містах ,де проживають мільйони і сотні тисяч мешканців будують катки для дітей на 1-,15 тисяч місць і називають їх "аренами", де проводять чемпіонат України...
Я певен,що в Україні треба розвивати одночасно і дитячий ,і великий професійний хокей з великими аренами!
Навіть на зараз в Україні існують хокейні палаци спорти на 5-7 тисяч місць - Київ,Харків,Дніпро,Одеса,Северодонецьк,
Запоріжжя! Які можна реставрувати по рівню арени "Дружба",коли в ній проводили матчі КХЛ!
Крім того,в містах мільйонниках, а також в обласних центрах треба побудувати арени подібні "Арена-Ріга"(10 000 глядачив),вартість якої складає 30 мільйонів доларів, і "Сіменс-арена"(8 750 місць),вартість якої складає 25 мільйонів доларів. Тобто ціна-якість дуже хороша для України!
Крім того,в Києві,Харкові,треба відродити сильні професійні клуби на базі тих які ставали призерами за роки УРСР! Тобто київські "Сокіл", "Динамо"(ці клуби треба розвести по історії!), "Арсенал", СКА"Київ", "Будівельник"("Червоний екскаватр"),харківські "Динамо", "Локомотив", ХТЗ-"Торпедо"! А в Одесі ,Дніпрі,Запоріжжі ,Северодонецьку,Львові,Кривбасі, і т.д. створити хокейні клуби на базі відомих місцевих футбольних брендів!
І таким чином можна організувати солідний чемпіонат України!
Хокей це спорт,який буде дуже довбодоби українцям! Тому що він жорсткий,швидкий,агресивний,силовий,що дуже є присутньою для українців по характеру!!!
Ove
Ты бы хоккее интересовался больше, чем тем кто с каким паспортом, для тормоза объясняю, Житник на пике был одним из лучших защитников мира и соответственно он был интересен сб России, Христич правый краёк а в сб России конкуренция на эту позицию очень большая, а то что он играл с Гретцки оставь это для таких же малознающих как ты! Сидел бы без паспорта Христич у себя дома а не в Металлурге с лимитом! Будь он хорошем тренером он сейчас бы был в КХЛ ( НХЛ) и дожил бы он на патриотизм!